4 Ekim 2011 Salı

İngiltere'den Yurtdışını(Türkiye'yi) Aramak

Merhaba. Bu yazım da İngiltere'ye ilk kez gelenlerin yaşadığı en büyük problemlerden biri olan Türkiye'yi arama problemine kimi tavsiyeler önereceğim.

Genel olarak yabancı bir ülkeye gittiğinizde ilk yapılacak şeylerden biri Türkiye'deki yakınlarınızı aramak ve haber vermektir. Normal Türkiye'den getirdiğiniz hatla Türkiye'yi aramak ise gerçekten masraflı olabilir. İngiltere gibi ülkerlerde ise bol miktarda yabancı olduğu için yurtdışını aramak çok ucuzdur. Tabii ki bunun için ne yapacağınızı bilmeniz gerekmektedir.


Burada yurtdışını aramak için bir sürü farklı yöntem bulabilirsiniz. Bunu buraya gelip yaşadıkça keşfedeceksiniz. Ama ilk kez geldiğinizde en kısa yoldan hemen bir yurt dışını ucuza arayabileceğiniz sim kart almaya gayret edin. Burada sim kartlar Türkiye'den gibi parayla değil, bedava veriliyor. Mesela kolaylıkla bir havalimanında, alışveriş merkezinde, sokakta veya herhangi bir yerde 5-10 paundluk kontör yüklü bir sim kart alarak İngiltere veya Türkiye'yi aramaya başlayabilirsiniz. Bununla ilgili en çok bilinen telefon hatları ; Vecton Mobile, Lyca Mobile ve Lebera Mobile'dir. Hava limanına ilk indiğinizde bunların bir standını görürseniz hemen gidin ve bir tane sim kart satın alın. İlk geldiğinizde pratik olarak Türkiye'yi veya İngiltere içinde arama işinizi fazlasıyla görecektir.  Eğer havalimanında yoksa şehirde mutlaka bulursunuz. Çünkü bu ülkede gerçekten çok fazla yabancı var :)

Sim kartı alınca aynı zamanda bir telefon numarasına da sahip olacaksınız. İsterseniz bu numarayı kullanmaya devam edersiniz veya daha uygun arama imkanı veren başka bir kart alırsınız. Nasıl olsa ilk geldiğinizde kimse sizin numaranızı bilmiyor olacak. Eğer hattı kullanmaya devam edecekseniz kontörünüz bittiğinde gidip kontör (top up) satın almanız gerekiyor.

Aşağıda ucuz telefon hatlarının web sitelerini de veriyorum ki gelmeden önce en ucuz hangisi arama imkanı veriyor bunu araştırın öyle gelin.

http://www.vectonemobile.co.uk
http://www.lycamobile.co.uk
http://www.lebara-mobile.co.uk

Yukarıdaki telefon hatlarının dışında başka yollar da mutlaka var ama Türkiye'yi aramanın en pratik yolu bu hatları kullanmaktır.. Aynı zamanda bu kurumlar arasında çok ciddi rekabet olduğu için mesela geçen yıllarda Türkiye ev telefonlarını aramak 4 pence iken şimdi 0.5 pence kadar düşmüştür. Yani buradan Türkiye'yi Türkiye içinden aradığınızdan daha ucuza arayabilirsiniz :)

Umarım bu kısa bilgiler yeni gelecek olanlara faydalı olur.

Sevgi ve muhabbetle..

Ahmet Kahya

21 yorum:

  1. merhaba, vızeye basvurdum ve onun cıkmasını beklıorum eger hersey yolunda gıderse 01 ocakta ıngılteredeyım bournemouth ta kalıcagım :) telefonla ılgılı cok guzel bılgıler vermıssınız gercekten. benm ıcın problemdı dusunuodum nasıl arıcam dıye sayenızde bıraz cozumlendı. benm asıl problemım aslında havaalanına ınınce napıcagım:) yanı bournemoutha gıtmek ıcın otobusemı bınmem lazım bıde otobus bıletlerı orda burdakı gıbı degıldır sanırım :) bu konuda bana yardımcı olursanız cok sevınırım. tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Hangi havalimanı olduğunu yazmadığın için ayrıntılı bilgi veremeyeceğim ama ben sana bir yol göstereyim. www.google.co.uk'de örneğin heathrow'a ineceksen heathrow to bournemouth yaz karşına bir sürü alternatif çıkacaktır. otobüs olarak nationalexpress otobüs şirketi uk çapında ünlüdür. muhtemelen onların gideceğiniz yere otobüs servisi vardır. bileti bu ülkede internetten, havalimanında varsa bilet satış yerinden alırsınız. Ama İngiltere'de otobüs biletleri çoğunlukla otobüste şöföründen alınır. Web sitelerinden ayrıntılı bilgi öğrenebilirsin.

    YanıtlaSil
  3. ahmet bey, benim de İngiltere de calışma durumum var, bir çocuklu bir ailenin aylık masrafı hersey dahil(ev, araba, Yemen, vergi) ne kadar olur acaba?

    YanıtlaSil
  4. Hocam boyle soruya bir cevap vermem cok zor. Onemli olan nerede kalacaginiz, ona gore kira miktari degisir. Ama bu ulkede sizi en cok masrafa sokacak seylerin kira, vergiler(belediye vergisi, televizyon vergisi, v.s.), almaniz gerekiyorsa ev esyasi ve giyim oldugunu soyleyebilirim. onun disinda gida turkiyeye nispeten daha ucuz sayilabilir. Araba konusunda ise araba fiyatlari ucuz olmakla birlikte sigorta ve vergiler hatiri sayilacak olcude masrafli. Yani bunlara harcadiginiz paralarla her yil arabaniza esit bir parayi havaya atmis oluyorsunuz. Genel olarak Londra disinda toplam masraf olarak; normal hayat sartlarinin biraz altinda 750-1250 arasi masraf diyeyim, bilmiyorum sizi tatmin edermi? ama bana gore boyle bir soruya verecegim her rakam yanlis olacaktir.

    YanıtlaSil
  5. merbaha ben ocağın 5'inde londra stansted havalimanına gelicem ordan zone 4 e nasıl ulaşırım ve birde bu telefon kartlarının mikrosu da direkt olarak satılıyor mu şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Acikcasi Stansted'den Londra merkeze hic gelmedim ama asagidaki linkten bilgi bulabilirsiniz.

      http://www.stanstedairport.com/transport-and-directions/stansted-to-central-london

      Sitedeki bilgiye gore tren veya otobus ile gelebiliyorsunuz, merkezi bir yere geldikten sonra metro ile zone 4 e gecmek kolay olur. Merkeze geldikten sonra gideceginiz yere gitmek icin transport for london (http://www.tfl.gov.uk) sitesinden "journey planner" i kullanarak yol tarifi alabilirsiniz. Bunun icin oncelikle gideceginiz adresin post kodu'nu ogrenin, onu kullanin.

      Diger soru icin ben android'ci oldugum icin mikro kartim hic olmadi :) onun icin o konuda bir bilgim yok ne yazik ki :(

      Sil
  6. Ahmet Bey merhaba. Eğer vizem çıkarsa ocak 12'de İngiltere'nin Bristol şehrine gideceğim. Heathrow havalimanından Bristol'de trenle mi gitmek mantıklı yoksa otobüsle mi? National expressten baktım benim ineceğim terminalden bristole 39 sterline gidiyor ve 2 saat 20 dakika sürüyormuş. Trenle gitmek istersem londrada paddington istasyonuna geçip oradan bristole kalkan trene binmem gerekiyormuş ama ücretini bulamadım. Bi de elimde bavul olacağı için hangisi daha kolay olur ya da hesaplı olur bilemedim. En son olarak national express otobüs biletini daha önceden almam gerekli mi otobüste yer kalır mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Evet treni kontrol ettim, en az iki trenle gidebiliyorsunuz. Fiyatlar ise tren saatine gore degisiklik gostermekte. Tren yolculugu 2-2.30 saat kadar surmekte. Tren icin gideceginiz gun ve bineceginiz saate uygun trenleri ve fiyatlarini http://www.nationalrail.co.uk sitesinden ogrenebilirsiniz. Tren icin online bilet alip bunun ciktisini gorevliye gostererek gideceginiz yere kadar ulasmaniz mumkun. Otobus icin de online cikti alabilirsiniz. Fiyati ofisten alinana gore biraz daha uygun olabilir. Eger almazsaniz otobuste yer bulma sorunu olacagini sanmiyorum, en kotu ihtimal bir sonraki otobusle gidersiniz. Normalde Ingiltere'de tren en hizli ulasim aracidir. Burada ise gordugum kadariyla tren ve otobus ayni saatte gidiyor. Ve de eger valiziniz coksa tek otobusle gitmek daha mantikli olur. Karar sizin :)

      Sil
  7. Lyca mobile den simkartım var satın almıştım gelmeden önce. Bana öncü olan kişi de çok ucuz olacağını eğer cep telefonlarını ararsam 2 3 saat, ev telefonunu ararsam 4 5 saat gibi bir süre konuşabiliyormuşum 10£ vererek.. ben bunu bi türlü başaramadım. toplamda belki 30 belki 40 dakika konuşmuşumdur ki 10£ gitti bitti.. kendi sitesinde de bulamadım bi türlü uygun tarifeyi bulmak için ülke seçin diyor lakin ingiltereyi veya londra brighton'ı bulamadım.. seçeneklerde türkiye var fakat ingiltere yok yada varsa bile, bilgisi olan varsa yazarsa sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.lycamobile.co.uk/en/National-Bundle-Special-Rates

      linkinde ihtiyaciniz olan bilgi mevcut.

      Get even lower rates (from 1p/min) for international calls to over 75 countries if you buy a National Bundle from £10/month for 250 UK mins & Unlimited UK Texts & Data – see the table below!

      Sil
  8. merhaba ahmet bey bende ingiltere'ye gitmeyi düsünüyorum bi üniversite ögrencisi olarak yillik harcamam ne kadar olur ya da bi lisans,master ögrencisi olarak?? simdiden tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MEB burslulari aylik 1000 sterlin civari burs aliyor, bu para size biraz fikir verebilir sanirim.

      Sil
  9. Merhaba Alper,

    asagidaki linkte Ingiltere ici her yone
    500 dakika
    Sinirsiz SMS ve
    Sinirsiz INTERNET

    aylik sadece £10
    ve turkiyeyi'de bu ozel paket ile yari fiyatina arayabiliyorsun. Ogrencilerin gercekten cok ragbet ettigi bir kampanya!

    http://www.lycamobile.co.uk/en/bundles#National Bundle

    YanıtlaSil
  10. Merhaba ahmet ben bu yaz ingiltereye tek gideceğim ve 16 yaşındayım benim orada bu simkartı alma Sorun olur mu yani sim kart almam için reşit olmam gerekir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir sorun olmaz. Kimlik filan istemezler, sadece parasini oder alirsin. Marketlerde, bakkallarda bile simcard satilir ingilterede.

      Sil
    2. Herhangi bir sorun olmaz. Parasini oder alirsin, kimse kimlik sormaz. Burada simkart bakkal ve marketlerde bile satiliyor.

      Sil
  11. Merhaba ahmet bey bende lyca mobile var internet paketini nerde yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Web sitesine baksanız? http://www.lycamobile.co.uk/en/

      Sil
  12. Merhaba, Londra'dan Turkiye'yi aradigimda Turkiye deki akrabalarimin da mi faturasina yazikiyor? Tesekkurler simdiden

    YanıtlaSil
  13. Merhaba paylastiginiz verimli bilgiler icin tesekkur ederim.ingiltere bir aylik sinirsiz internet paketleri hakkinda bilgi alabilir miyim? Simdiden tesekkur ediyorum

    YanıtlaSil