20 Ocak 2012 Cuma

İngiltere Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Merhaba. Aklıma yeni şeyler geldikçe bloğuma birşeyler yazmaya gayret ediyorum. Bu yazımda da İngiltere hakkında bilinmesi gereken küçük ama önemli noktalara değineceğim. Farklı bir ülke, farklı kültürler.

Aşağıda maddeler halinde bu ülkede dikkat etmeniz gereken şeyler olacak. Ve aklıma yeni şeyler geldikçe bu bölümü güncellemeye devam edeceğim.


* Bu ülkede nezaket önemli bir kültürdür. Özellikle İngilizlerle diyaloğa giriyorsanız. Herhangi bir yerde bir şey isterken, bir şey satın alırken, bir şey sorarken cümlenin sonuna "please" eklemeyi unutmayın. Aldıktan sonra da "thank you" demeyi.

* Herhangi bir yerde sıraya girerken acele etmeyin. Sıranızı bekleyin. Burada hayat yavaş akar, çok sabırlıdırlar. Ve açıkgözlere karşı pek tahammüllü değillerdir. Kötü kötü bakarlar :)

* Bankamatiklerde sırada beklerken parayı çeken kişinin hemen arkasında değil, en az 2-3 adım gerisinde beklerler. Bu en sevdiğim özelliklerindendir.

* Yolda yaya olarak karşıdan karşıya geçerken bir araba size selektor yakıyorsa buyrun geçin diyor demektir.  Ayrıca bazen el ile de geçebilirsin işareti yaparlar, siz de mimiklerinizle de olsa mutlaka teşekkür etmeyi ihmal etmeyin.

* Kıyafete pek önem vermezler. Koca koca adamları değişik yerlerde çok rahat kıyafetlerle görebilirsiniz. Samimi görünmeye gayret ederler. Ben bunu kültürel olarak yaptıklarını düşünüyorum. Mesela İngiltere'deki genel seçimler öncesi çalıştığım okulu ziyarete gelen milletvekili adayı ile, milletvekili olduktan sonra yolda karşılaştık. Ben tanımaz diye geçip gidecektim, ama adam bana selam verdi. Ben de şaşırdım kaldım :)

* Araba kullanırken korna çalma alışkanlıkları pek yoktur. Çok nadir kullanırlar.

* Yolda giderken birine yanlışlıkla çarpsalar veya dokunsalar veya yolunu engelleseler, hemen "sorry" derler. Kısacası nezakete çok önem verirler ama aynı şeyi karşıdan da beklerler.

* Kurallar çok kesindir. Genelde hatır-gönül gibi şeyleri pek bilmezler, kurallar neyse aynen uygularlar. Bu sizin için bazen çok iyi olurken bazen hayatınızı zorlaştırabilir. Memleketenizde işinizi hatır gönülle yaptırmaya alıştıysanız zorlanırsınız burada..

* Yazılı sözleşmelere imza atarken çok dikkatli olmalısınız, kuralları aynen uyguladıkları için sözleşmeden cayma gibi durumlarda çok sıkıntı yaşayabilirsiniz.

* Burada yaşamaya karar vermişseniz kesinlikle paranızı buradan kazanmalısınız. Türkiye'den gelecek para ile burada geçinmek çok zordur. Çünkü Türk Lirası'nin değeri Sterlin karşısında oldukça düşüktür.

* Buraya gelince alışveriş yaparken veya hesap yaparken aldığınız şeyin miktarını kesinlikle TL'ye çevirmeyin, sterlin olarak düşünün. Sonuçta bu ülke de Türk Lirası ile yaşamıyorsunuz. Yoksa 1kg domates; 5 TL, küçücük bir odanın kirası 1500 TL gibi hesaplarla kafayı yiyebilirsiniz :)) Eğer paund olarak düşünebilirseniz aslında bir çok şey ucuzdur da burada :)

* Türkiye'den zannedildiği gibi elektronik çok da ucuz değildir bu ülkede. Yani genellikle Türkiye'den alacağın bir şeyi buradan alınca çok daha ucuza alamazsın. Burada sadece alım gücü düşüktür. Yani mesela Türkiye'de 1500 TL'ye alacağı bir bilgisayarı burada 500 Sterlin'e alabilirsin ama bu sonuçta TL ile aynı hesaba gelmektedir. Yani elektronik bu ülkede yaşayan ve bu ülkeden kazananlar için çok ucuzdur, yoksa Türkiye'ye götürmek için değil.

* Bu ülkeye ilk gelenler için banka hesabı açtırmak oldukça zordur. İlk kez hesap açtırmak için referans mektubu faydalı olabilir. Ayrıca "Credit Check" denilen bir hesaplama metodları vardır. Ne zaman bir sözleşmeye imza atacak olsanız credit check'inizi incelemeye alırlar. Credit check sizin hesabınızdaki para, düzenli ödemeleriniz ile zamanla yükselen bir şeydir. Onun için credit check'iniz yükselesiye kadar biraz sıkıntı yaşarsınız. Mesela taksitle bir şeyler alamazsınız..

* Bu ülkede yaşam burada yaşayanlar(oturumu olanlar) için daha kolay, dışarıdan gelenler için her zaman daha zordur, bunu unutmayın.

* Burada yaşayan insanların bir çoğu devlet yardımı alır. Devlet, kazancı olmayana veya nispeten düşük olana evi yoksa ev verir, çocuk için para yardımı yapar. Bunları sadece burada oturumu olanlar alabilir. Onun için bu ülkeye gelen yabancılar bir an önce oturum almanın yolunu arar. Oturum aldıktan sonra da sırtını devlete yaslar.

* İngiltere'de maddi olarak sizi en çok zorlayacak şeylerin başında kiraların yüksekliği ve alınan vergiler olacaktır.

* Resmi makamlara mümkün olduğunca işinizin düşmemesine gayret edin. Baş ağrısından başka bir şey değildir.

* İkinci el araba fiyatları oldukça ucuzdur. Buna karşılık zorunlu trafik sigortası oldukça pahalıdır. Arabayı almadan önce internetten sigorta miktarını öğrenmekte fayda olacaktır. Yoksa arabanın fiyatından daha fazla trafik sigortası süprizi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

* Türk ehliyeti bir yıl süreyle geçerlidir. Bu nedenle araba alacaksanız bir an önce İngiliz ehliyeti almaya çalışın. Bu aynı zamanda ödediğiniz sigorta miktarını oldukça düşürecektir.

*  Bu ülkede Avrupa Birliği vatandaşı olmamanın tüm zorluklarını yaşamaya hazır olun. AB vatandaşlarının sahibi olduğu bir çok haktan mahrum olmaya, bir çok yere normalden daha fazla para ödemek zorunda kalmaya (üniversite, dil kursları, v.b.) ve sürekli vize yenilemeye..

* Son olarak gurbetin ne demek olduğunu, memleket hasreti çekmek diye birşey olduğunu buraya gelince çok iyi anlayacaksınız. Aslında bunu yazmanın pek bir anlamı yok, sadece yaşanarak anlaşılabilecek bir duygu...
Sadece ben demiştim demek için yazıyorum :)

Şimdilik bu kadar. Yazacağım mutlaka farklı şeyler de vardır, ama ilk etapta aklıma gelenler bunlar. Başta da belirttiğim gibi bu sayfa zaman içinde güncellenecek. Bu nedenle ara sıra takip etmenizde fayda var..


Tekrar görüşmek dileğiyle..

Ahmet Kahya


(Sonradan yaptığım güncellemeler aşağıda tarihleriyle birlikte yer alacaktır)

* (29.01.2012) Bu ülkede insanlar genelde villa tarzı bahçeli 2 katlı evlerde(house) yaşarlar. Apartmanlarda(flat) ise genellikle maddi imkanları daha kısıtlı olan insanlar yaşar. Burada house'de kalmak bir zenginlik göstergesi sayılmaz. Çünkü çoğunluk oralarda yaşar. Ama apartmanda yaşamak Türkiye'deki gibi bir zenginlik göstergesi değil tam tersine fakirlik göstergesi sayılabilir. Onun dışında şehirden köye doğru gidildikçe maddi refah oranı artar. Köylerde maddi durumu iyi olan İngilizler yaşar. Ama buranın köyleri Türkiye'nin köylerine, köy evleri de Türkiye'deki köy evlerine pek benzemez :)  Yani maddi durumu iyi olan İngilizler şehrin karmaşasından ve karışıklığından kaçıp köylere çekilmiştir diyebiliriz. Gezilerim sırasında İngiliz köylerini ve yaşadıkları evleri gördükçe, Türkiye'de kendimizi şehirlere ve apartman dairelerine hapsetmekle, kendimize karşı ne büyük haksızlık ettiğimizi düşünmüyor da değilim.

* (29.01.2012) İngiltere'de hava zannedildiği kadar çok fazla yağışlı değildir, ama genellikle kapalıdır. Kıyas yapmak gerekirse Karadeniz Bölgesi İngiltere'ye göre daha fazla yağış alıyor olabilir. Bir ada ülkesi olduğu için okyanus rüzgarlarının etkisiyle hava çok hızlı değişkenlik gösterir. Sabah güneşli olan hava 1-2 saat içinde kapalı ve yağışlı bir havaya veya yağışlı bir hava kısa bir süre içinde güneşli bir havaya dönüşebilir. Havanın bu değişkenliğindendir mi bilinmez insanlar genelde şemsiye taşımazlar. Yağmur altında normal bir şekilde yürümeye devam ederler :) Dört mevsim yağmur yağar, bu nedenle doğa örtüsü burada uzun süre canlı ve yeşil kalır. Sonbahar ve ilkbahar mevsimleri doğada çok güzel manzaralara şahit olursunuz. Bu ülkede belirgin bir yaz mevsimi yaşanmaz. Yazın bir kısmı sıcak bir kısmı soğuk geçebilir. Yıl içinde bazı haftalar hava uzun süre kapalı olur. İlk geldiğinizde yadırgayacağınız bu duruma zaman içinde alışırsınız. Havası kapalı olsa bile temizdir, bu nedenle dayanılması güç değildir. Isınma için doğal gaz kullanıldığı için hava kirliliği yoktur. Herhalde bu ülkede kapalı havaya bir de hava kirliliği eklenseydi yaşam çekilmez olurdu.

* (29.01.2012) İngiltere dünya'da yaşanan son ekonomik krizden fazlasıyla etkilenmiştir. Bu nedenle son yıllarda ülkede işsizlik oranı artmıştır. Türkiye'den İngiltere'ye iş bulma ümidiyle gelmeyi düşünenler bu durumu mutlaka göz önüne almalıdırlar. Yani işinizi önceden bulmadan buraya iş aramaya gelmek büyük hayal kırıklıklarına sebep olabilir. Gelmeden önce hesaba katmanız gereken en önemli şey ülkede bu kadar çok işsiz üniversite mezunu vatandaşı varken sizin hangi özelliğinizden dolayı iş versin? Yani eğer CV'nize ve İngilizcenize güveniyorsanız gelin, yoksa maceraya atılmaya pek gerek yok. Unutmayın buraya gelenler sadece Türkiye'den değil, dünyanın dört bir köşesinden geliyor. Kapitalist sistemin getirdiği ağır yarış bu ülkede fazlasıyla var. Yukarıda yazdıklarım üniversite mezunu olup belli bir işe yönelik gelmeyi düşünenler içindir.

* (29.01.2012)  Sonradan hatırladığım bir şeyi de ekleyip bugünlük konuyu kapatacağım. Bu ülkede alışveriş yaparken pek pazarlık yapılmaz. Özellikle bir İngiliz'den mal satın alırken indirim isterseniz yüzünüze manasız manasız bakabilir :) Fiyat neyse odur. Ama eğer bir yabancıdan alışveriş yapıyorsanız(Pakistanlı, Hindistanlı, Bangladeşli, v.b.) onlar bizden pek farklı değildir, pazarlık yapmayı deneyin, işe yarayabilir.

Dönüştürücü fiş adaptörü
* (09.02.2012) Herkesin bildiğini zannettiğim bir şeyi burada paylaşmadığımın farkına vardım. O da İngiltere'de prizlerin üç uçlu olması. Onu da kısaca anlatıp birkaç öneride bulunacağım. Burada prizlerin üç uçlu olması güvenlikten ileri geliyor. Yani prizdeki üçüncü uç topraklama hattından dolayı var. Normalde Türkiyede de bilirsiniz kimi elektronik cihazların elektrikteki dalgalanmalardan etkilenmemesi ve elektrik çarpmalarının önüne geçilmesi için için topraklı hatlar tavsiye edilir. Burada tüm prizler toprak hatlı olduğu için üç uçlu elekrik fişleri kullanılır. Onun için Türkiye'den getirdiğiniz bir elektronik aletin iki uçlu adaptörü buradaki üçlü prizlere girmez. Bu nedenle bir tane dönüştürücü satın almanız gerekir. İki uçlu adaptörü üç uçluya çeviren dönüştürücü Türkiye'de pek bulunmaz. Bunun için endişelenmeyin. Eğer Türkiye'de bu dönüştürücülerden bulamazsanız burada hemen hemen her yerde mağazaları olan Paundland'de rahatlıkla bulabilirsiniz. Hem de 1 paunda :) Bu size vereceğim en ucuz fiyatlı örnekti. Onun dışında birçok markette bu dönüştürücülerden birkaç paunda bulmanız mümkün.
Ayrıca İngiltere'den aldığınız bir elektronik cihazı Türkiye'de kullanmak için de üç uçlu adaptörü iki uçlu adaptöre çeviren bir dönüştürücüye ihtiyaç duyacaksınız. Bunu da İngiltere'deki marketlerin travel bölümlerinden rahatlıkla bulabilirsiniz. Ayrıca bu tür bir dönüştürücüyü Türkiye'de pek çok elektrikçide bulmak mümkün.

* (09.02.2012)  Self servis hizmetler. Bu ülkede ticarethanelerde çok yaygın olan ve gitgide artan bir şekilde yaygınlaşan self servis (kendi işini kendin yap) mantığı var. Türkiye'de daha çok self servis hizmet veren kafe ve restoranlarda göreceğiniz bu mantık burada birçok yerde yaygınlaşmış. Mesela arabanıza benzin almaya gittiğinizde arabanıza benzin dolduran bir benzinci bulamazsınız. Arabanıza benzininizi kendiniz doldurur, sonra kasaya gider, paranızı ödersiniz. Onun dışında süpermarketlerde uzun süredir kullanılan ve artık daha da yaygınlaşan bir hizmet var. Self checkout servisi. Alışverişi yaptığınızda kasiyerli ödeme noktaları haricinde, kendi kendinize aldığınız ürünleri okutup, ödemeyi nakit veya kartla yapacağınız, sonra poşetlere doldurup gideceğiniz otomatik makineler mevcut. Bu makineler hem daha az sıra bekleyerek kendi işinizi hızlıca görme imkanı tanıyor, hem de şirketler açısından daha az çalışan ile daha çok iş yapmaya olanak sağlıyor. Ben bu hizmetlerin yakında Türkiyede de olacağını düşünüyorum. Tabii ki bu hizmetler iş yerleri açısından karlılığı arttırırken, çalışanlar açısından ise işsizlik sorununun artmasına sebep olabilir.

* (09.02.2012) Yukarıda evler konusuna değinmiştim ama bana çok ilginç gelen farklı bir yönüne değinmeden geçemeyeceğim. Size de ilginç geleceğine eminim :) Bu ülkede evlerin çoğunluğu eskidir. Yeni yapılan ev sayısı çok azdır. Yani Türkiye'deki gibi her köşe başına ev diken müteahhitlerden burada pek yoktur. Ev yapmak için uzun uğraşlar ve birçok yerden izinler almak gerekir. Belli bir yerleşim politikaları vardır ve bunu bozmazlar. Evler eski dediğimde şaşırmayın, öyle böyle eski değil, yani buradaki evlerin ortalama yaşı 50-100 arasındadır. Genellikle insanlar arasında söylenen ölçü; 50 yaşındaki bir ev yeni bir ev sayılabilir, 100 yaşına kadar normal, 150 yaşında ki bir ev ise artık eskimiştir :) Bunlar benim burada yaşayan insanlardan duyduklarım, benim kattığım herhangi bir şey yok. Bir de evlerin hemen hemen hepsi kırmızı veya kahverengi tuğladandır. Bu nedenle evlerin çoğunluğu birbirine benzer. Buraya ilk geldiğinizde her yeri birbirine benzetmeniz ve kaybolmanız büyük olasılıktır :) Buranın sevdiğim bir yanı ise her eve en çok 5-10 dakika mesafede muhakkak güzel yeşil bir park vardır. İnsanlar orada çocuğunu, köpeğini gezdirir, yürüyüşünü, sporunu yapar. Burada çocuklar sokakla ve yeşille barışık bir şekilde yaşarlar. Ee ne diyelim, darısı bizim apartmanlarda yaşayan ve park yüzü görmeyen çocuklarımızın başına..

78 yorum:

  1. Ahmet Hocam eğer mümkünse bir yazınızı da Türk öğretmenlerin görevi ve çalışma yöntemlerine ayırabilirseniz çok mutlu olurum çünkü ben de oraya öğretmen olarak gelmeyi düşünüyorum (tabiki şu KPDS işini halledebilirsek :)) Aslında çok iyi,çok rahat bir yerde idareci olarak çalışıyorum fakat yine de ingilterede 4-5 yıl yaşamak istiyorum.Hocam şimdiden teşekkürler ve Türkiyeden selamlar...

    YanıtlaSil
  2. Degerli hocam http://ahmetkahya.blogspot.com/2010/02/ingilterede-bir-turk-okulu.html sayfasinda anlattigimdan farkli bir sey yapmiyoruz. Zaten sinav-mulakat kısmını gecerseniz seminerde sizi bayagi bilgilendirirler. Selamlar..

    YanıtlaSil
  3. Ahmet Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Bizde bir süre sonra İngiltere ye geleceğiz inşallah.Yazdıklarınız gerçekten bizim için çok faydalı oldu,birçok konuda yazdıklarınız bize fikir verdi.Fakat size sormak istediğim bir konu var.Öğretmen olduğunuz için bu konuda da ayrıntılı bilgi sahibi olabileceğinizi düşünüyorum.Benim 2 çocuğum var.Birisi 4. sınıfa geçtiğinde diğeri 2. sınıfa geçtiğinde İngiltere de olacağız.İngiltere de eğitim sistemi Türkiye den muhtemelen değişiktir.Ne gibi değişiklikler var?Çocuklarımın İngilizce bilmediğini de düşünürsek, İngiltere de eğitim sisteminin, Türkiye'de ki eğitim sisteminden farklılıklarından dolayı ne gibi sorunlar karşımıza çikabilir?Tavsiyeniz neler olabilir,karşılaşıcağımız uyum problemlerini en aza indirebilmek için ne gibi önlemler alabiliriz?Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Soyle soyleyeyim, aslinda pek birsey yapmaniza gerek yok. Yani Ingilizce ogreteyim filan diye de pek ugrasmayin.Burada okula gelince nasil olsa ogrenecekler. Yaslari henuz kucuk,4.sinifta olan belki yabanci dili ogrenesiye ve diger cocuklarla arkadaslik kurasiya kadar okulunda biraz yalnizlik cekebilir, onu da sizin desteginizle asar. Burada okullar genel olarak sosyal gelisime ve sosyal etkinliklere cok onem verirler bu nedenle genelde Turkiyeden gelen ogrenciler burada okullari sever. Dikkat etmeniz gereken seyler burada okuma gitme yasi 5 te basliyor. Yani sizin 4.sinifta olan cocugunuz yasina gore 6.sinif seviyesinde, 2.sinifta olan cocugunuz 4 sinif seviyesinde olacak. Yani burada ogrenciler yasina gore siniflara yerlestirilir. Siz geldiginizde belediyenin egitim ofisine basvuracaksiniz, onlar da sizi yonlendirecekler. Burada 11 yil zorunlu egitim oldugu icin egitimin zorlugu Turkiye'ye gore cok daha hafiftir. Yani normalde 11.sinifta olan bir ogrenci bile burada hem seviye olarak hem de yas olarak 9.sinif seviyesindedir. Bu nedenle sizin cocuklariniz normalden daha ust bir sinifa gitse bile, bu onlarin seviyesinin ustu olmayacaktir. Burada size Ingiliz egitim sistemindeki farkliliklari anlatmam zor, Turkiye'deki sistemden bayagi cok farkli, ama sizin konumunuzda burada cok fazla yabanci oldugu icin buradaki okullar bu konuda tecrubelidir. Sizin en buyuk sansiniz ise cocuklarinizin yasinin kucuk olmasi, kisa zamanda sisteme ve okula adapte olacaklardir.

    Sizin yapabileceginiz en onemli sey ise; kalacaginiz yer konusunda olabilir, cunku burada cocuklarinizi istediginiz okula yerlestiremezsiniz. Evinize en yakin bir okula(eger yer varsa)egitim ofisi sizi yonlendirir ve oraya kayit yaptirirsiniz. Eger kaldiginiz cevre nispeten kotuyse cocuklariniz seviyesi dusuk bir okula gitmek zorunda kalabilir, bununla ilgili arastirma yapmaniz faydali olabilir.

    Son olarak http://ahmetkahya.blogspot.com/2010/02/ingiltere-egitim-sistemi-uzerine-bir.html yazimi okumamissaniz okuyun, sistem uzerine fikir verecektir. Selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Ahmet bey çok çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Çok faydalı olmuş. Allah sizden razı olsun. Çok yardımcı oldunuz gerçekten.

    Bir de blogdaki cevaplarla ilgilenmeyen çoğu blog yazarının aksine siz okurunuzu önemsiyorsunuz. Bu çok güzel bir şey. Blogunuzu uzun zamandır takip ediyordum. Çok teşekkürler ilginiz için.

    Benim bir sorum olacak. Şimdi iş imkanları falan demişsiniz. Ben üniversitede hukuk bölümü öğrencisiyim. İngiltere'ye yüksek lisansa gitmeyi planlıyorum. Sonra da orada kalmayı planlıyorum. İş bulabilmek için ne tür vasıfların önde olması gerekir. Mesela çok iyi Rusça ve İtalyanca biliyorum bunlar avatantaj sayılabilir mi?

    Çok teşekkürler. İsmim kerem teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Estagfirullah hocam. Vakit buldukca ve bilgim oldukca cevap yazmaya gayret ediyorum. Eger buraya yuksek lisansa gelirseniz burada is imkanlari hakkinda daha iyi fikre sahip olursunuz. Ne kadar fazla dil bilirseniz tabii ki bunlar CV icin arti faktorler. Aslinda burada is bulmak Turkiye'den is bulmaktan farkli degil, ayni sartlar gecerli. Benim o yazida bahsettigim burada is bulmanin daha zor oldugu. Cunku burasi belli bir doyuma ulasmis ve ayni zamanda dunyanin her yerinden insanlarin ilgi odagi bir ulke. Yani burada yaris gercekten cok acimasiz. Ama en guzel yani burada torpil yok, bunu diyebilirim. Iyi bir CV'ye sahip kisi, sansi da yaver giderse guzel bir is bulabilir burada. Tabii ki bunlar benim subjektif goruslerim. Keske her sey buraya yazilabilecek kadar ideal olabilse..

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkürler Ahmet bey. Ne kadar teşekkür etsem azdır herhalde.

    YanıtlaSil
  8. Ahmet Bey bir sorum daha olacaktı. Ben İspanya'ya gittiğimde en çok dikkatimi çeken şey otobüse ayakta yolcu almamalarıydı. İngiltere'de de böyle bir kural var mıdır acaba?

    YanıtlaSil
  9. Bloğunuzu çok beğendim. İngiltere'de yaşam konusunda yazılarınız oldukça bilgilendirici. Size sormak istediğim şey İngiltere'de bir ailenin geçinebilmesi için en az kaç pound kazanması gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Subjektif olarak değerlendirme yaparsam, Londra dışı için; kötü standartlarda 1000 paund civarı, vasat standartlarda 1500 paund civarı, normal standartlarda 2000 paund ve üstü diyebilirim. Tabiki bunu burada yaşayan diğer insanlarla kıyaslayarak yapiyorum

      Sil
  10. Ahmet bey ben Meb de İlk. Mat. öğretmeniyim. İngiltere'de öğretmenlik yapmak istiyorum. Benim yurtdışı için 5 senemi doldurmama daha 4 yıl var : )) İngiltere'de matematik branşından öğretmen açığı olduğunu duydum. Acaba gerçekten böyle bir açık var mı? İngiltere'de matematik öğretmeni olarak iş bulabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. İngiltere'de matematik branşında açık olduğu doğru. Ama buraya meb kanalı ile geldiğinizde ingiliz okullarında matematik öğretmenliği yapmıyorsunuz, bunu biliyorsunuz değil mi? Eğer biz görevli öğretmenlerin yaptığımız iş konusunda fazla bilgi sahibi değilseniz İngiltere'de Bir Türk Okulu yazımı okumanızı tavsiye ederim. Onun dışında eğer İngiliz okullarında Matematik Öğretmeni olarak çalışmak istiyorsanız, akıcı bir İngilizceye sahip olmanız işe alınmanız ve başarılı olmanız için gerekli olacaktır. Ayrıca diplomanızın denkliğini almanız gerekmektedir. İngiltere'de öğretmenlik yapmak içinde http://www.meblem.org.uk/ingilterede_ogretmenlik.php linkindeki yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Selamlar..

      Sil
  11. Tekrardan merhabalar Ahmet Bey. İnternette bir arkadaşın İngiltere ile ilgili bir yorumunu gördüm. Ne kadar doğrudur bana söyler misiniz? Yorum şöyle;

    ''calisma iznini kendin alman lazim,onun icinde sirketin sponsor olmasi lazim.Bunun disinda baska bir yol evlilik.
    Sirketler sponsor olmaz,cunku yasalara gore AB icinde senin isini yapacak adam bulamadiklarini kanitlamalari lazim,kimsede yapmaz oyle bisey

    evlilik disinda kendi isini acabilirsin.Bunun disinda baska bir yol yok''

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam kısmen doğru olabilir ama burada benim bildiğim çeşitli firmalarda çalışan çok fazla sayıda tanıdıklarım var. Yani onlar çalışabildiklerine göre o kadar da büyük bir sorun olmasa gerek. Kısmen dememin sebebi ise böyle şirketler vize zorluklarıyla uğraşmamak için dışarıdan almak yerine kendi ülkesinden veya ab ülkelerinden eleman alma tercihinde bulunmak isteyebilirler ki bu normaldir. Yani Türkiye'den gelen birisi için iş bulmak AB üyelerine göre daha zor olabilir. Burada kişisel başarı ve CV ön plana çıkar.

      Sil
  12. Merhabalar Ahmet Bey, oncelikle boyle yararli ve guzel bir blog tuttugunuz icin size ne kadar tesekkur etsem azdir. Kac zamandir Londra'da yasayan egitimli bir vatandasimizdan tecrubelerini duymak istiyordum. Yakin zamanda baska bir avrupa birligi ulkesinden Londraya yerlesmek istiyorum ve Londra'yi ne derece guvenli bir yer olarak gordugunuzu merak ediyorum. Yani sıklıkla Londra'da soygun, yankesicilik, yaralama vs olaylar duyuyorum ve bu beni biraz korkutuyor. Guvenli ve aile icin uygun bolgeler nereleridir acaba? Calismalarinizda basarilar diliyorum. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oncelikle iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim :)Ben Londra'da kalmiyorum onun icin nerelerinin guvenli olup olmadigi hakkinda size pek saglikli bilgi vermem mumkun olmayacak. Ama fikrimi sorarsaniz dunyadaki buyuk metropoller ne kadar tehlikeli ise Londra'da o kadar tehlikeli olabilir. Yoksa ayrica Londra'ya ozel bir tehlike durumu yok diyebilirim. Arkadaslarimdan duyduguma gore belli bolgelerde-yabancilarin cokca yasadigi- gecenin ilerleyen saatlerinde kimi tehlikeli durumlar olabilir ki bu her sanirim tum metropoller icin olasi bir tehlikedir. Bolgesel olarak yardim istiyorsaniz Londra'da kalan birisinden yardim almaniz iyi olabilir. Onun disinda size www.police.uk sitesini onerebilirim. Bu sitede harita uzerinde aylik raporlarla tum Ingiltere'nin suc haritasini bulabilirsiniz. Yani hangi bolgelerin guvenli olabilecegine dair oldukca saglikli bilgiler iceriyor. Ben ev ararken ve evimi tutarken bu sitedeki istatistikleri bayagi incelemistim. Isinizi gorecegini dusunuyorum. Selamlar..

      Sil
  13. Merhaba Ahmet bey.
    Öncelikle yazınızı için teşekkkür ederim. Ben matematik bölümü son sınıf öğrencisiyim ve bu sene mezun oluyorum. İngilizcem gayet iyi ve KPDS ye de girdim.Bildiğim kadarıyla benim diplomama orada Bachelor of Science on Mathematic (B. Sc. on Mathematic) derecesidir. Peki bu diplomanın oradaki iş imkanları nelerdir. Öğretmenlik şansımız var mı veya Supply teacher olunabilir mi?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Turkiye'deki diplomanin burada denkligi var. Bunun icin naric denilen bir kurumdan denklik aliyorsunuz. Sonra ajanaslara kaydolup supply teacher olarak calisma sansiniz var. En onemli olay ise akici bir ingilizceye sahip olmaniz. Yani is bulmada sorun olmasa bile egitimsel olarak -anlama-anlatma- sorun yasayabilirsiniz. Bununla ilgili benim bilgim bu kadar, ama asagidaki linkte ayrintili bilgi mevcut. Selamlar. http://www.meblem.org.uk/ingilterede_ogretmenlik.php

      Sil
  14. sevgiler sayın hocam, uzun zamandan beri blogunuzu takip ediyorum.. Allah razı olsun çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz... ben erciyes üniversitesi tıp fakültesi 2.sınıf öğrencisiyim ve bournemouth a kaplan international a 8 haftalık dil eğitimi için geldim... şimdi ilk haftamı devirdim zorluklarıyla ve güzellikleriyle beraber.. geri kalan 7 haftamı çok verimli bir şekilde geçirip burdan çok şey öğrenerek memleketime dönmek istiyorum... şimdi lower intermediate sınıfında eğitim görüyorum... açıksözlülükle söyleyebilirim ki ingilizcem vasat altıdır :)) neyi neleri yapmalıyım ki burdan çok şey öğrenip ayrılayım ve aileme bir daha masraf olmayayım... dediğiniz gibi ingiltere burda çalışmayanlar için çok pahalı :)) görüşmek üzere sevgilerimle Ömer SELVİTOP

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ne diyeyim bilmiyorum ki :) Ama cok kisa bir sure icin gelmissiniz. Siz en iyisi Ingiltere'de Turklerden uzak durun. Odaniza fazla kapanmayin. Ve bu ulkeye gelen ve Ingilizce ogrenen herkes gibi yanlis yaparim diye korkmadan inglizce konusmaya calisin. Kirip dokerekte olsa konusa konusa pratik yapin. Baska turlu ingilizceyi ogrenemezsiniz. Birde bu ulkede ogrenebileceginiz en iyi sey speaking'tir. Grameri fazla onemsemeyin. Onu nasil olsa Turkiyede iyi ogretiyorlar :) Size kolayliklar dilerim.

      Sil
    2. sizin için uygun süre nedir sayın hocam çünkü önümde kalan 2 yaz tatilimi de yurtdışında geçirmek istiyorum... acep yeterli olur mu ? çünkü daha sonraki senelerde sırtımıza tus binecek :)) sevgilerimle :)

      Sil
    3. Degerli hocam ben buraya dil ogrenmek icin gelmedigimden dolayi tam bir bilgiye sahip degilim. Ama buraya dil egitimi icin gelenlerden gordugum kadariyla, buraya 6 ay sureyle dil egitimine gelenler surenin yetersiz oldugunu soyleyip en az bir 6 ay kadar kalmaya calisiyorlar. Buna gore sizin durumunuzu degerlendirin. Bu biraz da sizin dile yatkinlik ve gayretinize bagli. Acikca sunu soylemeliyim, yurtdisinda Turklerle ne kadar icli disli olursaniz diliniz o kadar az gelisir. Cunku insanda zamanla psikolojik olarak kolay olani tercih etme, yani Turkce konusmaya calisma egilimi agir basiyor ve bu da dil egitimini kotu yonde etkiliyor. Dil ogrenimi dogal bir surec ve her yonuyle kisa surede olmasi biraz zor. Siz kisa sureli geldiginiz icin belli bir amaca yonelik dil egitimine agirlik vermeniz faydali olabilir. Mesela speaking veya phrases'lere yonelmek gibi.

      Sil
  15. Merhabalar hocam sizin ögrencilernize yaptıgınız lise sorularını inceleme fırsatı buldum öncelikle o soruları siz mi hazırlıyorsunuz ve neden ingiltereyi seçtiniz sizin için ingilterenin türkiyeye göre cazip yönleri neler bunu sormamım nedeni benimde dayım 10 yıldan beri londra da yaşıyor ve dil okullarında çalışıyor bu + yönleri karşılaştırmak istiyorum ve 7 hafta londrada yaz okuluna gittim ingilizcemi iyice geliştirip yurdışında yaşamak istiyorum.Şuan sevıyem Upper Intermediate ve 16 yaşımdayım bu yaşta bu seviye iyimıdır sizce kendınız bu yaşta nasıldınız şimdiden tşk ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sorulari ben hazirliyorum. Ingiltere'yi secmemin ozel bir sebebi yok. Dunyayi ve hayati tanimak adina guzel bir firsat yurtdisinda calismak. Onun disinda buradan para kazaniyorsan yasam sartlari daha uygun burada. Dil seviyen oldukce yeterli ama burada yasamayi dusunuyorsan konusma pratigi uzerine yogunlasman iyi olacaktir.

      Sil
    2. Tşk Hocam peki siz advanced seviyesine gelebilmek için neler yaptınız nasıl bir ingilizce eğitimi gördünüz türkiyedeyken advanced seviyesine gelip bu seviyeyle yurdışnda yaşamak daha faydaıl gibi toefl gibi sınavların faydaları neler olur son olarak bir seyahat sevdasılı olarak gezi yazılarınızı okudum ve faydalı buldum Dünyada en çok görmek istediğiz yer neresi The Bucket List :D

      Sil
    3. Ingilizce seviyemin advanced oldugunu nereden cikardin :)) Teorigi iyi pratigi kotu bir ingilzce ile buraya geldim ve cok zorluk cektim. Ve burada gordum ki kimilerii sakir sakir ingilizce konusuyor ama daha yazmayi bilmiyor. Bu nedenle burada yasamanin birinci sarti iyi sekilde ingilizce konusman, ama tabii ki iyi bir is sahibi olmak istiyorsan yazim ve okuma yonlerinin de iyi olmasi lazim. Ingilzce seviyen ne kadar iyi olursa burada daha rahat edersin. Ozellikle speaking tabii ki :)Cunku burada kendini en cok konusarak ifade edebilirsin.

      Bucket listem; gezi rehberinde gordugun yerler iste. Tabii ki bu yaz kapsamli bir gezi ile Ingiltere'nin tamamini gezdim sayilabilir. Listeme Liverpool, Edinburgh ve York'u ekleyebilirim. Onun disinda disaridan ise ilk etapta gezmeyi planladigim; Prag-Cek Cumhuriyeti, Barcelona,Madrid,Cordoba-Ispanya ve Bosna Hersek var. Yani en cok gormek istedigim yer diye bir yer yok acikcasi, bircok yeri gormek planlarim arasinda..

      Sil
  16. Ahmet bey, ellerinize saglik. Cok keyifli ve faydali bir blog olmus. Daha sık paylasim bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim. Vakit buldukca yeni paylasimlara devam edecegim :)

      Sil
  17. merhaba ahmet bey Adım filiz ben türkiyede iyi bilinen bir kolejde 7 yıldır ingilizce öğretmenliği yapmaktayım. Eşim şubat ayında doktora öğrencisi olarak ingiltereye gidicek. Fakat kendisi part time çalışabileceğinden benimde çalışmam gerekecek. Haziran ayında ben de çalışma vizesi alarak eşimin yanına gitmek istiyorum. Bir ingilizce öğretmeni olarak iş bulabilir miyim? kendisi üniversitede asistanlık yapacak ben de acaba supply teacher olarak çalışabilir miyim diye merak ettim. formasyon belgem var. İş tecrübem de! tahmin edersiniz ki baya panik olmuş durumdayımm bana yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eger calışma vizeniz olacaksa tabii ki çalışabilirsiniz. Ama çalışma vizesini nasıl alacaksınız? Bildiğim kadarıyla çalışma vizesi için buraya gelmeden önce işinizi bulmanız gerekiyor. Ama yanılıyor da olabilirim, araştırmakta fayda var. Buraya geldiğinizde ise elinizdeki diplomanızla supply teacher olarak çalışmanız mümkün. Hatta fazlasını da yapabilirsiniz. Bu konuda benim bilgim sınırlı ama bu konuda http://www.meblem.org.uk/ingilterede_ogretmenlik.php
      linkini incelemenizi öneririm. Faydalı bilgiler mevcut. Size kolaylıklar dilerim.

      Sil
  18. Ahmet Bey merhaba

    Şubat 2013 'de İngiltere'ye 3 veya 4 ay dil eğitimi için gelmeyi planlıyorum.(kısmet olursa)Gitmeden neler yapabilirim diye araştırırken sizin yazılarınızı gördüm.Çok teşekkür ederiz.Ben dil eğitimi için hangi bölgnin bana daha uygun olduğunu bulmaya çalışıyorum.Hiç yurt dışına gitmediğim için endişelerim var. Tabii ki zorluklar olacaktır ama bunu en aza indirip ingilizce konuşmaya odaklanmak istiyorum.Zamanım az ve bir daha gelme imkanım olmayacağını için elimden gelenin fazlasını yapmak zorundayım.Sizin bana tavsiye edeceğiniz bir bölge var mı? Ben Bournemouth 'u beğendim ama o kadar eleştirenler var ki kararsızlık yaşıyorum.Sizin burası için bilginiz var mı? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Açıkçası hangi bölge için daha uygun bilemiyorum. Bu konuda dil eğitimi ile ilgili forumları gezmen daha iyi olabilir. Ama genel olarak sana şunu tavsiyede bulunabilirim ki; gittiğin yerde ne kadar çok Türk varsa o kadar zor İngilizcen gelişir. Bunu kötülemek için söylemiyorum, çünkü insan doğası gereği her zaman kolay olanı tercih ediyor. Yani İngilizce konuşmak zor geliyor etrafında Türk varsa hemen Türkçe konuşmaya yöneliyor. Ne kadar İngiliz varsa o kadar iyi, hatta küçük bir ingiliz köyü bile olabilir :) ama mümkün olduğunu pek sanmıyorum. Zaten yabancı dil kursu yabancı demek. Birde forumlarda yazılan her şeye takılma. Bizler gelmeden önce İngiltere'yi gözümüzde çok büyüttüğümüz için buraya gelince hayal kırıklığına uğramamız büyük ihtimaldir. Bölge ismi veremediğim için üzgünüm. Size kolaylıklar dilerim.

      Sil
    2. Bu arada Bournemouth tatil beldesi, güzel bir yerdir. İngiltere'nin güneyi diğer kesimlerine göre daha güzeldir. İklimi daha iyidir en azından. Ben bir turist olarak kenti beğendim ama yaşamadığım için yorumum 1 günlük görüşüm :)

      Sil
  19. Ahmet Bey çok teşekkür ederim.Yazdıklarınızı aklımın bir köşesine yerleştirdim :) Türklerden uzak durmaya çalışacağım İngilizcem için, başarmak için bunu yapmak zorundayım.Sebebini bilmiyorum ama güneyine gitmeliyim diye düşünüyorum.Burada kursa devam ediyorum hocam İngiliz onun tavsiyelerini de dinleyerek hayırlısı ise karar vereceğim.Tekrar çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  20. İngiltere konusunda hazırlamış olduğunuz blogunuzu çok beğendim.Birçok konuda bilgi dolu bir içerik sunuyor.Emeğinize sağlık.Takipçileriniz arasındayım.

    YanıtlaSil
  21. Ahmet bey ben lise 3.sınıf ögrencisiyim ve üniversiteyi ingilterede okumak istiyorum ve paralı nekadara denk gelir tl olarak söylermisiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabirim universite harc paralari yillik 10000-15000 sterlin (30.000TL-45.000TL) arasi degisiyor. Bunlar kalacagin yer masrafi haric sadece universiteye odeyecegin para. Digerleri hakkinda bir tahminde bulunmak zor. Nasil ve nerede yasayacagina bagli.

      Sil
  22. Mehaba Ahmet bey öncelikle böyle faydalı bir işle uğraştığınız için sizlere ne kadar teşekür etsek azdır. Ahmet ben söyle soruma başlayabilirim, TC Gazi Üni. Özel Eğitim mezunuyum.Yeni mezun oldum ve ingiltereye daha önce gittiğimden ve çok sevdiğimden orada öğretmenlik yapmak istiyorum. Kıbrısta yaşıyorum ve Ailemden dolayı AB üyesi olan Bulgaristan vatandaşlığım var AB de vize sorunum yok. Bunun bana ne gibi faydası olur, orada öğretmenlik yapmam için ne yapmam gerek benimkisi diğer arkadaşlara nazaran biraz daha farklı bir durum sanırım. Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden uğraşlarınıza teşekürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yilmaz hocam. Dediginiz dogru Bulgaristan vatandasi oldugunuz icin ogretmenlik meslegi bulmakta daha avantajlisiniz en azindan bu ulkeye vizesiz girebiliyorsunuz. Yalniz bildigim kadariyla Bulgaristan AB'ye sartli uye oldugu icin geldiginizde hemen ise baslayamayabilirsiniz. Bu konuda birseyler duymustum ama acikcasi kesin bilgi sahibi degilim. Konsolosluktan veya internetten arastirmanizda fayda olabilir. Onun disinda is bulma konusunda prosedurler ayni degismiyor. Bu konuda http://ahmetkahya.blogspot.co.uk/2012/09/ingilterede-ogretmen-olmak.html linkideki yazimi okumanizi ve basvuru yontemi konusunda yine http://www.meblem.org.uk/ingilterede_ogretmenlik.php linkinden faydalanmaninizi oneririm.
      Selamlar.

      Sil
  23. yaşım 15 ve İngiltere'ye gitmeyi o kadar çok istiyorum ki sürekli netten İngiltere hakkında bilgi alıyorum bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.İngiltere'ye gitmek istememin aslında birçok nedeni var ama benim için en önemli neden One Direction'u görmek.sırf onları yakından görmek,sarılmak ve foto çekinmek için gitmek istiyorum ayrıca güzel bir ülke özellikle de Londra şehri mükemmel diyebilirim.Her neyse sorum şu.Pasaport ne kadara yani kaç tl ye alırım ve belirli bir yaşı var mıdır? Sürekli yeniletmek falan gerekir mi?Şimdiden teşekkürler. :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 18 yasindan kucuksen pasaportunu ailen alir, buyuksen kendin alabilirsin. Pasaport ucreti alacagin yila gore degisir, ne kadar bilmiyorum. Ayrica pasaport bir cesit kimliktir, ingiltereye gelmek icin ayrica vize alman gerekir. Onun icinde yukaridaki kurallar gecerli :)

      Sil
  24. cok guzel anlatmissiniz 11 senedir londrada yasiyorum soranlara aciklama yapamiyordum duygularima tercuman oldunuz :) size bir soruda ben sormak istiyorum bilginiz varmi bilemem ama fikir sahibi olmak istiyorum. Universite egitimimi bitirdikden sonra Turkiyeye kesin donus yapacagim sizce is olanaklari nasil olur benim icin yani is bulmakda zorlanirmiyim burada oldugu gibi. Cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  25. akliniz varsa abd ve ya kanadaya gidin ben 5 yildir burdayim hakikaten cok zor yasam ..bi cok degerlerimi kaybettimm ve coktum ,aglamak istiyorummmm....hic nazik olamaniza gerek yok yukarida yazilan ilk maddelere katilmiyorum ama sonlara dogru gayet dogru yazilmis ..tas kalpli uyanik olmaniz lazim hic kimseye pabuc birakmayin ..ben bu ulkede acayip bi irkcilik oldugunu dusunuyorum insallah oturumu aldiktan sonra turkiye ye donmeyi dusunuyorum aklimi toparlayip belki abd ye yerlesirim ...bu ulke batmis ve daha kotu olacak ....butun parami harcadim ,para biriktirmek hayal,,capulcu ve pis insan dolu ..ve cok kustah tippler var .....her zaman aranizda bi ucurum olacak...cok iyi niyetli olursanz kullanirlar..arti surekli onlarin begendigi seyleri begenmek zorundasiniz herhangi bi fikra ve ya ovguye deger bisey anlatmayin dinlemezler ve ya anlamazlar ..sadece ingiliz e ait olan hersey cok best ve ya great gibi terimler duyacaksiniz...yani hava da cok kotu buralarda ...ben tekrardan soyluyorum en mantikli ulke abd ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozur dilerim, ancak kendi olumsuz tecrübelerinizi genellemeler esliginde aktarmanizi cok yanlis buluyorum. Ben de İngiltere'de yasiyorum ve burada insanlarla yasayabileceginiz olumsuzluklar ancak onlarin ya da sizin dusunce yapinizdan, gorus ayriliklarinizdan kaynaklanabilir. Oncelikle, ulkenin insanlarina ve o insanlarin niyetlerine laf etmeniz acikca beni rahatsiz etti ve kendi Ingiliz dostlarım adina kotu hisssettim. Bes yildir orada yasiyorsun ve nazik olmaniza gerek yok diyorsun, eger o insanlardan kabalik gorduysen sebebini kendinde ara once.

      Irkcilik her yerde var, sevgili dostum. Turkiye'de de var, Amerika'da da var, Kanada'da da var. Bu da tamamen insanin farkliliklara yaklasimi ve bakis acisiyla alakali.

      Para biriktirmek neden hayal olsun yahu? Insanlarin heveslerini kirmayin. Universiteye basladigimda kirami odeyebilmek ve ihtiyaclarimi karsilayabilmek icin mcdonaldsda calistim, Turkiye'de bir fastfood restoraninda is saatlerini ogrencinin okul saatlerine gore ayarlamaniz mumkun degil ancak bu acidan hic problemim olmadi burada. Ozellikle universite bolgelerinde ve cok fazla cafe oluyor, birkac yere girip ciktiginiz taktirde size yardimci olacak bir isletmeci bulabilirsiniz cunku insanlar anlayisli. Ayrica nerede kalacagini, nereden alisveris yapacagini bilirsen para sikintin da olmaz. Birazcik tutumlu olacaksin tabii, har vurup harman savurmayacaksin yoksa Turkiye'de de biter paran, Amerika'da da biter, Kanada'da da biter.

      Dostum, butun samimiligimle soyleyebilirim ki dusuncelerine en cok saygi duyacak milletlerden biridir ingilizler, ancak sen de onlarin dusuncelerine saygi duyarsan. Elbette kendi fikirlerini direten kalin kafalilari da vardir ama biz Turklerde de yok mu o insanlardan? Daha once hic fikra anlatmamistim bir ingilize ancak british slanglari yanlis kullandigimda basima gelen bir olayi anlattigimda bunu cogu turk ya da amerikan anlamazdi fakat bir parkta tanistigim iki genc bayan katila katila gulduler.

      Kendileri ile ovunurler, dogru. Ancak baska milletleri takdir etmediklerini soylerseniz cok buyuk haksızlık etmis olursunuz, cok. Havasina gelince, kapalidir evet ve cogu yere kiyasla serindir ancak sadece serinligiyle kalir. Zaten orada yasiyorsaniz bilirsiniz, sokaklarda bizim turkiyede yaptigimiz gibi disari cikarken hirka uzerine hirka giyen, atkilara kaskollara sarinan birilerini pek nadiren gorursunuz.

      Eh, ama ABD'nin de neresine gidecegimize bagli degil mi? Siz saniyor musunuz ki Amerika'ya gidince sizi filmlerdeki gibi bir hayat karsilayacak gulluk gulistanlik? Lutfen bir milleti kotulemeden once elinizdekileri iyice bir tartin, size ozel bir muamele ile karsi karsiya kalip kalmadiginizdan emin olun. Rica ediyorum.

      Sil
  26. Ahmet Bey ben tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim. Mezun olduktan sonra İngiltere'ye yerlesip orada calismak istiyorum. İngilizce biliyorum. Ama benim takıldığım birkac sey vardı.Öncelikle; ben kapalıyım.Sıkıntı yasar miyim? Ve türkiyeden mezun olup İngilterede calismak o kadar zormu? Avantaj sağlaması icin dil öğrensek olurmu? Simdiden cok tesekkur ederim.Emeginize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapali olarak sikinti yasamayacagin ulkelerin basinda ingiltere gelir. gerisini yeterki hallet. en onemlisi dilinin iyi olmasi..

      Sil
  27. Merhabalar
    Ben yirmi yildir Londra'da yasiyorum.
    Adsız olarak yayinlana 8 Temmuz 2013 18:18 yorumunu cok yanlis ve tek tarafli buldum. Turkiye'yi sevdigim kadar bu ulkeyi'de seviyorum. Tabii ki her ulkede oldugu gibi burada da sorunlar var tabii ki irkcilikta var ama Turkiye'de olabilecegi kadar ( eger ayni sekilde Istanbul'un yarisi yabanci kokenli olsaydi ve ucuza calissalardi ya da calismayip devletin kendilerine bakmasini bekleselerdi vs...) veya Amerika'da oldugu kadar var. Amerika'lilarin menfaatine dokundugun anda o samimi goruntulerini birakip ilk soyledikleri sey "Biz Amerika'liyiz, bize yapamazsiniz bunu" derler, buna bizzar yasayarak sahit oldum.
    "insallah oturumu aldiktan sonra turkiye ye donmeyi dusunuyorum" diyen kisiler nicin oturum almak icin ugrasir ve sonra da kotuler bilmiyorum. Benim son soyleyecegim sey "Bir ulkede mutlu degilsen hemen terket, hipkrat olmayi birak. Insan nefret ettigi yerden oturum almak icin ugrasmaz, sizi zorla burada tutmuyorlar!"

    YanıtlaSil
  28. Ben İngiltere'de yaşamak istiyorum orası tam olarak hayalimde ki şehir tabi şu an küçüğüm ama gelecekte orada yaşamak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım? Akıcı bir İngilizcenin olması zorun mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E tabii ki zorunlu. İletişimde oldukça zorluk çekersin. ve ana dil. Çok önemli.

      Sil
  29. Çok teşekkür ederim çok faydalı bir post atmışsınız bir çok konuda fikir sahibi olmamı sağladı. Ama en çok da prizlerle iligli olan bölüm yolumu açtı. Doğrusu bir gecemi elektriksiz geçirdikten sonra aşağıdaki vending macchine'e 8 pound verip dönüştürücü almaktansa, poundlandden 1 pound'a almak çok iyi geldi.

    YanıtlaSil
  30. Ne güzel, faydalı olmasına sevindim :)

    YanıtlaSil
  31. Öncelikle yazınız için teşekkürler. Ben bir şeyi çok merak ediyorum da şimdi ben İngiltere'de yaşamak istiyorum, tabii daha lise öğrencisiyim ilerisi için düşünüyorum. Hangi bölümü okursam daha kolay oraya yerleşebilirim sizce? Çünkü tüm hedeflerimi oraya yönelik yapmak istiyorum da.

    YanıtlaSil
  32. Merhaba Ahmet Bey, İngiltereye gidip orada çalışmak istiyorum. İyi bir eğitimim ve akıcı bir ingilizcem var. Türkiye'de ingilizce eğitimli bir üniversiteden mezun oldu. 5 senedir de profesyonel iş dünyasında çalışıyorum. Tekstil sektöründe pazarlama bölümünde görev alıyorum. Kariyerime artık yurt dışında devam etmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekir? Fikir verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bende ingiltere'de yaşıyorum ve anlatabilceğim kadarıyla yardımcı olacağım. Oturma izni Çalışma izni Vs AB Vatandaşı olduktan sonra İşiniz kolaylaşabilir

      Sil
  33. Hocam öncelikle bilgilendirici yazınız için teşekkürler. YLSY bursu ile İngiltere'de yüksek lisans yapmayı hedefliyorum. Acaba İngiltere üniversitelerinde spor imkanları var mı eğer yoksa dışarıda ücretli kurslar çok pahalı mıdır? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba Ahmet Bey nisanlim londra da yasiyor.evlendikten sonra bende londraya gidecegim. Sinif ogretmenligi mezunuyum acaba oraya gittigimde meslegimi yapabilr miyim ya da yapabilmem icin ne yapmam gerekiyor.bilgilendirirseniz cok memnun olurum.simdiden tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://ahmetkahya.blogspot.com.tr/2012/09/ingilterede-ogretmen-olmak.html linkinde işinize yarayacak bilgiler mevcut.

      Sil
  35. Şuan 18 yaşındayım...20 gün sonra üniversiteye başlayacağım (İngiliz dili ve edebiyatı bölümüm)yazıları okudum ve acayip hırs yaptım :) şuan için zor görünse de bir gün mutlaka İngiltere'ye gideceğim,yaşamayı da çok isterim en azından 3_4 yıl bile olsa...İngilizceyi çok seviyorum ve hep gitmek istemişimdir hayallerimden biri...Kim bilir belki bir kaç yıl sonra bu yazdığım satırları elimde bir sütlü çayla yağmurlu İngiltere akşamında okurum :)) (hayal gücüm çok geniştir)

    YanıtlaSil
  36. Ahmet bey ingiltereden bir iş teklifi aldım ancak gerçek olup olmadığı hakkında ciddi şüphelerim var. Bana yardımcı olabilirseniz sizinle detayları paylaşacağım, teşekkürler

    YanıtlaSil
  37. Ahmet Hocam, kullandiklari kaliplar basima cok dert acti yahu. Bir strawberry creams olaylari varmis bunlarin, bilmeden konusmaya atlayiverince cok yanlis anlasilmalara sebep oldum. Ingiltere'de yasamak maksatli Ingilizce egitimi aliniyorsa kullandiklari argolari gunluk konusma dilinden ifadeleri bilmek de lazimdir zannimca. Sonra bir sey soyluyorlar, bakakaliyorsun oylece.

    YanıtlaSil
  38. Ahmet hocam irlandalıların geçmişten gelen bir türk sevgisi varmış doğru mudur acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle derler, zamanında Osmanlı İmparatorluğu zor zamanlarında yardım etmiş onlara.

      Sil
  39. genel itibariyle bir baktimda ingilterede bulundugunu soylediginiz bu ozellikler genel olarak bir evrensel degerlerdir ve bu dunyanin bircok yerinde vardir.ingiltere olan bakis acimdan dolayi deil yanlis anlasilmasin bu soylediklerim ama ingiltere diye diye buyuttugunuz birtakim duygular kendi benliginizi unutmaniza sebep olabilir.sonucta ingiltereye bakildiginda suan butun dunya tarafindan taninan fanatizmi barindiran bir devlet ama bu ununu guzel yollarla deilde hep baskasi sirtindan gecinmesiyle elde ettigini alemsumul bildigi halde bu fanatizmin nerden geldigini anlamak zor.ya hayret bisi adamlar dunyayi avucunda oynatmis ve devam etmekte onlar yuzunden politikalari yuzunden sayisini ancak Allahin bildigi nice masumun kanina girmekten baska birtakim teknolojiye yaptiklari katkilarini dile getiren akli fikri yikanmis nice dusunmez desteklemeye devam etmesi benimde aklimi basimdan aliyor kotu manada tabiikii uffffffff canim skldi yine ya!!!!

    YanıtlaSil
  40. Bu yazılar sizce hala gecerliligini korumaktamıdır neredeyse 4.5 sene gecmis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok kanka ingiltere yıkıldı darbe yapıldı komunizm geldi ortalık çok karıştı üüf bi gör neler neler

      Sil
  41. Hocam merhaba yazın manchesterda bulunucam yazın orda hava nasıl olur? çok sık hasta olan birisi olarak hava çok önemli benim için. Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli olmaz. Hem sıcağa hem de soğuğa hazırlıklı olarak gidin. Yani soğuk derken kış soğuğu değil ama yaz gibi de değil yani... Yazları akşamları bazen kombiyi açmak zorunda kaldığım olmuştur. Yağmur zaten Allah'ın emri, kesin yağar :)

      Sil
  42. Abi oyle forumlara bakiyorum sana denk geldim guncel yanitlamissin tum sorulari . Insaat iscisiyim seramik ve fayans vs isi ile urasiyorum ve londrada yasiyan tanidigim biri var bana bi sure yardimci olucak . Gelmemi istiyo ve yardim edecegini soyluyo . Biliyorum hani isinle cok alakasiz ama kacak yollarla gelenlerin barinma ihtimali ne kadar zor'dur . Acikcasi kaybedicek pek biseyim yok sadece geldigimde ana parami bile kazanmadan sutlamicaklarsa denemek istiyorum . Fikrin ne yapmalimiyim :)

    YanıtlaSil
  43. İzninizle bir kaç soru sormak istiyorum .5Şubat 2016-23Temmuz2017 tarihleri arasında 24 haftalık (6ay) Kings Collage-Bournemouth Dil okulunda aile yanında konaklayarak dil eğitimi almaya gideceğim .Bu doğrultu da bi kaç soru sormak istiyorum .
    1.6 aylık vize aldim .Oraya gittiğim zaman Polise ikamet kaydı vs yaptirmam gerekiyor mu ?
    2.Aile yanında kalacağım .Bu sebeple sabah ve akşam yemeklerimi aile sağlayacak.O yüzden haftalık 100 pound öğlen yemeği ve ekstra pub gitmek veya geziler için yeterli olur mu ?
    3.Okula yakın olmazsa ailem hangi ulaşım kartını temin etmem gerekir ?
    4.Telefon Hattim Vodofone .Telefon hattını actirdigim zaman yurtdışına daha mi avantajlı olur yoksa sadece wifi ile mi altı ay idare edeyim.yurtdışında ?
    5.Yanima gitarımi almak istiyorum .Hava yolu olarak britishair tercih ettim .Sizce gitarimi yanima almamda problem çıkarırlar mi ?
    6.Şubat ayında gidip Temmuz ayında döneceğim için hem yaz hem kış sezonu orada bulunmuş olacağım .Bavuluma termal iclik alıp normal sweetlerle idare.edebilir miyim ? Yoksa kalın mont ve yün kazanlarimi götüreyim mi ?
    Teşekkür ederim.Geri dönüşûnûzû bekliyor olacağım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1.sorunuzun cevabını bilmiyorum
      2. bence fazlasıyla yeterli olur. (geziler ekstraya girer :) ulaşım giderleri pahalı, ama herşeyin ucuzu vardır, ucuz alternatifleri araştır.
      3. onu giedeceğin aileden öğrenebilirsin, ama gideceğin şehir pek büyük değil, yürüme işini görür diye düşünüyorum.
      4. sakın tr telefon hattını uk'de kullanma, batarsın. orada vecton, lyca tarzı ucuz hatlar al, hem internet hem de tr'yi arama işini halledersin. (blogda bununla ilgili bir yazı var)
      5. havayolunun şartnamesini oku!!!
      6. çok üşüme huyun varsa etmezsin ama normalde edersin. ama üstüne bi kalın mont al tabii ki.
      biraz geç oldu ama yola çıkmadan yetişmişim, iyi yolculuklar :)

      Sil
  44. İzleniyorsunuz...
    https://venustekiadam.blogspot.com.tr/?m=1

    YanıtlaSil
  45. Ahmet bey merhaba..Biz eşimle orada yaşamak istiyoruz ve merak ettiğiniz hersey hakkında bilgi vermissiniz çok teşekkür ediyoruz.Oncelikle biz patoloji teknikeriyiz orada kendi işimizi yapabilirmiyiz dilimiz gayet iyi.Oranın hastane durumu nasıl ve yapmamız gereken yaşamak için işlemlerimiz neler olmali yardimci olursaniz çok seviniriz şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
  46. Çok keyif aldım yazinizi okuyunca, çok testeşekkür😊

    YanıtlaSil