11 Nisan 2010 Pazar

İngiltere'de Yaşam...

Artık İngiltere'de Yaşam ile ilgili bir şeyler yazma zamanı geldi sanırım. Buraya geleli yedi ay oldu ve burada yaşam hakkında az çok fikir sahibi oldum sayılır. Bu yazımda İngiltere'de yaşam ile ilgili genel konulara değineceğim. Burada yazılanları salt doğrular olarak düşünmeyin, hepsi kişisel görüş ve gözlemlerim.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NOT: Bu yazı 2010 yılında yazılmıştı. Şu an bloğun en çok ilgi çeken yazılarından biri olduğu için yanlış bilgilendirme yapmamak adına -yazının özüne dokunmadan- kimi teknik bilgilerde güncelleme yaptım ve 2013 yılına uyarladım. Bu yazıda İngiltere'ye ilk geldiğim yıldaki duygu ve düşüncelerim hakimdi, o zamandan bu zamana İngiltere'ye bakış açımda kimi değişiklikler oldu tabii ki. Bu sene içinde Türkiye'ye dönmeden bir İngiltere'de Yaşam yazısı daha yazmayı planlıyorum. Ümit ediyorum her iki yazı da sizlere faydalı olur. (28.10.2013) 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
İlk olarak burada hayat nasıl derseniz iyi, güzel :) İlk zamanlar yaşam tarzının farklılığı sizi şaşırtsa da zaman içinde alışıp gidiyorsunuz. Şu an kendimi Türkiye'de yaşadığımdan daha farklı hissetmiyorum. Biraz da zaman içinde bulunduğun ortamı kanıksamaya başlıyorsun. Yani açıkçası buraya gelen herkes gibi sen de demeye başlıyorsun ki İngiltere dedikleri bu muymuş :) Ben biraz gözümde büyütmüşüm. Bunu anlamak biraz zor, yaşamak lazım. Ama şu bir gerçek ki biz gözümüzde gerçekten Avrupa'yı fazla büyütmüşüz. Neyse fazla kötülemeyeyim de gelmekten vazgeçmeyin :) Gelin kendiniz karar verin! 


Buraya geldiğimden beri içimde olan bir hissi sizinle paylaşayım. Burada ne kadar kalırsanız kalın her zaman bir memleket sevgisi ve hasreti içinizde oluyor. Hiçbir zaman kendinizi buraya ait gibi hissedemiyorsunuz. Daha altı aydır oradasın bunu nereden bileceksin diyebilirsiniz ama ben buraya sonradan gelen herkesten aynı şeyleri duydum. Kimi burada on yıldır kimisi de kırk yıldır yaşıyor ama kişi memleket kokusunu bir kere almış ise özlem de kaçınılmaz oluyor. Ama üzülecek bir şey yok, zamanla buna da alışmaya başlıyorsunuz.


Neyse gelelim buradaki yaşama, nereden başlıyayım bilmiyorum ama ben burada prizler farklı, arabaların direksiyonları sağda, trafik sağdan akıyor gibi her yerde duyabileceğiniz şeylerden ziyade biraz daha yoruma açık ve güncel konulara değinmek istiyorum.


Buraya ilk geldiğinizde neye ihtiyacınız olabilir mesela? Birkaçını yazayım; ev veya oda kiralamak, telefon hattı satın almak, sağlık için kayıt olmak (NHS), polis merkezine kayıt yaptırmak, banka hesabı açtırmak, internet bağlantısı bağlatmak, ev kiraladıysanız evin suyu, elektriğini açtırmak, Council Tax için belediyeye başvurmak. Dahası da vardır muhakkak.


Neyse ben baştan başlayayım, buraya gelmeden önce evli olsanız bile ilk olarak yalnız gelmekte fayda var. Çünkü burada ilk olarak geldiğinizde ortamın farklılığından dolayı ister istemez sıkıntı yaşıyorsunuz. Ben öyle yaptım ve hen ben ve hem de eşim açısından iyi oldu diyebilirim. 


Ayrıca mümkünse gelmeden önce çalışacağınız yerdeki yöneticiler veya varsa öğretmenler ile irtibat kurup kendinize kalacak yer (bekar geliyorsanız oda, evli geliyorsanız ev) ayarlamanız gerçekten iyi olacaktır. Çünkü burada ev bulmak gerçekten zor. Yani zor olan ev bulmak değilde istediğiniz gibi bir ev bulmak. Hele biraz da titizseniz düşünemiyorum bile :) Burada Avrupa kültürü hakim olduğu için evde ayakkabılarla geziliyor ve çoğu evde hayvan besleniyor. Bu nedenle özellikle kiraya verilen evler pek temiz olmuyor. 

Neyse buraya geldiniz ilk yedi gün içinde polis merkezine kayıt olmanız gerekiyor. Bunun içinde bir adresiniz olması gerekiyor. Yani polise kayıt demek adresinizi polise verip ben burada yaşıyorum, beni ararsanız bu adreste bulabilirsiniz demek gibi bir şey :) İlk kayıt esnasında 34 paund (2013 yılı) kayıt ücreti ödüyorsunuz, sonra ki adres değiştirmeleri ise ücretsiz. Ve kayıt olmaya giderken pasaport boyutu iki tane fotoğrafınızı götürmeyi unutmayın.


Sonra ne lazım tabii ki cep telefonu hattı, herhangi bir telefon hattı bayiine gidip kendinize konturlu hatlardan satın alıyorsunuz. Buradaki adı ise "Pay As You Go". Yani kullandığın kadar öde gibi bir şey. İçine paund olarak yükleme yapıp konuşmaya başlayabilirsiniz. Burada en yaygın mobil hatlar (O2, T-Mobile, Vodafone, Three) İnternetten inceleyip daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Burada kontörlü hat almak için yükleme dışında para ödemiyorsunuz. İlk önce kontörlü hat alın, banka hesabı açtırdıktan sonra faturalı hat alabilirsiniz, daha hesaplı olacaktır.

Sonra banka hesabı açtırmanız lazım. Burada banka hesabı açtırmak çok zor, öyle kapıyı çalan herkese hesap açmıyorlar. İşte burada ilginç bir durum yaşanıyor. Mesela burada banka hesabı açtırmak için sizden adresinizi gösteren herhangi bir fatura,sözleşme filan istiyorlar. Burada herhangi bir şeyden fatura sahibi olmak için ise (ev kira sözleşmesi, cep telefonu hattı, v.s.) banka hesabı gerekiyor. Yani "tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurtamı tavuktan çıkar" gibi bir durumla karşılaşıyorsunuz ki matematikçi olarak diyebilirim ki tam bir çelişki :) Neyse siz burada bu durumu eğitim müşavirliğinden aldığınız bir referans mektubu ile çözüyorsunuz ki, bu konuda müşavirliğin sizi yönlendireceği bir banka var zaten.(Lloyds Bank) Son yazdıklarım buraya görevli gelen öğretmenler için, geri kalanlar eğer çalışıyorlarsa çalıştıkları kurumdan aldıkları bir referans mektubu ile veya okuyorlarsa okuldan aldıkları bir öğrenci belgesi işe yarayabilir herhalde.


Banka işinizi de hallettiniz şimdi sağlık önemli, kaldığınız yere yakın bir GP (General Practitioner)'ye gidip NHS (The National Health Service)'e kayıt olmanız lazım ki, burada altı aydan fazla kalacak vizeniz varsa NHS'e kayıt olup sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. Burada herkesin kayıtlı olduğu bir GP (Türkiye'deki sağlık ocağının benzeri) var. Hasta iseniz ilk olarak kayıtlı olduğunuz GP'ye gidip orada tedavi olmanız lazım. Eğer hastalığınız orada çözülemeyecek kadar ağırsa ancak görevli doktorun yönlendirmesiyle hastaneye gidebiliyorsunuz. Türkiye'de ki sağlık sisteminden şikayet edenler burada yazdıklarımı iyi okusun. Burada sağlık sistemi gerçekten kötü durumda. Aslında sistem iyi ama, işleyişi kötü. Mesela GP'ye gittiniz çok hastasınız ama size 3-4 saat sonraya belki ertesi güne randevu verilmesi sizi şaşırtmamalı. Aynı şey aciller içinde geçerli. Acile gidip 5-6 saat bekleyen hastalar oluyor. Sadece adı acil, gerisi yavaş :) Onun için burada Türkler arasında çok söylenen bir şey "Allah bizi hastaneye düşürmesin."  Hiçte yabancı gelmedi değil mi? Sen gel de şimdi Türkiye'deki sağlık sistemini şikayet et.


Burada ev kavramı ise Türkiye'den çok farklı. Mesela burada insanlar genelde iki katlı, bahçeli Türkiye'de villa diyebileceğimiz ama oldukça eski olan evlerde kalıyorlar. Öyle ki mesela burada evler 50 yıllık ise yeni olarak nitelendiriliyor :) Evlerin birçoğu 100-150 yıllık. Şaşırtıcı değil mi? Yani burada sürekli sağa sola ev diken müteahhitler yok. Ancak belli planlara ve belli yerlerle sınırlı olmak üzere evler yapılıyor. Onun dışında burada apartman kültürü yok. Burada apartman çok az var ve genelde apartmanlarda ya mülteciler, ya da devletten yardım alan kişiler kalıyor. Onun için apartmanlar pek güvenli olarak kabul edilmiyor. Genelde burada yerleşik olarak yaşayan insanlar house denilen bahçeli, iki katlı, 2-3 yatak odalı evlerde kalıyor. Onun dışında 2-3 katlı küçük apartman dairesi olarak düşünebileceğiniz flatlar(daireler) mevcut. Bu flatlar genelde bir yatak odalı veya iki yatak odalı küçük evler. Ve genelde bu ülkede geçici olarak kalan veya yeni gelen aileler flatlarda kalıyor. Fiyatları house'lara göre daha uygun oluyor. Ayrıca burada evler eşyalı ve eşyasız olmak üzere iki farklı şekilde kiraya veriliyor. Eşyalı evler bizler için daha uygun ama, eşyalar kullanılmış olduğu için pek yeni olmuyor. Bu birazda şansınıza ve paranıza bağlı. Burada para hesabını öyle iyi yapıyorlar ki! Her keseye uygun büyük ev, küçük ev, eski ev, yeni ev bulabilirsiniz :)  Bu yazdıklarım aile olarak kalacaklar için geçerli.


Eğer bekar olarak kalacaksanız daha uygun fiyatla studio daire veya oda kiralayabilirsiniz. Bunlar bazıları en-suite(banyolu oda), bazıları da sadece oda :) Bu odalar genelde house'lerden bozma ve aynı evin içinde birkaç kiracı ile birlikte ortak mutfak bazen de ortak banyo kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Yani açıkçası aileler için hiçte uygun sayılmaz. Bekarlar için olabilir. Bir de bunların dışında kimi house'larda kalan aileler evlerinin bir veya iki odasını bekarlar için kiralayabiliyorlar. Buralarda da kalmanız imkan dahilinde.


Burada evler çoğunlukla emlakçılardan kiralanıyor. İnsanlar eve gelen reklam gazetelerinden, internetten veya doğrudan emlakçılara gidip ev bakıyorlar ve kiralıyorlar. Evler kiralanırken depozito alınıyor ve sözleşme mutlaka yapılıyor. Ve burada bir sözleşmeye imza atmak demek tüm yükümlülüğü üstüne almak demek. Yani burada kuralların yaptırım gücü yüksek. Belki bu yüzden insanlar burada kuralları çiğnemeye çok korkuyor. Mesela buradaki polisler üstünde silah taşımıyor ama insanlar burada polis ile karşı karşıya gelmekten çok çekiniyor.


Onun dışında burada gurbettesiniz, önemli bir sorun Türkiye'yi arama meselesi var:) Bu memlekette çok fazla sayıda yabancı olduğu için bu meselenin de çözümü de bulunmuş! Bunun için burada (sim kartla kullanılan) kontörlü "Vecton Mobile, Lebara , Lyca" gibi hatlar veya beş paunda satılan "Talk Home" kartları var. Yalnız talk home kullanabilmek için sabit hatlı bir ev telefonuna veya telefon kulübesine sahip olmanız lazım :) Talk home üzerinde şifre olan bir kart ve bu kart üzerindeki şifre ile özel bir numarayı sabit hatlı bir telefondan arayıp -ayrıca sabit telefon ücreti ödemeden- uzun müddet görüşme yapabilirsiniz. Diğer hatlar ise yurtdışını ucuza aramak için kullanılan telefon şirketleri. Bu kart ile Türkiye'deki ev telefonlarını 1 penny'e cep telefonlarını ise 12 penny'e arayabilirsiniz. (2013 yılı) Bu şirketler aralarında yaaşdıkları rekabetten dolayı sık sık kampanya düzenleyip fiyatlarını değiştiriyorlar. Almadan önce internet sitelerinden kontrol etmekte fayda var. Eğer internete sahipseniz Türk Telekom'un wirofonuda işinizi rahatlıkla görebilir. İnternette biraz araştırma yaparsanız daha fazlasına da rastlarsınız.

EK YAZI: (28.10.2013) Eğer buraya öğrenci olarak veya kısa süreli gelmişseniz hem İngiltere hem de Türkiye aramaları için sadece yukarıda verdiğim hatları da kullanabilirsiniz. Ben bu yazıyı yazdığım 2009 yılında bu hatlar sadece yurt dışı aramaları için kullanılıyordu. O zamandan bu zamana hem yurtdışı hem de İngiltere içi olmak üzere kampanyalar yapmaya başladılar. Şu an oldukça uygun fiyatlı kampanyaları var. Telefon hattı almadan önce incelemenizi öneririm. Benim favori hattım; Vecton Mobile


Neyse şimdilik bu kadar. Bu bölümü zaman içinde güncelleyeceğim. Aklıma yeni şeyler geldikçe :) Yazacak gerçekten çok şey var..


Tekrar görüşmek dileğiyle..

195 yorum:

  1. yazdiklariniz inan cok cok faydali oldu .)
    bu ayin sonunda gelecegim alti aylik dil okulu icin, ogrenci vizesiyle (thaknsGod) .)
    bu yaziyi okumadan yarim saat once hala tirnak yiyordum napicam diye lakin super oldu .)

    sevgiler

    LoLLa .)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Ev hatlarini 1.5 pence, cep hatlarini ise 9 pence e, sabit hattan direkt arayabileceginiz numaralar da mevcut. :)

    6 ay icerisinde iyi bilgi toplamissiniz. Takdire sayan dogrusu.

    Saygilar

    YanıtlaSil
  3. Ahmet Bey:Yazdıklarından çok faydalandım.Bilgi vermekmaksadıyla,düzgün bir anlatımla,noktalama işaretlerine de dikkat ederek ,örnek ber blog tutuyorsunuz.Belli ki yazmayı seviyorsunuz.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,Ben geleli 3 hafta oldu.6 aylık öğrenci vizesi ile geldim.Sağlık ve polis kaydı yaptırmama gerek var mı?
    Bu aralar O2 nin 10 pound'a Türkiye'de ki 3 sabit hatta 3000 dakika veren kampanyası daha avantajlı.
    Ve son olarak buraya kışın gelmeyin gerçekten çok soğuk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam. Üzerinden çok vakit geçmiş ama 6 aylık öğrenciye registration lazım mıymış gerçekten, netleştiremedim bitürlü? :) Cevaplarsanız çok sevinirim.

      Sil
    2. Sorunuzun cevabı; gerek yok. Bilgi için ilgili linki inceleyin; https://www.gov.uk/register-with-the-police

      Sil
  5. Merhaba..Ben oyrenci diyilsem oyrenci vizesi ile gele bilirmiyim?Ben bitirdim universiteyi simdi nasil gele bilir orda kala bilirim?Hangi vizeyle?Nasil yapa bilirim?Bu hakda bili verin lutfen.Bide ben subayim.Tek oda kiralasam ne kadar isterler?Kiymetler nasil?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraya gelmeniz icin ogrenci olmaniza gerek yok. Ama ne is yaparsaniz yapin ve hangi yasta olursaniz olun farketmez, burada bir dil okuluna kayit yaptirarak ogrenci vizesi ile Ingiltere'ye gelebilirsiniz. Bunun en iyi yolu Turkiye'den Ingiltere'ye ogrenci gonderen bir ajanstan yardim almaktir. Onlar size kalacak yeri de ayarlarlar. Bu konuda yardimsiz kendi basiniza bu isleri halletmeniz zordur ve magdur duruma dusebilirsiniz. Bu konuda bilgim bu kadarla sinirli onun icin blogda bu konuda yazi yazmadim simdiye kadar. Ileride ayrintili bilgiye sahip olursam paylasirim yeniden. Dil ogrenmek icin en iyisi yabanci birinin evinde oda kiralamaktir. Kiralar kaldiginiz sehre gore degisir, genel olarak paund tl karsisinda degerli oldugu icin yuksek gelebilir. Eger bu isleri bir dil ajansiyla halledersiniz, onlar hem kalacak yerinizi ayarlar hem de size en uygun olacak yer konusunda bilgi verirler.

      Sil
    2. Merhaba ben Ankara Antlaşması ile İngiltere'ye gelerek kendi işimi kuranlardanım.
      İlk 6 ay hiç vergi ödemiyorsunuz.Sadece National Insurance ödüyorsunuz.Bu da 33.28 pound ..işimi kurduğumdan beridir de çıtayı yükseltiyorum. Emin olun TR’de bir iş sahibi olsaydım ; yok ot vergisi yok çöp vergisi derken kepenkleri kapatırdım… eğer ufak bir sermayeniz var ise ( 15.000-20.000TL) kesin

      Sil
    3. pardon mısra su ne iş yapıyorsunuz?ben de eşimle iş kurmayı düşünüyorum türk mutfağı mesela?nasıl iş kurdunuz hayat nasıl orda

      Sil
    4. Selamlar,
      özellikle ankara anlaşmasıyla ilgili MısraSu ya da Ahmet size mail atabilir miyim? bugünler en çok ilgimi çeken konu ve yorumlara çok ihtiyacım var.
      fatmaarsan@gmail.com mail adresim. eğer bana vakit ayırabilirseniz çok ama çok sevinirim. şimdiden çok teşekkür ederim.

      Sil
    5. Adsız merhaba ; ben bir firma aracılığıyla gittim.Bir yıllık iş planım yapılmıştı zaten , ilk başlarda planı uygulamakta zorlandım tabi .ama şimdi bakıyorum da iyiki gelmişim.süresiz oturumumu almama sadece 2,5 ay kaldı. Ben İngilizlere özel Türkçe dersi veriyorum.

      Sil
    6. Ahmet bey Merhaba, Ankara anlaşması ile ilgili tüm bilgiyi www.yenibirhayat.com.tr adresinden alabilirsiniz. Bende bu şirket aracılığı ile gelmiştim. Herkesi doğru yönlendirmek adına alabileceğiniz tüm bilgiler burada mevcut. Yani kısacası İngiltere'de yaşam düşünüldüğü kadar zor değil artık.
      Ayrıca sizi bende tebrik etmek istiyorum. Çok faydalı ve doğru tespitlerle hazırlanmış bir bloğunuz var.
      Sevgiler

      Sil
    7. Tesekkurler misra hanim :)

      Sil
    8. ben teşekkür ederim :)

      Sil
    9. MısraSu hanım, ankara anlaşmasının birinci yılı sonunda vizenin tekrarlanması gerekiyor. Siz bu aşamayı geçtiniz mi?

      Sil
    10. MısraSu hanım öğretmenlik ile ilgili bir kaç soru sorabilir miyim. Orada yaşayan ve öğretmenlik yapan biri olrark sizin yorumlarınız benim için çok kıymetli

      Sil
  6. Merhabalar vermiş olduğunuz bilgiler çok yararlı teşekkür ederim.Size bir kaç sorum olacak Dil Okulu ile gideceğim fakat orada kalacağım yerde mevcut işimde mevcut dil okulu ile gidip orada oturma izni ve çalışma izni alabilrimiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler. Dil okulu ile gelip oturma izni alamazsiniz. Ama eger 6 aydan fazla vize ile dil ogrenmeye gelecekseniz part time calisma izniniz var. Tabiki sizin icin gecerli olan en dogru bilgiyi almak icin vize alacaginiz araci kuruma veya dil okuluna sormakta fayda var.

      Sil
    2. bende araya girip bir şey söylemek istiyorum. dil okulu ile gideceğine Ankara anlaşması ile başvurması daha mantıklı çünkü okullar ortalama yıllık £20.000 istemekte zaten. bunu okula bağlayana kadar ileride oturumunu ve pasaportunu alacağın bişeye bağla bence.

      Sil
    3. Misra hanim isterseniz siz Ankara anlasmasi ile ilgili bir bilgilendirme yazisi yazin, sizin adiniza blogta yayinlayayim. Bu konuda bloga cok fazla soru geliyor ama benim bu konuda bilgim cevreden duyduklarimla sinirli.

      Sil
    4. Merhaba ben 29 iasindaim ve 5 ulkieler evropa multeci sinma evlere talebe bulundum hiç ulkieler beni hastalik yardim etmedi hasta öldum beni rahassiz eden iterseksual jinsietsiz doudum istiorum normal erkek gibi hayata iasamak ama malesef čok pahali amelyat evropa bana bu konunda yardm etmior inglitere hssta insanan amelyat konunda yard ediomu ?lutven cevaplain ear sizi bilgi varsa bu konunda

      Sil
  7. merhaba Ahmet bey. Ben ingilterede özellikle liverpoolda birinci sınıfa bu sene başlayacak oğlum için okul arıyorum Türklerin gittiği bir okul olsun istiyorum . Bunu nasıl bulabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ulkede yasayip yasamadiginizi bilmiyorum ama, genel ifadelerle birkac kucuk tavsiyede bulunayim.

      Eger Liverpool'da yasiyorsaniz; Liverpool'da yasayan Turkleri bulmali ve onlardan bilgi almalisiniz. Cunku yurtdisinda Turkler birbirini bulunca hemen bir community olusturmakta, dernek veya vakiflar kurmaktalar. Genelde ayni bolgelerde yasadiklari icin cocuklari da ayni okullara gitmektedirler.

      Eger Liverpool'da yasamiyorsaniz Turkler'le irtibata gecmek icin internet guzel bir imkan olabilmektedir. Bununla ilgili facebook, google ve google mapste arastirma yapabilirsiniz.

      Sil
    2. Bununla ilgili yasadigim yer olan Luton'u ornek gosterebilirim. Benim gorev yaptigim kultur merkezinde geneli Gumushane'li olan vatandaslarimizin cocuklari bulunmakta. Luton'da yasayan ama kultur merkezini bilmeyen Turklere ulasmak icin kultur merkezine ait bir web sitesi, facebook'ta bir sayfa ve google maps'e kayit yaptirdik. Bunun sonucunda Luton'da yasayan tahminimizin ustunde Turk olduugunu gorduk. Internet kitleleri bulusturmak icin guzel bir imkan. Belki ayni olanaklar Liverpool'da da vardir.

      Sil
    3. Ben ingilterede yaşamıyorum.Orada çocuklar okula nasıl kaydoluyor bunu da bilmiyorum açıkçası. İstediğim okula yazdırabilir miyim, yoksa seçeneklerden birini tercih durumunda mı kalırım.Liverpoolla da ilgili bir bilgim yok. Kısa zamanda bu sene için okul bulmam lazım...
      Teşekkürler cevabınız için.

      Sil
    4. Durumunuzu pek anlayamadim. Ama ingiltere'de genel olarak belediye bunyesinde bulunan egitim departmani evinize en yakin okula sizi yonlendirir. Bunu degistirme imkanininiz zordur, istediginiz baska bir okul varsa cok kuvvetli argumanlar sunmaniz ve o okulda yer bulunmasi gerekmektedir. Bunlar genel kurallar, eger turklerin oldugu bir okulda okumasini istiyorsaniz, en mantikli yol turklerin yasadigi mahallede bir ev tutmaktir.

      Turklere ulasmaniz icin en uygun yolda, internetten arama yapmaktir.

      Sil
  8. Merhabalar,

    Öncelikle blog için gerçekten tebrik ediyorum. çok faydalı bilgiler var. 3 gün sonra Londra'da olacağım inşallah. MBA yapmak için geliyorum. Birşey düzeltmek istiyorum. Bu yıl vizede yapılan değişiklikler sonucu artık dil okulları,MBA (devlet üni.hariç) ve sertifika programlarına gidenlere 6 ay ve üzeri olsa dahi maalesef hiçbir şekilde çalışma izni verilmiyor. Ve ben de o bahtsızlardan biriyim. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler bilgi icin. Yalniz bu dediginiz cok kotu olmus. Burada olan ogrenciler icin calisma hem bir ek gelir oluyordu, hem de ingilizce pratik yapmak icin iyi bir firsat oluyordu, kotu olmus.

      Sil
    2. Ahmet hocam merhaba. Erzurumdan halil. Viberden ciktiniz mi? Sizden bir istegim olacak.ingilteredeki benzin fiyatlarindan bahseder misiniz? Bir kisi kendi arabasiyla ingiltere ici gezmek istese 100kmlik gezi icin ne kadar benzin motorin almak zorunda?tabiki yakit tuketimi arabaya gore degisir ancak benzin fiyatlari, trafik,yakit,minimum gezi harcamalarini anlatan bir yazi yazsaniz guzel olurdu? Ingiltereyle trkiye arasinda benzin motorin fiaytlari ne kadar pahali ucuz?bi depo kac sterline doluyor? Bu konularla ilgili yazi bekliyrz.tesekkur ederim.halil erzurum

      Sil
    3. Mesela londradan cambridge'e insan kendi arabasiyla gidip gelse ne kadar benzin masrafi olur veya londradan cikti edinburgha gidip gezmek istedi ne kadar yakit ucreti oder.bu gibi konulari kaba taslak anlatirmisiniz? Halil erzurum

      Sil
    4. Halil hocam depo kaça dolar bilmiyorum. Ben hep 20 paundluk benzin alırım :) Ama benzinin litresini soruyorsanız şu aralar 1.35 paund civarında, mazotta 1.45 civarında. Muhtemelen soracağınız bir şeyi hemen cevaplayayım; bu ülke de mazot benzinden daha pahalı. Dediğiniz diğer hesaplamaları hiç yapmadım. Ama herhalde benzin fiyatı hesaplamalar konusunda size fikir verecektir. Selamlar.

      Sil
  9. Merhaba

    Ben de dil öğrenimi amacıyla okulum bittikten sonra gelmeyi düşünüyorum. avrupa birliği vatandaşı olduğum için çalışma izni sıkıntım olmayacak. ancak iş bulmak ne kadar zor yada kolay bir fikrim yok. bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim ayrıca yaşam masraflarıyla ilgili de bilgilerinizi rica ediyorum.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Is bulma Turkiye'de ne kadar zorsa burda da o kadar zor. Yasam ise isin varsa kolay, isin yoksa cook zor.

      Sil
  10. merhaba bende hiçbir dil okula başvurmadan kendi imkanlarım ile gelmek istiyorum. üniversiteden bu sene mezun oldum. hangi tür vize almalıyım. ben sadece bir aylığına gezi amaçlı gelmek istiyorum

    YanıtlaSil
  11. Peki burada house dediğiniz o evlerin kaç sterlin ve türk parasında kaç liraya denk geliyor şimdiden cevabınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Londra disi 500-1500 paund arasi, londra ici 1000-3000 paund arasi. Yasadiginiz yere gore her tur house bulunabilir. Turk parasi karsiligini bulmak icin 2.85 ile carpmaniz gerekiyor.

      Sil
  12. Merhaba!Ben 21 yaşındayım adım Emine açıköğretim öğrenciyim ve 3 yıldır da özel bir sektörün muhasebesini yapıyorum.demek istediğim İngilterede iş bulabilir miyim yada işyeri olan biri bana burdan yardımcı olablir mi?Sizden cevap bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diliniz varsa olabilir. Ama is bulmak cok da kolay degil. Sizi tercih etmesi icin iyi bir sebebiniz olmali. Ve isinizi ancak buraya gelip kendiniz bulabilirsiniz. Veya bir tanidiginiz varsa sizin icin is bakabilir.

      Sil
  13. yani londra dışı yaklaşık 4275 tl ve türkiyeden fazlasıyla ucuz mu oluyor yoksa ben mi yanlış hesapladım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylik kiradan bahsediyoruz degil mi? :)

      Sil
    2. Ben almaktan bahsediyorum :D

      Sil
    3. :)
      http://www.rightmove.co.uk/ sitesinden hangi sehir icin fiyat istiyorsaniz ogrenebilirsiniz. Satin almak icin "for sale", kira icin "to rent"e bakacaksiniz.

      Sil
    4. Bu ilginizden dolayı teşekkürler

      Sil
  14. Ahmet bey yanıtınız için teşekkür ederim.Yanlız benim İngiltere'de hiç tanıdığım yok.Gelip orada iş aramaya kalksam bile hiç bir yeri tanımıyorum.

    YanıtlaSil
  15. Arkadaslar bir suredir bu ulkede bulunan bir doktora ogrencisi olarak sorulariniz dikkatimi cekti, yardimci olmak istedim.

    Genel olarak is bulma ile ilgili bir takim sorulari olan arkadaslar var, sunu soylemek isterim ki bugun Ahmet Beyin de belirttigi gibi Ingiltere'de is bulmak en az Turkiye'deki kadar zor.

    Ustelik, Ingiltere'de iyi isler genellikle Londra'da ve ulkenin guneydogusunda yogunlasiyor fakat yasam bu bolgelerde inanilmaz pahali. Ozellikle Londra kiralari bugunlerde ucmus vaziyette, ev almak ise neredeyse imkansiz hale gelmis durumda ozellikle gencler icin. Londra'da standard bir ya da iki odali flatler abartmiyorum, biraz duzgun bir mahalledeyse, 200-250 bin pound civarinda, kiralar da tek odali daireler icin 800-1200 arasi degisir, ortalama maas finans sektoru haric, aylik 1600-1700 GBP net civarinda.

    Sunu unutmamali ki Ingiltere'de cogu insan meslek sahibidir, ve herkes yaptigi meslegin ust derneginin actigi sinavlara gecerek bir takim kalifikasyonlar kazanip her seyi tescil ettirmistir. Yani Turkiye'de muhasebede calisiyordum demeniz yetmez maalesef. ACCA, CMA gibi diplomalarinizin olmasi lazim. Kimsenin umutlarini kirmak istemem, ama bugunku kosullarda kendi isinizi kurmadiginiz ve Ingiltere'de universite bitirmediginiz surece, is bulmaniz bir hayli zor. Burasi gercekten zor bir memleket kanimca, ve krizden sonra hersey daha kotuye gidiyor gozukuyor.

    Ne diyelim, Allah herkese kolaylik versin ve herkesin yolunu acik etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Degerli hocam verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Her seyi cok guzel ifade etmissiniz.

      Sil
  16. Merhaba , burada 8 yıldır bir bankada calışıyorum ve işletme mezunuyum .İngiltereye gelip bir iş kurmak istesem ne gibi alternatifler olabilir sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada kalmak icin en iyi secenek Ankara anlasmasi ile basvurup kendi isini kurmanizdir. Bu konuda yurtdisi vize konusunda yardimci bir sirket ile konusmaniz faydali olabilir. Kendi kendinize veya tavsiyelerle yapmaniz cok zordur. Isletme mezunu olmanizi bir arti olarak sayabilirim.

      Sil
  17. sanki ne var ingilterede almanyada bilmem nerde..turk medyasinin bizlere empoze ettigi avrupa hayranligi bitmek bilemdi..bir banka memuru bile gelip ingilterede yasamak istiyor!..is yapmak isteyen ortadogu kafkasyayi neden denemiyor,PARA ORDA var..ben 15 yildir hollandada yasiyorum.
    bazi ozel durumlardan dolayi ingiltereye yerlesmek zorundayim..gecicide olsa...
    heleki londra gibi berbat bir yerde yasamak zorunda kalacagim...umarim bu 2 yil cabuk gecer..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediklerinizin Avrupa ile ilgili kismina katiliyorum. Diger yerler konusunda bir fikrim yok. Ama sizin kaldiginiz gibi bircok insaninda gecerli bir sebebi vardir diye dusunuyorum. Size yeni yasaminizda kolayliklar dilerim.

      Sil
  18. cok tesekkur ederim =)) yazdiklariniz cok faydali bilgiler... stres yaptigim bir cok konuya cevap buld=))

    YanıtlaSil
  19. Yazınızı okudum ve çok faydalı bilgiler mevcut.Ben londra değilde daha yukarılara leeds 'e yada doncaster,middlesbrough gitmek istiyorum türkiyede enerji kabloları elektrik sektöründe çalışıyorum işletme mezunuyum ve sektörde uzun zamandır tecrübem var eğitim anlamında sertifikalarımda var orta seviye ingilizcem var sherlock'a (dizi)bayılıyorum.Benim amacım ingilizcemi ilerletmek ve ingilterede elektrik sektöründe işleyişi öğrenmek istiyorum oradaki bir firmada depocu olarak bile çalışabilirim diyede düşündüm.Tabi asıl amaç ingilizcemi ilerletmek ve ingilteredeki müşterilere türkiyeden ihracat yapan firmada bağlantılar yapmak ve ilerlemek çünkü türkiye pazarında bir çok kablo firması ingiltereye aktif ihracat yapıyor ve bende bu ticaretin içinde yer almak ve kendimi biraz daha geliştirmek istiyorum.Bu fikirlerimi ve düşüncelerimi sizinle paylaşmak ve olumlu olumsuz düşüncelerinizi belirtmenizi istiyorum.Bu arada daha önce ingilterede yaşamış tanıdıklarımda var hala leeds de yaşıyan bir arkadaşımın kardeşide var ama farklı kişilerin yorumlarını almakta fayda görüyorum.dil eğitimi için ortalama fiyatları araştırmaya başladım ve sanırım oradaki bir okuldan istek yaptırmak işleri hızlandıracağını düşünüyorum.Tabi masraflarıda planlamam gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dusunceleriniz mantikli, istediklerinizi yapmanizin en iyi yolu buraya ogrenci olarak gelmenizdir. Veya dediginiz gibi burada tanidiginiz varsa ziyarete turist olarak gelip oncelikle piyasayi gorebilirsiniz. Belki de burada aradiginizi bulamazsiniz? Bu en azindan fikrinizi netlestirmenizi ve masraflarinizi azaltmanizi saglayabilir.

      Sil
  20. Merhaba ben ingilterede müzik yarışmasına katılmak istiyorum x-factor'e fakat henüz değil istiyorum şimdilik.Gelmem için ne tür vize almam gerekecek ne yapacağım bilmiyorum.İlerleyen zamanlardada ingilterede ses sanatçısı olmak istiyorum.Çok büyük hayallerim var.İnşallah dünya starı olmak istiyorum ve de çok koyu bir directioners olarak one direction grubu ile tanışmak istiyorum.İngilizce kursu almaya başladım bellimi olur belkide ords bir konservatuar yada üniversitede okurum ama hiç bir bilgim yokk :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yolun acik olsun. Neden bir yurtdisi danismanlik sirketi ile konusmuyorsun?

      Sil
  21. Merhaba Ahmet Bey'

    bende portsmount a geleli 3 gun oldu. telefon icin Lebara Mobile sim karti verdiler. sim karta nereden yukleme yapiliyor? shopping diye soyleniyor' soruyorum ama simdiye kadar bulamadim. Bir oneriniz olabilir mi?yardimci olursaniz sevinirim.
    tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Shopping denilen market veya bakkal tarzi dukkanlardir. Herhangi bir markete gittiginizde lebera top up var mi diye sorarsaniz size cevap verirler. Veya orada muslumanlarin yasadigi yerler varsa orada bol miktarda lebera satan yer bulursunuz.

      Sil
  22. ben ankara anlaşmasıyla İngiktere'ye gitmek istiyorum, yardımcı olabilecek kimse var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Seda

      Ben 2 y önce bir aracı firma ile yaptım başvurumu. Cuma günü görüşmeye gittim ve vizem çıktı:) Eğer bir şirket aracılığı ile başvurmak istersen kendilerini tavsiye ederim. Sen İntanbul'da mısın? Şirket Suadiye'de Bağdat Caddesinde. İsmi yeni bir hayat

      Bol şans:)

      Sil
    2. Ben de Şevki Bey ve ekibi ile bu yolculuğa çıkanlardan oldum :)Tesadüf eseri burada görünce hemen eklemek istedim. Harika bir ekip, süper profesyonel, inanılmaz güven veren yenibirhayat ekibine ne kadar teşekkür etsem az. Şimdi Türkiye ye giriş çıkış yaparak İngiltere' de serbest çalıştığımı göstererek hayatımı idame ettiriyorum. Hayat onlar sayesinde yüzüme güldü :)

      Sil
  23. merhaba benim bi sorum olucak acaba suan hangi sim card en iyisi Turkiye yi aramak icin ve en ucusu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev-is telefonu aramalari ve cep aramalari icin fiyatlar degisiklik gosteriyor. Arayacaginiz yere gore secim yapmanizda fayda var. Lebera, Lyca, Vectonmobile web sitelerinde Turkiye icin arama fiyatlarini ogrenebilirsiniz.

      Sil
  24. İYİ GÜNLER ARKADAŞLAR BEN CENK 26 YAŞINDAYIM VE EVLİYİM ANKARA ANLAŞMASI İLE İNGİLTERE YE GELMEK İSTİYORUM ASIL MESLEĞİM ERKEK KUAFÖRLÜĞÜ VE BUNUNLA İLGİLİ KALFALIK BELGESİNE DE SAHİBİN AYRİYETTEN BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİS BAKIM VE DONANIM SERTİFİKAM DA VAR SİZCE ANKARA ANLAŞMASINA BAŞVURSAM BAŞARILI OLABİLİRMİYİM EŞİMLE BİRLİKTE GELEBİLİRMİYİM TAVSİYE EDERMİSİNİZ

    YanıtlaSil
  25. Merhaba ben cenk 26 yaşındayım Türkiye de erkek kuaförlüğü yapmaktayım bununla ilgili kalfalık belgesine de sahibim ayrıca bilgisayar teknik servis donanım ve yazılım sertifikasına sahibim Ankara anlaşmasıyla İngiltere ye yerleşmek istiyorum.Anlaşma yapıldıktan sonra eşimi de yanıma getirtebilir miyim ve bu mesleklerle orada hayatımı idame ettirebilir miyim ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. herkese merhabalar!

    ankara antlaşmasıyla giden arkadaşlara sesleniyorum:)Yaptığınız iş planıyla para kazanabiliyor musunuz?Yoksa hazırdan mı yiyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap veren olmadigi icin ben soyleyeyim. Genelde ankara anlasmasi yapanlar yaptigi isin disinda sigortasiz islerde calisirlar. Bu is genelde erkekler icin restorant sektoru olur. Hazira dag degil tepecik bile dayanmaz burada..

      Sil
    2. Ahmet bey sigortasiz derken yasa dışı mı çalışıyorlar yoksa, sigortasız çalışmayı kabul edenler yasal olarak başkasının işletmesinde çalışabiliyor mu ?

      Sil
  27. emeğinize sağlık, burdan oraya gelenler için çok yararlı bilgiler veriyorsunuz,ben şubat ayında ingiltere ye turist vizesi ile geleceğim ama daha sonra orada dil okuluna kayıt yaptıracağım, orda vizemin şeklini değiştirmem mümkün mü?
    birde Türkiye de bedelli askerlik yapabilmem için kaç sene kalmam lazım ya da sadece oturum alsam yeterli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda bir bilgim yok, ama home office sayfasında eminim vardır. Bedelli yapabilmen için burada work permit ile çalışman gerekiyor bildiğim kadarıyla. Yıl olarak ise 4 veya 5 idi galiba ki yine emin değilim. Bilen biri cevaplarsa bende sevinirim :)

      Sil
  28. Mrb Ahmet Bey gerçekten verdiğiniz biilgiler çok faydalı.Ben ailemle KKTC de ikamet ediyorum.tc vatandaşıyım.oturma iznim var burada.kızım 6 sınıf öğrencisi ingilizceyi geliştirmesi için buraya yerleştim.İngiltere ye yerleşmeyi düşünüyoruz.ankara anlaşması ile basvurup işyeri açmak istiyorum.Uzmanlık alanım satış pazarlama.dil kursu ile mi yoksa ankara anlasması ile mi basvurmalı nasıl bir yol izlemeliyim.birde sermaye nekadar göstermek gerekli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkürler. Kusura bakmayın gercekten sorularınızın cevabı konusunda net bir fikrim yok, ne yazsam sizi yanlış yönlendirmiş olurum.

      Sil
  29. Mesela herseye sifordan baslayalim oraya gidis ile orda kalis bu saydiklariniz falan toplam ne kadar tutuyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayin ama bu soruya nasil bir cevap vermemi bekliyorsunuz? :))

      Sil
  30. Ahmet bey selamlar, Londra da oturan bir kişinin isim bilgisi ile telefonunu yada adresini bulmak mümkün mü ? Mesela Türkiyede 11880,türkcell , avea vs gibi firmaların sorgu yardımlarından bu bilgiye ulaşabiliyoruz.Yada tc no su ile tüm bilgilerini görebiliyoruz.Orası için nasıl bir yol izlemek gerekiyor.Neler uygulanabilir? Yıllar önce irtibatımı kaybettiğim bir arkadaşımı nasıl bulabilirim ? Bir fikriniz varmı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediginiz gibi yontemlerle burada birini bulmaniz bana gore imkansiz. Cunku burada ozel bilgilerin gizliligine cok fazla onem veriliyor. Ben Turkiyede'de dediginiz kadar bilgilere rahat ulasabileceginizi sanmiyorum. TC kimlik nosunu biliyorsaniz belki olabilir ki onu da normal sartlarda ogrenmeniz imkansiz. Belki sadece isim-telefon numarasi bulmak olabilir fazlasi olmaz yani. Burada o da olmaz. Bence siz sansinizi facebook'u kullanarak deneyin. En kolay o sekilde bulabilirisiniz. Selamlar..

      Sil
  31. Merhaba öncelikle fikir ve deneyim paylaşımları için herkese tşk ederim.Ben 2 yıllk bilg prog btti şimdi son sınıf iktisat bitirmek üzereyim. ben Evs projesi ile ingiltereye gelip 1 yıl gönüllü bir kuruluşta maaşsız çalışıp dil geliştirip. Ertesi yıl ise okuma izni ile çalışma izni çıkartıp. Yükseklisans yaparken part-time çalışmayı düşünüyorum benim hayalim yükseklisansımı gerçekleştirmek oraya yerleşmek değil. ama maddi durumum el vermediğiiçin böyle bir strateji ilerletmek istiyorum. Sizler orada yaşamış ve belge işleyişini bildiiğiniz için benim hayalimin mümkünatı konusunda bilgi ve yorumlarınızı sunarmısınız. İlgi ve anlayışlarınızı beklıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bu konuda bir tecrubem yok ama olan varsa paylasilarini beklerim. Ama yazdiklariniz kulaga oldukca hos geliyor :) Bence olabilir..

      Sil
  32. Merhaba, şu an 10. sınıftayım. Londra'da ve Sheffield'da akrabalarım var. Eğitimimi orada devam ettirip oradaki bir üniversiteye gitmek istiyorum. Oraya nasıl gidebilirim? Üniversiteye girebilir miyim? İngilizce seviyem intermediate. Ama sanırım akademik düzeyde bilmek gerekiyormuş. Cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eger paran varsa bu ulkeye her turlu okumaya gelebilirsin. Dogrudan universiteye gelmek daha mantikli olabilir, yillik 10000-15000 sterlin arasi bir harc parasi odeyerek sartlarinin uydugu bir unlversiteye basvurabilirsin. Akademik seviyede ingilizce olman universite derslerini anlaman acisindan gereklidir, gerekirse bir yil dil kursuna gelip sonrasinda universiteye devam edebilirsin. Universiteye veya dil okuluna gelmek icin her halukarda ogrenci vizesine basvurman gereklidir.

      Sil
    2. Teşekkürler.

      Sil
  33. Merhaba.. Ben üniversitemi orada okumak istiyorum, ve bu bende artık bir tutkuya dönüşmeye başladı. Ancak bunun hakkında pek fazla bilgim yok yeni yeni birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Orada burslu okuyabiliyor muyuz? Eğer imkanımız varsa neler yapmamız gerek biliyor musunuz? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bildiğim burada burslu okuma imkanı yok ne yazık ki. Üniversite ücretleri de oldukça yüksek seviyede. Daha ayrıntılı bilgi almak için bir danışmanlık şirketine başvurmanı tavsiye ederim.

      Sil
  34. selamlar hakan ben
    verdiğini bilgiler ve blog için öncelikle teşekkürler
    ben ingilterede 3 kez bulundum ve hakan geçerli 2 yıllık turist vizem var..eşim ve 5 yaşındaki çocuğumuzla ankara anlaşmasına başvurduk.evrakları dün verdik.şu an ist.bir otelde müdürlük yapıyorum ve turizm acentası açarak ankara anlaşmasına başvurduk.londra woodgreen de kalacağız eğer vise ok lenirse..hayrlısı ise olsun diyoruz ve gelirsekte turizm vs konularında bende blogunuzda sorusu olan kişilerle ve sorularımıla katılmaktan mutluluk duyarım
    saygılarımla
    hakan öner

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim. Her zaman her turlu katkilara acigiz :) Size yeni hayatinizda basarilar dilerim. Allah yolunuzu acik etsin, basi zor sonu kolay bir yola girmissiniz.

      Sil
  35. ahmet bey selamlar..hakan öner ben
    bir sorum olacaktı..
    bana ingilterede yaşamanın size göre artı ve eksi yönlerini söylerseniz sevinirim.saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam sorunuzdan bir roman çıkar, yani ne diyeyim şimdi :)

      Sil
    2. uzun zamandır ordasınız artı ve eksileri genel olarak geçseniz bile yeter :)

      Sil
  36. Merhaba :) Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler çok yararlı oldu. Ben üniversite öğrencisiyim bu yaz 2 aylığına dil okuluna geleceğim.Benim merak ettiğim orada günlük harcama ne kadar tutuyor.Ben yemeksiz yurtta kalacağım .Bir günde yemeğe ne kadar para harcanır ? Örnek fiyatlar aradım ancak bulamadım.Mesela bir sandviç ne kadar ? Bir Fastfood menüsü ne kadar ? Bir bisküvi ne kadar ? Orta halli bir restaurantta kaç paraya doyarız ? Bu tarz günlük harcamımı tahmin edebileceğim örneklere ihtiyacım var.Kursum Oxford'da .Umarım görür ve cevaplarsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Normalde bu tur -gunde ne kadar harcarim, gunluk harcama ne kadar tutar v.b. sorulari cevaplamiyorum. Isin gercegi cevaplayamiyorum :) Cunku Ingiltere'de bir ailem var ve tam bir aile hayati yasadigim icin fast food kulturune oldukca uzagim. Bu nedenle sana istedigin dogru cevaplari veremeyebilirim. Bununla ilgili en iyi bilgiyi yurtdisi ogrenci forumlarindan alabilirsin. Ama genel olarak cevaplamami istersen; burada her keseye uygun yemek imkanlari mevcut. Mesela marketlerin soguk sandwich bolumlerinde 1-2 paunda soguk sandwich alip yaninda bir icecekle toplamda 2.5-3 paunda ogununuzu gecistirebilirsin. Sabah kahvaltisi icin bir kruvasan yiyecegim desen 60-75 pence arasi alip yanina bir cayla 1.5-2 paunda ogununuzu gecirebilisin. Sicak fast foodlar icin (burger king, kfc, mc donalds, subway v.b.) yiyeceginiz seye gore 3 ila 7 paund arasi karninizi guzelce doyurabilirsin. Tabii burada cok obur birisi olmadigini dusunerek yaziyorum :) Burada insanlar cogunlukla evde yemek yapma fikrine oldukca uzaktir. Cogunlugu yemeklerini fast food veya sandwich tarzi ogunlerle geciririler. Bu nedenle bu sektor cok gelismistir, her tur ucuz pahali alternatifler bulunmaktadir. Orta halli bir restoranda 7-10 paunda fazlasiyla doyarsiniz. (Tek cesit yemek ve bir icecek ile) Biskuvi tarzi seyler; 30 pence ile 1 paund arasi fiyatlari degisir, oldukca genis biskivi cesitleri bulunmaktadir.

      Tum bunlar disinda fiyat alternatiflerini internetten ogrenme imkanin var, tek yapman gereken firmanin UK sitesine girmek ve urunlerin fiyatlarina bakmak. Bunun icin google de arama yaparken firma isminin sonuna uk ekle. Ornegin "burger king uk" UK firmalarinin uzantisi genellikle com degil, co.uk olur. Ben sana birkac firma ismi vereyim, sen oradan yine de arastirma yaparsin.

      Market icin: tesco, asda, sainsburys, morrison.
      Fast food: burger king, mc donalds, KFC, Subway(sandwich tarzi)

      Bunlar unlu zincir magazalar, birde her sehrin yerel kendi restaurant veya yemek yiyecek yerleri vardir ki onlarin fiyatlari da bu magazalarin fiyatlarina paralel veya biraz daha ucuzdur. Ayrica ingiltere'de turkler genel olarak kebap sektorundedirler ve oxford'ta da birkac tane sehir merkezinde kebap dukkani var, ismini hatirlamiyorum ama gecen yil orada yemek yemistim, fena degildi :)

      Anladigim kadariyla sen kendine gore bir butce cikarmaya calisiyorsun. Dedigim gibi gunluk yemek miktari yenilen yemege bagli olarak; tahminim gunluk sabah £2-3, oglen £4-5, aksam £ 7-10 paunda cikabilir. Burada varsa kalacagin yurdun yemekleri ucuz olabilir oralari da denersin, ayrica ingilizlerin klasik sabah kahvaltisi sut ile serial(turkcesini bilmiyorum) genelde cok yaygindir, Simdilik aklima gelenler bunlar, kusura bakma yorgun bir animda yemek oncesi yaziyorum, biraz karisik oldu. Umarim biraz bilgi verir. Selamlar..

      Sil
  37. merhabalar ahmet bey bende bu yaz dil için ingiltereye gidecek olanlardanım. Şimdi whatapp messageme gibi akıllı telefonlara yüklenen programlar çıktı bunlardan haberiniz varmı ve ben oraya geldiğimde rahatlıkla kendi hattım üzerinden türkiye ile bağlantıya geçebiliyormuyum ? bide 3g ile ?

    YanıtlaSil
  38. selam ahmet bey, eşim st vincentli yani ingiliz kolonilerden vizeye ihtiyacımız yok,ben de çifte vatandasım, eşim ingiliz ordusuna basvuru yaptı ve kabul edildi, londraya gelecegiz ben oturum aldıktan hemen sonra üniversiteye gidebilirmiyim ? mimarlık fakultesine gitmek istiyorum , bunun için farklı prosedürler var mı? ayrıca ben fizik ögretmeniyim, orda ne tür bir ev kiralamamızı önerirsiniz? yardımcı olursanız sevirim tesekurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Universiteye her halukarda gidebilirsiniz, normalde oturum almaniza gerek yok. Ama oturum aldiginizda pozitif yonde sartlar lehinize degisebilir. Bunu arastirmak lazim. Prosuduru bilmiyorum. Ev ile ilgili; geliriniz iyi olacaksa house kiralamanizi tabii ki..

      Sil
  39. Ahmet bey selamlar.
    Öncelikle şunu söyleyeyim ben neredeyse bütün köklü forum siteleni gezdim sizin siteniz yararlı ve güncel bilgiler açısından hepsine taş çıkartacak cinsten.
    Benimde birkaç sorum olacak size; ben alman vatandaşıyım bu yüzden iş bulmam pek sıkıntı olmadı danışmanlık şirketiyle londra'da iş buldum turizm mezunuyum ve bulduğum iş 6 aylık staj haftada yaklaşık 250 sterlin kazanacam otelde restoran da garson olarak çalışcam. Bu bir staj programı peki kadrolu çalışanlar nekadar alıyorlar bunun hakkında bir bilginiz varmı 5 yıldızlı oteldeki garsonlardan bahsediyorum? Benim çalışma izni sorunum olmayacağı için stajdan sonra kadroluya girme ihtimalim olacak. Birde asıl merak ettiğim konu ; ingilizcem başlangıç seviyesinde 6 ayda nasıl bir gelişme olur akıcı bir şekilde konulabilirmiyim? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Dediginiz maaslar konusunda bir bilgim yok. Ingilizceniz 6 ay icinde akici hale gelmez, ama konsulanlari anlar hale gelirsiniz.

      Sil
  40. Merhaba Ahmet Bey,
    Verdiğiniz bilgiler için öncelikle çok teşekkürler. İngiltere'de mimarlık eğitimi için bu sene geleceğim. Bir şirketle görüşüyorum ve belli okullara başvurum yapıldı. Yurtta kalacağım büyük bir ihtimalle. Fakat size sormam gereken bir kaç soru var. Yurtta kalmak Türkiye'de ki gibi mi yoksa daha mı farklı? Okurken çalışma şansım var mı? Mesela starbucks gibi bir yerde part-time tarzında? Ve okulun bitmesine yaklaştığım dönemlerde bir şirkete girip çalışmam mümkün mü? Onun için hangi vizeyi almam gerek? Şimdiden çok teşekkür ederim, selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurtta kalmak daha farkli mi derken neyi kastettiginizi anlamadim. Ogrenciler icin belli saate kadar calisma izni var. Ayrica okulun bitmesine yakin bir sirkete girip calismaniz mumkun, bunun ne vizesi olacagi konusunda da geldiginizde ve zamani geldiginde ogrenirsiniz. Simdiden plan yapmaya gerek yok bence. Sadece gelin, gorun kimi seyleri zaten zaman icinde kendiniz ksfedeceksiniz. Iyi yolculuklar..

      Sil
  41. merhaba Ahmet hocam! ben ve arkadaşımın en büyük hayali Londra da okumak ve orada çifte pasaporta sahip olmak şu an 14 yaşındayız ve oraya gitmemize 4 sene var bunun için para biriktirmemiz lazım ailemizin çok iyi bir geliri yok. bu yaz bir yerlerde çalışıp banka hesabi 1 tl bile biriktirmeyi düşünüyoruz. Bu hayalimiz 7. sınıftan beri vardı şu an 8. sınıftayız ve bu haziran yani 1 ay sonra sbs miz var . Turizimcilik genel müdürdlüğü okuyacağız üniversiteyide ingiltere london'da okumak istiyoruz. orada bir hayat kurmak istiyoruz bize bir akıl vermenizi istiyoruz nereden başlamamız lazım oranın koşullarına göre ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada universite okumaniz icin iyi bir geliriz olmasi lazim. Universiteler parali ve cok pahali. (yillik 30.000TL civari) Bence universiteyi turkiyede okuyup ingilizcenizi gelistirip burada is aramaya gelin daha mantikli olur.

      Sil
  42. Benim de bazı sorularım olacak Ahmet Bey cevaplarsanız kafamdaki bazı soruları gidermiş olursunuz.Şimdi öncelikle ben Bulgaristan ve Türkiye vatandaşıyım(Çift vatandaş) ama Türküm ve Türkiye’de yaşıyorum.Bulgaristan’ın AB’de olması bana orada bir ayrıcalık sağlar mı ? Oturma izni,çalışma izni,vize vb almam gerekir mi? Vergilerde bir değişiklik olur mu? Ve şu an üniversitede hazırlığı bitirdim intermediate seviyesindeyim ve ayrıca dil kursuna da gitmeyi planlıyorum fakat ben okulumu burada bitirip biraz meslek tecrübesi kazanıp gitmek istiyorum.Bölümüm de Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik , burda 3-4 yıl çalıştıktan sonra orada direk olarak mesleğime devam edebilir miyim?Sanırım orda school counselor diye geçiyor bu işte çalışabilmem için ayrıca bir kurs vb bir şey gerekiyor mu?Ücretler geçinebilmeyi sağlar mı?Bunun dışında ne gibi bir işte hangi fiyata çalışabiliriz? Şimdilik temelli gitmek istiyorum ama burda bunun için geçirdiğim yıllar da boşa gitsin istemiyorum. şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  43. Ahmet Bey Merhaba,

    Öncelikle verdiğiniz her bilgi için teşekkürler. Eşim ile Ankara Antlaşması ile İngiltere'ye yerleşmeyi düşünüyoruz. Felsefe Grubu Öğretmenliği mezunuyum. İlk bir senemde ingilizcem çok iyi olmadığı için, öğretmenlik mesleğini yapamayacağımı düşünüyorum. Aynı zamanda Türkiyede bir dönem stajımdan başka herhangi bir öğretmenlik deneyimimde yok. Deneyimsiz oluşum, orada beni ne kadar etkiler sizce? Bunun haricinde elementary olan seviyemle herhangi bir iş bulmam zor mudur? Dil beni başlangıç için korkutuyor. İlk bir ay içerisinde herhangi bir iş bulmayı beklemek sizce doğru mu? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

    Sağlıcakla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elemantary seviyenizle ingilizce gerektiren iş bulmanız zor. Ama Türkçe dilini kullanabileceğiniz işler araştırabilirsiniz. Türklerin iş yaptığı yerlerde çalışmak mümkün olabilir belki.

      Sil
    2. Yanıt için teşekkürler. Türklerin iş yaptığı yerleri düşünmüyorum, ingilizceyi öğrenmemi zorlaştıracaktır. Direkt ingilizcenin içinde bulunmak sanırım daha iyi. Çevrenizde benim gibi örneklerin olup olmadığını merak etmiştim.

      Sağlıcakla.

      Sil
  44. merhabalar ahmet bey,öncelikle verdiğiniz bilgilerle ingiltereye gitmek ve orada yaşamını idame ettirmenin zorluklarını öğrendim.ama ben türkiyede memur olarak çalışıyorum fakat ingilterede dil eğitimi alıp orada kalıp yaşamımı orada devam ettirmek istiyorum.türkiyede veteriner sağlık teknikeri olarak çalışıyorum ingilterede bu meslek grubuyla alakalı bir iş bulabilir miyim ingilizcemi geliştirdikten sonra.yada asıl amacıma gelirsem burada rtiyatro ile ilgilenmek istiyorum dil okulu bitiminde sanatla alakalı bir durumdan dolayı ingilterede vize uzatabilir miyim?eğer bu konu hakkında bilginiz varsa benimle paylaşırsanız sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba erdoğan bey. ben veteriner hekimim ve 11 sene ingilterede kaldım ama maalesef İngiltere Türkiye'den alınan diplomaları sartlı olarak kabul ediyor ki bunu da sınav ile geçmek lazım.ve bu sınav malesef cok zor. veterinerlik için durum bu senın durum da hemen hemen aynı olmalıki orda da veteriner nurse olarak söyleniyor ve 3 yıl okumak lazım..daha ayrıntılı bilgi istersen sorabilirsin. herkese sevgiler..orjo

      Sil
  45. ahmet bey merhaba
    Ankarada yaşıyorum okulumdan bu yıl mezun oldum ingilizce seviyem başlangıç düzeyinde ingilterede dil okulu egitimi aldıktan sonra master gibi bir planım var 6 aylık bir dil okuluyla IELTZ den yeterli puanı alabilir miyim sizce ? (tabiki çalışmama bağlı ama imkansızsa da bilmek istiyorum) ve aileme çok yük olmamak için çalışmak istiyorum çalışma koşulları nasıldır bazı ülkelerde kaçak çalışma şansı oluyormuş ingilterede böyle bir durum var mıdır?

    YanıtlaSil
  46. Ahmet bey,
    2 yetişkin ve bir çocuk için aylık masraf ev kirası yiyecek vb ne kadar olur bana bir örnek verirmisiniz. İyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Kusura bakmayin bu tur bilgiler kisiden kisiye, yerden yere farklilik gosterebilecegi icin yorumda bulunmuyorum.

      Sil
    2. Merhaba ahmet bey;
      ben dünyanın en iyi broker okulunda okumak istyrum ve bu okulda ingilterede biraz araştırma yaptım ama tam bılgıye ulaşamadım..
      sizden ricam eğer kısa ve güzel bir şekilde o okul hakkında bilgi verirseniz yada o okul hakkında bilgilere ulaşabileceğim linkler paylaşırsanız cok sevinrim..Şimdiden teşekkur edıyorum verdiğiniz bilgiler için, paylaştığınız yorumlar ve yardımlarınız için..haytınızda başarılar dılerım.

      Sil
  47. Merhabalar, ben birsey sormak istiyorum İngilterede master yaptiktan sonra orada calismam ve is bulmam sorun olurmu? Turkiye de universiteyi bitirip master icin gelecegim yakin zamanda Surrey bolgesine.Bolumum olan lojistik sektorune de son zamanlarda eleman arayisi artmis arastirmalarima gore ama kendi vatandaslarina oncelik verildigini duymustum o yuzden merak ediyorum is bulup calismam zor olur mu diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş bulabilirseniz zor olmaz. Şirketin sizi tercih etmesi yeterli. Ama sizi tercih etmesi için yeterli sebepler sunmalısınız öncelikle.

      Sil
  48. Merhaba Ahmet Bey,
    Acaba ingiltere ye dil okulu için gelsek sonrasında Almanya gibi avrupa ülkelerine ziyaret amaçlı geçişimiz söz konusu olur mu?
    Cevabını için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ingiltere'ye aldiginiz vize ile Avrupa ulkelerine gidemezsiniz. Onun icin ayri shengen vizesi almaniz lazim,.

      Sil
  49. Ahmet bey merhaba Manchester yakınlarında ^^Bently ^^ hakkında bilginiz varmı acaba ? Eşimde bende turizmciyiz işletmecilik ve muhasebecilik anlamında eksik yok ve ordada bu tarz bir iş kurmayı düşünüyoruz küçük çay evi cafeterya ev yapımı kurabiye börek çörek gibi önce küçük bir yerle başlamayı planlıyoruz,çevre hakkında bilgi almak isterim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  50. Ahmet Bey Merhaba;

    Açıkçası yazınızın tamamını okuyamadım.Ama ilk fırsatta tamamlicam inşAllah :) Neyse ben yurtdışında çalışmak ve aynı zamanda dili yerinde öğrenmek için araştırıyorum.Au pair likten başladım araştırmaya fakat,başta İngiltere olmak üzere kaldırılmış bazı yerlerden ve yaşım itibariyle de olmuyormuş.Başka bana önerebileceğiniz bir program var mıdır.Kurslar içinde bir küçük araştırma yaptım fakat,maliyetli olduğundan önce bir işe yerleşmek ve mümkün olursa sonradan dil okuluna yerleşmek benim için sözkonusu olabilir.Öncelik sürem 6-12 ay ama durum iyi devam ederse kalma durumumda olabilir.Lütfen acil yardımcı olursanız sevinirim.

    Genel bir araştırma yaparken tesadüfen sayfanıza denk geldim ve hem bir yurttaşım olarak hem de ordaki deneyimlerinizden,kaldığınız süreden dolayı sizden yardım rica ediyorum.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  51. iyi günler ahmet bey Allah sizden ve burdaki herkesten razı olsun ingiltereye gitmek benim liseden beri hayalim hatta ingiltereye gitmek üniversiteden bile daha çok istediğim şeydi şükür üni bitti atandım ingilizce öğretmeniyim eşim sigorta işiyle uğraşıyor meb in sınavı var biliyosunuz sanırım siz de mat öğretmeni olarak gittiniz ben bu sınavı kazandım diyelim ingilizlere ingilizce mi öğreticem bu biraz tuhaf geliyo açıkcası tam olarak kazansam ne iş yaparım. kazanamazsam da nasıl bi imkanla gelebilirim eşim bu ankara anlaşması çervesinde iş mi kursun çünkü ben iş kuramam ne kadar sermaye gerekir orda sigortacılık yapabilir mi? ayrıca biz uzun vade düşünmüyoruz çünkü ben türkiyenin hasretine dayanamam sadece 1 sene kalıp ben ingilizcemi geliştireyim eşim de dil öğrensin yeter lütfen bize de yardım edebilir misiniz nasıl bi fikir verirsiniz çok teşekkür ederim. son olarak :) sınavı kazanamazsam ücretsiz izin alıp yurt dışına çıkma oluyormu 3 yıllık öğretmenim ama bu konuları çok bilmiyorum Allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zehra hanım. Burada görevli öğretmenler Türk vatandaşların çocuklarına Türkçe ve Türk Kültürü öğretmek üzere görevlendiriliyor. Bazen benim gibi Matematik öğretmeni de görevlendirilebiliyor. Ben Türkçe ve ihtiyaca binaen Matematikte anlatıyorum. Genelde İngilizce, Türkçe, Sınıf Öğretmeni ve Din Kültürü öğretmeni görevlendirmesi yapılıyor. Ama hepsinin ortak amacı Türkçe ve Türk Kültürünü öğretmek. Size tavsiyem; diğer yöntemleri boşverip görevli olarak gelmeye çalışmanız, branşınız buna uygun. Bir yıllığına gelecek olmak Ankara anlaşması için yapacağınız masrafa değmez. Görev alırsanız 5 yıl çalışmak zorunda değilsiniz. Görevlendirmeler yıllık uzatılıyor, istediğiniz zaman geri dönebilirsiniz. Ücretsiz izin konusunu bilmiyorum.

      Sil
    2. yanıtınız için teşekkürler ahmet bey

      Sil
  52. Merhaba Ahmet Bey,
    TR den Ankara Anlaşması için başvuru yaparken, UK de kalacak resmi bir adres beyan ettiniz mi? Yoksa sadece ilanlardaki oda fiyatlarını göstersem yeterli olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara anlasması ile buraya gelmediğim için bahsettiğiniz konu hakkında bir fikrim yok ne yazık ki.

      Sil
  53. Merhaba ben sağlık meslek lisesinde okuyorum türkiyede istediğim bölümü kazanmak biraz sıktığı için ingilterede okumaya karar verdim burdan aldığım hemşirelik diplomasıyla orda hem okuyup hem çalışabilir miyim?

    YanıtlaSil
  54. merhaba ben çizim üzerine bi üniversiteye gidip dilimi geliştirerek ingiltere de yaşamak istiyorum ama nasıl olucak napıcam bu konu hakkında bi fikrim yok lütfen yardım eder misiniz?

    YanıtlaSil
  55. bugune kadar okudugum en iyi blogtu öncelikle ahmet beye ve yorum,soru ve benzeri yazılarıyla katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum..marmara üni. 4. sınıf iktisat ögrencisiyim ingilizce seviyem intermediate..ingilterede yüksek lisans yapıp (MBA finance) orada türkiyede ürettiğim hazır giyim ürünlerini satan magaza açmak istiyorum..ailemin maddi durumu orta halli..tecrübelerinize dayanarak bana öncelikle okuyabilecegim bi üniversite ve yasayabilecegim bi şehir tavsiye eder misiniz (ahmet bey özellikle sizden kesinlikle bi yorum bekliyorum) şimdiden herkese teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle benden bir yorum bekliyorum demişsin ama yorum beklediğin kişi bu konuda bilgi fakiri :) Bu konuda yurtdışında okuyan veya master yapan üniversitelilerin takıldığı forumlarda bilgi aramanı tavsiye ediyorum. Veya sana buradan bir cevap veren de çıkar belki :)

      Sil
  56. bir defada okudum. devamı yokmu ? taharet, market, ortak yaşam, ev arkadaşlığı, gece neler oluyor ? bu anlatımınızla okumak isterim gerçekten..

    YanıtlaSil
  57. Merhabalar 2 yıllık Bilgisayar programcılığı mezunuyum ve hayalim ingiltere de yaşamak. Bloğunuzu okudum gerçekten ilk gidişte hayat kurtaracak tecrübelerinizi paylaşmışsınız teşekkür ederim, İngilterede yaşam ve iş kurma ile ilgili bir sürü makale okudum blog okudum ve danışman firmalarla görüştüm adeta gözünüzü korkutuyorlar, tabi her işte ve yeni bir yerde belirli bir adaptasyon süreci olacaktır buralarda zorlanmalar olacaktır bunu kabul ediyorum. Mısra hanım' ın dedigi gibi "Ankara Anlaşması" en mantıklı çözüm olacaktır fakat bu ankara anlaşması ile ilgili bi çok yazı var danışman firmalar ayrı birşeyler söylüyorlar benim maddi durumum o kadar iyi degil düşünecek olursam 20 000 liram anca var ve bu para ile ben orda iş kurabilir miyim? yada ne bileyim bilgisayar üzerine veya ECAA şeklinde başvuru yapıp başka bi iş kurabilir miyim? yada ingiltere den kimlerden nasıl bilgi alabilirim bunu için nasıl bir yol izlemeliyim yada kimler yardımcı olabilir? bu konularda bildiklerinizi paylarşırsanız sevinirim AHMET KAHYA. ve MISRA hanım Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  58. Merhaba arkadaşlar, ben türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yüksek lisans öğrencisiyim. İngiltere'de bir iki yıl kadar hem çalışıp hem dil öğrenmek istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  59. Ahmet Bey, öncelikle verdiğiniz bütün bilgiler için teşekkür ederim. Eşim Çevre Mühendisi ve MEB bursunu kazandı .1 yıllığına İngiltere'de yüksek lisans yaptıktan sonra Orman Bakanlığında çalışmaya başlıyacak. MEB burslusu olduğu için aylık 1200 sterlin alıcak. Kabul aldığı şehirler şöyle :
    1. Birmingham
    2. Southampton
    3. Glasgow
    Biz beraber gitmek istiyoruz ancak, bu para bahsettiğim şehirlerde geçinebilmemiz için yeterli olur mu ? Ben de Peyzaj Mimarı'yım orada çalışma gibi imkanım olabilir mi ? Bir de eşim öğrenci vizesi almış olacak ancak, benim hangi tür vizeyi çıkarmam gerekmekte ? Bize de yardımcı olursanız çok memnun olucaz. Şimdiden çok teşekkür ederim.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  60. Ahmet Bey, öncelikle verdiğiniz bütün bilgiler için teşekkür ederim. Eşim Çevre Mühendisi ve MEB bursunu kazandı .1 yıllığına İngiltere'de yüksek lisans yaptıktan sonra Orman Bakanlığında çalışmaya başlıyacak. MEB burslusu olduğu için aylık 1200 sterlin alıcak. Kabul aldığı şehirler şöyle :
    1. Birmingham
    2. Southampton
    3. Glasgow
    Biz beraber gitmek istiyoruz ancak, bu para bahsettiğim şehirlerde geçinebilmemiz için yeterli olur mu ? Ben de Peyzaj Mimarı'yım orada çalışma gibi imkanım olabilir mi ? Bir de eşim öğrenci vizesi almış olacak ancak, benim hangi tür vizeyi çıkarmam gerekmekte ? Bize de yardımcı olursanız çok memnun olucaz. Şimdiden çok teşekkür ederim.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  61. Muhtemelen yasal çalışma izniniz olmaz diye düşünüyorum. Gayri yasal çalışma şartları ise size pek uymayabilir. (Restoranlarda bulaşıkçılık, garsonluk, v.s. gibi. ) Vize olarak hangi vize türünü almanız gerekiyor bilmiyorum, bunu eşiniz ancak öğrenebilir. 1200 sterlin ise maaş olarak az onu söylemeliyim, bayağı bir zorluk çekeceksiniz, bunu kabul ederek gelin. Şehir olarak Southampton güneyde güzel bir şehirdir tavsiye ederim, biraz pahalıdır ama. Sonra Glasgow olabilir, en son da Birmingham. Ama üçü de büyük şehirlerdir.

    YanıtlaSil
  62. merhabalar. ingilterede psikoloj olarak calısmak ıstıyorum bunun ıcın ne yapmam gerekıyor elımızde oyle bı ımkan var ? tesekkurler sımdıden.

    YanıtlaSil
  63. Ahmet bey merhaba. Bir iki sorum var aklımda. Şu an dil eğitimi alıyorum Oxford'da. Temmuzda bitecek ve bir yıl daha dil eğitimi alıp master ve sonrasında doktora planlıyorum. Fakat her sene 9-10. 000 pound sadece okula veremiyorum 4 yıl boyunca. Part time iş de pek yetmiyor üniversite üstü eğitim için. Bunun yerine Manchester'da oturan kuzenim ile ortak gibi bir is için Ankara antlasmasina başvurup bu arada hem o işte çalışıp, hem master v.s yapabilmem kanun olarak mümkün mü? Bu iş beni maddi yönden doktoranin sonuna kadar götüreceği için boyle bir düşüncem var. Ticaret üzerine olacak.

    YanıtlaSil
  64. Ahmet Bey merhaba. Ankara antlaşması ile is kurup o ara yüksek lisans yapma imkanı var mı? Yani avantajı var mı ankara antlaşmasının eğitim için. Şu an Oxford'dayım dil eğitimi için ve yüksek lisans ile doktora yapmak istiyorum ıngiltere'de. Her sene minimum 15.000 pound vereceğime eğitim icin, iş kurup( hali hazırda manchester'da berber olan kuzenim ile ortak olarak) hem okumak istiyorum fakat kanunların esneklikleri neler bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  65. Merhaba İngiltere konusunda yardımınıza ihtiyacım var. Benim tek hedefim Türkiye'den gitmek ama elbetteki başlıca tercihim İngiltere fakat görünen o ki en zor tercih de İngiltere. Sizinle bire bir görüşme şansım olabilir mi e-mailden ya da herhangi bir sosyal paylaşım sitesinden?

    YanıtlaSil
  66. Merhaba,

    Aynı şeyi bende düşünüyorum, ama ne yazık ki İngiltere'nin Ankara anlaşması dışında cazip (maddi açıdan) hiçbir yanı yok. Ankara anlaşması ile gidip sonrasında olanı biteni yazan ya da Ankara anlaşmasıyla gittikten sonra orada yaşayan işini tutturabilen hiç bir insanın yorumu yok. İngiltere'de yaşam da çok ucuz olmadığı için A.A ile gidip orada hayatını idame ettirememek ve geri dönmek de var gerçekçi konuşmak gerekirse.

    İngiltere için konuşursak; yapılması gereken nacizane tavsiyem öncelikle bir turist vizesi alıp gidip, gezip orada yaşayan insanların fikirlerini almaktır. (yanlış bilmiyorsam özellikle Londra'da çok fazla Türk işletmeci bulunmaktadır.) Eğer İngilizce seviyesi yeterli değilse, 6 ay ya da 1 sene dil öğrenimi görmekte fayda var. Her ne kadar maliyetli gibi görünse de, orada geçirilen süre zarfında hem ingilizce öğrenip hemde orada iş kurmak gibi bir master plan varsa işin mutfağını görmüş olacaksınız. 6 ay ya da 1 senelik süre sonunda eğer hala İngiltere'de kalıcı olmak orada iş kurmak istiyorsanız, kesinlikle oradayken yetkili bir kişiyle -avukat,aracı firma vb.- görüşüp A.A başvurusunu orada yapmakta fayda var. BANA GÖRE ; İngiltere'nin A.A dışında cazip hiç bir yanı yok, kaçak göçek yaşanmaz, "dil okuluna geliyim orada bir şekilde çalışırım" planı da tutmuyor legal olarak, zaten kendi içlerinde istihdam anlamında sorun yaşıyorlar bu yüzden çok çok kalifiye olduğunuzu düşünmüyorsanız burada iş aramaya gelinmemesi şahsi tavsiyemdir.

    Gelelim İngiltere dışındaki ülkelere; özgürlükler/fırsatlar ülkesi Amerika. Amerika sempatizanı değilim, ancak gerçekten özgürlükler/fırsatlar ülkesi olduğunu düşünüyorum. Her eyaleti, her bölgesi, her şehrinin kendine özgü bir güzelliği var. Hayat belli şehirler dışında astronomik pahalı değil. Çok çeşitli fiyat skalasında lisans yüksek lisans dil eğitim ücretleri var. Konaklama da nitekim öyle. Eğitim yaparken çalışmaya izin veriliyor belli sınırlar içerisinde. Yaşamak istediğiniz iklimi gideceğiniz bölgeye göre siz belirliyorsunuz. Amerika gidilip görülmesi gereken mümkünse kalınması gereken bir yer benim nazarımda. Gelelim eksi yönlerine. Vize almak çok zor,Vize almak çok zor,Vize almak çok zor,Vize almak çok zor,Vize almak çok zor,Vize almak çok zor... Gerçekten çok fazla kurcalıyorlar, çok seçiçiler. Özellikle üniversiteyi ya da eğitim hayatınızı bitirdiyseniz.
    Param var ülkemde iyi bir kariyerim var ben ülkemden vazgeçmem diyen nice insan vize görüşmelerinde heder oldu, ret aldı. Amerika'ya gitmenin en iyi yolu, hali hazırda eğitim hayatı devam ediyorken work and travel ile gitmektir. Yok o tren kaçtıysa, en az 2-3 senelik iş tecrübesi, yüklü banka hesabı, iyi bir bölümden mezun olmuş olmanız ve iyi bir kariyerinizin olmuş olması da vize almanıza yardımcı olabilir, ama yine de kesinlik sağlamaz. Amerika vizesi için bir şeyi belirtmeyi unutmuşum, bahsettiğim dil öğrenmek ya da lisans yüksek lisans vizesiydi. Turist olarak bu kadar sorgulayacaklarını sanmıyorum.

    Kalan yaşanılabilir ülkeler tercihim, sırasıyla avustralya, yeni zelanda ve kanadadır. Bunlar ile ilgili araştırmalarım devam etmekte olduğundan yanlış bilgilendirme yapmak istemem.

    İngiltere ile ilgili olan bir sayfadan bu kadar uzaklaştığım için üzgünüm.

    Hevesi ve inancı olan herkese açık denizlerde bol rüzgarlı günler diliyorum.

    Saygılarımla,
    Sercan

    YanıtlaSil
  67. Merhaba ,
    Bir İngiliz ve İlgiltere sever ve henüz malesef İngiltere'yi görme şansına sahip olamamış biri olarak blogunuzu ilgiyle ve beğeni ile takip ediyorum..

    YanıtlaSil
  68. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  69. Merhaba ahmet bey.Paylastiginiz bilgiler cok faydali oldu benim icin.En buyuk hayalim oyuncu olmak.Bunun icin 2 senedir yurt disi ingilterede drama okullarinda egitim alma istegim var.Bu yuzden daha simdiden ufak ufak para biriktirmeye basladim.Cok bisey degil ama su an hesabimda 5000 t para biriktirdim.Ben ingilterede 2 yil drama okulunda okudugumda okulun ucreti,yeme icme,konaklama vs ne kadar para gerekir Bana.Bunu cok merak ediyorum.Umarim en kisa zamanda bana cevap verirsiniz.Şimdiden tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  70. merhaba bende ingilterede İngilizce veya matematik dersleri vermek istiyorum...ankara antlaşmasıyla...olur mu olmaz mı olursa geliri gideri ne olur...mısrasu vardı oda öyle gitmiş...

    YanıtlaSil
  71. Ahmet Bey iyi günler. Yazılarınız için teşekkürler.
    İngiltere'den bir i teklifi aldım. Ve kabul etmeyi düşünüyorum Sorum ingiltere'deki sağlık sistemi ile ilgili. Eşimden 3-4 ay sonra yanıma gelecek. Brighton'da yaşamayı düşünüyoruz ve eşim hamile. Dolayısı ile belki 2 sene tek maaş geçinmek durumunda kalacağız. Sormak istediğim ise ingiltere'deki sağlık sistemi. Yaptığım araştırmaya göre benim tier-2 adı verilen vizeyi almam gerekmekte. Firma bu konuda sponsor olacak bana. Fakat TR'de olduğu gibi firmalar özel sağlık sigortası yapıyor mu yada bu bilinen bir kavram mı? Bunun dışında sağlık servisi ücretli mi ücretsiz mi acaba ?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  72. Merhaba ahmet bey paylastiginiz bilgiler son derece yardimci oldu oncelikle tesekkur etmek istiyorum ve siz bir danismak istiyorum benim nisanlim 1 ay once ankara antlasmasiyla vizesini aldi fakat askerligini ertelemek icin calisma kagidini almamiz lazimki turkiyeye gelsin ve evlenelim acil olarak bize bu konuda cok hizli bir sekilde yardim edecek guvenilir bir muhasebeciye ihtiyacimiz var fakat ulasabildigimiz butun muhasebeciler cok yogun olduklarini soyluyorlar sizin bildiginiz birileri varsa telefon numarasini paylasabilirseniz cok sevinirim tesekkurler

    YanıtlaSil
  73. Iyi akşamlar Ahmet bey öncelikler ben istanbulda garsonluk yapıyorum Londra'da garsonluk tarzı bi iş sıfırdan nereye başvurmam gerekiyor yardımcı olduğunuz için tşk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir başvuru yeri yok. Londra'da tanıdıkların varsa yapabileceğin bir iş, bunu da onlara sormalısın, sana yolunu gösterirler.

      Sil
  74. merhaba. londraya 6 aylık dil okulu için geleceğim fakat ailemden yardım almayacağım. orada kaç saat çalışarak ailemden destek almadan kalabilirim? bir öğrenci için ortalama haftalık-aylık yaşam maaliyeti ne olabilir? teşekkürler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmi olarak çalışma izniniz yok, gayri yasal olabilir. Saat hesabı bilemem, ama okul dışı çalışarak yaşamsal geçiminizi sağlayabilirsiniz. Aylık yaşam maliyeti kalacak yer hariç 400 GBP civarı hesaplayın.

      Sil
  75. Cevaplar misiniz bilmiyorum ama kafamdaki cogu soruyu yazdiginiz yazida buldum . Oncelikle tesekkur ediyorum. Belki su an erken ama ben 17 yasindayim ve universitede dil okuma istiyorum o yuzden baslamadan once cambridge de 1 yil dil egitimi almak istiyorum su an belki hayql ama her sey hayallerle baslar oyle degil mi ne yapmam konusunda arastirma yapiyorum ama siz orda yasayan biri olarak ne yapabilirim yardimci olur musunuz

    YanıtlaSil
  76. Hayatin en ucuz oldugu sehirler Manchester ve Birmhingam. bir ev kirasi 500 sterlin ortalama

    YanıtlaSil
  77. Birşey sormak istiyorum ben arkadasimla İngiltere ye 2 yil sonra temelli kalmaya geleceğim daha doğrusu geleceğiz fakat bizim ne bir ailemiz var ne de akrabamiz tamamen kendi imkanlarimizla geleceğiz ve orada da hicbir tanidigimiz yok. Orada yeni bir yasam kurmak için geleceğiz ama bu vizeler olsun ev fiyatları olsun herşey şuan karmakarisik geliyor. Pasaport ve vize süreleri nasil olacak ki zaten biz geriye donmeyecegiz napmamiz gerekiyor? Ve gelir gelmez is bulup calismamiz gerek, calisabiliriz değil mi?

    YanıtlaSil
  78. Ankara antlasmasi hk. bilgi;
    http://www.icep.com.tr/workuk/ecaa-olanaklar.asp

    YanıtlaSil
  79. merhaba ingilterede bir kamu kurumunda nasıl çalıabilrim ?

    YanıtlaSil
  80. İyi gunler ben 8 aydir londradayim ve burda yasam sartlari hakikaten zor hem calisip hem dil ogrenmek icin geldim fakat burda dil bilmiyorsaniz turklere calismak zorundasiniz turklerde capitalist sisteme uymus sizi cok uzun saatler calistirip az maas veriyorlar benim burda calisma iznim var bulgar vatandasligini alip geldim bulgaristanda unv bitirdim ve her an isimi kaybedebilirim kendimi burda gelistirmeye vaktim olmuyor calismass burda kalacak maddi gucum yok Sizce Turkiye ye donmek mantiklimi sizce

    YanıtlaSil
  81. merhaba Ahmet Bey;
    Öncelikle yazdığınız bilgiler için cok teşekkür ederim bi kaç sorum olacak yardımcı olursanız cok sevinirim .Benim nişanlım 8 yıldır orada yasıyor subatta nikahımız olacak yalnız vatandaş olamadı henüz on yıl dolması gerekiyormuş.Ankara antlaşması ile gitmiş çalışma izni ve oturma izni var .Bu durumda evlendiğimiz zaman eşimden dolayı orada temelli yaşama imkanım var mı daha önce shengen vizem var 3 aylık bunun faydası olur mu aracı şirketle görüştüm fakat net bilgi vermediler.yanıtlarsanız sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun cevabını eşiniz biliyor olmalı, bu sorunun cevabı hakkında kulaktan duyma bir cevabım var ama sizi yanlış yönlendirmemek için cevap yazmayacağım. Eşiniz aracılığı ile araştırırsanız daha iyi olur.

      Sil
  82. Merhaba;
    Benim bi kaç sorum olacak.nişanlım 8 yıldır londra da yaşıyor.şubatta nikahımız olacak fakat oraya ankara antlaşması ile gitmiş oturma ve çalışma izni var .Bende evlendikten sonra yanına temelli gidebilirmiyim oturma izninden eş olduğumdan dolayı faydalanabiliyormuyum.daha önce 3aylık shengen vizem var bunun yararı olurmu? yanıtlarsanız çok sevinirim.teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  83. Merhaba Ahmet Bey, orada ortalama bir house kiralamak ve normal yaşamınızı devam etmek için ortalama aylık gider hangi aralıktadır acaba. 1600 sterlinle ortalama bir hayat yaşanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Londra dışı olmak üzere 1500 sterlin üzeri bir parayla İngiltere'de geçinebilirsiniz.

      Sil
    2. okuduğum kadarıyla sizde meb tarafından öğretmen olarak gönderilmişsiniz. Bende bu sene sınava girdim mülakata hak kazandım. İngiltere'ye gitmek istiyorum. Fakat İngiltere'nin hangi şehirlerine gönderiyorlar bilmiyorum. Birde siz hala orada öğretmen olarak mı çalışıyorsunuz. Tavsiye edermisiniz?

      Sil
    3. Merhaba ahmet bey gerçekten faydalı bilgiler veriyorsunuz ancak anladığım kadarıyla londrayı sevmiyorsunuz.ben Türkiye de İngilizce öğretmeni olarak çalışıyorum. Orada ingilizce öğretmenliği yapmam muhtemel değil.kendileri dururken niye dışardan alsınlar.peki bu durumda elimdeki denklik belgesiyle başka bi öğretmenlik yapmam mümkün mü .şimdiden teşekkürler

      Sil
  84. merhaba,
    öncelikle yazılarınız çok keyifli (: bunu belirtmek isterim.
    çalıştığınız okul ve oradaki diğer okullarla ilgili bilgi nerede bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Türk okulları için aşağıdaki linki tıklayın.

      http://www.meblem.org.uk/turk_okullari.php

      Sil
    2. Merhaba ben guzelik uzmanlıgını okuyorum ve londrada alanım üzerine eğitim almak istiyorum bunun için erasmus uyglaması varmı ingilterede veya başka nasııl gide biilirim

      Sil
  85. ingiltereye yerleşmek için pasaport ve vize dışında neler gerekli ? pek bir bilgim yok bilgilendirirseniz çok sevinirim ...

    YanıtlaSil
  86. Ingiltereye gelecek ve bunun icin para biriktiren arkadaslara kucuk bir tavsiye; elinize gececek en kucuk parayi aninda sterline ceviriniz. Alabileceginiz en kucuk sterlin £5 lik banknot olacagi icin 19 liraniz oldugu anda hemen sterlin almak olmali. Cunku gecen senenin £1000 i bu sene malesef £650. Yani 350 sterlin kayip var son 12 ay icinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben biraz daha farklı bir tavsiyede bulunayım. Sterlin yıl içinde 3.40-4.00 bandında gezinir. Eğer sterlin 3.40-3.60 bandında alınabilir, yüksekse ve gitmenize daha vakit varsa düşmesi beklenebilir. Mesela şu an için sterlin 3.80 civarında yani almak için çok uygun bir fiyat değil.

      Sil
  87. Merhaba Ahmet Bey, yazınız için teşekkür ederim. Ben Ylsy bursuyla, haziranda Londra'ya geleceğim. Aylık burs miktarim £1200. Bu burs orta seviyede bir yaşam için yeterli olur mu? (Alkol kullanmıyorum ve gece hayatım da yok) Bir de helal gıdaya ulaşmak kolay mı ve onerebileceginiz yerler var mi? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekar olduğunuzu varsayarsam geçinebilirsiniz. Aile olarak Londra'da o paraya geçinmek zor. Helal gıda için İngiltere Yemek Kültürü yazımı okumanızı tavsiye ederim, orada ihtiyacınız olacak bilgiler mevcut. Selamlar.

      Sil
  88. Ahmet Bey merhaba.eşim ylsy bursu kapsaminda exeterda master ve doktora yapacak.bide 2 yaşında oglumuz var...ve 1200 pound burs alacak...biz bununla orada gecinebilirmiyiz...tuhaf bi korku sardi beni.oglumu kreşe gonderebilecekmiyim.beni bıraz bilgilendirirseniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Londra'da yaşamayacak iseniz çok iyi şartlarda olmasa da geçinirsiniz. Çocuğunuzu kreşe ücretsiz gönderebilirsiniz, hatta muhakkak gönderin.

      Sil
  89. Ahmet bey ve misra hanim merhabalar. Gerçekten verdiginiz bilgiler çok değerli bilgiler. Teşekkürler. Ahmet bey bende sizin gibi bir Öğretmenim. Bu sene sınıf öğretmenliğinden mezun olucam . Ankara Antlasmasi ile orada nasıl bir iş kurabilirim.misra hanim özel dersi bir sirket yada kendi kurdugunuz sirket vs. Yoluya mı veriyorsunuz. Dil ogretimi yada ogretmenlikle ilgili bi iş yapmak istiyorum. Yanlız sermayem 15- 20000 civarinda ancak. Beni aydinlatirsaniz çok sevinirim . Simdiden çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  90. Merhaba Ahmet Bey,

    Ben de eşimle birlikte İngiltere'de şirket kurup yaşamayı ciddi olarak düşünüyorum. Yazınızdan çok faydalandım. Kafama en çok takılan konu sağlık sistemi oldu. Aradan geçen süre içinde fikriniz değişti mi yoksa hala sağlık sistemi bu şekilde mi işliyor? İnsanların hayatını ne kadar olumsuz etkiliyor merak ediyorum doğrusu.


    Şimdiden teşekkürler,

    Yavuz Yıldırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık sistemi kör topal da olsa ilerliyor. İngiltere'de yaşam için o kadar da öncelik olarak düşünülecek birşey değil bence.

      Sil
  91. Ahmet bey merhaba google da bu konuyla ilgili araştırma yapıyordum bende elektrikciyim herhalde sizde bu isi yapıyorsunuz bu şekilde yazdığımda sizin sayfanızı gösterdi bu konuyla ilgili bilgi alabilirmiyim elektrik isleri orda nasıl is imkanı nasıl çalışmak Yada is kurmak için ne yapmak gerekir

    YanıtlaSil
  92. Ahmet bey benim herhangi bir ingiliz şirketinden hisse alıp Ankara anlaşmasından faydalanarak oraya yerleşmem mümkün mü? Şimdi den teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  93. Merhaba Ahmet bey. İngilterede yaşıyorum yabancı eşim ve beş senelik vizem var. eşimle anlaşamıyorum boşanmadan ankara antlaşmasına başvurmam mümkün mü ?????

    YanıtlaSil
  94. Ahmey bey merhabalar. Esimle birlikte ankara antlasmasindan yararlanarak ingilterede is kurmayi dusunuyoruz. Liverpoolda lokanta cafe tarzi bir yer acmayi planliyoruz. Bilginiz var ise bize ortalama ne kadara mal olur.Birde yemek sektoru tutarmi sizce.Turk restoranlarindaki durumler nelerdir Izlenimleriniz aktarabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  95. Ahmet bey merhaba. Esimle ankara antlasmasi ile ingilterede is kurmak istiyoruz. Restoran,cafe tarzi bi isletme dusunuyoruz. Cevrenizde bilmiyorum tanidiginiz varmidir. Sizce bu isi hangi sehirde yapsak daha mantikli. Biz biraz arastirma yaptik sorduk sorusturduk liverpool diye karar kildik. Fakat bu blogu gormeden oncesiydi bu karar. Sorduklarimiz sorusturduklarimi sizin kadar malesef bilgi vermemislerdi. Turk esnaflarin durumu nedir gordugunuz restorantlar ne durumda. Yardimci olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  96. Merhaba Ahmet bey bizde ailecek ankara antlasmasina basvurduk esim oto tamir ustasi ben sağlık nemuru cevre saglik teknikeriyim fakat 10 yildr hemsire olarak calisiyorum is yeri hemsirelik sertifikam var bilgisayar ve muhasebe sertifikalrm var sizce orda dil eğitimi aldiktan sonra kendi bolumumde calisabilirmym buranin diplamasi orda da gecerlimi bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  97. Ahmet bey ben de sizin gibi öğretmenim ve MEB de çalışıyorum. İngiltere de MEB yoluyla öğretmen olarak çalışabilmek için ne yaptınız? Hangi bransdaki öğretmenler daha avantajlı İngiltere de çalışma izni yönünden; mesela fizik öğretmeni mi okul öncesi öğretmeni mi?

    YanıtlaSil
  98. Ahmet bey meraba ben seneye üniversiteden ebelik bölümünden mezun olacağım biliyorum öğretmensiniz ama ben mesleğimi orda yapabilmem için ne gerekli benim mesleğim orda nasıĺ değer görüyor orda çalışmak için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  99. Ahmet bey meraba ben seneye üniversiteden ebelik bölümünden mezun olacağım biliyorum öğretmensiniz ama ben mesleğimi orda yapabilmem için ne gerekli benim mesleğim orda nasıĺ değer görüyor orda çalışmak için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  100. Ahmet Bey merhaba, eğer müsait olursanız size Ankara Antlaşması-İngiltere vizesi hakkında birkaç soru sormak isterim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  101. Ahmet bey selamlar ben veteriner hekimim ingilterede ankara antlsşması ile veterinernkliniği açabilir miyim?

    YanıtlaSil
  102. Acamassin cunku turkiyeden alinan diplama gecerli degil

    YanıtlaSil