4 Ekim 2011 Salı

Güncellenmiş Vize Başvuru Yazısı

Merhaba. Yeni bir vize yazısı ile karşınızdayım. Bizim vizelerimiz 2 yıllık olduğu için bu yıl vize yenilemem gerekti. 2 yıl öncesi ile temel kurallar aynı olmakla birlikte kimi değişiklikler de olmuş. Burada onları size aktarmaya çalışacağım. Tabii ki burada uyarmam lazım, benim yazdığım vize yazısı Türkiye'den görevli olarak buraya gelen öğretmenleri ilgilendiriyor. Yoksa yani onlarca çeşit vize var, hepsinin başvuru şartları ve kuralları farklı olabilir. Yazıyı okurken bunu da dikkate alın. Biz öğretmenler buraya gelirken "Temporary Worker International Agreement" kapsamında vize alıyoruz. Eğer yanımızda getirdiğimiz eşimiz varsa "Temporary Worker Dependant", çocuklarımız ise "Temporary Worker Child" kapsamında vize alıyor.


Temporary Worker International Agreement ile ilgili açıklamaları aşağıdaki linkte(İngilizce) bulabilirsiniz.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/working/tier5/internationalagreement 

Bizim vize başvurumuz birkaç aşamada oluşuyor. 

Birincisi; Londra Büyükelçilikten gelecek olan sponsorluk numarasını(Certificate of Sponsor veya kısa adıyla CoS) bekliyorsunuz. Bu muhtemelen sizin mail adresinize büyükelçilik tarafından gönderilecek.

İkincisi; internetten online vize başvurunuzu yapacaksınız. Cos Number'i online başvuru esnasında kullanmıyorsunuz, sonra vize başvuru merkezine gitiğinizde orada Appendix 6 belgesini doldururken burada gerekli alana bu kodu yazıyorsunuz. 
Online başvuru için aşağıdaki linki kullanacaksınız.


Yukarıdaki link eğer değişmişse
adresinden "Do It Online" kısmından online başvuru linkine ulaşabilirsiniz. 

Online başvuruda ilk olarak e-mail adresinizi ve şifrenizi yazdıktan sonra(sayfaya tekrar ulaşmak için gerekli) karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Burada önemli olan kısım; vize tipi için aşağıda ekte resimdeki seçenekleri seçeceksiniz.






























En alttaki Type of Application'da kendimiz için Tier 5 TW (International Agreement) Migrant, varsa eşimiz için Tier 5 TW Partner ve çocuklarımız için ise Tier 5 TW Child bölümleri seçilecek.

(Yukarıdaki resim Ağustos 2011 dönemi vize başvuru ekranını göstermektedir. Eğer başvuru döneminde farklı bir ekranla karşılaşırsanız size söylenen veya sizin için doğru olan seçeneği seçiniz.)

Bundan sonrası ise sizinle ilgili kişisel bilgiler, olması gerektiği gibi doldurunuz.

Form doldurulurken dikkat edilecek hususlar


linkinde(İngilizce) açıklanıyor. Ayrıca formun sonunda vize ücretini ödemeniz gerekiyor, ödeme için kredi kartı bilgileri gereklidir. (Ağustos 2011 tarihi itibariyle vize başvuru ücreti kişi başı 466 TL idi)

Online başvuru formunu doldurduktan sonra çıktı almanız gerekiyor. Bu çıktı alınan sayfayı başvuru esnasında vize başvuru merkezine teslim edeceksiniz. Eğer başvuru esnasında çıktı alamamışsanız veya tekrar çıktı almanız gerekirse


sayfasından online başvurusu  esnasında size verilen referans numarası ile tekrar bu forma ulaşabilir ve çıktı alabilirsiniz.

Online başvuru tamamlandıktan sonra aşağıdaki linkten vize başvuru merkezinize evrakları teslim etmek için randevu almanız gerekiyor. Burada unutmayın 5 yaş altındaki çocuklar hariç herkes için ayrı ayrı randevu alacaksınız.


Randevuyu giderken evraklarınızı tam olarak götürmeye dikkat ediniz. 

Başlıca gitmesi gereken evraklar;
  • Pasaportlar ve ilk dört sayfalarının fotokopisi
  • Biyometrik şartlarda çekilmiş bir fotoğraf (son altı ay içinde)
  • Online başvuru formu çıktısı (tarafınızdan imzalanmış)
  • Vize ücretini ödediğinize dair size gönderilen mailin çıktısı
  • Evli iseniz Evlilik Cüzdanı ve fotokopisi
  • (Çocuklar için hangi belgeler gerekli bilmiyorum.)
  • Ankara'da Dış İşleri Bakanlığı'ndan alacağınız nota yazısı
  • Eğer eş veya çocuklarınız için de vize alacaksınız banka hesabınızda son üç ay içinde kişi başı en az 533 sterlin olduğunu kanıtlayan bir belge.(son bir ay içinde alınmış olmalıdır.)
Son maddeyi biraz açayım. Bununla ilgili link (İngilizce); 


gerekli gerekli şartları belirtiyor aslında. Bu şartları iyi irdelemek lazım. 

Burada dikkat edilmesi gereken şeyler; alınan belgede hesap numarasının yazması, günün tarihinin yazması, bankanın logosunun ve isminin bulunduğu resmi kağıda basılması, son üç aya ait hesap hareketlerini içermesi ve üç ay içerisinde hesaptaki miktarın bağımlı her birey için kişi başı 533 paundun altına düşmemesi. 

Bankaya gittiğinizde İngilizce standart bir dokümanları var genelde onu veriyorlar, orada hesabınızda ne kadar olduğu filan yazıyor ama son üç ayın hesap hareketleri bulunmuyor. Bunu da son üç ayın hesap hareketlerini içeren bir belge alarak çözebilirsiniz. Eğer aldığınız belge(ler) yukarıdaki şartları taşımıyorsa düzeltilmesini isteyin. 

Özellikle bu kısım yeni vizeye başvuracak arkadaşlar için önemli. Çünkü eğer eşinizi ve çocuğunuzu yanınızda getirmek istiyorsanız vize başvuru tarihinden en az 3 ay öncesine banka hesabınızda bu miktarı karşılayacak kadar para bulundurmalısınız, yoksa onlar için vize başvurusunda bulunamazsınız. Ve bu hesap cari bir hesap olmalı, yatırım hesapları kabul edilmiyor.

Bu işin mantığına gelince ise; normalde vize başvurusu için istenen şart kendiniz için 800 paund, bağımlı her birey için 533 paund banka hesabınızda göstermeniz gerekiyor. Burada büyükelçilik sadece size sponsor olduğu için  size ödenecek olan maaş 800 paundluk gerekli miktarı karşılıyor. Eş ve çocuklarınıza ise siz sponsor oluyorsunuz bu nedenle hesabınızda kişi başı en az 533 paund olduğunu kanıtlamanız gerekiyor. Yani kısacası sizin sponsorunuz devlet, eşiniz ve çocuklarınızın sponsoru siz oluyorsunuz. 
İşin özeti bu :)

Evet işin en netameli kısmını bitirdim. Geri kalanı çok uzatmayacağım, önceki vize yazısının benzeri..

Ankaraya gidiyorsunuz. İlk önce MEB Dış İlişkiler Müdürlüğünden görev yazısı almaya, sonra Dış İşleri Bakanlığı'ndan nota yazısı almaya ve oradan da doğrudan  Wordbridge Vize Başvuru Merkezi'ne evrakları teslim etmeye gidiliyor. Vize merkezine online randevu alırken önceki işlere ayıracağınız vakti de hesaplayarak randevu alın. Yoksa randevunuzu kaçırabilirsiniz. Vize merkezinde ise evraklarınızı teslim alıyorlar, yine bir odada parmak izi, kamera görüntüsü alıp sizi evinize yolluyorlar. Ha arada Appendix 6 belgesini dolduruyorsunuz, önceden dediğim gibi sponsorluk numarası burada lazım oluyor.

Evet vize olayı bu şekilde, son kısmı kısa kestim, önceki vize yazısıyla birlikte okuyun. Orada vize başvuru günü ile ilgili kimi ekstra bilgiler de mevcut.

Bu yazdıklarım kendi araştırmalarım ve vize tecrübesinin bir ürünüdür. Şartlar zaman içinde değişikliğe uğrayabilir. Onun için benim yazdıklarımın resmi bir karşılığı yoktur. Sadece size fikir verir, yol gösterir. Bu nedenle başvuru esnasında mutlaka resmi makamların uyarılarını dikkate alın. 

Selamlar, saygılar..

Ahmet Kahya 

3 yorum:

  1. Bu çok faydalı bilgilendirme yazınız için büyük emek harcamış, çok vakit ayrımışsınız. Sonsuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. görevlilerin vize ücretleri kendisi mi veriyor. Devlet mi karşılıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devlet gonderiyor ancak tum vize, v.s. ucretlerini ogretmen oduyor. Vize basvuru ucreti su an kisi basi 600 TL civari.

      Sil