5 Mayıs 2012 Cumartesi

İngiltere'ye İlk Adım

Merhaba. Uzun zamandır İngiltere Günlüğüm adı altında burada yazılar yazıyor ve tavsiyelerde bulunuyorum. Buraya geleli bayağı oldu ve yaşam benim için artık sıradanlaşmaya başladı. Bu nedenle bazen bana mail veya blog yoluyla soru soranlara cevap verirken ilk geldiğim anlardaki toy hallerimi unutup sabırsızca cevaplar verebiliyorum. Aslında blogda bir çok konuya değindim ama işin en zor kısmını atlamışım. Geçenlerde fark ettim ki uçağa ilk atlayıp İngiltere'ye indiğinde geçecek olan ilk 1-2 haftayı hiç derli toplu anlatmamışım. Aslında işin en önemli ve en zor kısmı da belki burası.

Bu yazımda uçaktan indiğiniz andan buraya alışacağınız ana kadar olan kısmı maddeler halinde anlatmaya çalışacağım. Eğer atladığım kısımlar varsa yorum kısmında hatırlatırsanız sevinirim. Sizin de katkılarınızı bekliyorum.


Madde 1: Evet uçağa bindiniz ve hüzünlü ama heyecanlı gözlerle yurdum toprağını terk ettiniz. İlk olarak uçakta hosteslerin dağıttığı landing kart'ı almayı unutmayın. Eğer Avrupa Birliği vatandaşı değilseniz bu karta ihtiyacınız olacak. Bu kartı doldurup pasaport ve vize kontrolü esnasında görevliye vereceksiniz.

Eğer landing kartın ne olduğunu bilmiyorsanız bununla ilgili ayrıntılı yazımı okuyun. tıkla

Madde 2: Uçaktan indiniz. Heyecanlısınız, yolu bilmiyorsunuz. Ama sorun etmeyin, kalabalığı takip edin, onlar nasıl olsa yolu biliyorlar :) Bu arada uçakta bir Türk'e rastlama ihtimaliniz yüksektir, yanına oturmaya çalışın ve dört saat boyunca kafanıza takılan şeyleri sorun. Yoksa zaman nasıl geçecek :) Genelde İngiltere'ye ilk kez gelen herkes bu ürkek ruh halini yaşadığı için yoldaşınız muhtemelen empati kuracak ve size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Neyse kalabalıkla birlikte ilerlediniz ve bir kuyruğa geldiniz. Bu pasaport ve vize kontrol noktası. Tek sıra olan en uzun kuyruğu bulduysanız doğru yerdesiniz demektir :) Bu kuyruk Avrupa Birliği vatandaşı olmayanların olduğu kuyruk olmalı, diğer kuyruk rüzgar hızıyla ilerlerken burası yavaş yavaş ilerliyor. Çünkü vize görevlileri ülkeye turist veya öğrenci gibi gelip kaçak kalmaya niyetli olanları tespit etmeye çalışmakla meşgul. Sıra size geldiğinde vize görevlisinin Niye buradasın? Ne kadar kalacaksın? Nerede kalacaksın? Kiminle kalacaksın? Geçimini nasıl temin edeceksin? gibi çok çeşitli sorularını cevaplamaya hazır olun. Sakin olun, korkmayın, soruları kendinize güvenerek cevaplayın. Sonuçta bu ülkede kaçak olarak yaşamayı düşünmüyorsunuz değil mi? Görevliye itiraz etmeyin, kesinlikle tartışmayın, o noktadaki görevliler tahmin ettiğinizden daha fazla yetkiyle görevlerini yapmaktalar. Merak etmeyin, ülkeye giriş çıkışınız artıkça ve vize görevlileri sistemde sizin giriş-çıkışlarınızı gördükçe sorulan soruların miktarı azalacak, zamanla doğrudan geçecek hale geleceksiniz.

Madde 3: Pasaport ve vize kontrolünü geçtikten sonra diğer insanlarla birlikte yolu takip edin. Şimdi valizinizi alacaksınız. Valizinizi aldıktan sonra hava alanı ile ilgili işlemleriniz bitmiş oluyor. Dışarıya çıkabilirsiniz. Ümit ederim dışarıda sizi almaya gelen biri  vardır :) Yoksa gitmek istediğiniz yere gitmek için bir kaç alternatifiniz var. Taksi, tren, metro veya otobüs. Taksi en pahalısı, tren veya metro biraz daha ucuz, otobüs en ucuzudur. Benim size tavsiyem ilk kez geliyorsanız birinin sizi almasını sağlayın. Eğer böyle bir imkanınız yoksa gelmeden önce muhakkak hava alanı ile gideceğiniz yer arası ulaşımı nasıl yapacağınızı planlayın. Hatta gerekirse biletinizi internet üzerinden alın, daha ucuza gelecektir. Bu konuda en iyi yardımcınız google olacaktır. Merak ettiğiniz her şeyin cevabı internette mevcut, malum iletişim çağındayız.

Madde 4: Kalacağınız yere ulaştınız. Burası belki bir arkadaşınızın evi, bir otel odası veya yurttaki odanız. Odanıza hemen yerleşiniz ve iyice dinleniniz. Önünüzde daha çok yorucu günler var. Uzun zamandır hayalini kurduğunuz İngiltere'desiniz artık, yatağınıza yatın ve yeni hayatınızla ilgili hayal kurmaya başlayın :)

Unutmadan, ailenize sağ salim indiğinizi haber verdiniz değil mi?

Madde 5: Eğer bulunduğunuz yerde internet varsa google maps'i açın ve kaldığınız yeri bulun. Çevreyi tanımaya çalışın, bunun için google maps'in street view'ini kullanın. Google maps "street view" ile tüm İngiltere'yi sokak sokak inceleyebilirsiniz. (Google'ın bu hizmeti henüz Türkiye'de yok.)

Madde 6: Sokağa çıktınız, ihtiyaçlarınız var. Gıda ihtiyaçlarınız için Tesco, Asda, Sainsburys, Lidl gibi marketleri, giyim ve kimi ev ihtiyaçlarınız için Primark(giyim mağazası) ve Wilkinson, Paundland gibi marketleri kullanabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı karşılamakla ilgili bloğumda açıklayıcı bir yazı mevcut. tıkla

Ayrıca dışarı çıkmışken hem Türkiye'yi aramak hem de İngiltere'de kullanmak için bir tane telefon hattı almak iyi olur. İlk geldiğinizde kontratlı hat(faturalı hat) almanız mümkün değil, çünkü henüz bir banka hesabınız ve üzerinize kayıtlı fatura, v.b. belge yok. Yani şirketler için güvenlik katsayınız sıfır, bu nedenle "pay as you go" yani kontörlü kart alacaksınız. Eğer kartı sadece İngiltere içinde kullanacaksanız, T-mobile, O2, Three, Orange gibi firmalardan ücretsiz "pas as you go" kart isteyebilirsiniz. Bu kartlar genelde içinde 5 paund yüklü olarak satılır, telefonunuza takınca çalışır ve kontörünüz bittikçe yükleme yaparsınız.

Eğer aldığınız kontörlü kartı hem Türkiye'yi aramak hem de İngiltere içinde kullanmak isterseniz Vecton Mobile, Lebera veya Lyca gibi firmaların telefon kartlarını tercih edebilirsiniz. Bunların ayrı şirket mağazaları yoktur, her yerde bulabilirsiniz; bazen bir büfede, bazen bir stant da, bazen bir markette. Bunların diğer telefon kartlarından bir farkı yoktur, güvenle kullanabilirsiniz. Eğer İngiltere'de kısa süreli kalacaksanız bu kontörlü kartlar işinizi fazlasıyla görecektir.

Madde 7: İngiltere'ye adım attığınız ilk bir hafta içinde kaldığınız yere en yakın polis merkezine gidip kayıt yaptırmanız gerekiyor. Bu bir çeşit polise ben şu adreste yaşıyorum demek gibi bir şey. Kayıta giderken yanınıza pasaportunuzu, adres bilgilerinizi, bir tane fotoğrafınızı ve ayrıca 34 paund nakit para almayı unutmayın. Her adres değişikliğinde bunu polise bildirmeniz gerekiyor. İlk kayıt ücretli, ondan sonraki adres değişiklerini bildirmek ücretsiz.

Madde 8: Eğer altı aydan fazla vize sahibi iseniz İngiltere'de sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilirsiniz. Bunun için size en yakın GPs(General Practitioners)'e kayıt olmanız gerekmekte. GP Türkiye'deki sağlık ocağına karşılık geliyor. Buraya ücretsiz kayıt olabilirsiniz. Sadece kayıt esnasında sizden geçerli bir kimlik ve kaldığınız yerin adresini belirtir bir ispat isterler. (Polis kaydı, kira sözleşmesi, adınıza kayıtlı fatura, v.s.) Herhangi bir hastalık durumunda GP'den randevu alıp tedavi olabilirsiniz. Bu ülkede doğrudan devlet hastanesine gitmek diye bir şey yok. Ancak pratisyen doktor gerekli görür ve sizi sevk ederse hastaneye gidebiliyorsunuz. Bu da zor bir ihtimal. Sadece acil durumlarda hastanenin acil servisine başvurabiliyorsunuz. Acil servis numarası: 999, daha az acil durumlar için ise(hastalık danışma gibi) 111 nolu  numarayı arayabilirsiniz. Eczaneden ilaç alırken ise sabit bir miktar(galiba 7.5 paund idi) para ödüyorsunuz. Benim size tavsiyem ise bu ülkede mümkün oldukça hasta olmamaya gayret edin :)

Size en yakın GPs'yi bulmak için, tıkla

Madde 9: THE END! Yani şimdilik bu kadar. İngiltere'ye hoş geldiniz :)

NOT: Eğer unuttuğum bir şey varsa ve aklıma gelirse sonradan ekleme yapabilirim. Sizin söyleyeceğiniz bilgi ve tavsiyelere de açığım. Aşağıda yorum sayfası sizleri bekler :)

Saygı ve selamlarımla..

Ahmet


87 yorum:

  1. Ahme Bey sizden bir ricam olacak. Aslında yeri burası değil biliyorum ama sizden ufak bir şey isteyeceğim.

    Ben İngilizcemi geliştirmeye çalışıyorum. Sürekli videolar dinliyorum ve hepsini ilk duyduğumda %90 anlayabiliyorum.

    Fakat geçen gün bir videoya denk geldim ve adamın dediklerini hiç anlayamadım, tekrar tekrar dinlememe rağmen.

    http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-leeds-17929379

    Bu videoda yaşlı adam neler konuşuyor hiç anlamadım. Sizden ricam ise bu yaşlı adamın ne dediğini bana İngilizce olarak yazabilir misiniz? Çeviri falan istemiyorum, sadece İngilizce olarak neler diyor onu merak ediyorum.

    Mail adresim: metallica4-ever@windowslive.com

    Mail ile cevaplandırırsanız çok çok sevineceğim. Çok büyük yardımlarınız dokunuyor bana Ahmet bey çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok çok güzel olmuş hocam. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Blog'unuzu yeni keşfettim, ellerinize sağlık.

    İlk okuduğum yazınıza eklemek istediğim İngiltere'ye Yerleşim Vizesi (Settlement Visa) ile gelenlerin polise kayıt yaptırmalarına gerek olmadığı.

    İyi günler..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba hocam. Ahmet bey ingilteredeki benzin fiyatlariyla ilgili yazi yazarmsnz? Mesela benzin fiyatlari turkiyedekinden ucuz mu? 100kmde kac pound yakiyor. Tabi bu arabanin motoruna modeline gore degisir ama ortalama rakamlariyla bir masraf cikarirmsnZ? Mesela londradan kendi arabanizla oxforda gidip gelmek benzin parasi kac sterlin tutar. Bu konuyla ilgili yazi istiyoruz. Bu arada viber kullanmiyormusunuz. Viberde yoksunuz da.allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba.
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
    Yalnız ufacık bir düzeltmem olacak, kontörlü hatların ismi "pay as you go" olsa gerek diye hatırlıyorum.
    İyi günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dogru diyorsunuz :) Yanlis yazmisim,siz yazinca farkettim. Tesekkurler :)

      Sil
  6. merhaba ahmet abi ben seneye ingiltereye halamla lise ve üniversite eğitimi almak için gelicem kısaca orda devamlı kalmaya ben ingiltere geldimde bana yardımcı olurmusn akraba flan hiç kimse yokta sen nasıl irtibata geçebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen hele bir gelde dogukan, bana yine buradan ulasabilirsin :)

      Sil
    2. çok teşekkürler ahmet abi hatala onaylanmadı diye tekrardan yazdım çok özürdilerim vee birde oralarda ev bulmak dediğin gibi zormu yoksa 5-10 gün içide bulunabilirmi bu blog u kurduğun için teşekkürler

      Sil
  7. ahmet abi ben şimdi 14 yaşımdayım ve ingiliz vatandaşı olabilirmiyim belli bir süre ülke dışına çıkmadığım sürece

    YanıtlaSil
  8. Ahmet abi sana sorularım olacak.
    Ben İstanbul Üniversitesi-Hemşirelik bölümü okuyorum.
    Erasmusla İngiltereye geçiş yapmayı düşünüyorum.
    Yani hem Türkiyeden hem İngiltereden hemşirelik diplomam olacak, İNŞALLAH.
    Tabii bu baya masraflı bi iş. İngilterede yaşamak zor. Hayat pahalı diyorlar.
    Herneyse bildiğiniz üzre İstanbul Üniversitesi Dünyanın en iyi 500 üniversitesi içine girmiş 6Türk üniversitesinden biri.
    Hem Türkiyede saygın bir üniversiteden diplomaya sakip olmam hemde İngiltere'de bir diplomaya sahip olmam benim direk bir hastanede işe başmamam için yeterli olabilir mi?
    Bir de sanırım İngiltere'de hemşire açığı varmış. Bu doğru mudur?
    Bir yerde okudum mesela aynen böyle yazıyor:
    "İngiltere’de 2 bin 749 euro maaş alan bir hemşire, maaşı ile 305 kg kırmızı et alabilir."
    2.700 euro bir maaştan falan bahsediliyor. Bu rakam doğrumudur? Doğruysa da İngilterede yasamak için yeterli midir?
    Yabancı dil konusuna gelince çoğu kişi yabancı dil yetersizliği yüzünden kariyer yapamıyormuş İngilterede. İngilizcem çat pat var. Ama bunu ilerletmek zorundayım tabii. Sizce ingilizce kolaylıkla öğrenilebilecek bir dil midir? Bu konuda zorlanmam değil mi?
    Ha son olarakta mesela Türkiyede ek dil olarak İngilizce bilmek gerekir. Peki İngiltere de ek dil olarak ne bilmek faydalıdır?
    Lütfen bana ayrıntılı birşeyler söyleyin. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana pek ayrintili degil ama acik konusayim. Ingiltere'de hemsire acigi oldugu dogru olabilir okudugun haberin dogru oldugunu kabul ederek konusayim. Turkiye'den bir diplomaya sahip olman burada cokta buyuk bir etki yapmaz. Ama buradan diploman varsa is konusunda her zaman daha sansli olursun. Bu bir sart degildir ama is bulma konusunda bir artidir. Istanbul universitesi Turkiyede iyi bir universite olabilir ama burada bilinmeyen bir universitedir. Reel olarak Ingiltere tam kapitalist ulkedir, burada torpil olmaz. Onun yerine bireysel yeteneklerine ve is becerine bakarlar. Bu senin icin ise arti bir seydir. Burada calismak istiyorsan cat pat ingilizce ile is bulamazsin. Iyi bir ingilizceye sahip olman lazim.

      Bu konuda sana tavsiyem; universiteyi BITIRIP DIPLOMANI ALDIKTAN sonra ingiltereye dil okulu vasitasi ile gelip, oncelikle ingilizceni iletletmen, sonra burada master veya hemsirelik ile ilgili ek egitimler alip is aramandir. Bana gore deneyebilecegin en iyi secenek budur.

      Sil
    2. Saglik sektorunun iyi para aldigi ise dogrudur. Senin yazdigin para bu ulke icin iyi bir paradir.

      Sil
    3. Ingilterenin Suffolk bolgesinde calisan bir hemsire olarak arkadasimiza cevap vermek ihtiyaci hissettim... Ben 2011 yilindan bu yana Lowestoft sehrinde yasiyorum. Belcika ve Turk vatandasligim var. Belcikada Gent Universitesinde general hemsire olarak mezun oldum. Dementie ve Yara bakma ( wound care) uzerine ihtisas yaptim.
      1- Ingilterede hemsire acigi oldugunu su ana kadar hic duymadim ama tam emin olmadigimdan yorum yapmayacagim lakin sunu belirtmekte yarar goruyorum Ingilterede hemsire olarak calisa bilmeniz icin NMC ( Nursing and midvifery Council) den Pin yani hemsire sicil numarasi almaniz gerekiyor ve bu numarayi yeni Avrupa Birligine giren ulkelerden mezun olan hemsirelere vermiyorlar nedeni ise onlarin ulkelerinde ki hemsirelik egitimi Ingiltere normlarinin cok altinda kalmasi bu ulkelerdem kesin olarak bildiklerim Polanya ,Bulgaristan ve Romanya..
      2- Cat pat Ingilizce ile Ingilterede is bulabileceginiz konusunda ben o kadar umitli degilim. Ben Fransizca, Flemekce ve Turkce biliyorum, Ingilizcemde gayet iyi olmasina karsin Is gorusmelerinde Ingilizcem her seferinde denendi...
      3- Ingilterede Eurodan ziyade British Pound ile odeme yapilir, malum Ingilterede Euro bolgesinde degil. Ben Belcikada calisirken elime gecen aylik Brut olarak 2.700 Euro olmadi belkide ben o ayligi veren yerleri gozden kacirdim! Bilmiyorum ;-) Su an calistigim ozel hastahaneden ise calistigim saat basina 14.50 Pound aliyorum.. Ama bu rakam Suffolk blgesi icin eger Londrada calisacaksan bu rakam saatlik en az 20 pound dan basliyor ama Londranin da diger bolgelerden daha pahali oldugunu gozden kacirmamak gerek...
      Ingilterede hemsirelik Turkiyede ki gibi woww dedirten bir meslek gurubu degil siradan bir meslek gurubu bunuda eklemek isterim ... Umarim uardimci olabilmisimdir... Saygilar Ethem

      Sil
    4. bir şey sorabilir miyim lütfen

      Sil
  9. Merhaba,
    Bu sene Dil eğitimim için İngiltere'ye gidiyorum. Bu bloğu an itibari ile keşfettim ve bana çok yararı olacağını umuyorum. Şimdilik gideceğim yeri bilmiyorum. Gideceğim yeri öğrendiğim zaman eğer aynı yerdeyse sizinle buluşup, ülkeyi tanımak adına vakit geçirmek isterim.

    YanıtlaSil
  10. ahmet abi senle bağlantıya geçiceğim bir msn adresi veya facebook twitter adresi verebilirmisin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Twitter hesabim; ahmetkahya
      Facebook hesabim; ahmetkahya77

      Sil
  11. merhaba Ahmet bey,
    size ulaşmak için mail adresine bakındım göremedim acaba bir konuda soru sormak için mail adresinizi alabilirmiyim özgür ozgur.deniz@mynet.com

    YanıtlaSil
  12. a tamam gerek kalmadı teşekkür ederim. konuya ilişkin verilmiş bir cevap buldum. sevgiler özgür

    YanıtlaSil
  13. blogunuz çok güzelmiş bu arada. tebrik ederim. çok net bilgiler buldum birçok konuda. teşekkürler tekrar sevgiler özgür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de iyi dilekleriniz için teşekkür ederim :)

      Sil
  14. merhaba... İngiltere'de yüksek lisans yapmak isteyenlere yardımcı olmak adına bir blog oluşturmaya başladım. Henüz çok yeni ama yine de ilgilenenler bir göz atabilir... http://www.ingilterehikayesi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğunuzu inceledim, çok samimi bir dille anlatmışsınız, tebrik ederim. Bundan sonra bana yüksek lisans ile ilgili soru soranları gönül rahatlığı ile sizin bloğunuza yönlendirebilirim. Tabii ki izninizle :)
      Doktoranızda kolaylıklar dilerim.

      Sil
    2. Teşekkürler, ben de hala google dan önce sizin blogunuzda cevap arıyorum İngiltere ile ilgili sorularıma. Paylaşımlarınız gerçekten eşsiz ve çok bilgilendirici.

      Sil
  15. Merhaba,
    İngiltereye ilk adımdan sonra hiç unutmam üç gün sonra geri dönmek istemiştim içimden ama o kadar gitmek için uğraştığımı düşününce Kendi kendimi motive etmiştim. Bir ailenin yanında aupair
    Olarak 2ay kaldıktan sonra başka bir sehirde kebap dükkanında çalışmıştım. Bu anlattığım 1997 yılında olmuştu.1999da geri geldim istanbula. Geçenlerde ingilterede yaşayan bir turk ile karşılaştım bir bankada. Benden önce sterlin hesabı acıyordu ve eski memleketim dedigimde konuşmaya başladık. Sonunda bana kartvizitini verdi. İngilterede is sahibi bir beydi. Ankara anlaşmasından bahsetti. Ben daha önce 2 yıl kaldığım için ailemi de alıp kolayca gidebileceğimi, kendisini arayabilecegimi vs. Söyledi. Gercekten istesem bu anlaşmanın yararı var mıdır? Su anda oralarda bu sekilde cok turk var mıdır? Kararsızım ama bazı cevaplara ihtiyac duymaktayim. Sizdeki bilgileri rica ederim. İyi günler. İSTANBUL ŞİŞLİden YAHYA.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Burada kalmaya calisan Turklerin cogunlugu Ankara Anlasmasini kullanir. Ama Ankara anlasmasi bir aksilik cikmazsa en az 5 yillik bir surectir ve bu surec genelde cok zorlu zorlu ve sikintili gecer. Zaten Turklerin cogunlugunun tek amacinin Ankara anlasmasini yapip sonra sirtini devlete yaslamak oldugunu dusungugunuzde bu 5 yillik sure icinde kendinizi niye bunca zorlular arasinda yasadiginizi sorgulamaniz buyuk ihtimal mumkundur. Ama ben 5 yil dayanirim sonra bende keyfime bakarim diyorsaniz bilemem. Ankara anlasmasi kendi isinizi kurmak demektir. Bu anlasma ile kebepta resmi olarak calismaniz mumkun degildir ancak gayri resmi olarak calisabilirsiniz. Zaten genelde cogu oyle calisir. Bu her iki tarafinda isine yarar. Biri daha az vergi oder, digeri devlet yardimi aldigi icin para kazanmiyor gozukur. Tanistiginiz kisiyi bilemem ama size sunu diyebilirim ki sizi cagiran yakin akrabaniz bile olsa bence iki kere dusunun. Buraya gelipte yolda yalniz kalan insan sayisi hicte az degildir. Dedigim gibi; yakin akrabasina gelse bile! Ankara Anlasmasi ile ilgili bir yurtdisi danismanlik sirketinden bilgi almanizda fayda olabilir. Veya kimi bilgileri internetten arastirarakta bulabilirsiniz. Size kolayliklar dilerim. Ahmet

      Sil
  16. Ahmet bey selamlar

    3 aylık dil kursu için (Central School of English) İngiltere vizesine başvurdum. Kursun ayarladığı İnternational student House da kalacağım. ilk 1 ay 25 mora road, sonraki 2 ay 229 great portlant street de, Kurs polis kaydı konusunda girişim yaptırmışmıdır yoksa kendimmi yaptırmalıyım. Ayrıca Kurs hakkında bilgiye sahipmisiniz, tavsiyelerinizi varmıdır. Tşkler Görkem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ikinci sorudan baslayim. Kurs hakkinda ben bir bilgiye sahip degilim. Belki baska cevaplayan olabilir. Onun disinda 6 aydan az kalacaksaniz polis kaydina gerek yok diye biliyorum. Kursa sorabilirsin.

      Sil
  17. Hocam londraya türkçe öğretmeni olarak geleceğim ama 1530 pound veriliyormuş.2 oğlum var 6 8 yaşlarında bu para az değil mi?Yaşam şartları nasıl orda?Bir yorum yaparsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1530 degil 1500 paund degerli hocam. Yani en azindan Londra'da eli yuzu duzgun bir ev kirasinin en az 900 paund oldugunu dusunurseniz hesabi yapmayi size birakiyorum. Bu konuda http://ahmetkahya.blogspot.co.uk/2011/12/ingilterede-zoru-basarmak-ev-kurmak.html yazisini okumanizi tavsiye ederim.

      Sil
    2. Hocam bu nasıl iş.Ben belçikada çalıştım imkanlar gayet iyiydi.1875 veriyorlardı.Yılbaşından sonra 2100 olacakmış.450 euro ev kiram vardı geri kalan da rahat rahat yetiyordu.İngiltere bize yaramayacak sanırım.Sırf 2 oğlum var onlar İngilizce öğrensin diye gelmek istiyorum.Belki Belçikaya gideriz.tekrar Belçika olursa hiç üzülmem.Bu devletin görevlileri nasıl hesap yapıyorlan anlamıyorum.Burslu gidenler varmış,sporcular felan forumlardan okudum onlara 800 pound veriliyomuş.Bu arkadaşlar ne yapıyor bu parayla orda.Resmen insanlara kaçak çalışın diyorlar.

      Sil
    3. Hocam valla yaramı deştiniz, biz öğretmen arkadaşlar artık bu konuları konuşmayı bıraktık. Laf anlayana anlatılır değil mi? Biz derdimizi anlatmak için o kadar çok çaba sarf ettik ki tahmin edemezsiniz, ama artık susuyoruz...

      Sil
    4. Hocam İngilterede yurtdışı öğretmenlik görevi yapan arkadaşlar Abbas Güçlü yada Fatih Altaylı ya heralde Abbas Beydi ,durumlarını anlatmış ve Abbas bey de gazete de durumu yazmış.Bu durumda bile yetkililer hala bir tedbir almıyorsa pes yani!!!

      Hocam haftada kaç saat ders oluyor.?Belçikada bizim günde 3 ders saati ve çarşambalarıda 5 ders saati dersimiz olurdu.Benim proğram hergün 15:30 dan 17:30 a kadardı birde çarşamba günleri 12:30 dan 16:45 e kadardı.Belçikada öğleden sonra okul tatil olur.23 nisan yaklaşınca cumartesileride çalışırdım.İngiltere nasıl hocam?Hocam bir de şunu soracaktım;birminghamda 1 ay hala oğlunun yanında kaldım.ne Cuma vardı,ne de namaz kılan etrafta ,ortam çok acayipti.Onun çevresi böyleydi ben bir iki soru sordum ,buralarda Cumaya giden yokmu ?Dini sohbetlere gitmiyormusun? diye ama O bana burası ingiltere burada pek olmaz öyle şey deyince biraz tuhaf oldum.Belçikada Türklerin yoğun olduğu yerdeydim ve ortam çok güzeldi.Yanlış anlaşılmasın ben kimseyi yargılamıyorum ama ben kendimin özellikle ailemin yaşadığı ortamın biraz dindar olmasını seviyorum.kendim çok iyi bir şekilde görevlerimi yapamıyorum ama en azından çocuklarımın dini çevrelerde zararlı alışkanlıklardan daha emin olacağını düşünüyorum.Londra da Dalston da bir camide cuma kılmıştım ama o şehrin ortamını pek anlayamadım.Benim e mail ckaan50@hotmail.com ,hocam size bir kaç özel sorularım olacaktı.telefondada görüşmek mümkünmü hocam?benim e mailime cep numara gönderirseniz sizi arayabilirim.Saygılarımla.

      Sil
    5. Degerli hocam bizde burada 15-17 saat arasi derse giriyoruz. Dersler genellikle ogleden sonra ve haftasonlari oluyor. Haftasa 1-2 gun tatiliniz oluyor, bir sekilde programa gore ayarlaniyor. Ayda bir musavirlikte toplantilar oluyor.. Ayrica son sorunuza cevap olarak burada her tur ortam var hocam, bu sizin nerede durmak istediginize bagli.. Yani sizin acinizdan sorun yok :) Birmingham genel olarak muslumanlarin cogunlukta oldugu bir yer, oyle bir cevap almaniza sasirdim dogrusu. Ama dedigim gibi istediginiz her tur ortami burada rahatlikla bulabilirsiniz.

      Sil
  18. Ahmet Bey merhabalar, bloğunuzu çok beğendim. Fazlası ile samimi bir dille yazmışsınız, ayrıca eğitimci kişiliğinizinde etkisi altında resmen İngiltere'de yaşamayı öğretiyorsunuz, Allah razı olsun :-)
    Ahmet Bey kısmetse, Coventry'de master maceram 16 Ekim salı günü başlıyor. İçimde korku, heyecan, burukluk, özgüven, uzun lafın kısası bir insan için hayatta başına gelecek muhtemel duyguları yaşıyorum aynı anda... İnşallah hayırlı olacak
    Bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum, inşallah İngiltere'de tanışmak nasip olur...
    Allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim. Adresim Luton her zaman beklerim :)

      Sil
  19. merhaba
    ben ingiltereye geleli 1 ay olucak ve polis kaydı yarın yaptırıcam bununla ilgili bir sorun olur mu acaba ?

    cevap verirseniz sevinirim :)
    mail:anil-94@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım sana cevap vermekte geciktim ama ileriye dönük cevap vermem gerekirse sorun olacağını sanmıyorum. Geldiğin tarihi pek kontrol ettiklerini sanmıyorum. Buna kanım ise benim yaşadığım yerdeki polis merkezinde adres kayıtlarını iki haftada sadece bir gün yapıyorlar. Eğer bir hafta içinde bildirmek çok gerekli olsaydı böyle bir şey yapamazlardı. Bir de polise sorduğumda o kadar da önemli değil demişti :)

      Sil
  20. ahmet bey giriş soruları haliyle ingilizce soruluyor değil mi birde Londrada en kiraları,satış fiyatları hakkında bilgi verir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet giriste sorular Ingilizce :) Ev kiralari ve fiyatlari sehirden sehire, semtte semte degismekte. www.rightmove.co.uk sitesinden ogrenmek istediginiz sehrin, bolgenin veya semtin ev kira ve fiyatlarini ogrenebilirsiniz. Selamlar.

      Sil
  21. Ahmet abi merhaba öncelikle ben Kaan dil eğitimi için mart ayından sonra İngiltereye geleceğim ve bir ailenin yanında kalacağım. Öncelikle sence gelirken bir cep telefonu getirmeli miyim yoksa oradan mı alayım alırsam fiyatlar nasıldır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonun varsa tabii ki getir. Buradaki telefon fiyatları sterlin olarak ucuzdur ama TL'ye çevirdiğinde hemen hemen aynıdır veya biraz daha azdır. Çok büyük farklar bekleme. Tabii ki bu alacağın telefonun markasına göre değişebilir. Bazen kampanyalar ile uygun fiyata telefon da bulman mümkün (iphone hariç)

      Sil
  22. Merhabalar,

    Ağustosta 10 günlüğüne londraya gideceğim gezmek için, araştırma yaparken rastladım blogunuza.
    Gerçekten çok faydalı bilgiler var.Teşekkürler.
    Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  23. İyi günler :) Uzun süredir yani yaklaşık 3 senedir Londra'da erasmusla veya bursla üniversite okuma gibi bir niyetim var.Hatta o kadar ki daha gitmeden üniversiteyi okuyup orada bitirmişim gibi yüksek lisans için de burs alabilir miyim, sınavlara girbilir miyim acaba diye düşünüyorum.Yine İngiltere, Londra'yla ilgili araştırma yaparken sayfanıza rastladım ve de çok memnun oldum.Sayfanız çok güzel.Fazla konuyla alakası yok ama siz bilirsiniz diye umut ediyorum.Belki çevrenizdeki kişilerden dolayı biliyorsunuzdur.2 sene Türkiyede okuduktan sonra erasmula İngilterede okuma gibi bir şansı yaklamak çok mu zor veya hiç erasmusa girmeden falanca üniversitenin bursluluk sınavına girip kazanmak.Çünkü üniversite hayatımın bir kısmını burada okuduktan sonra dediğim gibi hem yüksek lisansı burada yapmayı hem de londrada bir iş yerine kapak atmayı planlıyorum.Yani diyeceğim o ki bu konular hakkında ne biliyorsunuz? Bunları gerçekleştirmek çok mu zor.Hiç böyle başka bir ülkedne gelmiş İngilterede bursla filan okuyan birilerini biliyor musunuz? Cevabınızı dört gözle bekliyorum.Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. merhaba, turist olarak 5 günlük bir tatil yapacağım gresham hotel de, türkiye'den samsung galaxy s3 tel getirsem, orada bahsettiğiniz vector kart takıp türkiyeyi arayabilir miyim ? yani bu kartlar türkiye'dengetirdiğimceptelimle çalışır mı? yoksa oradan bir cep tel satın almak zorunda mıyım ?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Ahmet abi;
    Yazdıklarını okudum.Çok güzel anlatmışsın.Ben oraya öğrenci olarak geleceğim.Orada akrabamızda kalacağım.Üniversteye geçmeden turkiye'ye 1 aylık falan dönücem oraya üniverste için gittiğimde ise ev tutucam vede çalışmayı dusunuyorum.Acaba orada öğrenciler için kaç sterlin maaş veriyorlar?Vede ev fiyatları ne kadar bana bir liste çıkarırsan çok sevinirim abi.
    Saygılarımla Okan Bütün..
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  26. Ahmet bey merhabalar,

    Herkes size bir şeyler sormuş derdine derman olasınız diye ben de eksik kalmayayım hem de bir şansımı deneyeyim dedim. :)
    Benim şöyle bir durumum mevcut: İngilteredeyken three mobile'dan 24 ay kontratlı telefon almıştım ama sonunda master'ımın bitmesi ile sadece 12 ay kaldım. Sonrasında bir sürü farklı telaş nedeniyle oradaki banka hesabıma gerekli parayı yatırmadım sanırım. Sonuçta borcum var görünüyor.
    Bana bununla ilgili bir kredi çözüm şirketi mesaj attı ama benim esas sorum; " Bu borcum önümüzdeki süreçte İngiltere'ye gidersem vize sıkıntısı yaratabilir mi?"
    Bu konuda bir bilginiz ya da bu konuyu iyi bilen bir tanıdığınız var ise, lütfen bana yardım ediniz.
    İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani demen o ki beni bir daha nasıl bulacaklar deyip kaçıp gittin di mi ;) Bu konuda hiçbir fikrim yok ne yazık ki. Tanıdıklarım da bilmez muhtemelen..

      Sil
  27. Yine de teşekkür ederim. İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  28. Abi merhaba. Ben ingiltere de yaşayan bir Türk aileden oraya gelmek konusunda bir bilgi aldım sanada danışmak istedim. Abi ailemin durumu oraya gonderecek kadar iyi değil ama ben oraya gelmeyi okumayı belli bir seviyeye gelene kadar çoğu iste çalışmayı kötü de olsa bir yerde kalmayi goze aliyorum. Ailenin bana söylediği oraya öğrenci olarak gelmem ingiltere de ucuz bir okula gidip öğrenci vizesi ile kalmam ve para konusunda da bir turkun yanında calismam şeklinde oldu . Galiba orada bazi çalıştığın yerlerde kalabiliyor ve ücretini ona göre alabiliyor mus sun. Sence bu ne kadar doğru abi bu mantıkla gelip yasaya bilirmiyim orada. Abi ben gerçekten cok fazla ve pis işlerde çalıştım yani her şeyi göze alarak gelmek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediklerinin hepsi mümkün şeyler -yani yasal olmayan şekilde çalışmak- ama bu şartlarla başvuru yaparsan vize alamama riskin var. Öncelikle senin konuştuğun aile sana iş bulma garantisi veriyorsa bu yolu dene, yoksa burada rezil olursun. Gerçi sana iş bulsalar da rezil olabilirsin ama sen herşeyi göze alarak gelmek istiyorum diyorsun.

      Sil
  29. Merhaba Ahmet bey ben iki sene once bir ingiliz beyle evlilik yaptim ve suan igilterede yasiyorum.Turkiyede 12 yasinda kizim var ona babaanesi bakiyordu amavefat etti artik bakacak kimsemiz yok orda Allah nasip ederse 24 mart 2014 de vize basvuru gunumuz.avukatin soyledigine goreyuzde doksandokuz aliriz vizeyi dedi. Simdi gelelim sorumuza kizim buraya gelince ne yapmam lazim ingilizce ogrene bilmesi iccin neler yapmam ,hangi okullara yollamam gerekli ? Bilgilendirirseniz beni cok memnun ourum.simdiden cok tesekkur ederim.Bu arada st.albansda yasiyorum bildiginiz herhengi bir okul tavsiye edebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Ahmet Bey.Ben 2012 de bir ingili bir beyle ingiltereye geldim.Benim 12 yasinda bir kizim var oda nasip olursa cok yakinda burda . Size sormsk istedigim kizim gelince hangi okullara yollamaliyim ingilizcesi pek yok denilecek kadar.gunlerdir arastiriyorum ama bir turlu isin icinden cikamadim cevremdede pek turk yok :( hangi okullara yollamaliyimki kizim cok zorluk cekmesin bana yardimci olursaniz cok sevinirim.Bu arada st.albansta yasiyorum herhangi bildiginiz dil kurslari varmi acaba.Saglilar.

    YanıtlaSil
  31. ahmet bey ingiltere de türk restauranlarında bir işçinin maaşı ne kadar

    YanıtlaSil
  32. Ben turist vizesiyle İngiltere'ye girdikten sonra iş bulabilme şansım nedir ? İngilizcem iyi sayılır. Yani çalışma iznim olmadan iş bulabilir miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçak basit işlerde çalışabilirsiniz. (Garsonluk, bulaşıkçılık, v.s.) Ama kaçak olduğunuz için şartları çok iyi olmayabilir.

      Sil
  33. ahmet bey sorum olacaktı ağustosda ingiltereye yaz okuluna gideceğim bournemouth da harrow house adında okula ingilizcem pek iyi sayılmaz her söylenen cümleyi anlayamıyorum acaba okulda zorluk yaşarmıyım derslerde felan ilk gün seviye tespit sınavı olacakmış ama yine de terettütdeyim zorluk yaşar mıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorluk yaşamadan İngilizceyi nasıl öğreneceksin? Endişelenme, orada senin durumunda onlarca öğrenci olacak ve öğretmenleriniz bu duruma alışkın olacak. Senin anlayabileceğin şekilde konuşacaklardır.

      Sil
    2. tabiki zorluk yaşacağım ama yinede endişeleniyorum birşey dediklerinde cevap veremezsem diye alay konusu olmak istemiyorum gitmeden biraz çalışabileceğim birşey yani ne yapabilirim gitmeden önce hazırlık gibi önerebilir misiniz birşey ?

      Sil
    3. gittiğimde birşey dediklerinde anlamazsam ne olacak utanç yaşarım ? sınıfta nasıl anlaşcam .?
      birde vizede randevusunda soru soruyorlar mı cevaplayamasam birşey olur mu

      Sil
  34. Selamlar Ahmet Bey,
    Erasmus programı kapsamında 3 aylığına İtalya'ya geldim. Geçen hafta ağustos ayında tatile çıkacakları öğrendim. Bu süreyi İngiltere'de bir labta çalışarak geçirmek istiyorum. Erasmus öğrencilerinin birçok ülkeye kolay bir şekilde girip çıktığını duymuştum. İngiltere'ye sahip olduğum İtalya vizesi ile girebilir miyim? Yardımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  35. Ahmet abi Türkiye'de hukuk fakültesi öğrencisiyim dilimi geliştirmek ve ileride Cambridge Üniversitesinde yüksek lisans yapmayı araştırmak için Cambridge'e geliyorum üniversiteyle anlaşmalı bir dil okuluna başvurdum vizem de kabul edildi büyük ihtimal önümüzdeki hafta oradayım konaklama yerimi aile yanı olarak ayarladım.Sizce aile yanında sıkıntı çeker miyim?Yurda mı geçmeliyim?Bir de Cambridge dilimi geliştirmem için iyi bir yer seçimi midir?Bu konuyla ilgili tavsiyeleriniz nelerdir?Cevaplarsanız sevinirim.Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aile yanı şans işidir, umarım sıkıntı çekmezsin. Ama unutma gittiğin aile bir Türk ailesi değil, farklı bir kültüre gidiyorsun, alışmaya çalış ve bunu da bir hayat tecrübesi olarak gör. Yoksa mutsuz olabilirsin. Şehir seçimin de sorun yok, Cambridge güzel bir şehirdir, Türk arkadaşlarından uzak dur.

      Sil
  36. Teşekkürler abicim yazıların sayesinde epey bilgiye sahip oldum bu şekilde bilerek deneyimlemek daha keyifli ve anlamlı olacak.

    YanıtlaSil
  37. Merhaba.Ben de Allah kısmet ederse Eylül ayında Ingiltere'ye (Londra) gitmek istiyorum.Yaşım 18 fakat daha vizeye basvurmadım.Ingilizcem fena sayılmaz. Vize basvurusu icin neler yapmaliyim ve ingilterede uzun sure kalmak icin (2 yıl gibi) neler yapmalıyım? Is imkanlari nasil?

    YanıtlaSil
  38. Ahmet abi ben avusturya vatandasim esim ingilterede yasiyor bende oraya gidecegim almancam cok iyi olmasina ragmen ingilizcem yok banada kontrolde sorun cikarmi aceba

    YanıtlaSil
  39. merhabalar
    ingilizce nin yanında arapça bilmekte işe yarar mı? yan, türkiyedeki gibi bir arap yoğunluğu var mı orada da..:?

    YanıtlaSil
  40. Merhaba arkadaşlar ben bir soru soracağım hiç bir seviye ingilizcen yok hı hello how are demekten başka bir şey bilmiyorsun vize kontrolde cok fazla cevaplayamassak sıkıntı çıkartacaklar mı.

    YanıtlaSil
  41. Merhabalar ben bu yaz 6 ayliğina dil okulu icin londraya gelecegim. Bu sure icinde diger avrupa ulkelerini gezebilme olanagim var mi? Eger varsa nasil oluyor. Bilgilendirirseniz sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşil pasaportun varsa vizesiz turist olarak diğer Avrupa ülkelerini ziyaret edebilirsin. Eğer normal hususi pasaportun varsa Shengen vizesine başvurmalısın. Bunun için İLK hangi ülkeye giriş yapacaksan oranın konsolosluğuna vize başvurusunda bulunman ve Shengen vizesi alman gerekiyor. Selamlar.

      Sil
  42. ahmet bey ingilterede berberlerin gelirleri hakkında bilgi verebilirmisniz teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Ahmet bey. Gerçekten yazılarınızı ve cevaplarınızı cok beğendim. Ben bu dönemlerde İngiltere'ye 4-6 ay dil okuluna geleceğim. Vize başvurusu yapacagım fakat sormak iseddigim su okulum 4 ay sürecek ama bana vizede 6 ay mı verecekler?

    YanıtlaSil
  44. Merhaba Ahmet KAHYA bey İNGİLTEREYE iş için istek üzerine gideceğim bu konuyla ilgili dil bilmem gerekiyormu ayrıca pasaport işlemleriyle ilgili nasıl bir sürec gerekiyor

    YanıtlaSil
  45. merhaba ahmet abi bir sey sormak istiyorum. 4-6 ay arasi ingiltere de kalsam ingilizcem ne kadar iyi olur . Yurtdisinda kalmadigim icin sokak ingIlizcesi bilmiyorum fakat ingilizcede fazla kural biliyorum tek eksigim kelime eksikligim kelimeleri de bilsem edatlarin baglaclarin nerde oldugunu bildigim icin isim cok kolay olur. Demek istedigim su kelime eksikligim 4-6 ayda yeteri kadar gecer mi

    YanıtlaSil
  46. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  47. Merhaba ahmet hocam bloğunuz için sonsuz teşekkürler çok bilgilendirici olmuş! benim öğrenmek istediğim görece özel bir durum. Ben bir bilim insanıyım :) yüksek lisansımı geçtiğimiz hafta bitirdim ve bu eylülde doktoraya başlayacağım. erasmus ile belçika'ya gent üniversitesine gideceğim yalnız aynı anda ingiltere vizesine de başvurmak istiyorum arada hafta sonları ingiltereye giriş çıkış yapmak için. asıl amacım ingilterede cambridge üniversitesindeki bir profesör ile tanışmak. yüksek lisans tezimi yaparken gerek kuramsal gerek metotsal makalelerinden sayısız şey öğrendiğim bir hoca bu onun için benim için tanıışabilmek kendisyle çok önemli. TÜBİTAK geçen sene İngiltere ile bir işbirliği içerisnde Newton fonu kapsamında bir doktora bursu çağrısı yapmıştı ve ben bu hocadan kabul almıştım. ancak 31 mart 2016 ya kadar gitme şartı vardı başvuramadım çünkü tezimi o tarihe kadar bitirip yazmam ve sunmam mümkün değildi. zaten bu anlaşma 5 yıllık olduğu için tekrarı olur diye düşündüm ama ne yazık ki olmadı tek seferlik oldu. belçikaya geleceğimi ve mezun olduğumu kendisine haber verdim eğer mümkün olursa ingiltere ye gelebilirsem tanışmak için bir randevu ayarlayıp ayarlayamayacağımızı sordum ve mutluluk duyacağını söyledi bu durumdan bu beni iyice gaza getirdi :) ÖĞRENCİ ADAYI VİZESİ diye bir vize tipi varmış ve buna başvurmak istiyorum bu vize tipi hakkında detaylı bir bilgi bulamadım ama hoca ile yazışmalarımızı belgelersem çıkma ihtimalinin artacağını duydum. aslen belçikada ikamet edeceğim zaten kalmaya gitmeyeceğim oraya onun için çıkma ihtimalini bu durum arttırır mı önerilerinize çok ihtiyacım var lütfen yardım edin :) teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir vize türü duymadım. Ben sizin yerinizde olsam hiç karıştırmadan Belçika'da İngiliz büyükelçiliğine gider İngiltere için turist vize başvurusu yaparım. Elinizdeki eğitim belgeleriniz ve durumu ifade eden ziyaret edeceğiniz hocadan alacağınız bir davet mektubu vize almanıza yeterli olur diye düşünüyorum.

      Sil
  48. merhabalar,
    ingiltere için 2008'de au-pair vizesinin kaldırıldığını duydum. bütçe sebebiyle öğrenci vizesi yerine au-pair ile ülkeye giri ş yapmak vize alabilmek diğer şartlara oranla nasıl öğrenmek isterim.

    YanıtlaSil
  49. Slm ahmet bey blogunuzu itina ile okudum benimde bir sorum olacak
    Benim bir tanıdigim var ingilterede yasiyor ama akraba degiliz orda sirketi varmis bana davetiye mektubu gonderdi davetiyede 4 hafta masrafları tarafimdan karsilanacak tir diye yazıyo ama ben oraya calisma amaciyla gidiyorum ayrica benim ingilizce iyide sayilmaz hani bir yorumda girisde sorular ingilizce soruluyor diye nasil bir sorunlarla karsilasirim lutfen beni bilgilendirirseniz cok seninirim sayılar

    YanıtlaSil