İngiltere'ye ilk adım attığım andan itibaren dikkatimi çeken en önemli şeylerden birisi bu ülkede yapılan kağıt israfı olmuştu. Buna sebep ise; reklam amaçlı dağıtılan bedava gazeteler, evlere sürekli gelen reklam broşürleri, mektuplar, v.s. idi.
Ama daha sonra beni rahatlatan diğer şey ise bunca yapılan israfa karşılık "recycling" yani geri dönüşüme verilen önem oldu. Bu yazımda bu konuya kısaca değineceğim. Türkiye olarak geri dönüşüm konusunda daha yolun başında sayılırız. Bu konuda Avrupa'lı devletlerden alacağımız çok dersler var. Her ne kadar Türkiye'de kimi belediyeler bu konuda atılımlar yapsa da; kimi yerde altyapılar tam olarak kurulmadığı için, kimi yerde de yapılanlar insanlar tarafından tam olarak kavranamadığı için girişim olarak kalıyor ve devamı gelmiyor. Ülke olarak geri dönüşümün önemini kavrayıp, yaşanan ve engellenemeyen israfın etkilerini azaltmak zorundayız.
Burada recycling (geri dönüşüm) insanlar tarafından kabul görmüş ve önem verilen bir uygulama. Bu konuda altyapı ve gerekli sistemler kurulmuş, geriye sadece çöpleri kurallarına uygun toplamak kalıyor. Yani olayın başlangıcı bir önceki yazımda bahsettiğim gibi yine sistemin iyi kurulmasına dayanıyor. Eğer siz uygun altyapıyı kurmamışsanız sağa sola koymuş olduğunuz geri dönüşüm kutularının göz boyamaktan öte bir anlamı olmuyor. Sonuç olarak ilk önce yöneticilerin geri dönüşümün önemine inanması, buna uygun altyapıların hazırlanması, sonra insanımıza iyi anlatılması ve alışkanlıkların kazandırılması gerekiyor.
Çöpleri toplama işini burada da Türkiye'de olduğu gibi belediyeler yapıyor. Aşağıdaki resimlerle belediyelerin uyguladığı çöp toplama sistemini anlatacağım.
Sol taraftaki şekilde gördüğünüz gibi burada her eve 4 tane çöp kutusu dağıtılıyor. Siyah, yeşil, kahverengi ve siyah küçük kutu şeklinde.
Bunlardan siyah olanı normal çöpler için, yeşil olanı geri dönüşüm imkanı olan plastik, kağıt, ambalajlar için, kahverengi renkli olan tahta, çim, yabani ot artıkları için ve son olarak küçük siyah kutu ise cam şişe ve kavanozlar için kullanılıyor. Haftanın belli günlerinde her biri için ayrı bir çöp arabası geliyor. Çöpler düzenli olarak toplanıyor ve değerlendirilecek oldukları ilgili yerlere gönderiliyor. Apartmanlarda ise bu çöp kutularının ya daha büyüklerini kullanıyorlar ya da daha fazla sayıda bırakıyorlar.
Aşağıda çöp kutularının kullanım şekli ile ilgili daha ayrıntılı bir resim ve benim yaşadığım belediyenin bilgilendirme broşürünün linki mevcut.
Recycling Brochure (Geri Dönüşüm)
Tüm yukarıda yapılanlar basit ama bir o kadar da gelecek nesillerin dünya nimetlerinden faydalanmaya devam etmesi için gerekli uygulamalar. Sonuç olarak hepimiz aynı dünya kaynaklarını kullanıyoruz ve bu kaynaklar sonsuz değil. Bize karşı bu kadar cömert olan dünyamıza karşı saygılı olmaz ve kaynaklarını umarsızca talan edersek yarın elimizdekilerden de mahrum kalabiliriz. Bırakalım artık basit hesapların peşinden koşmayı ve dünyamıza sahip çıkalım.
Saygı ve selamlarımla..
Ahmet
İnşallah bu sistem bizde de uygulanır
YanıtlaSilNeden olmasin? Sistemsel guzel bir on hazirlik ve medyada yapilan bilinclendirici yayinlarla kolayca basarilabilir. Ama isin basindakiler tarafindan gostermelik degil, gercekten onemini kavrayarak..
SilTaylan Dogan
YanıtlaSilMerhaba Ahmet Abi .Blogun çok güzel.Konuyla pek ilgisi yok Fakat affına sığınarak birsey sormak istiyorum.Benim yazın tanıştığım ingiliz arkadaşlarım ülkelerine döndüklerinde benimle hiç konuşmuyorlar.(facebookda ve telefonla aramak gibi) Onlar burdayken kardeşim kadar yakın ve sıcak davranıyorlardı hatta pişti bile oynadık :) Fakat ben şimdi anlayamıyorum neden böyle olduğunu. Ben ingiltereye onları görmeye gitmek istiyorum fakat ordada öyle davranırlar mı!Ordaki insanları az çok tanıyorsundur.Bu insanların kültürü böylemi orda, bana yardım edersen çok sevinirim iyi günler.
Selamlar. Yanlis anlama olmasin ama seninle isleri bitmis olabilir :) Buraya seni davet edecek kadar onlarla samimi olmus isen korkmana gerek yok, yine samimi davranacaklardir..
Sil