11 Mayıs 2010 Salı

Görevlendirilecek Öğretmenlere Özel..

Yurt dışına gelmek isteyen veya yurtdışında bulunan bir çok kişinin bloğumu takip ettiğini biliyorum. O nedenle burada genel olarak herkesin işine yarayacak bilgiler vermeye çalışıyorum. Şimdi ise sadece bizim gibi yurt dışı görevli öğretmenlere özel bir yazı yazacağım. Onun için konuyla ilgisi olmayanlar okumayabilir. Bu yazı biraz da yurt dışı görevli öğretmenlerin buradaki genel durumunu yansıtan özel bilgiler olacak.

Aslında böyle bir yazı yazma planım hiç yoktu. Özel meselelere girmek pek istemiyordum. Ama bana gelen maillerdeki sorulara binaen bir yazı yazma gerekliliği hissettim. Burada yazdıklarımı yanlış anlayanlar olabilir. Tamamı şahsi görüşlerimdir, beni bağlar. Bana gelen maillerden anladığım üzere önümüzdeki yılın yurt dışı görevlendirmeleri planlanmaya başladı. Ve doğal olarak da gelme ihtimali olanların kafaları karışık. Bir çok sorular kafaları kurcalıyor. Ama unutmayın Türkiye'den yapılan hesap buraya uymayabilir. Türkiye'den göze ve kulağa hoş gelen şeyler burada bulunamayabilir. Buradaki yaşamı bilmeyen öğretmen arkadaşların buraya geldiklerinde neyle karşılacaklarını bilmeleri ve kendilerini buna göre hazırlamaları iyi olur. Yoksa büyük hayal kırıklıklarına uğrayabilirler. Bu konuda seminerde anlatılanları iyi dinlemelerinde fayda var.

Görevlendirilme sırasını merakla bekleyen ve heyecanlanan öğretmenler var. Acaba haksızlık yapılır mı, sıramı başkasına verirler mi? Ne yapsam da biran önce görev alsam diye sorular sıralanıp gidiyor değil mi? Bence o kadar da acele etmeyin.Yani merak etmeyin çok şey kaçırmıyorsunuz :)

Görevlendirmemi ilk öğrendiğimde bir hışımla yurt dışında görevli öğretmenler ararken tanıştığım öğretmen arkadaşlar bana çok yardımcı ve gelmem konusunda destek olmuşlardı. Onlar dışında İngiltere'de uzun müddettir yaşayan bir arkadaşım ise Türkiye'deki durumuma binaen; boş ver hiç gelme, boş yere rahatını bozup da pandoranın kutusunu açma demişti. İlk başta bana çok garip gelen bu sözleri şimdi daha iyi anlıyorum. Bunun sebebini ise birazdan size açıklayacağım. Buradan size gelmeyin dediğim anlamını sakın çıkarmayın! Mutlaka gelin, buradaki öğrencilerin onlara yol gösterecek idealist öğretmenlere çok fazla ihtiyacı var. Eğer bu sorumluluğu almazsanız bir nesli burada yalnız bırakacaksınız demektir. Benim size anlatmak istediğim ise farklı şeyler. Burada hayatınızın akışını değiştirecek bir durumdan bahsediyorum, gelecekseniz onun kararını verin öyle gelin.

Niye derseniz, sizde tahmin edersiniz ki bir öğretmenin yurt dışına görevli olarak gelmesi hiçte kolay bir şey değil. Bunun genel kültür sınavı var, İngilizce sınavı var, mülakatı var, semineri var, sıranın gelmesi var. 1-3 yıl arası bir süreç. Kendimi hariç tutuyorum, buraya gelen öğretmenin biraz vasıflı olması lazım. Vasıflı bir öğretmen ise muhtemelen Türkiye'de de iyi bir ortamda ve iyi şartlarda çalışıyordur. İlk olarak şunu unutmayın buraya gelmekle Türkiye'deki tüm iyi şartlarınızı, çevrenizi, itibarınızı geride bırakacak ve sıfırdan yeni bir hayata merhaba diyeceksiniz. Hayatınızın akışını belki iyi yönde belki kötü yönde-bunu gelmeden bilmeniz mümkün değil- değiştirecek bir yola adım atıyorsunuz. Bu ise verilmesi hiçte kolay bir karar değil bana göre.

Ama bunca zor durum arasında hayatı biraz monoton olmaya başlayan bir devlet memuru için bulunmaz bir fırsat ve hayat tecrübesi. İnsanın hayata bakışını değiştirecek, yaşadığı akvaryumun dışına çıkıp yaşanan dünyayı anlaması adına bulunmaz bir deneyim. Böyle bir fırsat insanın eline her zaman geçmez. Bazen kendinizi çok yalnız hissedebilirsiniz, bazen maddi sıkıntı çekebilirsiniz, bazen haksızlığa uğradığınızı hissedebilirsiniz. Ama ne kadar sıkıntılı olursa olsun ben derim ki; gelin, görün, yaşayın. Denemeye değer.

Saygı ve sevgilerimle..

Ahmet

5 yorum:

  1. basarilar tabi ki , ancak kim gorevlendiriyor ogretmenleri merak ediyorum dogrusu??

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Böyle bir paylaşım oramı oluşturduğunuz için size öncelikle teşekkür ediyorum.Bende avrupa birliği programlarından biriyle 8 aylığına ingiltereye gelmek istiyorum.Ama terchimin çıkması için niye oraya gitmek istediğini açıklaman gerekiyor..İlköğretim matematik öğretmeniyim.ona görede düşünürsek.sizin yazılarınızıda okudum ama tekrar size soracak olursam niye hangi nedenlerden dolayı ingiltere tercih edilir,eğitim siatemi açısından tabiki..şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.kolaylıklar diliyorum..

      Sil
  3. hocam merhaba.. paylaşımalrınız için teşekkür ederim.face kullanıyormusunuz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kullanıyorum ama görevli öğretmen arkadaşlar harici facebook'tan sorulan sorulara cevap vermiyorum (yani bir müddettir cevap yazmıyorum, eskiden yazıyordum.) Saygılar.

      Sil