22 Haziran 2010 Salı

Cambridge Gezisi...

Londra gezi rehberini henüz tamamlamadan planlarımda bir değişiklik yapayım dedim ve Cambridge'e bir gezi düzenlemeye karar verdim. İnternetten yaptığım araştırmalar sonucu kendime göre bir gezi planı çıkardım. Ve güneşli ve sıcak bir günde eşimle birlikte yola çıktık. Çok güzel ve eğlenceli bir gezi oldu. İngiltere'de yaşayan veya yolu düşen herkese bir günlükte olsa bir Cambridge gezisi tavsiye ederim. Pişman olmazsınız.

Burada ise sizlere gezi planımın bir özetini anlatacağım. Cambridge küçük ve şirin bir şehir. Gezmeye değecek heryerini yürüyerek gezebilirsiniz.

Kısaca gezilecek yerleri ve yapılacak şeyleri listelemek gerekirse;
- King's College
- Trinity College
- St John's College
- Clare College
- Great St. Mary's Church
- Grosshopper Clock
- Mathematical Bridge
- Fitzwilliam Museum
- Kettle's Yard
- Sedwick Museum
- Museum of Zoology
- Cambridge University Botanic Garden
- River Cam'da Punting (güneşli ve güzel bir günde kaçırılmamalı)

Ne kadar da çok gezilecek yer varmış bir günde nasıl biter demeyin. Hepsinide gezmenize gerek yok, ilginizi çekecek yerleri gezin yeter. Mesela kolejlerin hepsini gezmeye gerek yok, bir veya iki tanesini seçin ve gezin yeter. Çoğu zaten birbirine benziyor :) Cambridge'de eğitim verilen kolejlerin bir çoğu gezilebiliyor. Tabii ki ücreti karşılığı :) Her kolejin ayrı ayrı gezilebilecek bölümleri ve ücretleri var. Ve kolejler hali hazırda eğitim verilen yerler olduğu için yılın belli zamanlarında ziyarete kapalı olabiliyor. Bunun için gelmeden önce kolejlerin internet sitelerinden bilgi almakta fayda var. Mesela biz Cambridge'de ki en ünlü ve büyük kolejlerden biri olan King's College'yi gezdik. Bizim gezdiğimiz Haziran ayında yıl sonu sınavları olduğu için kolejin bahçesi ziyarete kapatılmıştı. Sadece kolejin içindeki büyük chapel(kilise) ziyarete açıktı. Ama (utanarak söylüyorum:) biz biraz da Türklük içgüdümüzü kullanarak 5+5=10 paunda sadece kilisemi gezeceğiz diye tüm koleji çaktırmadan gezdik. Bu arada kolej gezisi deyince kolejin heryerini gezmiyorsunuz, her kolejin ziyarete açık belli bölümleri var sadece oraları gezebiliyorsunuz.(chapel, kütüphane, bahçesi gibi-bilgi için kolejlerin web sitelerine bakınız) Bizde kolejlerin birçoğu birbirine benzediği ve sınırlı bölümleri gezilebildiği için sadece King's College'yi gezdik.  Ayrıca punting yaparken kolejlerin birçoğunu göreceksiniz zaten.

Neyse gezinin başına döneyim. İlk önce tavsiyem kent merkezindeki turizm ofisine uğrayıp oradan bir harita(50p) ve kentle ilgili bilgi alın. Ofis saat sabah 10.00'da açılıyor bilginiz olsun. Ondan sonra yakın yerlerden başlayıp tüm Camribge'yi gezebilirsiniz.

Size gezdiklerimden şahsi tavsiyemlerim; güneşli ve güzel bir günde River Cam'de Punting muhakkak yapın. Zaten Cambridge'yi ünlü yapan en önemli iki şeyden birincisi kolejleri, diğeri punting. Punt sırıkla itilen teknelere verilen isim, punting ise yapılan işin adı. Punting yapılan yeri nasıl bulacağım diye meraklanmayın, onlar sizi gezerken bulurlar:) Bilet satan görevlileri var, şehir merkezinde sürekli müşteri arıyorlar. Çoğuda orada okuyan öğrenciler. Bilet fiyatları 10-15 paund arasında değişiyor. Siz hemen gelen ilk kişiye evet demeyin, biraz kendinizi ağırdan satın, hatta pazarlık bile yapabilirsiniz. Bu işi yapanlar İstanbul'daki bizim turist avcılarını geçmişler :) Başımdan geçen bir olayı anlatayım. Punting için bir kişiyle anlaşmıştık. Bu arada eşimle gezmeye devam ediyoruz. Başka bir puntingçi yanımıza yaklaştı, doğrudan Türkçe olarak "Punting yapmak istermisiniz?" diye sordu. Şaşırdım. Teşekkür ettim, başka bir yerle anlaştığımı söyledim. Belki orada okuyan Türk veya müslüman öğrencidir diye İngilizce "Nerelisin?" diye sordum. İngilizim dedi. Tam uzaklaşıyorduk ki arkamızdan Besmele okumaya başladı. Bu hadiseye uzun müddet güldük :)

Bir kaç kolej gezseniz, ayrıca punting yapsanız günün önemli bir kısmını geçirmiş olacaksınız. Onun dışında Fitzwilliam Museum'u gezebilirsiniz. Güzel bir müze. Ayrıca da ücretsiz. Onun dışında Kettle's Yard biraz daha merkeze uzak, eski bir İngiliz evini müze haline getirmişler, ilgisinizi çekecekse gezilebilir. Benim açımdan çok ilginç değildi ama yerdeki halılar (kilimler) Türk motifleriyle süslüydü. Görevliye bunun Türk kilimine benzediğini söyledim. Bana o bölgelerden geldiğini söyledi.(Türkiye, Irak ,İran)

Benden bu kadar.. Ayrıca Cambridge'yi gezmeden önce "www.visitcambridge.org" sitesini de muhakkak ziyaret edin. Orada daha ayrıntılı bilgiler bulabileceksiniz.

Herkese selamlar..

Ahmet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder