9 Nisan 2010 Cuma

Londra Gezi Rehberi : 1.Gün

Londra Gezi Planı-1.gün' de size Londra'nın kapalı olmayan mekanlarının bir çoğunu otobüs ve metro kullanmadan gezdireceğim. Güzel bir havada uygulanabilecek bir gezi planı, kendim bizzat planladım, uyguladım ve beğendim :)
Bu genel olarak bir açık hava gezisi olacağı için geziye çıkmadan önce hava durumunu kontrol etmenizde çok fayda var. Bunun için http://news.bbc.co.uk/weather sitesini kullanabilirsiniz.

------------------------------------------------------------------------------------
(UYARI: Bu gezi rotasının güncellenmiş ve geliştirilmiş haline "Londra Gezi Rehberi: En İyi Yürüme Rotası" linkinden ulaşabilirsiniz. Ama ben her iki yazıyı da okumanızı tavsiye ederim. 15.08.2014)
------------------------------------------------------------------------------------

Biz gezimizi yürüme mesafesinde yapacağımız için seçtiğim yerlere yürüyerek gideceğiz. Ama baştan söyleyeyim yakın dediğime pek bakmayın bayağı da yorulacaksınız  :)

Gezimize ilk olarak Hyde Park'tan başlayacağız ve sırasıyla gezeceğimiz yerler; Hyde Park, Royal Albert Hall,  Albert Memorial, Wellington Arch, Green Park, Buckingham Palace, Victoria Memorial, St James Park, Trafalgar Square, National Gallery, Whitehall, Horse Guards, Big Ben, Houses of Parliament, Westminster Abbey, Thames River, London Eye, London Aquarium, River Cruise (Tekne turu ile görecekleriniz; Thames nehri kıyısındaki tarihi köprü ve binalar, Tate Modern, St Paul's Cathedral, The City Of London School, Tower Bridge, Tower of London)

Evet geziye başlamadan önce bir Londra haritasının elinizde olmasını tavsiye ederim ki yollarda kaybolmayın. Bu haritayı herhangi bir turizm bürosundan ücretsiz veya herhangi bir kitapçıdan ücretli olarak temin edebilirsiniz. Fotoğraf makinenize de yedek pil almayı unutmayın, lazım olacaktır. Ayrıca sabah yola çıkmadan sırt çantanıza alacağınız birkaç dilim sandwich ile birlikte meyve suyu ve içme suyu yol boyunca açlığınızı gidermenize yardımcı olacaktır. Hatta yorulduğunuzda herhangi bir parkta çimlere uzanıp sandwichlerinizi afiyetle yiyebilirsiniz :)

Gezimize ilk olarak Hyde Park Corner'dan başlayacağız. Burası Hyde Park'ın ana girişi sayılabilecek bir yer. Hemen orada Hyde Park Gate var, fotoğraflarınızı oradan çekmeye başlayabilirsiniz. Sonra parkın içine girip göl kenarına doğru ilerliyoruz. Gölün kenarında yabani kuşları besledikten ve fotoğraflarını çektikten sonra göl kıyısından ilerlemeye devam ediyoruz. İleride köprüden karşıya geçiyoruz, burada da güzel fotoğraf çekecek yerler bulabilirsiniz. Köprüden karşıya geçtikten sonra başınızı kaldırdığınızda Albert Memorial'i (büyük bir anıt heykel) göreceksiniz. Onu ziyaret ettikten sonra hemen karşısındaki Royal Albert Hall'ın da fotoğraflarını çekmeyi unutmayın.  Burayla birlikte Hyde Park gezimiz sona eriyor. Geldiğiniz yoldan geri dönün (gölün karşındaki yoldan dönebilirsiniz) ve dönüşte de yorulduysanız diğer insanlarla birlikte çimlere uzanıp biraz dinlenin :)

Bu arada bilenler için açıklama yapayım. Hyde Park'a yakın yürüme mesafesinde Science Museum ve Natural History Museum var. Ben bunları ziyareti başka bir güne aldım. Çünkü ben de bu mesafeye aldanıp Science Museum'a da gitme gafletinde bulundum, ama o kadar büyük bir müzeki 1-2 saatte sadece göz atarak müzeyi gezip kendimi dışarı attım. Yoksa tüm günümü o iki müze içinde geçirebilirdim. Bu nedenle History Museum'a girmedim bile. Bu nedenle o iki müzeyi başka bir günde ayrıntılı olarak gezmenizi tavsiye ederim.

Neyse Hyde Park Corner'e geri döndükten sonra Buckingham Palace'ye gideceğiz. Yol üstünde Wellington Arch var, orada fotoğraf çekip, Green Park'ın içindeki yoldan ilerleyerek Buckingham Palace'ye ilerleyeceğiz. Saat 11:30-12:00 arası askerlerin nöbet değişimleri var, yetişebilirseniz izleyip fotoğraf çekebilirsiniz. Orada sarayı ve karşısındaki Victoria Memorial'ı gördükten sonra St James Park'ın içinden Trafalgar Square'ye doğru ilerleyeceğiz. Bu  arada parkın içindeki gölün yanından gitmenizi tavsiye ederim. Orada doğal hayatı hissedeceksiniz. Bilmiyorum neden ama benim çok hoşuma gitti orası. Gölün yanında ilerlerken kuş besleme alanında güvercinlere yem verip elinizle besleyebilirsiniz. Bu arada bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Bu arada Trafalgar Square'ye ulaşmanız için parkın içinden çıkıp yukarı doğru yol almanız lazım, . Düz giderseniz doğrudan atlı muhafızların olduğu yere gidersiniz. Biz ise önce Trafalgar Meydanına çıkıp, National Gallery'yi ziyaret edip Whitehall'dan aşağıya doğru ineceğiz.

Trafalgar Meydanı'na geldiğinizde hemen orada National Gallery'i göreceksiniz. Burası çok ünlü ressamların resimlerinin sergilendiği büyük bir sanat galerisi. Girişi ücretsiz. Eğer sanata ilgi duyuyorsanız burada uzun zaman geçirebilirsiniz, ama yok ben sadece resimlere bir bakıp çıkayım derseniz 1-2 saatte galeriyi gezebilirsiniz. Bu arada galeride fotoğraf çekmek yasak haberiniz olsun. Natinal Gallery'i gezdikten sonra Trafalgar Meydanı'ndan aşağıya Whitehall denilen atlı muhafızlar ve büyük tarihi binaların olduğu yola devam edeceğiz. White Hall'dan aşağıya doğru inerken sağda Horse Guards denilen atlı muhafızların bulunduğu bir bina var. Burada atlı askerler nöbet tutuyor. Onlarla fotoğraf çektirebilirsiniz. Sonra aşağıya doğru devam ettiğimizde Londra'nın simgesi haline gelmiş Big Ben, Parlamento Binası, London Eye ile karşılaşacaksınız. Bu alanda fotoğraf çekecek çok şey bulacaksınız. Big Ben, Houses of Parliament, London Eye, St Margarets Church, Westminster Abbey, Thames River hepsi burada. Bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Aynı zamanda London Eye'nin hemen yanında London Aquarium bulunmakta. Bilet alıp orayı gezebilir veya Londra'nın manzarasını üsttende göreyim derseniz London Eye binebilirsiniz. Burada birkaç tiyo vereyim. Eğer bileti önceden internetten alırsanız  %10-%20 indirimli olarak alabilirsiniz. Bu İngiltere'de genel bir uygulama. Birçok şey internetten sipariş verildiğinde daha ucuza alınabiliyor. Bir de paket olarak bilet alırsanız daha uygun fiyata bilet alma imkanı bulabilirsiniz. Mesela London Eye, London Aquarium veya London Eye, Madam Tussaud Museum gibi. Bunun için ücretli olan yerlerin internet sitelerine bakmakta fayda var.

London Eye için: http://www.londoneye.com/
London Aquarium için: http://www.sealife.co.uk/london
Madam Tussaud Museum için: http://www.madametussauds.com/London/
London Zoo için: http://www.zsl.org/zsl-london-zoo/

sayfalarına bir göz atın. Veya google'da biraz araştırma yapın çok şeyler bulacaksınız.

Neyse isterseniz London Eye binin, isterseniz London Aquarium gezin ama benim size tavsiyem Thames Nehri'nde tekne ile bir tur muhakkak yapın derim. Bu turlar sizi London Eye'den alıp Tower Bridge'ye götürüp getiriyor. Böylece London Eye'den Tower Bridge'ye kadar olan yolda nehir üzerinden rehber eşliğinde(tabii ki İngilizce) bir çok ünlü yeri görme ve tarihini dinleme imkanına sahip olacaksınız. Tekne turlarına genel olarak River Criuse deniyor. London Eye'nin önündeki iskeleden veya tam karşısındaki iskeleden bilet alıp yaklaşık bir saatlik bir tur alabilirsiniz. Bileti 10-13 paund(2010 yılı) aralığında bulabilirsiniz. Bu tur boyunca da; Tate Modern, St Paul's Cathedral, The City Of London School, Tower Of London, Tower Bridge, Thames nehri kıyısındaki bir çok tarihi bina ve köprü, ayrıca nehir üzerinden London Eye, Big Ben ve Houses Of Parliament 'i görme imkanı bulacaksınız. Çok güzel fotoğraflar yakalacağınızı garanti edebilirim.

Tekne turu için birkaç web sitesi;
http://www.citycruises.com
http://www.londoneye.com/TicketsAndPrices/RiverCruises/CityCruises/Default.aspx

Thames nehrini'de tekne turu ile gezdikten sonra 1.gün turunu tamamlamış oluyoruz. İster oralarda biraz daha gezin, takılın o size kalmış. Ama ben evinize veya otelinize gidip iyice dinlenmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü buna çok ihtiyacınız olacak :)

Bu arada London Eye'ye yakın sayılabilecek mesafede gezmeyi planladığım Imperial War Museum vardı ama hem vakit olarak sınırlı ve hemde yorgun olduğum için onu gezme planımı iptal ettim. Vaktiniz genişse belki oraya da gidebilirsiniz ama unutmayın burada müzeler genelde 16:00-18:00 saatleri arasında kapanıyor. Ve müzeleri gezmek gerçekten çok vakit alıyor. Impreial War Museum hakkında bilgi sahibi olanlar varsa paylaşabilir.      

Benden şimdilik bu kadar. Bu benim bizzat kendimin planladığı, eşimle birlikte gezdiğimiz ve hoşumuza giden bir gezi oldu. Şansımıza hava o gün çok güzeldi. Çok eğlenceli geçti..

Diğer gezilerimiz ise biraz daha kapalı mekanları kapsayacak. "Londra Gezi Rehberi : 2.Gün" de yine Hyde Park'ya güzel bir gezinti, sonra Science Museum, Natural History Museum ve Victoria And Albert Museum'u gezme planım var. O geziden sonra da izlenimlerimi sizlerle burada paylaşacağım.

Şimdilik hoşça kalın.

Ahmet

NOT: Gezi planı haritaları aşağıya yüklenmiştir.































































22 yorum:

  1. ben londra'ya uzak kalacagim lakin tum yerleri not aldim .)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba;

    Nisan ayı içersinde londra'ya gideceğim. Şimdiden ajandama internetten araştırdığım bir çok bilgiyi not ediyorum. müzeler, parklar, ücretler, etkinlikler... sadece ilk gün planınızdan bile çok faydalandım. diğer günleri de inceleyip notlarımı alacağım. çok teşekkürler bu faydalı bilgiler için (:

    YanıtlaSil
  3. İşinize yaramasına çok sevindim. Size iyi yolculuklar dilerim :)

    YanıtlaSil
  4. üstad otel tavsyen varmı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam oteller hakkinda siz ne kadar biliyorsaniz bende o kadar biliyorum :( Hic bilgim yok ne yazik ki..

      Sil
  5. merhaba
    sayfayı dikatle okudum,çok faydalandım.londra ya geçen yıl gitmiş bir çok yeri gezmiştim.mayıs ayına tekrar bilet aldım.bu sefer niyetim trenle londra dışına çıkıp şato veya görmeye değer bir iki kasaba görmek.bu konuda yardımc olabilirmisiniz.günü birlik gidip dönülecek veya kalabileceğim yerler hakkında bilgi veebilirseniz sevinirim.

    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Londra'ya yakin St Albans unlu bir sehirdir. Sehir dedigime bakmayin kucuk bir kasaba buyuklugunde, icinde katedral bulundugu icin city unvanini almis. Onun disinda bildigim Shakespeare'nin yasadigi kasaba vardi ama ismini hatirlayamadim, google dan aratarak bulabilirsiniz. Aslinda gideceginiz yer cok olabilir de bu londra'dan ne kadar uzaklasacaginiza bagli. Mesela unlu windsor castle'da bunlardan birisi..

      Sil
  6. Merhaba Ahmet bey
    Yurtdışına uçak ile çıkarken sadece İngiliz vizeli pasaportumuzu ve uçuş ve otel bilgilerini içeren dökümanları bulundurmamız yeterli mi? bunların dışında bir belge gereklimidir?Ingiltere stansted havalimanına gelirken evrak yüzünden bir sürpriz yaşamak istemiyorumda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedikleriniz fazlasıyla yeterli. birde benim landing kartla alakalı yazımı okuyun lütfen.

      Sil
  7. Merhabalar

    İngiltereye dil eğitimi için gideceğim. Gitmişken de her anım dolu geçsin, her yeri gezip göreyim istiyorum. Bu yüzden gitmeden program plan hazırlıyorum. Tesadüfen bulduğum sitenizden çok faydalanacağımı düşünüyorum. Yazılarınızı teker teker okuyacağım. Şimdiden teşekkürler. :) Bir de İngiltere üzerinden farklı ülkelere gittiniz mi? Sanırım 180 gün içinde İrlandaya vizesiz gidilebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ingiltere vizesi ile birlesik krallik icindeki yerleri gezebilirsiniz; ingiltere, iskocya, kuzey irlanda ve galler bolgesi. Avrupa ve Irlanda icin ayri vize almaniz gerek. Shengen vizesi alarak Avrupayi gezmek mumkun.

      Sil
  8. Merhaba,

    Verdiğiniz linklerden inidirmli bilet aldım , çok tşk ediorum.

    Londra'da gezerken otobus,metro vs için toplu-indirimli bilet alma şansımız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birsey degil, ozel bir indirimli bilet yok ama gun icinde cok seyahat edecekseniz bir gun icin day travel card alabilirsiniz. Onun disinda gun icinde cok fazla seyahat etmeyecekseniz oyster card satin alin, isiniz bitince iade edersiniz. Normal yollardan bilet ile oyster card bilet fiyatlari arasinda cok fark vardir. http://www.tfl.gov.uk/ sitesini inceleyin ayrintili bilgi orada mevcut.

      Sil
  9. Verdiniz bilgiler için teşekkür ederim.Fakat başta Londra ve sonra İngiltere'nin geneli için anlatılacak o kadar özellik var ki bunları bu yazılar ile bitirmek mümkün değil.Hele otobüsle bir bölgeden diğerine giderek yapılacak geziler tamamen yetersiz kalacaktır.
    Önerim gezilerin yayan ve fazla zaman ayırarak yapılmasıdır.

    YanıtlaSil
  10. Çok faydalı bir blog. Bu kadar zaman ayırıp detaylı anlattığınız için çok teşekkürler. Benim bir sorum olacak yanıtlarsanız çok mutlu olurum. Nisan ayı ortasında 1 haftalık bir ingiltere gezisi planlıyorum, daha önce yurtdışına ya tanıdıklarımın evine ya da turla gitmiştim. Şimdi kendim otel araştırıyorum ama booking veya tripadvisor yanıltıcı olabilir, güvenemiyorum. Hem uygun fiyatlı (geceliği 250-350 tl arası) hem de şehir merkezine ve toplu taşımaya olabildiğince yakın temiz güvenli bir otel tavsiyeniz var mı? Siz orda evde yaşıyorsunuz anladığım kadarıyla ama bilginiz vardır diye düşündüm. Şimdiden teşekkürler.
    Nur.

    YanıtlaSil
  11. İngiltere'deki oteller hakkında bir bilgim yok ne yazık ki. Siz yine tripadvisor, booking veya expedia dan şaşmayın :) Ben de gezi yaptığım her yere oradan baktığım yorumlarla gidiyorum.

    YanıtlaSil
  12. Yazdıklarınız gerçekten faydalı oldu, teşekkür ederim. Ben de temmuz/ağustos için dil kursuyla 6 haftalığına İngiltere'ye gitmeyi düşünüyorum. Londra, Cambridge ve Oxford düşündüklerim arasındaydı fakat ilk kez gideceğim için karar veremedim. Londra'nın pahalı olduğu söylendi, bu yüzden Cambridge ve Oxford'u düşünmeye başladım. Oraları görmüş biri olarak siz ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  13. Çok faydalı bir yazı olmuş. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. london dungeon ve sealife aquarium hakkında ne düşünüyorsunuz?önerir misiniz? 5 günlük gezide daha iyi şeyler yaparsınız mı dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cocuk varsa London Aquarium guzel olabilir yoksa bence gerek yok. London Dungeon ilginizi cekiyorsa gidin, cunku TR'de bu tarz bir yer gormeniz pek mumkun degil. Onun disinda bir tiyatro oyununa gitmenizi tavsiye edebilirim. Mesela The Phantom of The Opera veya Les Miserables. Ikisinize de izledim muhtesemdi. Iyi gezmeler diliyorum :)

      Sil
    2. londra gezimizi tamamlayıp geldik. çok keyif aldım ve geri dönerken zorlandım açıkçası. ilk gün hyde parkı gezerken gezi planına göre davranıp bu serpentine gölüdür şimdi kenarından yürüyüp köprüden karşıya geçeceğiz gibi artistik davranışlarda bulunup londralı akrabalarımı şaşırttım :) phantom of the operayı gördük. harikaydı. kısacası tavsiyeleriniz çok çok faydalı oldu. çok teşekkür ederim

      Sil
    3. Gezinizin keyifli geçmesine sevindim :)

      Sil