14 Ağustos 2014 Perşembe

İngiltere'de Beş Yıl Yaşamın Muhasebesi

Merhaba blog takipçileri. Türkiye'ye dönüş vaktimin yaklaştığı bu günlerde son beş yılın muhasebesini yapan bir yazı yazmak istiyorum. Duygu ve düşüncelerimi istediğim gibi tam anlamıyla yazıya döküp dökemeyeceğimden emin değilim ama bir deneme yapacağım yine de...


Dile kolay beş yıl oldu; "beş yıla kim öle, kim kala", "geçmeeez" denen günler geldi geçti, Türkiye'ye dönüş vakti geldi. Türkiye'de bizi bekleyen herkes sevinçli, ben ise karışık duygular içindeyim. 2009 yılında ilk kez İngiltere'ye gelirken nasılsam şimdi ona yakın bir haldeyim. Bildiğim bir yere gidiyorum ama bu hisse engel olamıyorum. Her gittiğiniz yer insanı kendine alıştırıyor, seni bir parçası haline getiriyor. En büyük tesellim; önceden geriye dönen arkadaşlarımın halinden memnun olması, hiçbirinin şikayet etmemesi. Eminim ben de önümdeki belirsizlikler kalktığı zaman eski halime döneceğim.

İmkanı olan herkesin az veya çok bir zaman yurtdışında yaşamasını arzularım. Türkiye'ye bir de akvaryumun dışından bakmasını; ülke olarak ne kadar boş şeylerle enerjimizi tükettiğimizi, kendi kendimize huzurumuzu nasıl kaçırdığımızı görmesini isterim. Tabii bunun bir kötü yanı da, herşeyi görüp hala birşey yapamayacak olmak, belki daha da kahrolmak, neyse...

Eşimle İngiltere hayatımızın muhasebesini çok kereler yaptık ve hep kendimize şu soruları sorduk;

-Gelmekle iyi mi yaptık?

-(Her seferinde cevabımız aynı oldu) Kesinlikle evet.

-Yetti mi?

-Kesinlikle evet.

-Bir daha gider miyiz?

-Şimdilik hayır, ama ileri de belki.

Evet yukarıdaki soru ve cevaplar tüm durumumuzu özetler nitelikle. Burada çok şeyler gördük, tecrübeler edindik, çok gezdik, yeni arkadaşlar ve dostluklar edindik ama aynı zamanda çok sıkıntılar çektik ve her daim memleketimizi özledik. Artı ve eksileriyle hepsi bir arada. Beş yıl oldu, şimdilik yetti galiba. İleri de tekrar bir yurtdışında yaşama isteği veya imkanı gelir mi bilmem ama şimdilik bu kadar yaşamak fazlasıyla yetti.

Yurtdışında yaşamak bana mutlaka çok şey kazandırmıştır ama geriye baktığımda en büyük kazancım "cesaret" oldu. İngiltere'ye gelmeden önce, beş yıl öncesinin "ben orada ne yaparım" düşüncesi, beş yıl sonra "dünyanın neresinde olursa olsun yaşarım" a döndü. Ben bunu kendimde en büyük kazanç olarak görüyorum. Onun dışında, hayata bakış açımın ve beklentilerimin değişmesi, hayata dair yeni planlarımın olması ve tabii ki İngilizce'min gelişmesi de diğer artılar olarak sayılabilir.

Buraya yolu düşen veya düşecek olan herkese rahatlıkla şunu söyleyebilirim; burada çok sıkıntılar çekeceksiniz, belki Türkiye'ye göre standartlarınız düşecek, ama bunun sonunda kazanacağınız şeylere -bence- değecek.

Ya sizce?

Cevabınız evetse, gelin.

Cevabınız hayırsa, bozmayın keyfinizi yerinizde kalın :)

Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle.

Hoşçakalın.

Ahmet Kahya

30 yorum:

  1. Bir de bana sorun :) 2001 de bir sene kaldım. Bu yaz yaklaşık 2.5 ay kaldım. Bu kadar zor br memleket olamaz! Hesabınd çalışmasına gerek kalmayacak kadar parası olanlara değil bu sözüm. Ayrıntı isterseniz, ayrıntılarıyla, nerelerde çalıştım, nasıl başetmeye çalıştım anlatırım. ilk gittiğimde 300 dolarım, bu gidişimde 100 sterlinim vardı. ama ben kazandım, şükür...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam ben dil eğitimi düşünüyorum ama londra degil 1 sterlinin 1.504 dolar ettiğini varsaysak aylık 700 750 dolar yeterli mi ? brıghton ve ya bournemouth için

      Sil
  2. Merhaba ben İÜ Eczacılık fakültesi öğrencisiyim.İlerde İngiltere'ye yerleşmek istiyorum.Orda bi eczane açmak veya ilaç firmasında çalışmak isterim.Sizce bu çok mu zor yoksa yapılabilir mi ? Bunun hakkında bilginiz varsa yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgim yok ama yapılamayacak birşey değil, yeter ki sen İngilizceni geliştir.

      Sil
  3. Disarda yasamak kesinlikle cok sey ogretiyor. Bol sans diliyorum

    YanıtlaSil
  4. Eşimle meb vasıtasıyla ingiltereye gitsem maddi olarak daha rahat olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DAHA rahat olur, evet.

      Sil
    2. AHMET BEY ÖNCELIKLE SORULARIMIZA CEVAP VERDİĞİNİZ TEŞEKKÜR EDERİM. 1. SORUM ŞU EŞİMLE BENİ EGER SINAVI KAZANIRSAK AYNI ÜLKEYE VERME DURUMU NEDİR? 2. SORUMDA 5 VE 3. SINIFLARDA ÇOCUKLARIMIZ VAR. EĞİTİM DURUMLARI NASIL OLUR SIKINTI YASŞARMIYIZ.

      Sil
    3. AHMET BEY ÖNCELİKLE SABIRLA SORULARIMIZA VERDİĞİNİZ YANITLARDAN DOLAYI TEŞEKKUR EDERİM.BEN SINIF ÖĞRETMENİ EŞİM EDEBİYAT YDS SINAVINA HAZIRLANIYORUZ. EĞER SINAVLARI KAZANIRSAK İKİMİZİDE YANI ÜLKEYE VERİRLER Mİ. BİRDE ÖĞRETMENLERİ HEP LONDRAYA MI VERİYORLAR

      Sil
    4. 1. soru; yüksek ihtimal, 2. soru; eğitim durumlarını dert etmeyin, buradaki okullarını seveceklerdir.. yüksek ihtimal londra dışarıya pek göndermiyorlar artık.

      Sil
  5. AHMET BEY PAYLAŞTIGINIZ BUTUN YORUMLARI OKUDUM. ÇOK BİLGİLENDİRİCİ. ŞUNU SORMAK İSTİYORUM.EGER 5 YIL ORADA KALIRSAK ÇOCUKLARIMIZ UNIVERSITE GİRİŞ YILLARINA GELMİŞ OLACAKLAR. ORADA UNİVERSİTE OKUMA DURUMLARI NEDİR?YANİ ÇOCUKLARI ORADA BIRAKIP GELMEMİZ NASIL OLUR.

    YanıtlaSil
  6. Iyi aksamlar ahmet bey ben bir yilligina londraya dil okuluna gidecegim kısmetse ve orda çalışmayı düşünüyorum burdan insaat mühendisi olarak giriyorum ve aldigim diploma Washington accord kriterlerine uyup ingilterede de gecerliligi vardir bu durumda calisma izni olmadan calisma durumum acaba Nasıl olabilir . Birde dil okuluna cok doygun bi ingilizce ile gitmiyorum dersleri ingilizce almak benim cok bocalamama sebep verir mi ? Son olarak bir yıllık dil okulu ve kalacak yer ücreti minimum ne kadarlık bir bütçeye mal olur. Simdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Ahmet Bey iyi günler,
    Önümüzdeki bahar çok büyük ihtimalle Sheffield'a yakın bir firmada işe başlayacağım. hayat pahalılığı Londra'ya kıyasla daha düşüktür sanırım. Çalışma vizesi yaklaşık ne kadar sürede çıkıyor ? Benim ki internal transfer şeklinde olacak . Siz giderken mobilyalarınızı götürdünüz mü? benim götürmem gerekiyor ve bir tavsiyeniz var ise firma olarak çok memnun olurum. Buradaki beyaz eşya ve elektrikli aletlerimiz İngiltere'de kullanılabiliyor mu? Voltaj farkından dolayı sorun yaşanıyor mu? Son sorum da emeklilik ile ilgili. Ne kadar kalacağım belli değil. Önümüzdeki sene orada evleneceğim de. erkek arkadaşım İngiliz, belli bir seneden sonra Türkiye'ye dönermiyiz bilemiyorum. Borçlanma yapmazsam , sonunda mağdur olur muyum acaba?

    cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    iyi günler..

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Ahmet Hocam,
    Ben bir ortaokulda İngilizce öğretmeni olarak görev yapıyorum. Meslekteki 8. yılım ve hep aklımda olan bir şeyi bu sene denemek istedim ve yurtdışı öğretmenliği mesleki yeterlilik sınavına girdim. Geçtiğimiz cuma sonuçlar açıklandı ve mülakata hak kazanmışım (benim için çok şaşırtıcı bir sonuç oldu sınav beni baya zorlamıştı, olmaz diyerek çıkmıştım sınavdan)
    Yurtdışında meb görevlendirmesiyle çalışan tanıdığım, bildiğim hiç kimse yok, internetten araştırırken bloğunuza rastladım, yazdıklarınızın beni daha da cesaretlendirdiğini söyleyebilirim ancak merak ettiğim bir kaç şey var bunları size danışmak istiyorum, zaman ayırıp yanıtlarsanız çok memnun olurum.
    Sınav başvurusunda grubumu İngilizce konuşulan Avrupa ülkeleri olarak işaretledim, aklımdan geçen ülkeyse İngiltere'ydi tabi ki; anladığım kadarıyla çoğu öğretmen arkadaş yurtdışında çalışmayı birikim yapmak için istiyor, ancak ben biraz farklı düşünüyorum bu konuda; bundan 2 yıl önce İngiltere'de 15 günlük bir hizmet içi eğitim kursuna katılmıştım, Londra'da sadece 2 gün kalabilmiştim ve hızlıca gezmek zorunda olduğum müzeler ve gidemediğim müzikallerde aklım kalarak Türkiye’ye geri dönmüştüm. Belki de bunları telafi etmek ve kişisel gelişimime faydalı olacağını düşündüğüm için İngiltere’de bir Türk okulunda görev yapmak istiyorum ancak bu okullar hakkında hiçbir bilgiye sahip değilim. Bu okullar sadece Londra’da mı? Türkiye’deki atamalar gibi biz mi seçiyoruz okulları yoksa boş pozisyon neresiyse yerleştiriliyor muyuz? Bu okulları görüp inceleyebileceğimiz bir link var mı? Konaklama nasıl oluyor? Lojman gibi bir olanak var mı? Okul ve öğrenci profilleri nasıl? Sanırım girdiğimiz ders seçmeli olacak, bunun avantajı ya da dezavantajları var mı? Türkiye’den gelen öğretmenlere karşı öğrenci, öğretmen ve idarecilerin tutumu nasıl? Maaş temel ihtiyaçları karşılama dışında kaliteli bir yaşam (seyahat, kültürel ve sosyal etkinlikler) için yeterli mi? ve bir de mülakat ortamı hakkında sormak istiyorum. Nasıl bir ortam, ne soruyorlar, öncesinde bir hazırlık yapılmalı mı?
    Sizi çok meşgul etmek istemiyorum ama zaman ayırıp cevap yazarsanız beni çok mutlu edersiniz.
    Teşekkür ediyorum,
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba ahmet bey ben eylül de erasmus için ingiltere de olacağım şimdi den araştırmaya başladım ve sizin blogunuzu keşfettim ve gerçekten çok faydalı olabilecek şeyler buldum emeğinize sağlık fakat benim de bikaç sorum olacak en başta geleceğim yer leeds bura hakkında bilgi verir misiniz ?Konaklama vs uygun mudur yurtlar mesela? Ingilizce evet bütün söylenenleri anlayabiliyorum diyebiliriz fakat biraz konuşma da sıkıntım var bu bana çok sorun yaşatır mi? Ayrıca en önemli sorum da ben türbanlı bi bayanım ve özellikle leeds deki insanların biraz ırkçı olduğunu söylediler bu bana bi engel olabilir mi yani yaşamimi zorlastirir mi? Cevaplarinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Ahmet Bey öncelikle teşekkür ediyorum bilgilendirici yazılarınız için. Benim öğrenmek istediğim şey oradaki Türk okullarında görevlendirme dışı ücretli öğretmen olarak çalışabiliyor muyuz? Çünkü eşim dolayısı ile geleceğim İngiltereye, ve sınıf öğretmeni olarak çalışabileceğim Türk okulları bulabilir miyim acaba? Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok yardımcı olmuş olacaksınız. Şimdiden teşekkür ediyorum ve cevabınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba her Türk okulu olmasa da kimi büyük okullar ücretli öğretmen çalıştırıyor. Aşağıda verdiğim linkten Londra'daki Türk okullarına başvuru yapabilirsiniz. Ama en iyisi oraya gidince bizzat başvuru da bulunmaktır. Bir de sosyal becerileriniz varsa (müzik aleti çalmak, halk oyunları, tiyatro, v.s.) muhakkak belirtin, tercih sebebi olabilir.

      Sil
    2. http://www.meblem.org.uk/turk_okullari.php

      Sil
  11. Yazınızı zevkle okudum :) Ben 5 yıl yaşamadım ama sadece 2 ay yaşadığım Amerika'yı çok sevmiştim keşke daha uzun kalabilseydim. Deneyimlerimi paylaştığım bloguma beklerim :)

    http://unturcoenlosangeles.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sitenizi not aldım, inceleyeceğim. Size naçizane bir tavsiyem; arka plandan dolayı yazılarınızı okumakta çok zorlandım. Karşıtlığı artırır veya arka planı düz yaparsanız daha iyi olur gibi geldi bana. Selamlar.

      Sil
  12. Cesaretiniz göz ardı edilemeyecek kadar başarılı. 3 aydır İngiltere'de bulunmaktayım, mevcut şartlar burada uzun seneler kalacağıma işaret ediyor.. Elbette sıkıntılar çekiliyor, özlem oluyor, tabir-i caizse başınıza gelmeyen kalmıyor.. Hatta ''benim çektiklerimi başkası çekmesin'' mentalitesiyle sizi onca işinizin arasında blog açtırmaya bile yeltendiriyor. Yazılarınız ışık gibi, umarım birçok kişinin önünü aydınlatır!
    Sizin kadar gözlemci ruhumuz olmasa da, olur da göz atmak isterseniz ;
    https://frommervesaspect.wordpress.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğunuzu beğendim, güzel bir başlangıç, sıcak bir yazı olmuş. Devamını da muhakkak getirin ;)

      Sil
  13. Merhaba ahmet bey. Bir sorum var. Eğer cevaplarsaniz çok sevinirim. Yeşil pasaport ile ingiltere vize sine aile ziyareti için online başvuruyorum suan. 4 kisi gidiyoruz. Esim ve 2 cocuyumla.Çocuklara da vize başvurusunu ayrı mi girmem gerekiyor? Onların gelirini soruyor ya ne yazmam gerekiyor tıkandım kaldım. . Lütfen yardım. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ayrı ayrı gireceksiniz. Ama onlar size dependant(bağlı) olacağı için gelir olarak kendi gelirinizi yazmalısınız(diye düşünüyorum).

      Sil
  14. Merve Yılmaz başınıza gelmeyen kalmıyor derken açar mısınız ? Bu cümle beni biraz tedirgin etti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve Yılmaz yazdığınız mesajı buradan göremez. Onun yazdığı mesajın altına yazmanız lazım. Aylin hanım İngiltere ile ilgili farklı yazı ve blogları okuyun, başınıza gelecek birşey yok, tedirgin olacak bir durum yok yani ;)

      Sil
  15. Merhabalar Ahmet bey,

    Sizin samimiyetle kaleme aldığınız tecrubenizden bizlerde son derece aydınlanmış ve faydalanmış durumdayız. Öncelikle teşekkürlerimi belirtmek isterim. Bizim 1 yaş ve 5 yaşında olmak üzere 2 çocuğumuz var. Ve onlar için imkanım varken bir seçim yapma aşamasındayım, biz avrupa vatandaşıyız zaten yurtdısında balkan ülkesinde yaşıyoruz. Ama dilden dolayı ve şu bir gerçek hangi mesleyi yaparsak yapalım ingilizceyi anadili gibi bilenler hep bir adım öndedir. Turkiyede kolejlerde okumus biri olarak düşünüyorumda, okadar parayı yinede yeterli bir eğitim ve dile sahip olmak için harcayacağımıza tam eğitime adım atma yaşında ingilterede mi yapsak hem benim akademik olarak üniversitede devam etme arzumda var..bir tek kültür olarak kafamı karıstıran bir aile örneğimiz var o benim için geri adım atmada ve aklımı karıstırmada en büyük etken, cok yakın bir akrabamız en iyi uni. Oxfordta eğitim gordu orda yasadı yetişti aile kurdu sonra bosandı cocuklarıyla kimseyle gercek duygulara dayanan bir bağı yok ve değer olarak hiç kimseye bir kıymet ve saygı duyan biri değil eğer böyleyse durum okul veya ülke değil tabii ki esas olan insan ama acaba birazda olsa bireyselliye ön planda olan kültürlerde böyle bir turkiye ingilterede yetişmek arasındaki farkı bu açıdan karşılaştıracak olursanız gözleminiz ne olur..güzel bir eğitim gelecek iş derken kişilik olarak yetiştirmede noksanlık olabilirmi aile değerleri dısında içinde bulunduğu ülkede önemli ne kadar olsa?! Şimdiden teşekkür eder hayırlı ve huzurlu günler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Türklerden ve Türk kültüründen uzak bir yaşantı yaşamayı tercih etmezseniz bir sorun olmaz diye düşünüyorum. İngiltere'de endişe ettiğiniz konu hakkında çok kötü örneklere olduğu gibi çok iyi örneklerde mevcut. Bu yaşam biçiminize bağlı bir tercih meselesi...

      Sil
  16. Merhaba.esim meb bursiyeri.bizde manchester da y.lisans ve doktorasi icin gelecegiz insallah.siz esinizle birliktemi.gittiniz yoksa onceden gidip bir duzen mi kurdunuz.birlikte gidildiginde zor mu olur kalacak yer onceden ayarlamak nasil mümkündür? Nerede ev tutmamizi onerirsiniz? gelmeden mutlaka ayarlayin yapin dediginiz seyler varmı. lutfen yardimci olursaniz cok seviniriz.simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, bu soruyla ilgili blogta daha önce ayrıntılı verdim ama yeniden yazayım. Eşinizin önceden gidip ortamı tanıyıp en iyi kalacak yerin neresi olduğuna karar verdikten sonra sizi yanına alması daha iyi olur. Kalacak yeri önceden tutamazsınız, gidince eşiniz geçici olarak kendine bir yer bulur, etraftakilerin tavsiyesi ile en uygun olabilecek yerde evi tutar. Sonra yerleşik düzene geçersiniz. İlk günler biraz zor olur, zamanla alışılır. Önceden size ev veya kalacak yer konusunda yardımcı olabilecek Türkler(veya yabancılar) ile irtibata geçilmesi faydalı olabilir. Diğer sorularınız için bloğu okuyun, ihyiyacınızdan daha fazlası blogta mevcut ;) Hayırlı olsun tekrardan...

      Sil