1 Eylül 2012 Cumartesi

İngiltere'de Öğretmen Olmak

Yeni bir eğitim-öğretim yılında herkese merhaba. Yine bir yazıyla karşınızdayım. Son zamanlardaki sorular İngiltere'de öğretmenlik üzerinde yoğunlaşınca bu konuda bir yazı yazmam gerektiğine karar verdim. Aslında bu yazıda İngiltere'de öğretmenlik nasıl yapılır onu anlatmayacağım. Çünkü bu konuda pek bir bilgim yok. Olsaydı şimdiye kadar bu konuda çoktan yazı yazmış olurdum. Burada bu konuda ne bildiğimden çok ne bilmediğimi anlatmaya çalışacağım.


Blog vasıtası ile bana İngiltere'de öğretmenlik konusunda çok fazla soru geliyor. Bende bildiğim kadarıyla sorulara cevap vermeye çalışıyorum. Aslında bazen de soru soranları yanlış yönlendirmiş olmaktan korkuyorum. Bu yazı da ise bu konuda tüm bildiklerimi ortaya dökerek bu işten sıyrılmaya çalışacağım. Yani artık bu yazı ile birlikte öğretmenlik ile ilgili sorulara bir son vermeyi düşünüyorum. Çünkü artık cevaplarım tekrara düşmeye başladı.

Değerli öğretmen arkadaşlar veya öğretmen adayları; bana genelde gelen iki tür soru var; birincisi bizim geldiğimiz gibi Milli Eğitim Bakanlığı vasıtası ile nasıl gelinebileceği, diğeri ise kendi imkanlarınızla nasıl gelebileceğiniz üzerine oluyor. Birinci soruyu MEB'te çalışan arkadaşlar, diğerini ise genelde özel okul öğretmenleri veya öğretmen adayları soruyor.

Ben burada öncelikle bildiğim konudan yanı Milli Eğitim Bakanlığı vasıtası ile nasıl gelinebilir ondan bahsedeceğim. Yurt dışına görevli giden öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü gönderiyor. Bu nedenle konuyla alakalı tüm ayrıntılı bilgi ilgili müdürlüğün web sayfasında mevcut aslında. Linki aşağıda.

http://abdigm.meb.gov.tr/www/yurt-disi-teskilati/icerik/31

Ayrıca aşağıda 2012 yılı sınav ve mülakat kılavuzunu da paylaşıyorum ki eğer o da güzelce incelenirse merak edilen birçok soruya cevap bulunabilir.

http://www.meb.gov.tr/sinavlar/dokumanlar/2012/kilavuz/9229_yurtdisiogretmenklvz_2012_1_11_15_9.pdf

Genel olarak bahsetmek gerekirse eğer en az 5 yıllık öğretmenseniz ve yurt dışı görevi için istenen branşlardan birinde iseniz sınava girebiliyorsunuz. Bu branşlar yıldan yıla değişebilmekte ama genel olarak; Sınıf Öğretmenliği, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü, Sosyal Bilgiler, Okul Öncesi Öğretmenliği ve nadirattan da olsa benimki gibi Matematik öğretmenliği oluyor. Her yıl yayınlanan kılavuzda ilgili bölümleri takip etmek gerekir. Birde sınava girerken İngiltere için girilmiyor. İngilizce konuşulan ülkeler için giriliyor, bunlar ise İngiltere veya Belçika oluyor. Hangisine görevlendirileceğiniz ise şansınıza kalmış. Genelde İngiltere kulağa daha hoş gelmekle birlikte Belçika'nın İngiltere'ye göre çok daha rahat olduğu söyleniyor. Belçika'yı bilemem ama İngiltere'de yaşam maddi olarak gerçekten zor ve imkanlar kısıtlı.

Neyse sınavla birlikte son beş yıl içinde KPDS'den en az "E" (50 puan) aldığınızı belgelemenizi istiyorlar. Eğer sınavı kazanmışsanız ve KPDS belgenizde varsa sizi mülakata çağırıyorlar. Mülakatı geçerseniz yurt dışı öğretmenliğe hak kazanmış oluyorsunuz. Bundan sonra sizi seminere çağırmalarını bekliyorsunuz. Bu 1 veya 2 yıl alabilir. Bir nevi size sıra gelmesini bekliyorsunuz yani. Tabii ki bu arada eğer 3 yıldan sonra sizi hala seminere çağırmamışlarsa hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz. Ama merak etmeyin genelde ilk yıl içinde seminere çağırıyorlar. Olmadı 2. yıl kesin yani :) Seminere gittikten sonrası ise genelde görev yerine yolculuk oluyor.

Burası bu kadar.. Daha ayrıntılı bilgiler ilgili sitede ve kılavuzda mevcut. Unuttuğum bir şey varsa yine eklerim.

Evet basit kısmı geçtik, geldi zor olana. Şimdi tam olarak bilmediğim bir konuda ahkam keseceğim, beni affedin ve çok da güvenmeyin yani :) Şaka şaka, fazla bilgi vermeyeceğim. Kısaca bildiklerimi yazıp sizi konuyla ilgili bir linke yönlendireceğim..

Normalde Türkiye'de öğretmenlik diploması olanlar burada öğretmenlik yapma hakkına sahip, bunun için burada "naric" ( http://www.ecctis.co.uk/naric/default.aspx ) denilen bir kurumdan denklik almaları gerekiyor. Ayrıca öğretmenliğe ait diplomanız olmazsa bile burada gerekli qualification(yeterlik)'ları alıp öğretmen olabiliyorsunuz. Bunların hangi kurslar olduğu konusunda bir fikrim yok. Eğer yazıyı okuyan ve bilgi sahibi birisi yorumlarıyla destek olursa faydalı olacağını ümit ediyorum.

Tabii ki burada asıl sorun şu, bu ülkeye hangi vize ile gelmek en uygunu? Bizler devlet eliyle vize aldığımız için bu konuda bir sorun yaşamıyoruz. Ama normal yollardan buraya gelmek pek de kolay değil. Yani ben burada çalışmaya geleceğim deseniz kendi bir sürü işsizleri dururken size niye vize versinler ki? Bu gerçekten zor bir şey. Yani buraya gelmenin en zor yönünü vize almak oluşturuyor. Ama bu konuda ne yapacağınız konusunda da pek bir fikrim yok doğrusu. Çünkü buraya kalmaya gelenler genelde turist vizesi ile gelir ve Ankara Anlaşması denilen bir yöntemle kendi işlerini kurarak vize almaya çalışır. Bunun ise öğretmenlikte kullanılmasına imkan yok. Belki en mantıklısı; buraya dil okulu öğrencisi olarak gelip daha sonrasında iş imkanlarına bakmak olabilir. Bu konuda yurt dışına öğrenci gönderen danışman şirketlerden bilgi almak faydalı olabilir. Veya daha önceden bu yolun yolcusu olmuş bir öğretmen arkadaşımız bizleri (sizleri) bu konuda yorumlarıyla aydınlatabilir.

Her neyse buraya bir şekilde vize aldınız ve geldiniz. Öğretmenliğe "Supply Teacher" yani yardımcı öğretmenlik yaparak başlayabilirsiniz. Şimdi bu konuda tekrara girmeyeceğim ve size Londra Eğitim Müşavirliği sayfasındaki "İngiltere'de Öğretmenlik" yazısının linkine yönlendireceğim. Öğretmen arkadaşımız İngiltere'de öğretmenliğin tüm aşamalarını orada güzelce anlatmış.

http://www.meblem.org.uk/ingilterede_ogretmenlik.php

Evet yazımın sonuna geldim. Bu sayede bu konuda ne kadar çok şey bil(me)diğimi görmüş oldunuz :) Benden bu kadar. Daha fazlasını gerçekten bilmiyorum. Eğer bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa değerli katkılarını bekliyorum.

Saygı ve selamlarımla..

Ahmet

22 yorum:

  1. Allah yar ve yardımcınız olsun, rahmetini ve yardımını üzerinizden hiçbir zaman eksik etmesin.

    YanıtlaSil
  2. Ahmet bey merhaba ben meb de turkce ogretmwniyim ve bu yilki yurtdisi okutmanlik dinavini kazandim. Acikcasi internetten biraz arastirma yapayim defim yurtdisi ogretmen forumlarini dolastim ama aradigim sorularin yanitini bulamadim.
    kryycan@yahoo.com.tr ye mailinizi atarsaniz konuyla ilgili birkac sorum olscsk ona gore kararlarimi vermeyi dusunuyorum. Slmlr

    YanıtlaSil
  3. "İngiltere’de bir öğretmen ne kadar kazanır? Ne gibi imkanlara sahip olur?

    Yeni başlayan bir öğretmen en az 24.000 pound ile ise başlar. Bu tecrübeye bağlı olarak her sene değişir. Ancak eleman sıkıntısı çekilen derslerde en az 29-30.000 poundla ise başlanır.

    Bunun yanında devletten alınacak benefit lerde vardır. Öğretmen Key Workers (polis, doctor, social worker vs.) olduğu için ev alması durumunda kendisine faizsiz 50.000-pound kredi verilir. (tabi ki okul müdürünün imzası ile ve müracaatla).

    Ayrıca sene içerisinde çok sıkça düzenlenen yurt dışı gezilerine ücretsiz olarak katılmak da imkan olarak görülebilir."
    http://www.meblem.org.uk/ingilterede_ogretmenlik.php

    Bu yazıya göre meb bize 1500 sterlin ödeyerek hamallığa yollamak istiyor herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alinti yaptiginiz yazi 2008 senesinden once yazilmis bir yazi, birde oyle kiyaslayin :) Hamallik ifadesi hafif kalir..

      Sil
  4. merhaba. böyle bir girişim için bir avukatla çalışmak gerekiyor sanırım. siz o şekilde mi gittiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz devlet kanalı il gittiğimiz için avukata ihtiyacımız kalmadı. Ama Ankara anlaşması ile kendi işinizi kurmak üzere gidecekseniz muhakkak avukat ile başvuru yapmalısınız.

      Sil
  5. Ahmet bey anne baba ve kizkardesimi getirebiliyor muyum acaba? Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. ben sınıf öğretmenliği mezunuyum, ingilterede oturum almış birinci dereceden birçok akrabam var, ingilizcem başlangıç düzeyinde, sizce evde ingilizce çalışıp, ingilterede sosyal çevre oluşturarak ingilizce öğrenebilir miyim ? yeterli olur mu ? bide ingilterede 1. sınıftan itibaren tarih fen diye dersler ayrılıyor bu derslere branş hocaları mı giriyor yoksa bizdeki gibi sınıf öğretmenleri mi ? okullar deneyim istiyor ama başlamadan da nasıl deneyim edebilirim ki ? bu konuyu nasıl halledebilirim?

    YanıtlaSil
  7. Ahmet Bey sizin bilginize çok ihtiyacım var. İngltereye gelen öğretmenler, Milli Eğitim tarafından gelen öğretmenlerin İngiltere'de görev yapabilmeleri için bulaşıcı hastalık taşımadığına dair belge vermeleri gerekiyor mu? İngiltere'nin buna benzer şartları var mı? yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Özür dilerim. Bir daha sormayacağım son sorum. Bugün yayınlanan klavuzda bulaşıcı hastalık taşımamak Hepatit B gibi diye bir madde var. Yani ingiltere için sınava girmek istiyorum. ama bende Hepatit B var. başımdan kaynar sular aktı. Emin olmak istiyorum. İngiltereyi kazanırsam bir sorun yaşar mıyım. çok özür dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şunu düzelteyim; Türk hükümeti isteyebilir, görevlendirme için sağlık raporu da istiyorlar. Şartları uzun zaman oldu şimdi hatırlamıyorum, ama ingiliz hükümetinin ayrıca böyle bir isteği yok onu biliyorum.

      Sil
  9. Tamam Allah razı olsun. Allah ne muradınız varsa versin.

    YanıtlaSil
  10. ingiltere' de devlet kurumları da mı mülakatla alım yapıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmen olarak mı? Mülakat yapılıyor tabii ki.

      Sil
  11. Fen bölümlerinden mezun bir ogretmen adayıyım yurt disinda öğretmenlik yapmak iş bulmak zor olur ku bir fikriniz var mi bunun için neler yapi mali. Hiç bir iletişimi cevrem yok ingiltere de bu yüzden detaylı bilgi edinmek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de olan tüm bilgiler yukarıda mevcut. Fazlası yok ne yazık ki.

      Sil
  12. Kılavuz da toplam 5 yıl öğretmenlik yapıyor olmak ve MEB de öğretmen olmak yaziyor. Bu toplam 5 yila özel dahil mi yoksa sadece MEB 5 yılmi.özel kabul edilir diyenler var.benim toplam 9.5 yıl.MEB 4 yıl.cevap verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  13. Merhaba pdr mezunuyum mebde hic calismadim. Ingilterede psikolojik danismanlik nasil yapabilirim?

    YanıtlaSil