27 Şubat 2010 Cumartesi

İngiltere'de Bir Türk Okulu...

Eminim yurt dışında ve özellikle'de Avrupa'da görev yapmak isteyen arkadaşların kafasında Türk Okulu kavramı büyük soru işaretleri oluşturmaktadır. Nedir bu Türk okulu denilen şey? Kulaktan kulağa duyduğunuz şeyler hiçte Türkiye'de okullara benzemiyor değil mi? Avrupa'daki Türk Okulu kavramını sizlere anlatarak kafanızda bir şeyler canlandırmaya çalışacağım. Burada anlattıklarım Avrupa'daki sistemi anlatmasına rağmen özellikle İngiltere'ye gelecek olanlar öğretmen arkadaşları ilgilendirmektedir. Yazılanların İngiltere'de görev yapacak olan öğretmen arkadaşlara bir rehber olmasını diliyorum.


İlk olarak yurt dışına görevli olarak gelecek arkadaşlara şu uyarıyı yapmalıyım. Avrupa'ya gidecek olan grup ile Orta Asya, Suudi Arabistan veya Kıbrıs'a gidecek olan grupları birbirinden ayırmak lazım. Çünkü birbirlerinden çok farklı şeylerle karşılaşacakları kesin. Avrupa dışındaki yerleri fazla bilmiyorum ama seminerden anladığım kadarıyla biz ülke olarak Orta Asya'da, Arabistan'da veya Kıbrıs'ta kendimize ait Türk Okullarına sahibiz ve bu okullarda Türk öğrencilere kendi eğitimimizi verebilmekteyiz. Bu konuda yanlışım varsa oralarda çalışan arkadaşlar düzeltirse sevinirim.


Avrupa'da ise yukarıda yazmış olduğum ülkelerde ki gibi devletimize ait başlı başına bir Türk Okulu ne yazık ki yok. Peki burada sistem nasıl işliyor derseniz onu anlatayım. Tahmin edersiniz Avrupa'da yaşayan çok fazla sayıda Türk aile ve  dolayısıyla çocuk mevcut. Bunların Türk kültüründen uzak kalmamaları için devletimiz yurt dışında "Eğitim Müşavirlikleri" kurmuş. Bu müşavirlikler yurt dışında okuyan üniversite-yüksek lisans-doktora öğrencilerinin ve yurt dışında yaşayan Türk çocukların eğitimle ilgili problemleriyle ilgileniyor. Avrupa'da yaşayan Türkler doğal olarak kenetlenme ihtiyacı hissetmiş ve dernek ve vakıflar kurmuşlar. Bu dernekler devletimizin de desteğiyle kendi kültürümüzü yaşatma ve çocuklarına sahip çıkma mücadelesi veriyorlar. Avrupa ülkeleri de bu tür derneklerin kültürel faaliyetlerini dolaylı olarak destekliyor ve imkan tanıyor. Bu dernekler bünyesinde Türk çocuklarının hem Türk kültürüne aşina olması, hem Türkçe'yi öğrenmesi, hem de okul başarılarının artması için eğitim faaliyetleri düzenliyor. Bunun için de müşavirliğe talepte bulunarak öğretmen isteğinde bulunuyorlar. Müşavirlikte gerekli görürse öğretmen görevlendirmesi yapıyor.


Biraz daha iyi anlamışsınızdır, burada Türk okulunu dernekler bünyesinde faaliyet gösteren gönüllü olarak çalışan bir eğitim ve kültür merkezi gibi düşünebilirsiniz. Peki biz nerede ve ne zaman eğitim veriyoruz? 


Bu biraz da görevlendirildiğiniz yerin durumuna bağlı. Kimi derneklerin kendilerine ait binaları ve sınıfları mevcut. Kimi derneklerde eğitim vermek için İngiliz okullarından imkan ve ihtiyaçları nispetinde sınıflar kiralıyorlar. Buralarda imkan dahilinde görevli öğretmen ve gönüllü öğretmenler ile Türkçe, Matematik, Ahlak Bilgisi, Sosyal Aktivite,v.b. gibi dersler veriliyor. Bu dersler genel olarak öğrencilerin okulunun olmadığı zamanlarda; yani çoğunlukla hafta sonu, bazen de hafta içi okul bittikten sonra veriliyor. Bir de bunların dışında İngiltere'de okullarda "Modern Yabancı Diller" diye bir ders var ve Türk öğrencilerin yoğun olduğu yerlerde okullarda resmi olarak Türkçe dersleri de veriliyor. Bu derslere de bazen Türk öğretmenlerden görevlendirme yapılabiliyor. 


Ayrıca burada (özellikle Londra'da) görevli Türk öğretmenlerin birçoğu 4-6 dernekte görevli olup farklı farklı dernek ve okullarda derslere giriyor. Yani sabit bir çalışma ortamı, Türkiye'deki gibi bir öğretmenler odası, bir müdür beklemeyin. Bol bol gezeceksiniz :) Mesai olarak ise Türkiye'deki gibi haftada resmi 2 günlük tatiliniz var. Bu günler ders programına göre belirlenip muhtemelen hafta içi oluyor. Ama buradaki mesai kavramı Türkiye'ye hiç benzemiyor onu söyleyeyim. Bazen çok yoğun bazen rahat. Bu biraz da sizin görev bilincinize bağlı..


Ben ise Luton ve Northampton'da olmak üzere iki farklı yerde görev yapmaktayım. Luton'da Türklere ait kültür merkezinde Cumartesi günü 7-14 yaş aralığında öğrencilere ve haftaiçi GCSE ve A-Level seviyelerindeki üniversitelere hazırlanan öğrencilere Türkçe ve Matematik dersleri vermekteyim. Ayrıca Pazar günü de Northampton'da kiralanan bir İngiliz okulunda yine 7-12 yaş aralığındaki çocuklara dersler vermekteyim. Tabii ki burada şunu da ekleyeyim, burada genellikle dersleri verirken tek başınıza olmuyorsunuz. İmkan dahilinde size yardımcı olan gönüllü öğretmenlerle birlikte oluyorsunuz. Bu bazen oraya okumaya gelen bir master veya doktora öğrencisi oluyor, bazen de orada yaşayan bir Türk vatandaşı oluyor. Burada herkes vakti ve bilgisi elverdiği ölçüde gönüllü olarak bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama içlerinde öğretmen olarak en tecrübelisi siz olacaksınız bunu unutmayın. Çünkü size yardım edenlerin çoğunluğunun asıl mesleği öğretmenlik olmayacak :) 


Ayrıca öğrencilerle karşılaştığınızda çok şaşırmamanız için birkaç bilgi daha vereyim. Biraz empati yapmış olursunuz.


Yurt dışında yaşayan çocukların çoğunluğu burada doğuyor, büyüyor ve okula gidiyor. Hayatlarında Türkçe konuşulan tek yer evleri. Yani evde de sadece konuşulduğu için Türkçe okuma ve yazma gibi bir deneyimleri olmamış. Konuşmaları ise Türkiye'de anne ve babasının memleketlerinde nasıl konuşuluyorsa öyle, yani şiveli. Bunu özellikle küçük çocuklarda daha çok göreceksiniz, eğer daha önce Türk okuluna gitmemişse Türkçe okuma ve yazmayı bilmiyor, Türkçe harfleri tanımıyor. Mesela ılık kelimesini ilik diye yazıyor, çocuk kelimesini chocugh diye yazıyor. Daha benzer birçok örneklerle karşılaşabilirsiniz. Onun için burada çocuklara Türkçe eğitimi verilirken konuşma, okuma ve yazma derslerinin hepsini çocuğun seviyesine göre vermek zorundasınız. 


Bir de Türkiye'deki eğitim metotları pek burada geçerli değil. Burada öğretmen merkezli eğitim yerine öğrenci merkezli eğitim ön planda. Sürekli ders anlatarak öğrenciyi sınıfta tutamazsınız. Çeşitli aktivitelerle ve derse öğrenciyi katarak derse hayat vermelisiniz. Ayrıca çalıştığınız okuldan okula öğrenci profili değişiyor. Çocukların yetişme ve kültür farklılıklarından dolayı çeşitli zorluklar yaşayabilirsiniz. Bunları anlatmak zor kimi şeyleri ancak yaşayarak öğrenebilirsiniz. 


Ayrıca çocukların Türkiye'ye ait bilgileri ise sadece yaz tatillerinde Türkiye'yi ziyaret ederlerse oradan gördüğü ve evde ailesinden öğrendiğiyle sınırlı. Bundan dolayı buradaki birçok öğrenci ne yazık ki Türkiye ile ilgili birçok bilgiden yoksun. Örneğin Türkiye'nin haritada ki yerini, başkentini, İstiklal Marşımızı birçoğu bilmiyor (özellikle ilköğretim seviyesi). Aslında bu düşününce çok garip değil. Düşünün sadece İngiliz okulunda İngiliz kültürüyle yetişen bir öğrenci size ait değerleri ne kadar bilebilir ve nereden öğrenebilir? Bir aile bu bilgileri ne kadar verebilir? Bu nedenle Avrupa'da bir "Türk Okulu" nun önemini anlayabiliyor musunuz? Ve buraya gelmekle ne kadar büyük bir sorumluluk aldığınızın bilmem farkında mısınız?


Aslında bunları anlatırken asıl amacım nasıl bir ortamla karşılaşacağınızı bilmeniz ve ona göre hazırlıklı gelmeniz. Yani burada bu çocukların her şeyi sizsiniz bunu unutmayın. Siz ne kadar anlatırsanız o kadarını öğrenirler, anlatmazsanız öğrenemezler. Bana göre bu gerçekten büyük bir sorumluluk. 


Evet, İngiltere'de Bir Türk Okulu ile ilgili anlatacaklarım şimdilik bu kadar. İnşallah sizlere yol gösterici bir yazı olmuştur. Bu yola çıkmaya niyetli herkese kolaylıklar dilerim.


Selamlarımla...


Ahmet

37 yorum:

  1. ahmet bey msnden görüşme imkanımız var mı?Beni ekleyebilir misiniz?Mail de atabilirsiniz

    bilal8890@hotmail.com
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Ahmet bey msn de yazisabilirmiyiz cok onemli beni eklerseniz cok makbule gecer..




    fdurmush@hotmail.com

    cok onemli
    tesekurler

    YanıtlaSil
  3. Ahmet Bey ben Türkiye de milli egitime bagli olarak turkce ogretmenligi yapıyorum,
    İngiltere de buradaki görevimden istifa etmeden milli egitime bagli olarak calışma imkanım var mı? Yoksa istifa edip başvuru yapmam mı gerekiyor. Bilginiz varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim. isil_guvenir@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Degerli hocam isterseniz buradan cevap yazayim, cevabim herkese acik olsun. MEB'e bagli olarak gorev yapmak istiyorsaniz istifa etmenize gerek yok, su an kesin tarihini bilmiyorum ama 3-5 yil gorev yaptiktan sonra yurtdisi sinavlarina girerek gorev yapma imkanina sahip olabilirsiniz. Brans olarak sansli bir branstasiniz, burada genel olarak ogretmenlerin vazifesi Turkce ve Turk Kulturunu ogretmek. Buraya MEB vasitasi ile gelenler 5 yilligina gecici gorevle geliyor, sonra bulunduklari ile geri donuyorlar. 5 yil maksimum sure isterseniz daha kisa surede donme imkanina da sahipsiniz. Bununla ilgili MEB internet sitesini takip edin, her yil Ocak-Subat aylarinda sinav duyurulari yapilir. Size kolayliklar dilerim.

      Sil
  4. Ahmet bey merhaba sizden ricam İngiltere'de ki beden eğitimi dersleri ve uygulamaları hakkındaki bilgilerinizi aktarmanız :) ödev araştırması yapıyorum ve birşey bulamadım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki bende bu konuda birsey bilmiyorsam :)

      Sil
    2. Teşekkürlerimi sunup araştırmaya devam ederim :)

      Sil
    3. Siz yine de su linklere bi bakin derim. Belki yol gosterici olur :)

      Physical education (PE):
      Programme of study

      to primary school;
      https://www.education.gov.uk/schools/teachingandlearning/curriculum/primary/b00199167/pe

      to secondary school;

      https://www.education.gov.uk/schools/teachingandlearning/curriculum/secondary/b00198952/pe

      Ayrintilari icin sol taraftaki "table of contents" e tiklayin. Selamlar..

      Sil
    4. Çok teşekkür ederim Ahmet bey bu site çok işime yaradı :)

      Sil
  5. Ahmet Bey,

    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben Türkiye'de bir özel okulda 3 yıldır Türkçe öğretmenliği yapmaktayım. MEB'e bağlı değilim yani. MEB'e bağlı olmama rağmen İngiltere'de Türkçe öğretmenliği yapma şansım var mı?

    Hakan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmi olarak bizim gibi görevli gelmeniz için MEB'te en az 5 yıl çalışmış olmanız lazım. Onun dışında İngiltere'de Öğretmen Olmak başlıklı yazımda bildiklerimi açıklamaya çalıştım. Orayı bir inceleyin isterseniz. Selamlar. Linki; http://ahmetkahya.blogspot.co.uk/2012/09/ingilterede-ogretmen-olmak.html

      Sil
  6. Ahmet Bey,selamlar ben de yıllardır yüksek lisans ve dil öğrenimi için çok araştırma yaptım.ancak imkanlarım buna el vermedi ve kalıcı olarak ingilterede görev yapmak istedim.sınıf öğretmeniyim,gerekirse size cv gönderim inceleyiniz.Şu an Kıbrıs'ta görev yapıyorum,Türkiyeliyim.elif arslantaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar. Benden tam olarak ne yapmami bekliyorsunuz anlayamadim.

      Sil
  7. merhaba ahmet ben.Ben ingilizce öğretmenliği mezunuyum..Ve devlet kurumunda çalışmıyorum..ingiltereye yerleşmek istiyorum türkçe dersleri verebilirim..Bana bu konuda neler öneriyorsunuz..mesela direk beni burdan anlaştığım bir türk kurumu davetiye ile işe aldırabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ingiltere'de ogretmen olmak adli yazimi okuyun. Orada bir takim faydali bilgiler mevcut. Soruuza cevabim ise eger buradaki Turk okullarindan birisi davetiye verirse sizi ise aldirabilir ama genellikle buradaki turk okullari ihtiyaclarini buradan karsilamaya calisirlar. cunku Turkiyeden gelecek birine calisma vizesi almak cok cok zor bir seydir. Hele son yillarda ingiltere hukumetinin uyguladigi politikalar nedeniyle vize alim isleri inanilmaz sekilde zorlasti. Size kolayliklar dilerim.

      Ilgili link: http://ahmetkahya.blogspot.co.uk/2012/09/ingilterede-ogretmen-olmak.html



      Sil
  8. Ahmet Bey merhabalar,
    Ben 2,5 yıldır Milli egitime bağlı çalışan bir ingilizce öğretmeniyim fakat burada çok demoralize oldum. Yurt dışı öğretmenliği için 5 sene şartını koşuyorlar ve ben hayatımda acil bir değişiklik yapıp istifa ederek İngiltere'de öğretmen olmak istiyorum. Bunu tavsiye eder misiniz? Ayrıca benim İngiltere'de öğretmenliğe başlamam çok zor bir ihtimal midir? Simdiden teşekkür ederim. İyi bir pazar diliyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır kesinlikle tavsiye etmem. Yani eğer MEB'te çalışıyor iseniz bence riske etmeye değmez. Biraz daha sabredip sınavla görevli olarak gelmeyi deneyin. Gerçi buraya gelen İngilizce öğretmenlerinin çoğu buraya geldiğine pişman ama neyse.. Buraya gelipte aradığını bulan çok azdır. Ama ille de İngiltere'ye gelmeyi istiyorsanız en iyisi macerasız görevli olarak gelmektir.

      Sil
    2. Çok şaşırdım benim gözümde hep çok farklı zevk veren bir şey olacakmış gibi geliyordu... Hangi açıdan pişman oldular? Bu arada gerçekten teşekkür ederim elim kolum bağlı en azından oranın da öyle çok güzel olmadığını öğrendim sakinleştim biraz:)

      Sil
    3. Birincisi hayat pahaliligi ve maddi imkansizliklar. Acikcasi sunu soylemeliyim bizim devletin verdigi para ile buraya geldiginizde ozellikle aile iseniz hayat standartiniz Tr'deki normal yasantinizin en az 1/3 une inecek. Daha kucuk bir ev veya odada yasamak, hep ay sonunu hesap etmek.. Insan ingiltere de bile olsa niye daha fakir yasamak istesin ki? Burada hayat parasi olana guzeldir veya maasi iyi olana diyelim :) onun disinda yaptigimiz isin dogasi geregi kimi zorluklar da mevcut..

      Sil
  9. Ahmet Bey Ben istanbulda ögretmenlik yapıyorum özel bir kollejde çalışıyorum. Oğlum ve torunum londrada o yuzden sık sık londraya gelıyorum. alanım sınıf öğretmeni ve psıkolojik danışmanlık. Orada çalışmak ısterim. Nurhayat Baltaci Maıl adresim baltacin@yhoo.com ıştanbuldan selamlar

    YanıtlaSil
  10. ahmet bey merhaba bende temmuz ayinda ingiltereye yerlesicem beden egitimi ogretmeniyim yuzme bransi uzmanligim orda yuzmede daha genis calisma alanina sahibim londrada daha once bulundum ve braz arastirma yaptim.gelelim asil konuya birkac gundur ogretmenlik konusunda bilgiye ulastim internette beden egitimi ogretmeni olarak calisma alani bulunamayacagini dusundugumden turkce ogretmenligine yogunlastim univeristelerden PGCE programina katilip tecrube aranmadan atanacagim yaziliyordu siz bu konuda bilgiye sahip misiniz bu egitimi alirsam gercekligi nedir ? yasal calisma iznim olacak ankara anlasmasi(yuzme ogretmenligi) uzerinden fakat bu konuda ilgimi cekiyor ogretmenlik yapmayi isterim acikcasi simdiden tesekkur ederim..daha once hic ogretmenlik yapmadim sadece yuzme antrenoruydum kolejlerde bu benim icin sorun teskil edermi kabul edilmem konusunda ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilk olarak cok fazla bilgiye sahip degilim, ama burada pgce programina katilirsaniz ogretmenlik hakkina sahip olacaginizi biliyorum. Ve ayrica dil sorununuzu cozerseniz burada okul veya herhangi bir spor kulubunde rahatlikla is bulabileceginizi dusunuyorum. Eger Ankara anlasmasi yapiyorsaniz bir danismanlik sirketi ile baslatmis olmalisiniz, bu konuyu onlara danismalisiniz.

      Sil
  11. Ahmet Bey verdiginiz bilgiler icin tesekkurler.

    Oncelikle sunu belirtmeden gecemeyecegim, blogunuzun cesitli bolumlerindeki yazilariniza yorum yazan ogretmen dostlarimizin maalesef Turkce'yi kullanma sekli beni biraz uzdu. Goruyorum ki, genclerimizi saran Turkce'yi noktalama ve imla kurallarindan bagimsiz kullanma sekli ogretmenlerimize de sirayet etmis. Bu kolaylik acisindan da olsa, hepimizin kesinlike yapmaktan imtina etmesi gereken bir hata zira kolaylikla aliskanliga donusebiliyor.

    Benim sorum size daha ziyade Ingiltere'de yasayan bir baba olarak. Benim kizim onumuzdeki Eylul ayinda 5 yasinda olacak ve "Reception" olarak tabir edilen giris sinifinda egitime baslayacak. Ayni zamanda Turkce egitime de yavas yavas baslatmayi dusunuyorum. Ozellikle Londra'nin batisina yakin, tavsiye edebileceginiz bir hafta sonu okulu var midir? Simdiden cevabiniz icin tesekkurler.

    Saygilarimla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Acikcasi Londra disinda oldugum icin Londra'daki Turk okullari hakkinda bir bilgim yok. Ama size fikir verecekse http://www.meblem.org.uk/turk_okullari.php
      linkinde Londra'daki Turk okullarinin listesi bulunmakta. Buradan fikir alabilirsiniz.

      Selamlar.

      Sil
    2. Öncelikle selamlar Ahmet bey ben bu yıl İstanbul unw. Türkçe öğretmenliği bölümüne başladım mezun olduğumda hayalim Avrupa da görev yapmak hatta oraya yerleşip mesleğimi sürdürmek buna imkanım var mı ? Ayrıca hayalimi gerçekleştirmede bana yardımcı olacak değerli tavsiyeleriniz var mı ?

      Sil
  12. merhaba ben bu zay türkiyede fizik öğretmenliğinden mezun olacağım,ingilterede nasıl öğretmen olabilirim,şartlar neler
    yardım ederseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Ahmet bey,
    öcelikle bilgilendirici yazılarınız için çok teşekkür ederim.
    Ben 5 yıldır Meb'de ingilizce öğretmeni olarak çalışıyoum.Bu yıl yurt dışında öğretmenliğe başvurdum.klavuz pek açıklayıcı değildi.Sizin yazılarınızdan anladığım kadarıyla İngilizce öğretmenleri orda ingilizce öğretmiyor. peki o zaman hangi derslere giriyorlar? Ve eğer ingilizce öğretmiyorsak neden ingilizce öğretmeneri de seçilebiliyor?
    Cevap verirseniz çok sevinirim.
    Mailim: lulusemra@hotmail.com
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Şöyle söyleyeyim Semra hanım; burada İngilizce size sadece yaşam için lazım olacak. Onun dışında değil.

    YanıtlaSil
  15. Gireceğiniz dersler ise; Türkçe ve Türk Kültürü dersleri olacak.

    YanıtlaSil
  16. Ahmet Bey, yukarıda verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkürler, kesinlikle çok faydalı oldu. Ben de bir İngilizce öğretmeniyim, ama İngiltere'yi çok önermiyorsunuz sanırım. Peki duyumlarınıza dayanarak, daha çok önerebileceğiniz bir ülke var mı? (Gerçi hangi ülkelerde görevlendirme olduğuna ait tam bir listeye de ulaşamadım ben.) Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkça önermiyorum değil ama ingiltereye geleceksiniz maddi zorluğu göz önüne almanız lazım. Onun dışında ingillizce konuşulan iki ülke; ingiltere ve belçika. Bu ülkeleri de siz seçmiyorsunuz, meb ihtiyaca göre kendi belirliyor.

      Sil
  17. Müzik öğretmeni olarak iş bulabilir miyim bunu çok merak ediyorum. İki kez çok uzun yorum bıraktım buraya ama yayımlanma aşamasında bir sıkıntı oldu. Bu sebeple artık sabrım kalmadığı için ne yazık ki bu kuru tuhaf mesajı gönderebiliyorum.İki çocuğumu İngilterede büyütmek istiyoruz eşim İngiliz ve ülkeye giriş çok zor olduğundan ben de çalışma izni almayı denemeyi düşündüm.Ancak anladığım kadayırla orada yaşamıyorsan sadece bu iş için çalışma izni almak çok çok çok zor yazmışsınız bir yerde.
    Çaresiz kaldık açıkçası. Yıllık 18 bin pound gelir olması gerekiyomuş.

    Sizce değerlendirmeyi bile düşünmemem mi gerekiyor bu alternatifi? yorumunuzu merak ediyorum.saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayin sizi kuru kuru yazmaniza sebebiyet verdigim icin :) Yorumlariniz uzun da olsa kisa da olsa aliniyor ve benim onayim olmadan yayinlanmiyor. Bende bloga herzaman bakamadigim icin yorumlari gorunce toplu halde onayliyorum ve vaktim oldugu zaman da cevabini bildiklerimi veya yorum yapabileceklerimi toplu halde cevapliyorum. Vize sorununuzu cozerseniz muzik ogretmeni olarak ozellikle londradaki turk okullarinda is bulmaniz mumkun. Cunku muzik bransi Turk okullarinda cok bulunmayan bir brans ve cogu okul da sanatsal etkinliklere onem veriyor. Londradaki Turk okullari icin http://www.meblem.org.uk/turk_okullari.php sayfasini ziyaret edebilirsiniz. Ama vize nasil alirsiniz konusunda bir fikrim yok ne yazik ki. Sadece sunu anlamadim esiniz ingilizse siz nasil bu ulkeye giris yapamiyorsunuz? Esi ingiliz vatandasi olanlar dil sinavini gecince oturum alabiliyorlar diye biliyorum.

      Sil
  18. Ahmet Bey merhaba. Ben Londra'ya yeni geldim, Ingilizce ogretmeniyim. Tavsiyeleriniz benim icin cok onemli olabilir. Rica etsem iletisim kurabilir miyiz?
    3orfoz@gmail.com

    YanıtlaSil
  19. Ahmet bey merhaba. Ben sosyal bilgiler öğretmenliği alanında doktora yapıyorum. Aynı zamanda MEB bünyesinde öğretmen olarak çalışıyorum. Erasmus kapsamında yaz stajı hakkım var. 1 temmuz-31 ağustos arası. İngilterede faaliyet gösteren Türk okulları yazın da çalışıyor mu? Orada staj imkanı bulabilir miyiz? Cevabınız için şimdidwn teşekkür ederim.
    Ramazan YILDIRIM
    rmznyldrm@gmail.com

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar
    Ben Zehra Pekşen Ingilere, norwich de master yapan bir öğretmenim. Öğretmenlere anket uyguluyorum ancak yeterli sayıya ulaşamadık. Gerek okullar gerekse de ogretmenler cok yardimci olmuyor sanirim burda katilimci olma noktasinda. Acaba bunyenizde olan öğretmen arkadaşlara ulaştırabilir misiniz ilgili linki? Ya da ingilterede ogretmen olan kisileri taniyan uyeler vardir diye tahmin ediyorum. Çok acil bir durum. Yardimci olursaniz minnattar olurum.
    Simdiden çok teşekkürler...
    https://1drv.ms/xs/s!Ale3cQhk9Cp7aRhQEUoPGRxEd7A?wdFormId={7E9E0BEF-AD68-46B0-BBE8-EA8886A1E3FD}

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler. İngiltere'den döneli 4 yıl oldu, şuan oradan herhangi bir öğretmen gurubunun üyesi değilim. Eğitim müşavirliği ile irtibata geçmenizi tavsiye ediyorum.

      Sil