5 Eylül 2009 Cumartesi

Vize Başvuru Süreci...

(ÖNEMLİ UYARI: Bu yazı 2009 yılı vize başvuru sürecini anlatmaktadır. Yeni çıkarılan kurallarla birlikte büyük ekseriyetle geçerliliğini yitirmiş bulunmaktadır. Lütfen vize başvurusu için resmi kurumun uyarılarını dikkate alınız. 01.07.2011)


Merhaba. Yine birlikteyiz ve yurt dışı başvuru süreci hala devam ediyor. Bu sene İngiltere yurt dışına görevli gidecekler için büyükelçilikten sponsorluk numarası istediği için vize başvuru süremiz gecikti. Normalde Eylül'ün ilk haftası yola çıkmamız planlanırken biz Eylülün ilk haftası daha yeni vize başvurusunda bulunduk. Yani 1-2 hafta daha buralardayız herhalde.


İngiltere'ye gitmeden önce vize başvuru sürecini yazmaya karar verdim. Çünkü ilk kez vize alıyorsanız bu gerçekten zor ve yorucu bir süreç. Bu konuda da önceden vize alan öğretmen arkadaşların-burada özellikle Şerif Kara beye teşekkür etmem lazım-yardımıyla vize alma sürecini kolay atlattım. Tabii ki ne kadar kolay olabilecekse :) Burada yazılanlar da inşallah bizden sonra vize alacaklara bir rehber olur.
Biraz önce bahsettiğim gibi vize başvurusu yorucu ve biraz da sıkıntılı bir süreç. Her ne kadar devlet desteğiyle gidecek olsanız da gideceğiniz ülke vizede size zorluklar çıkarabiliyor. Ben şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım ama geçmişte yaşanmış sıkıntıları biliyorum. Burada vize ile ilgili yazdığım bilgiler sadece İngiltere'ye görevli gidecek olan öğretmen arkadaşlar kapsamaktadır. Ve 2009 yılını kapsayan uygulamalardır. Bunu özellikle yazıyorum çünkü İngiltere'nin vize uygulamaları başvuru durumuna ve yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir.


Ayrıca İngiltere'ye gidecek arkadaşlar eşiniz ve çocuklarınız varsa ve onları da yanınızda götürecekseniz vize başvurusu yaparken onlar içinde başvuracaksınız. Yani eşiniz ve çocukları yıl içinde yanınıza alacak olsanız bile vize başvurusunu birlikte yapın yoksa yıl içinde onların tek başına bu işlerle uğraşması hem çok zor, hem de gereksiz. Ayrıca vize başvurusu yapılırken parmak izi ve dijital fotoğraf çekimi de yapıldığından eşiniz ve çocuklarınızın(5 yaşından küçük çocuklar hariç) da yanınızda olması lazım. Bu konuda Word Bridge sayfasından gerekli bilgileri alabilirsiniz.


Neyse bu kadar bilgilendirmeden sonra vize başvuru gününe geleyim. Ankara'dan Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünden gelen telefonla vize başvurusu için Ankara'ya gidiyorsunuz. Vize için Ankara'da yapacağınız başlıca 3 iş var. İlk olarak Meb Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünden görev yazınızın alınması, bu yazı ile Dışişleri Bakanlığa gidilip nota alınması ve buradan da İngiltere'ye vize için aracı kurum olan Word Bridge'ye gidilip başvurunun yapılması. Normalde belgelerinizde eksik yoksa ve de bir aksilik olmazsa bu işler bir gün içinde rahatlıkla bitecek işler. Ama gün içinde fazlasıyla yoruluyorsunuz bu da işin cabası.


Şimdide ayrıntılara geçeyim. Sabah erken saatte MEB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gidip görev yazınızı almalısınız. (MEB'de ziyaretçi girişi saat 09.00'da başlıyor bilginize) Eğer yazınızı imzalayacak olan genel müdür yerindeyse 15 dakikalık bir işiniz var burada. Bu da şansınıza bağlı tabii ki! Biz gittiğimizde genel müdür olmadığı için 2 saat kadar beklemek zorunda kaldık. Bu konuda MEB'de görevli memurlar size yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ama diğer yapacağınız vize işlemleri konusunda pek bilgi sahibi değiller.


Görev yazısını aldıktan sonra bu yazı ile Dışişleri Bakanlığına gidip nota alacaksınız. Dışişleri Bakanlığı Balgat'ta. MEB'in hemen altındaki dolmuş duraklarından Balgat dolmuşları ile bakanlığa gidebilirsiniz. Şöföre belirtirseniz sizi bakanlıkta indiriyor. Gerçi bizim şöför bizi biraz uzak bir yerde indirdi ama bilemiyorum daha yakında inecek bir yer varmıydı? Bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar yorum yazabilirler. Dışışleri Bakanlığı'nda C3 numaralı bloktan girdikten sonra karşıdaki görevli memura pasaportunuzu ve görev yazınızı veriyorsunuz. Ve size verilecek olan notayı beklemeye başlıyorsunuz. Nota denilen şey de nedir? "Bu bizim adamımız alın leyn bunu!" gibi bir yazıda beklemeyin yani. Protokol kuralları içinde nazik ifadelerle yazılmış İngiltere devletine rica yazısı. Ne demek istediğimi notayı görünce daha iyi anlayacaksınız :)


Nota konusunda önemli bir ayrıntı daha var. Size MEB'den verilecek görev yazısında kaç yıllık görevlendirildiğinizi yazan bölüm önemli. Çünkü görev yazısında kaç yıl yazıyorsa ancak o kadar yıllık vize alabilirsiniz. Bu da ayrı bir sıkıntı konusu. MEB'in bu konuya el atması lazım. Çünkü bizler yurtdışına birer yıl aralıklarla 5 yıllığına görevlendiriliyoruz. MEB'in size vereceği görev yazısında da bir yıllık görevlendirme şeklinde yazıyor. Bu da 5 yıl boyunca yurtdışında kalacak bir öğretmenin her yıl vize yenilemesi demek ki bu da çekilecek birşey değil yani. Her yıl Ankara'ya git, aynı işlemleri tekrar yaptır, birde İngiltere'nin vizedeki yeni uygulumasına göre vize başvurusu için kişi başı 285TL (siz-eşiniz-varsa çocuklarınız için ayrı ayrı) ücret alacağını düşünürseniz sanki yurt dışına çıkmayın demek gibi birşey oluyor.


Neyse konumuza dönelim. Notayı yaklaşık yarım saat içinde alırsınız. Nota yazısı ile Gaziosmanpaşa-Küpeli sokaktaki Word Bridge'e gidip vize başvurusunda bulunmanız lazım. Bu da ayrı bir sıkıntı. Ankarayı bilenler için belki sorun olmayabilir ama Ankara'yı tam olarak bilmiyorsanız bu adresi bulmanız zor. Ben daha önce vize alan arkadaşların tavsiyesine uyarak taksi ile gittim. Yaklaşık 15 TL'lik bir ücret ödeyerek taksi ile adresi kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu arada ben her adresi bulurum deyipte maceraya atılmayın. Sanmayın ki Word Bridge büyük bir bina! Sadece küçük bir apartmanın giriş dairesi o kadar. Dışarıdan görünen bir tabelası bile yok. Ancak yanına geldiğinizde tabelayı görüyorsunuz. Adresi bulduktan sonra kapının zilini çalıyorsunuz. İçeriden güvenlik kapıyı açıyor. Randevunuz var mı diye soruyor. Bu arada gitmeden önce internetten randevu alarak gidebilirsiniz. Ama randevu almasanızda orada vize alan diğer kişilerle birlikte sıraya girip vize başvurunuzu yapabilirsiniz. Biz randevu almadan gitmiştik, gerekli evrakları doldurma dışında pek vakit kaybımız olmadı.


Vize başvurusunu Tier 5 (Temporary Workers-İnternational Agreement) kapsamında yapıyorsunuz. Not düşeyim bu kapsamda yıldan yıla değişebilir. Pek emin değilim. Biz bu kapsamda başvurduk. Kendiniz için Vaf 9, eşiniz ve çocuklarınız için ayrı ayrı Vaf 10 belgelerini dolduruyorsunuz. Bu belgeleri gitmeden önce Word Bridge sayfasından indirip inceleyin, belgeler ingilizce olduğu için ve biraz da ayrıntılı olduğu için orada hem okuyup hem doldurmak sorun olabilir. Ayrıca belgeleri İngilizce olarak dolduruyorsunuz. Ben gitmeden önce belgeleri internetten indirip taslak halde doldurduğum için orada 15-20 dakikada belge doldurma işlemini tamamladım. Bu da bayağı vakit tasarrufu sağladı. Belgeleri doldururken oradaki görevlilerden yardım alabilirsiniz. Ama unutmayın çoğunu siz kendi bilgilerinizle dolduracaksınız. Neyse genel bilgiler içeren Tier 5, kendiniz için Vaf 9, eşiniz ve çocuklarınız için Vaf 10 belgelerini ayrı ayrı doldurduktan sonra başvurunuzu yapıyorsunuz.


Başvuru esnasında doldurduğunuz belgeleri, Dışişleri Bakanlığından aldığınız notayı, birer fotoğraf(4.5x3.5 boyutlarında), pasaportlarınız ve ilk dört sayfasının fotokopilerini, evliyseniz evlilik cüzdanınızı ve fotokopilerini, çocuğunuz varsa doğum belgelerini-bunu bende bilmiyordum ama birlikte başvurduğumuz arkadaşın çocuğu vardı ondan öğrendim-ve de 3 Ağustos 2009'da çıkan yeni uygulamaya göre (bu da bizim şanssızlığımız yani) başvuran kişi başına ayrı ayrı 285 TL ücreti ödüyorsunuz. Belgelerinizi kontrol ettikten sonra sizi ayrı bir odaya alıyorlar, kameraya gülümsetiyorlar, pardon baktırıyorlar (gerçekten gülünecek bir durum) Sonra parmak izi alımı ve dijital fotoğraf çekimi yaptıktan sonra vize işlemi nihayet tamamlanıyor. Size başvuru sonucunu internetten takip etmeniz için bir takip numarası veriyorlar. Burada işlem tamamlanıyor.


Bize vize sonucunun 2 hafta içinde çıkacağını söylediler. Sonuç geldiğinde ne kadar zamanda aldığımızı ayrıca yazarım. Bir de arada soruyorlar belgenizi burada mı alırsınız, yoksa adresinize mi gönderelim diye? Ankara dışındaysanız muhtemelen kargo ile alacaksınız. Bu arada haberiniz olsun kargo ücreti de 2009 yılı için 18 TL idi :) Belgeleri ayrı ayrı gönderiyorlar,yani iki kişi 2x18=36 TL :)




Sonra da oradan çıkıp sonucu beklemeye başlıyorsunuz. Valla ben bu vize başvuru sürecini yazarken yoruldum, gerisini de siz düşünün yani :)


Ne diyeyim vize alacaklara Allah kolaylık versin...


Vize ayrıntılı bilgi için Word Bridge internet sitesi tıklayınız


Fotoğraflarda aranan şartlar için tıklayınız
Vaf belgeleri genel sayfası
Vaf 9 belgesi - kılavuz (çalışan için doldurulacak)
Vaf 10 belgesi - kılavuz (bağımlı için doldurulacak)
Tier belgeleri genel sayfası
Tier 5 formu çalışan - bağımlı
Tier belgelerinde ki kimi istenen şeyler (banka cüzdanı,tapu filan) kafanızı karıştırmasın. Biz nota ile başvuracağımız için yazdıklarımın dışında bir şeye ihtiyacınız yok.
Şimdilik bu kadar bilgi fazlasıyla yeter.
Saygılarımla.
Ahmet

1 yorum:

  1. Çok detaylı vize bilgileri ve genel tecrübe paylaşımlarınız çok değerli.. Teşekkürler.

    YanıtlaSil