7 Ekim 2013 Pazartesi

Tier 5 Temporary Worker İnternational Agreement

Herkese merhaba. Evet biryerlerden başlamak lazım artık yazmaya ve bende bu sene son kez vizemi yenilediğim için vize yazısı ile başlamaya karar verdim. Yukarıda başlıkta ismini gördüğünüz vize türü bizim gibi görevli öğretmenlerin kullandığı vize çeşidi oluyor. Onun için yazdıklarım sınırlı bir kesimi ilgilendiriyor olabilir ama bu sene son kez vize başvurusu yaptığım için son değişikliklerle birlikte vize başvuru sürecini anlatıp görevli öğretmen vize yazılarına bir son vereceğim.


Burada öncelikle belirtmem lazım ki benim yazdığım vize bilgileri görevli öğretmenlere ancak bir fikir verebilir, sizler vize başvuru sürecinde size söylenenleri yapmakla yükümlüsünüz. Çünkü İngiltere hükümeti zaman içinde vize başvuru şartlarını değiştirebilir ve burada yazılan yazıların bir hükmü kalmayabilir. O konuda size bir garanti veremem. Ama benim görev yaptığım beş yıl boyunca yaptığım üç vize başvurusunda da hemen hemen aynı şekilde vize başvurusu yaptım, sadece küçük değişiklikler ve güncellemeler oldu.

Tier 5 Temporary Worker İnternational Agreement 

Tier 5 bizim vize başvurusu yaptığımız kategoriyi ifade ediyor. Bizler burada bu vize ile uluslararası anlaşma ile çalışan geçici çalışan statüsündeyiz. Vizelerimiz büyükelçiliğimizin aldığı sponsorluk numarası ile maksimum 2 yıla kadar veriliyor. Beş yıl görev yapan bir öğretmen 2 yıl + 2yıl + 1 yıl =5 yıl olmak üzere üç defa vize başvurusu yapıyor. Burada vize başvurusu yaparken tüm işlemleri siz hallediyorsunuz; online başvuru, vize evrakları teslimi, v.s. Buna vize ücretlerini ödemekte dahil :)

Tier 5 Temporary Worker İnternational Agreement kategosindeki vize türünün en temel esprisi; sizin İngiltere'de çalışacağınıza ve geçim masraflarınızı karşılayacağına dair bir sponsorunuzun olması. Bu sponsorunuz Londra Büyükelçiliğimiz oluyor. Bu nedenle büyükelçilik tarafından size gönderilecek olan sponsorluk numarası hayati bir önem taşıyor. Bu numara olmadan vize başvurusu yapmanız veya almanız mümkün değil. Bu kategori de vize alınması için gerekli 40 puan var. Bu puanlardan 30 puanı sponsorluk numarası,  10 puanı da İngiltere'de geçim için size ödenecek maaşınız karşılıyor. Büyükelçiliğimizin size almış olduğu sponsorluk numarası tüm bu çalışma ve geçim puanlarını içeriyor. Tabii burada önemli bir ayrıntı da büyükelçilik sadece çalışanlarına sponsor oluyor. Yani görev yapacak olanın sponsoru oluyor, yanında getirdiği eşi veya çocuklarının değil. Eş ve çocuklar ise çalışan kişiye bağımlı(dependant) oluyor ve çalışan kişi eş ve çocuklarına sponsor olmak zorunda. Bu nedenle gelmeden önce eş ve çocukları için bankada bir miktar para göstermesi gerekiyor. Bununla ilgili aşağıda ayrıntılı bilgi mevcut, eğer yanınızda eş ve çocuklarınızı da getirecekseniz o kısımları iyi okumanızı tavsiye ediyorum.

Herneyse, 2 yıl önce ikinci kez vize almıştım ve gördüm ki o zamandan bu zamana pek bir değişiklik olmamış. Sadece artan vize ücretleri ve eş ve çocuklar için bankada gösterilmesi gereken para miktarı dışında :) Bu nedenle biraz tembellik yaptım, iki yıl önce yazmış olduğum "Güncellenmiş Vize Başvuru Yazısını" kopyala-yapıştır yaparak ve üzerinde değişiklikler yaparak tekrar güncel hale getirdim. Yazı aşağıda...

Önemli Uyarı: Benim yazıyı yazdığım esnada (Ekim 2013) online başvuru ekranının tamamen değişmiş olduğunu gördüm, bu nedenle Ağustos ayında başvuru yaptığım linkten farklı yeni online ekrana yönlendirmeler yaptım. Sizlerden ricam bu yazıyı sadece bir rehber olarak kabul edin. Sonuçta ben de yaptığım tüm vize başvurularını araştırarak, okuyarak ve ilgili yerlere sorarak yapıyorum. Size de tavsiyem başvuru ekranlarını ve yönergeleri iyi okuyarak doğru şekilde vize başvurunuzu yapınız.


Biz öğretmenler buraya gelirken Tier 5 "Temporary Worker International Agreement Migrant" kapsamında vize alıyoruz. Eğer yanımızda getirdiğimiz eşimiz varsa "Temporary Worker Dependant", çocuklarımız ise "Temporary Worker Child" kapsamında vize alıyor.


Temporary Worker International Agreement ile ilgili açıklamaları aşağıdaki linkte(İngilizce) bulabilirsiniz.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/working/tier5/internationalagreement 

Bizim vize başvurumuz birkaç aşamada oluşuyor. 

Birincisi; Londra Büyükelçilikten gelecek olan sponsorluk numarasını(Certificate of Sponsor veya kısa adıyla CoS) bekliyorsunuz. Bu muhtemelen sizin mail adresinize büyükelçilik tarafından gönderilecek.

İkincisi; internetten online vize başvurunuzu yapıyorsunuz. Cos Number'i online başvuru esnasında kullanmıyorsunuz, sonra vize başvuru merkezine gitiğinizde orada Appendix 6 belgesini doldururken burada gerekli alana bu kodu yazıyorsunuz. 
Online başvuru için aşağıdaki linki kullanacaksınız.


Yukarıdaki link eğer değişmişse
adresinden size uygun kategoriyi seçerek yeni online başvuru linkine ulaşabilirsiniz. 

Online başvuruda ilk olarak e-mail adresinizi ve kendi oluşturacak olduğunuz şifrenizi yazdıktan sonra(sayfaya tekrar ulaşmak için gerekli) karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Burada önemli olan kısım; vize tipi için aşağıda ekte resimdeki seçenekleri seçeceksiniz.






























En alttaki Type of Application'da kendimiz için Tier 5 TW (International Agreement) Migrant, varsa eşimiz için Tier 5 TW Partner ve çocuklarımız için ise Tier 5 TW Child bölümleri seçilecek.

(Yukarıdaki resim Ağustos 2013 dönemi vize başvuru ekranını göstermektedir. Eğer başvuru döneminde farklı bir ekranla karşılaşırsanız size söylenen veya sizin için doğru olan seçeneği seçiniz.)

Bundan sonrası ise sizinle ilgili kişisel bilgiler, olması gerektiği gibi doldurunuz.

Form doldurulurken dikkat edilecek hususlar


linkinde(İngilizce) açıklanıyor. Ayrıca formun sonunda vize ücretini ödemeniz gerekiyor, ödeme için kredi kartı bilgileri gereklidir. (Ağustos 2013 tarihi itibariyle vize başvuru ücreti kişi başı 600 TL civarı idi.)

Online başvuru formunu doldurduktan sonra çıktı almanız gerekiyor. Bu çıktı alınan sayfayı başvuru esnasında vize başvuru merkezine teslim edeceksiniz. Eğer başvuru esnasında çıktı alamamışsanız veya tekrar çıktı almanız gerekirse


sayfasından online başvurusu  esnasında size verilen referans numarası ile tekrar bu forma ulaşabilir ve çıktı alabilirsiniz.

Online başvuruyu her bir aile bireyi için ayrı ayrı tamamladıktan sonra aşağıdaki linkten vize başvuru merkezinize evrakları teslim etmek için randevu almanız gerekiyor. Burada unutmayın 5 yaş altındaki çocuklar hariç herkes için ayrı ayrı randevu alacaksınız.


Randevuyu giderken evraklarınızı tam olarak götürmeye dikkat ediniz. 

Başlıca gitmesi gereken evraklar;
  • Pasaportlar ve ilk dört sayfalarının fotokopisi
  • Biyometrik şartlarda çekilmiş bir fotoğraf (son altı ay içinde)
  • Online başvuru formu çıktısı (tarafınızdan imzalanmış)
  • Vize ücretini ödediğinize dair size gönderilen mailin çıktısı
  • Evli iseniz Evlilik Cüzdanı ve fotokopisi
  • (Çocuklar için hangi belgeler gerekli bilmiyorum.)
  • Ankara'da Dış İşleri Bakanlığı'ndan alacağınız nota yazısı
  • Eğer eş veya çocuklarınız için de vize alacaksınız banka hesabınızda son üç ay içinde kişi başı en az 600 sterlin olduğunu kanıtlayan bir belge.(son bir ay içinde alınmış olmalıdır.)
Son maddeyi biraz açayım. Bununla ilgili link (İngilizce); 


gerekli gerekli şartları belirtiyor aslında. Bu şartları iyi irdelemek lazım. 

Burada dikkat edilmesi gereken şeyler; alınan belgede hesap numarasının yazması, günün tarihinin yazması, bankanın logosunun ve isminin bulunduğu resmi kağıda basılması, son üç aya ait hesap hareketlerini içermesi ve üç ay içerisinde hesaptaki miktarın bağımlı her birey için kişi başı 600 paundun altına düşmemesi. 

Bankaya gittiğinizde İngilizce standart bir dokümanları var genelde onu veriyorlar, orada hesabınızda ne kadar olduğu filan yazıyor ama son üç ayın hesap hareketleri bulunmuyor. Bunu da son üç ayın hesap hareketlerini içeren bir belge alarak çözebilirsiniz. Eğer aldığınız belge(ler) yukarıdaki şartları taşımıyorsa düzeltilmesini isteyin. 

Özellikle bu kısım yeni vizeye başvuracak arkadaşlar için önemli. Çünkü eğer eşinizi ve çocuğunuzu yanınızda getirmek istiyorsanız vize başvuru tarihinden en az 3 ay öncesine banka hesabınızda bu miktarı karşılayacak kadar para bulundurmalısınız, yoksa onlar için vize başvurusunda bulunamazsınız. 

Bu işin mantığına gelince ise; normalde vize başvurusu için istenen şart kendiniz için 900 paund, bağımlı her birey için 600 paund banka hesabınızda göstermeniz gerekiyor. Burada büyükelçilik sadece size sponsor olduğu için  size ödenecek olan maaşla 900 paundluk gerekli miktarı karşılıyor. Eş ve çocuklarınıza ise siz sponsor oluyorsunuz bu nedenle hesabınızda kişi başı en az 600 paund olduğunu kanıtlamanız gerekiyor. Yani kısacası sizin sponsorunuz devlet, eşiniz ve çocuklarınızın sponsoru siz oluyorsunuz.  İşin özeti bu :)

Evet işin en netameli kısmını bitirdim. Geri kalanı çok uzatmayacağım, önceki vize yazısının benzeri..

Ankaraya gidiyorsunuz. İlk önce MEB Dış İlişkiler Müdürlüğünden görev yazısı almaya, sonra Dış İşleri Bakanlığı'ndan nota yazısı almaya ve oradan da doğrudan  Wordbridge Vize Başvuru Merkezi'ne evrakları teslim etmeye gidiliyor. Vize merkezine online randevu alırken önceki işlere ayıracağınız vakti de hesaplayarak randevu alın. Yoksa randevunuzu kaçırabilirsiniz. Vize merkezinde ise evraklarınızı teslim alıyorlar, yine bir odada parmak izi, kamera görüntüsü alıp sizi evinize yolluyorlar. Ha arada Appendix 6 belgesini dolduruyorsunuz, önceden dediğim gibi sponsorluk numarası burada lazım oluyor. 

Ek Not: Dış İşleri Bakanlığından nota yazısı almak için önce Milli Eğitim Bakanlığından görev yazısı almak gerekiyor. Biz önceden görev yazılarını doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bölümünden alıyorduk. Bu seneden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı Beşevler Ek Bina'dan görevlendirme yazıları alınmaya başlanmış. Orada görevli Selma Hanım vize işlemleri ile ilgileniyor. (Buradan iletişim bilgilerini paylaşmam mümkün değil.) Size tavsiyem görev yazısı almadan önce kendisi ile irtibat kurup Ankara'ya gitmeden önce görev yazınızın hazır olmasını sağlayın. Yoksa o günü görev yazınızı imzada bekleyerek heba edebilirsiniz. Vize başvurusu için Ankara Wordbridge Merkezinden başvuru zorunluluğu yok, ama biz genelde nota yazısı almaya Ankara'ya gittiğimiz için oradan başvuru yapıyoruz. Eğer nota yazısını herhangi birine aldırabilirseniz başka Wordbridge bürolarından da vizeye başvurabilirsiniz. Bu konuda bir engel yok. Şu an için Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Gaziantep illerinde Wordbridge vize başvuru merkezleri mevcut.

Evet vize yazımı da bu şekilde sonlandırıyorum. İnşallah tüm görevli olan arkadaşlarım için faydalı olur.

Bu yazdıklarım kendi araştırmalarım ve vize tecrübesinin bir ürünüdür. Şartlar zaman içinde değişikliğe uğrayabilir. Onun için benim yazdıklarımın resmi bir karşılığı yoktur. Sadece size fikir verir, yol gösterir. Bu nedenle başvuru esnasında mutlaka resmi makamların uyarılarını dikkate alın. 

Selamlar, saygılar..

Ahmet Kahya 

12 yorum:

  1. gercekten cok guzel bır sıte yapmıssın hocam. keske bende 11 yıl boyunca kalıdıgım zamanları bu sekılde yazsaymısım dedım ve tam olarak bılmıyorum ama kac yıl ordasınız umarım geldıgınızde benım gıbı uyum problemlerı yasamazsınız.. all the best sımdıden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim. benim bu sene besinci yil, kendimi hep bes yila gore ayarlamaya calistim, sonrasi donus olacagini dusunurek. umit ediyorum bir sorun yasamayiz :)

      Sil
  2. Ahmet Bey, merhaba. Londra'da 2500pa nasıl bir gelirdir? Temel yaşam ihtiyaçları, kira yiyecek vs aşağı yukarı nekadar tutmakta? Birde eşim, edb. Öğretmeni olarak daha yeni atandı. Görevlendirme için ise 5 yıl+sınav gibi bir prosedür var. 5 yılıda dolmadığı için görevlendirme sınavına da giremiyor. Onun memuriyetini riske atmadan Londra'ya gelmesinin bir yolu var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim maaşlara göre oldukça iyi bir gelirdir :) Yani sizi Londra'da yaşatır. Kira ortalama 1200-1500 arası normal evler, düşük standart 800-1200 arası bulunabilir belki. Bence memuriyeti riske atarak sakın gelmeyin buralara. Çok sıkıntı yaşarsınız. Mevcut halimizle bile sıkıntılı zaten.

      Sil
  3. Merhabalar,
    Ben bu yaz ingilterede staj yapmayı planlıyorum, erasmus dahilinde bir staj değil maalesef. Gönüllü bir staj olacak ve şirketi buldum aslında ama hangi tip tier 5 vizesine başvurmalıyım bilemedim bir de COS numarasını şirketten mi edineceğim?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda bilgiyi ancak şirketinizden alabilirsiniz. Eğer tier kategorisinde başvuracaksanız size cos numarasını şirketiniz verecektir.

      Sil
  4. Merhabalar ben İngilterede Erasmus stajı yapacağım British Councilden sponsorluk aldım ve 1806€ da hibem var 3 ay için. Babam tarım ile uğraşıyor emekli değil onun için neleri göstermeliyim ? Bu işi yaptığına dair belgesi var bunlar yeterli mi ? Annem uzun zamandır özel sektöre çalişiyor maaş badrosunu alabilirim. Kendi hesabım var hareketli bir hesap para geliyor ve çekiyorum onun dişinda bir yatırımım yok öğrenci olduğuma dair. Arkadaşımdan duyduğum kadarıyla üzerime para da yatırmalıymışım. O yatırmış çıktısını alıp parayı çekmiş. Ama böyle bir durumda itina gösterilir mi yanı paranın vize bitimine kadar üzerimde durması gerekmiyor mu? Saygılarımla

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Ahmet Bey merhaba,
    Bir Kac gundur arastiriyorum, en anlasilir-aciklayici bilgileri siz vermissiniz- tesekkurler :) emeginize saglik..
    Ben de annemin hesabindan bir miktar kendi hesabima aktaracaktim Ama yazinizi okuduktan sonra vazgectim :))
    Ama Ben gercekten annemin hesabindan kullanip daha sonra yerine koyacagim..
    Yani kisaca Benim tatil parami annemin verecegini nasil belirtecegim ?? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumunuzu bilmeden yorum yapmam yanlış olabilir. Yaşınızı bilmiyorum ama anneniz sizi finanse edebilir diye düşünüyorum.

      Sil
  7. Merhaba,

    Bu yıl Erasmus stajına başvurdum. Hibe çıktı ve Cos Number için belgelerimi gönderdim. Ancak bugün gelen mailde host organization ile ilgili bir problem olduğunu söylediler. Gideceğim kurum ile görüştüm ve problemin kendilerinden kaynaklanmadığını söyediler. Bu durumda ne yapmam gerekiyor. Bana cos number dan red alma olasılığımın yüksek olduğunu söylediler. Bu durum başına gelen var mı? Ne yapmamı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar ogrenciyim londrada 1 aylık staj yapacağım gönüllü hangi vize türüne basvurabilirim

    YanıtlaSil