10 Ocak 2013 Perşembe

İngiltere'de Dil Kurslarına Gitmek İçin En Uygun Danışmanlık Şirketi Hangisi?

Merhaba değerli blog ziyaretçisi. İngiltere'ye geldiğim 2009 yılında yazmaya başladığım İngiltere Günlüğüm dördüncü yılını doldurmakta. Bu süre içinde, bloğa yazdığım veya yazmadığım konularla ilgili o kadar çok soru geldi ki bunları cevaplamak için bloğa yazdığım yazılar kadar bir zaman harcadım desem abartmış olmam. Ama bu durumu hiçte yadırgamıyorum. Sonuçta İngiltere'de yaşamak veya dil öğrenmeye gelmek birçok insanın kafasının bir köşesinde olan ama genellikle işe nasıl başlayacağını bilemeyeceği bir durum. Ben de soru soranların bu psikolojisini tahmin ettiğim için elimden geldiği kadar sorulan sorulara cevap vermeye çalıştım. Bu soruların çoğunluğunu ise İngiltere'ye yabancı dil öğrenmek için gelmek isteyenler oluşturdu. Bu ise beni en çok zorlayan sorulardan biriydi. Çünkü buraya bu amaçla gelmediğim için bu konuda çok fazla bir fikir sahibi değildim ve böyle pahalı bir eğitim işine para yatıracakları yanlış yönlendirmemek için onları genellikle yurt dışı danışmanlık şirketlerine yönlendirdim.


Tabii ki İngilizce'yi anayurdundan öğrenmek İngilizce'ye ihtiyacı olan herkesin bir hayalidir. Bunun için herkes bir şekilde bu amacını gerçekleştirmeye çalışır. Bunun en kolay yolu ile bir yurtdışı danışmanlık şirketi aracılığı ile İngiltere'ye öğrenci olarak gelmektir. Bu konu ise gerçek anlamda sıkıntılı bir süreçtir. Şöyle ki; yüzlerce danışmanlık şirketi arasından en uygununu nasıl seçeceksiniz? Belki de bu konuda yapılacak en iyi şey; farklı farklı danışmanlık şirketleriyle görüşüp akla en yatan ile yola çıkmaktır.

İngiltere'ye dil öğrenmeye gelecek olan herkesin yaşaması gereken temel bir süreç vardır. Bunlar;

  • Bir yurtdışı eğitim danışmanlık şirketi bulmak.
  • Sizin şartlarınıza uygun dil okuluna karar vermek.
  • Kalacak yer meselesini ayarlamak.
  • Vize başvurusunda bulunmak
  • İngiltere'ye gelip kursa başlamak.

Yukarıda yazılanlar her ne kadar basitte görünse hepsi ayrı ayrı irdelenmesi gereken durumlardır. Mesela birçok danışmanlık şirketini dolaştınız ve size en uygun olanına karar verdiniz. Şunu gözettiniz mi? Danışmanlık şirketi siz İngiltere'ye ulaştıktan sonra size danışmanlık etmeye devam edecek mi? Bilmelisiniz ki danışmanlık şirketinizin İngiltere'de bir ofisi yoksa burada yaşayacağınız her sorunla siz başa çıkmak zorunda kalacaksınız demektir. Bunu göze alabilir misiniz? Bunlar belki de yaşanmadan akla gelmeyecek şeyler.

Ben size danışmanlık şirketlerinin çalışma prensibini kısaca anlatayım. Siz de bu şartları ve durumu bilerek kendinize uygun bir danışmanlık şirketi bulun. 

Yurtdışı danışmanlık şirketleri buradaki dil okulları ile sizin aranızda bir köprüdür. Çoğunun buradaki dil okulları ile organik bir bağı yoktur. Bu şirketler İngiltere'de bir kısım dil okulları ile anlaşmış(İngiltere'de binlerce dil okulu bulunmakta), bu kurslara öğrenci göndermekte ve göndermiş olduğu öğrenci başına komisyon almaktadır. Size anlaşmış olduğu okullardan birini tavsiye eder, siz okul ücretini ödersiniz, okul kaydı ile vizenizi alır ve dil öğrenmeye gelirsiniz. Tabii ki yabancı bir ülkeye geleceğiniz için konaklama sorunu var. Türkiye'deki bir danışmanlık şirketinin burada size kalacak yer ayarlaması imkanı gerçekte yoktur. Eğer İngiltere ile organik bir bağlantısı yoksa. Bu nedenle kalacak yer meselesini genellikle dil okulları vasıtasıyla çözerler. Onlar da eğer kendilerine ait yurtları varsa bunu bir alternatif olarak sunarlar, yoksa genellikle kiralama işleri yapan şirketler ile anlaşıp konaklama meselesi -kendileri açısından- çözülmüş olur. Tabii ki burada herkesin bir miktar komisyonu olduğu için kalacak yer ücretleri artar da artar.

Burada unutulmaması gereken şey; bu işler çok büyük bir sektördür. Herkes kendi işini yapar ve payını alır. Buraya kadar herşey tamam. Her şey yolunda giderken güzel de, peki ya burada, yani İngiltere'de aksilikler çıkarsa? Okul konusunda, konaklama konusunda.. Buradan itibaren genellikler yalnızsınızdır ve ne yazık ki birçok danışmanlık şirketi İngiltere'de karşılaşılacak ortam konusunda yeterli doyurucu bilgilendirme de bulunmadığı için gelen her öğrenci adaptasyon sorunları yaşar ve ilk aylarını verimsiz bir şekilde sorunlarını çözmeye çalışmakla geçirir.  

Türkiye'de bu konuda işinin ehli birçok danışmanlık şirketi olsa bile, bazen orada anlatılanlar ile burada yaşananlar farklılık arz edebilmektedir. Mesela buraya aile yanında kalmak üzere gelen öğrenciler ailelerin ilgisizliğini ve kültür farklılığını gözetemedikleri için kısa zamanda evlerini değiştirmek istemekte ve en basitinden kalacak yer konusu bile hayatı zehir edecek bir konuma gelmektedir. Çünkü gelecek olan öğrenciler bilmemektedirler ki; burada evinin bir odasını öğrencilere açan İngilizlerin çoğunluğunun tek amacı sizlere İngilizce öğretmek değil, sadece kiraladığı odadan para kazanmaktır. Yoksa sizinle İngilizce konuşmak gibi bir hedefleri yoktur. Genellikle de pek konuşmazlar bile. Daha da kötüsü bu ailelerin bazısı İngiliz olmayıp, Orta Asya veya Afrika kökenli ailelerdir ve bazılarının konuştukları İngilizce'yi öğrenmemek, öğrenmekten daha iyidir :) Tabii ki bu sadece bir şans meselesi. Bazen de yabancı milletten olup size çok faydalı olabilecek ailelerle de karşılaşabilirsiniz.

Açıkçası Türkiye'de faaliyet gösteren birçok yurtdışı danışmanlık firması bu tür durumları ya bilmemekte ya da bilse bile bu durumlarla ilgili açıklama yapmaktan kaçınmaktadırlar. Çünkü onların çoğunluğu İngiltere'ye yapılması gereken bu işleri buradaki dil okullarına devretmekte ve gerisine karışmamaktadır. Dil okulları da evleri kendileri ayarlamak yerine oda kiralaması yapan şirketlerle bu sorunu çözmeye çalışmakta, sonuçta herkes bir şekilde kazancı paylaşmaktadır. Burada olan da ne yazık ki büyük ümitlerle ve büyük paralar harcayarak bu ülkeye dil öğrenmeye gelen öğrencilere olmaktadır. Kalacak yer meselesi bu tür yaşanabilecek sorunlara en basitinden bir örnektir. Bunun gibi olabilecek her tür soruna çözüm bulmak maalesef öğrencinin becerisine kalmaktadır. Yani gerçek muhatapların Türkiye'de kalmış olması başlı başına bir sorundur. Bu sorunu aşmak için yapılacak en mantıklı şey İngiltere'de de ofisi olan yurt dışı danışmanlık şirketlerini tercih etmek olabilir. Bu sizin sorunlarına daha kolay çözüm bulmanıza ve karşınızda bir muhatabınızın olmasına olanak sağlar.  

Bu yazıyı yazma amacım ise bizzat yaşadığım iki olay oldu.

Birincisi; Türkiye'den İngiltere'ye tatil dönüşü indiğimiz havalimanında, İngiltere'ye dil öğrenmeye gelen genç bir kız öğrencinin, daha önceden planlanmış olmasına rağmen onu karşılamaya gelen hiç kimsenin olmaması nedeniyle, ne yapacağını bilmez bir halde çaresiz ve ağlamaklı bulmak oldu. Eline verilen telefon numaraları da açılmayınca, bizlerin yardımıyla Türkiye'deki şirkete zar zor ulaşıp gideceği yere gitmesini sağlamıştık.

Diğeri de geçenlerde bana ulaşan ve dil kursu konusunda yardım isteyen bir arkadaşıma Türkiye'deki bir danışmanlık şirketinin fahiş fiyatlarda ücretler istemesi üzerine oldu. Özellikle kalacak yer konusunda Türkiye'deki danışmanlık şirketinin söylediği kira ücretinin, burada olan normal ücretin 2-3 katı olması bana çok garip gelmişti. Bende onu Londra merkezli  yurt dışı danışmanlık şirketi olan bir arkadaşıma yönlendirip sorunu daha ekonomik çözmesini sağladım.

Son olarak, danışmanlık şirketi seçerken yapacağınız en iyi şey bol bol araştırma yapmak ve çalışacak olduğunuz danışmanlık şirketinin referanslarına bakmak olabilir. Sizlere bu zorlu yolculuğunuzda kolaylıklar dilerim.

Sağlıcakla kalın...

1 yorum:

  1. tier4 vize için danışmanlık ücreti 1000 tl istendi vermedim. insanların bilgisizliğinden faydalanıp onlara umut satanların idamını istiyorum. en büyük kabahatse yine adam gibi açıklama koymayan uk konsolosluğunda mı yoksa bu ülkeye gitmeye uğraşanda mı bilemem

    YanıtlaSil