1 Eylül 2012 Cumartesi

İngiltere'de Yabanci Dil Öğrenmek

Değerli arkadaşlar bugün bu ikinci yazım. Ne yazık ki bu yazı da "İngiltere'de Öğretmenlik" yazısına göre daha kötü durumdayım. Yani daha az bilgi sahibiyim. Buraya neler yazacağım konusunda pek bir fikrim yok. Yine son zamanlarda yabancı dil kursu ile ilgili soruların artması ile birlikte kendimi bu yazıyı yazma zorunda hissettim.


İngiltere'de yabancı dil için uygun olan yerler için pek bir bilgim yok. Ama İngiltere'de nerede yaşamak isterdiniz deseniz herhalde güneyi tercih ederdim. Daha ılıman bir iklim ve daha güzel şehirler ve tabii ki birde Liverpool :) Geçen yılki gezimde çok beğenmiştim. Ama sıcak ve güneşli hava bu sevgide ne kadar etkili oldu bilemem :) Her neyse aslında dil okulunda yerden daha önemli olan bir şey ise şehirin insan profili olsa gerek. Yaşadığınız yerde ne kadar İngiliz varsa o kadar iyi, daha doğal aksan duyarsınız. Gerçi dil okullarının olduğu yerlerde yabancının olmaması nasıl mümkün olacak o da ayrı bir sorun ama. Sonuçta unutmayın sizde bir yabancısınız.

Ayrıca gelince bir sürü İngiliz arkadaşınız olacağını sanmayın. İngiliz öğretmenleriniz dışında bir tane bile olmayabilir. İngilizler çoğunlukla İngilizce bilmeyenlerle muhabbet etmeyi pek sevmezler. Sonuçta bir yabancıya bir şey anlatacağım diye niye uğraşıp dursunlar ki? Biz genelde bize gelen yabancılara çok misafirperver davranır(özellikle Avrupa ve Amerikalılara) çevresinde pervane oluruz. Çünkü onlar genelde bizim hep yaşamayı düşlediğimiz bir yerden gelmiş erişilmez varlıklardır(ironi yapıyorum:) Ama nasıl biz bir Arap veya Afrikalı'nın çevresinde pervane olmayacaksak onlarda biz yabancılara dönüp pek bakmazlar. Ayrıca gizliden bir ırkçılık damarları da vardır yani. Ama dıştan pek hissettirmezler.

Siz geldiğiniz yerde muhtemelen sizin gibi dil öğrenmeye gelmiş yabancı öğrencilerden bol miktarda arkadaş edinebilirsiniz. Burada önemli olan şey ise gidecek olduğunuz dil kursunda pek Türk bulunmamasıdır. Bu sizin için gerçekten kötü bir durum olur. Çünkü insan doğası gereği zor olan İngilizce konuşmaya yönelmek yerine kolay olanı, Türkçe konuşmayı tercih ediyor. Gurbet ellerde bir anda kendinizi diğer Türk arkadaşınız ile kanka olmuş bulabilirsiniz :) Dil öğrenmeye gelmişseniz özellikle kurslarda Türklerden uzak durun.

Onun dışında iyi seviyede İngilizce öğrenmek için kısa süreli kursları pek tavsiye etmiyorum. Genelde 6 aylık kursa gidenler bile yeterince İngilizce öğrenemediğini söylüyor. Bu işin en az süresi 1 yıl. Onun dışında geldiğiniz sürelerde sadece yurt dışı tecrübesi yaşamış olursunuz. İngilizceniz tahmin edeceğiniz gibi ilerlemez. Kısa süreli geliyorsanız buna hazırlıklı olun. Bunu küçümsemiyorum ama kısa sürede dil öğrenmek işin doğasına aykırı. Belki iyi seviyede İngilizceniz varsa kısa sürede burada pratik yapma imkanınız olur.

Yukarıda yazılanlar dil kursuna gelmeyi düşünen bir kısım arkadaşların canını sıkmış olabilir. Ama ne yazık ki gerçekler böyle. Buraya büyük hayallerle gelip umduğunu bulamayan çok fazla öğrenci olur. Bunları bilmelisiniz ki değerli paranızı harcamadan burada neyle karşılaşacağınıza kendinizi hazırlayın.

Son olarak bu ülkede dil okulun gitmeniz için öğrenci vizesine sahip olmanız gerekir. Turist vizesi ile gelerek burada dil okuluna yazılamazsınız. Öğrenci vizesi için ise bir dil okulu kaydı gerekir. Tüm bunları yurt dışı danışmanlık şirketleri ile yapmak en mantıklısıdır.

Evet geldik yazımın sonuna. Dil eğitimi konusunda da söyleyeceklerim ne yazık ki bu kadar. Daha fazlası hakkında bir bilgim yok. Eğer İngiltere'de dil öğrenmek istiyorsanız bir yurt dışı danışmanlık şirketinden yardım almanızdan fayda var. Kendi imkanlarınız ile bunu halletmeniz zor. İşin vize kısmı, okul kısmı ve kalacak yer kısmı ayarlamaları profesyonel yardım almanızı gerektirir. Yoksa kendi imkanlarınızla geldiğinizde buralarda rezil olabilirsiniz. Gerçi kurs ile gelip rezil olma da mümkün ama :) Ne yazık ki tüm bunlarda büyük bütçelerde para harcamanızı gerektirir. İngiltere gerçekten pahalı bir ülke. Özellikle Türkiye'den gelen para ile yaşamak için bayağı bir Türk parasına sahip olmanız gerekir.

Tüm bu nedenlerle size zorlu yolculuğunuzda kolaylıklar dilerim. Allah yardımcınız olsun.

Sevgi ve saygı ile...

Ahmet


5 yorum:

  1. Hocam bende bayramdan sonra londraya dil egitimi almak icin 6 aylik dusunuyorum.Bunun icin ne kadar butce ayarlamam gerekiyor;konaklama,okul ucreti,harslik vsvs..hersey dahil parayi ben karsilayacagim aillem degil bunun kisacasi egitim icin kac parayi gozden cikarmam gerekiyor techubenize dayanarak tahminen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda hicbir fikrim yok. Ingiltere dil egitimi ile ilgili forumlara sormani tavsiye ederim.

      Sil
    2. Ben size New College Manchester okulunu tavsiye ederim (sorunun ustunden 2 yil gecse bile cevaplayim dedm ;) ) Ben burada 4 aydir egitim aliyorum ve ortalama 9000 tl gibi para harcamism. Londra'da okuyan arkadaslarimdan neredeyse 30% derecede az. Cunki Manchester Ingilterenin 2. buyuk sehri olmasina ragmen yasamin en ucuz olan yeri. Ustelik okulda pek turk ogrenci de yok. Ben pek yararli buldum bu okulu.

      Sil
  2. Hocam Merhaba bende Cambridge Oxford Manchester yerlerinden birisinde egitim almak istiyorum turklerin çok yogun olmadigi yerler neresini onerirsin ve 9 aylik egitim yeterli olur mu ? Ileride master dusunuyorum ingilizcem çok iyi degil orta seviye bir ingilizcem var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yerde Türk vardır. Hatta gittiğin okullarda da Türk olabilir. Önemli olan vaktini Türklerle geçirmemen. 9 ay seni iyi bir seviyeye getirebilir.

      Sil