1 Eylül 2012 Cumartesi

İngiltere'de Araba Kiralamak

Merhaba. Yazın başında yazmaya karar verdiğim yazıyı yazmak tatil sonuna nasip oldu. İngiltere'de öğretmen arkadaşlarla yaptığımız gezi için bir araba kiralamıştık ve ben o zaman yaşadığım tecrübeleri sizlerle paylaşmaya karar vermiştim. Aslında bu yazının başlığı araba kiralamak olmalıydı, çünkü İngiltere'de araba kiralamak ile diğer ülkelerde araba kiralamak arasında pek bir fark yok. Ama ben İngiltere'de yaşadığım için burada yaşadıklarımı anlatacağım.


Araba kiralamak için yapacağınız ilk şey google'ı kullanarak bol miktarda araba kiralama sitesi bulmak olmalı. Bu arada arabayı ne kadar erken kiralarsanız o kadar ekonomik fiyatlar bulmanız mümkün hatırlatayım. Kiralama süresi yaklaştıkça kira ücretleri artıyor. Bir çok siteden fiyat almak lazım. Ve yapacağınız çok basit; en uygun fiyatı veren siteden arabayı kiralamak.

Burada dikkat etmeniz gereken şeyler ise; eğer arabayı kullanacak ikinci bir sürücü varsa onunda ismini yazdırmak gerekiyor. Çünkü sigorta şirketleri arabayı sürücü üzerine sigortalıyor ki eğer sigortasız bir sürücü arabayı kullanacak olursa bu çok riskli, Avrupa'da buna özellikle dikkat edilmeli. Ama ikinci sürücü için biraz daha fazladan fiyat ödemeniz gerekecek. Ayrıca hatırlatayım asıl sürücü veya ikinci sürücü fark etmez eğer sürücü 25 yaşın altındaysa young driver (genç sürücü) sayılıyor ve kira ücreti ciddi manada artıyor. Bunu bilmekte fayda var. Bizim gezimizde ikinci sürücümüz 24 yaşında olduğu için günlük 30 paund ek ücret istediler ki normalde 5 paunddu. Biz de ondan vazgeçmek zorunda kaldık. Tek başıma 5 günde 1000 mil yol kat ettim, biraz zor oldu :)

Onun dışında eğer bebeğiniz varsa car-sit almanız gerekir, polis yakalarsa hiç affetmez :) Bu da çocuklu aileler için önemli hususlardan.

Aşağıda yaygın olan bir kaç araba kiralama sitesinin linkini vereceğim;

http://www.carrentals.co.uk

http://www.rentalcars.com

http://www.kayak.co.uk/cars

http://www.travelsupermarket.com/c/cheap-car-hire

Son olarak bana göre en önemli olan kısmı anlatacağım. Bu araba kiralamalarında "excess" ücreti denilen bir durum var. Bu hemen hemen tüm araba kiralama şirketlerinde mevcut. Bu durum ise şöyle işliyor; eğer siz kullanım esnasında araba ile bir kaza yaparsanız arabayı kiraladığınız şirketin belirlediği "excess" miktarı kadarını karşılama sözü veriyorsunuz. Yani bir kaza yaptınız 2000 paundluk bir masraf çıktı mesela ilk 750 paundunu siz ödüyorsunuz, geri kalan 1250 paundunu şirket ödüyor. Eğer bu kaza 1000 paundluk bir kaza olsaydı yine 750 paundunu siz, 250 paundunu şirket ödüyor olacaktı. Zaten 750 paund altı tüm kaza masrafları da size ait olacaktı. Bu excess ücreti 500 ile 1500 paund arası değişiyor. Bu nedenle araba kiralarken bu durumu dikkate almak gerekiyor.

Excess ile ilgili Guardian'da bir yazı;
http://www.guardian.co.uk/money/2010/jun/12/excess-car-hire-insurance

Genelde kiralama siteleri excess'i karşılayan sigorta satın almanızı size teklif ediyor. Tahmini günlüğü 3-5 paund arası değişen bu sigortayı mutlaka yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Yoksa Allah korusun bir kaza anında 10-15 paundluk masraftan kaçayım derken 500-1500 paundluk masraflarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu mesele tam olarak yukarıda anlattığım gibi, biz araba kiralamadan önce bu mevzuyu bayağı ayrıntlılı araştırmıştık.

Eğer sizin araba kiraladığınız site bu sigortayı size teklif etmezse sadece bu tür sigortalar(car hire insurance) yapan siteler var, onlardan da bu sigortayı yaptırabilirsiniz. Her iki durumda da sistem şöyle işliyor. Siz bu şirketler aracılığı ile excess ücretini sigortalatmış oluyorsunuz. Eğer bir kaza olursa siz excess ücretini ödüyorsunuz, daha sonra sigorta şirketinden tahsil ediyorsunuz.

Car hire insurance yapan iki web sitesi linki aşağıda;

http://www.insurance4carhire.com

https://www.icarhireinsurance.com

Bu bana göre araba kiralamada en önemli iki şey birincisi erken kiralamak(daha ekonomik), ikincisi ise excess için sigorta yaptırmak olmalı. Eğer bu konularda sorun yoksa işlem tamam demektir.

Size iyi yolculuklar dilerim :)

Ahmet

8 yorum:

  1. Birkaç detay için ben de ekleme yapmak istiyorum.
    Buradaki gibi mazot ingilterede ucuz değil. 1.6 benzinli motor bir araç kiralamak 2.0 ve üzeri mazotlu araç kiralamaktan hem ucuz hem de yakıt tüketimi farkı olmuyor. Sadece güçlü araç kullanmanın keyfini yaşıyorsunuz. Sağdan direksiyonlu araç kullnmak alışkın olmayan için oldukça zor. Mümkünse alışana kadar otomatik araç kiralayın. Böylece riskleri azaltmış olursunuz. Bir de kiralamadan önce araçtaki varsa hasar ve eksikleri kayıt altına aldırın yoksa sizden bunların parasını isterler.

    YanıtlaSil
  2. ingiltere'de benzin, diesel ücretleri ne durumda? benzinin dizelin litresi kaç pound?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzin 1.35 sterlin, dizel 1.40 sterlin civarında değişiyor fiyatlar..

      Sil
  3. verdiğiniz bilgiler çok faydalı öncelikle emeğine sağlık.

    İlk kez Londra'ya geleceğim birkaç hafta sonra..İngiltere'ten Paris'e manş denizinden gitmek konusunda bilginiz varsa paylaşabilirmisiniz, fiyatı ve sefer sıklıkları..?

    bu arada Londra'da veya bulunduğunuz yere yakın bir yerde öğrenci tarzı tek odalı kalacak bir yer konusunda yardımcı olabilirmisiniz ? hazır gelmişken şöyle bir iki ay gezmek istiyorum tabi bu arada kalacak yer konusunu da netleştirmek lazım ?

    teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngiltere'den Parise araba ile gitme konusunda bir bilgim yok ne yazık ki. Diğer kalma konusunda doğrudan bir irtibatım yok ama bir arkadaşımız bloğa bu konuda yardımcı olabileceğini yazmış ona bi ulaşın istersiniz. İsmi Hilmi Türe. Maili: erasmusresidence@hotmail.com. Selamlar..

      Sil
  4. Excess yaptırırken full excess yaptırmayı ihmal etmeyin. National bana dedi ki lastikler ve ön cam insurance kapsamında değil. Patlattığım lastik ve üstüne çizdiğim jant için 208 pound ödedim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba size bir şey danışmak istiyorum. İlk defa ingiltereye gideceğim. Türk ehliyeti ile araç kullanabiliyor muyuz ? Ekstra bir şey yapmak gerekiyor mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ektstra bir şey yapmanıza gerek yok. Türk ehliyeti ile giriş yaptığınız tarihten itibaren bir yıl boyunca araba kullanabilirsiniz.

      Tabii ki burada şunu da göz önünde bulundurmak lazım; ben bu yazıyı yazdığımda Türkiye'de ehliyet alımı Avrupa Birliği standartlarında değildi. Şu an yeni yapılan sınavlar ile alınan yeni yeni ehliyetler Avrupa'da geçerli mi onu araştırmak lazım. Benim şuanki ehliyetleri İngiltere'nin sürekli olarak kabul edip etmediğine dair bir bilgim yok. Eğer bilgisi olan varsa buraya yazabilir, bir güncelleme yapmış oluruz. Ama dediğim gibi eski usulde ehliyetler bir yıl boyunca birşey yapmadan geçerli.

      Sil