24 Mayıs 2011 Salı

İngiltere'de Vergiler

Merhaba.  Hızlı bir yazı serisiyle karşınızdayım. Bu hafta içinde bu ikinci yazım olacak. Bu yazıda kısaca İngiltere'de yaşayan bir insanın muhatap olacağı vergilerden bahsedeceğim. Ama ticari olmayan normal vergiler. Bu ülkeye bir vergi toplama cenneti diyebilirsiniz, her şeyin bir vergisi var :)


Aklıma gelen vergi türleri;

1. Council Tax (Belediye Vergisi); Eğer İngiltere'de ev kiralamışsanız (studio filat, flat, house, etc.) bunun için belediyeye council tax ödeyeceksiniz demektir. Burada yaşayan biri için en büyük problemlerden birisidir council tax. Belediye bunu size karşı verdiği hizmetlerin karşılığı olarak alır. Yaşadığınız şehre, evin büyüklüğüne, konumuna, evde kalan kişi sayısına göre counxil tax'ın miktarı değişir. Genellikle yıllık 900 paunddan başlar, 2000 paunda kadar gider. Normal standart evler için söylüyorum. ( Londra fiyatları hakkında bir fikrim yok)  Genellikle on aylık dönemler içinde ödenir.

Kimi kişiler council tax'tan muaftır; devlet yardımı alanlar, full time eğitim gören öğrenciler, diplomatik görevliler, v.s.

Kimi kişiler de council tax'tan indirim alır; evde tek başına yaşayanlar (%25 indirim), özürlü olanlar, v.s.

Yukarıdaki yazılanlar muaf ve indirim alanlardan bazılarıdır. Diğerleri sizin durumunuza uymayabilir. Bunları öğrenmek için ilgili bulunduğunuz belediyenin web sitesine veya direct.gov.uk 'ye bakabilirsiniz.

Eğer oda kiralamışsanız veya paylaşımlı bir evde kalıyorsanız, çoğunlukla council tax kiraya dahil olur.

Council tax ile ayrıntılı linkler (İngilizce):
http://www.direct.gov.uk/en/HomeAndCommunity/YourlocalcouncilandCouncilTax/index.htm
http://www.communities.gov.uk/documents/localgovernment/pdf/1198171  (pdf)

Resmi görevli gelecek öğretmen arkadaşları en çok zorlayacak vergi türü budur. Çünkü aylık tahmini 90-120 paundunuz council tax'a gider. Genel olarak buraya gelen resmi görevliler (büyükelçilik veya konsolosluk) council tax gibi daha birçok vergiden muaftır. Ama bizler hariç. Her ne kadar bizi buraya gönderenler resmi görevli olduğumuzu söyleselerde burada öyle bir konum beklemeyin. Yani bizler burada Türk Devletine karşı resmi ama ne yazık ki İngiltere devletine karşı gayrı-resmi çalışanlarız. Vize alırken Türkiye Büyükelçiliği bize sponsor olmasına ve maaşlarımızı ödemesine rağmen Resmi Kimliğimiz konusunda bir belirsizlik vardır. Bunu da burada üzülerek belirtmeliyim. Bu nedenle ailesiyle birlikte gelen birçok öğretmen arkadaşımız council tax vergisini ödememek için paylaşımlı evlerde kalmaktadır ki bu gerçekten çok acı bir durumdur. Geçenlerde bir öğretmen arkadaşımın ifadesi çok hoşuma gitti, onu da söyleyip bu tatsız konuyu kapatayım. Bizler buraya gelen resmi görevliler arasında en az maaş alıp, en fazla vergi ödeyen bir topluluğuz :)

2. TV Licencing (Televizyon Vergisi): Eğer evinizde televizyon varsa ve izliyorsanız yıllık 145.50 paund televizyon vergisi ödeyeceksiniz demektir.
 http://www.tvlicensing.co.uk sitesinde konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Eğer bu vergiyi ödemezsiniz, evinize belli aralıklarla mektuplar gelir, sizden vergiyi ödemenizi isterler, ödemezseniz ceza ödemekle tehdit ederler. Sonra resmi görevlileri vardır, evleri gezerler kontrol ederler, yani bir şekilde peşinizi bırakmazlar :) Eğer evde televizyon var ama izlemiyorsanız bu vergiyi ödemek zorunda değilsiniz. Bunu görevliye güzelce ifade etmeniz lazım.

3. Road Tax (Yol Vergisi):  -Eğer  arabanız varsa- araba için altı aylık dönemde veya yıllık olarak road tax vergisi ödersiniz. Bu vergi arabanın CO2 emisyonuna bağlı olarak yıllık 95 paunddan başlar, 460 paunda kadar çıkar. Eğer bu vergiyi ödemezseniz arabanızı trafikte kullanamazsınız.

Ayrıntılı bilgi aşağıdaki linkte (İngilizce)
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/OwningAVehicle/HowToTaxYourVehicle/index.htm

Merak etmeyin vergiler bu kadar. Ama emin olun bunlar size fazlasıyla yeter :)

Selam ve saygı ile...

Ahmet

19 yorum:

  1. Ahmet Bey Merhaba,
    Eminim ki benzer türden taleplerle sıkça karşılaştığınızı tahmin ediyorum. Eşim sizi izlemeye aldığını ve çok faydalı bilgiler paylaştığınızı söylemişti. Ancak okuma fırsatım oldu yazdıklarınızı.
    Bendeniz Polis Akademisinde Öğretim üyesiyim ve 3 aylık görevlendirme ile İngiltere'ye gelme imkanı tanındı. zaman daralmasına rağmen henüz bir ilerleme sağlayamadım. Bana çok uzak şeylerdi bunlar.
    Benim öncelikli sorunum bir üniversiteden kabul almak. Sonra Klacak yer. Hangi şehir olduğu hiç önemli değil, zira öncelikli amaç çocukların yabancı bir ülke görmesi, dil sorunlarını mümkün olduğunca aşmaları. tabi benim için de bu öncelikler aynı. konuşma açısından özürlüyüm.
    Bu konuda şahsıma özel yardımınız olabilir mi?
    Saygılarımla...

    İbrahim Dursun
    ibrahimdrsn@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Ibrahim bey sorunuza cevabimi mail olarak yazdim. Selam ve saygi ile..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Ahmet bey çok güzel bir blog tutmuşsunuz.Benim sroum ben istanbulda yazılım mühendisliği okoyorum.Seneye okulu bitirecem.Ben orda okulu bitirdikten sonra hem orda çalışmak ve ingilizcemi geliştirmek istiyorum.Türkiyeden orda iş bulabilirm.Bulsam da çalışma iznim olmadığı için çalışabilir miyim.Çalışma izni almak için şirketin işe alması yeterli mi?Yani kısaca nasıl bir yol izlemem gerekir.Ayrıntılı bir şekilde cevaplarsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ayrıntılı bir cevap istemişsin. Birden kendimi İngiltere danışma bürosu elemanı gibi hissettim :) Ama değilim ne yazık ki! Ben de buraya devlet tarafından gönderilmiş, vizesi devlet tarafından alınan normal bir öğretmenim. Ha bu blogda bu kadar bilgiyi nerden yazdın dersen sadece iyi bir gözlemci ve araştırmacıyım, yaşadığım her şeyi yazdım diyebilirim. Sorduğun soruyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi değilim ne yazık ki. Hatta çok bir fikrim bile yok diyebilirim. Tek bildiğim buradan iş bulursan, şirket sana referans olur ve vize alman daha kolaylaşır. Zaten muhtemelen alacağın vize de iş ile ilgili bir vize türü olacağı için çalışma izni olan bir vizen olmuş olacak. Ama sana tavsiyem, en iyisi senin durumunda olan birine ulaşmaya çalış veya bir danışma şirketinden yardım al.

      Selamlar..

      Sil
  4. Herkese selamlar.Ahmet abi bende size herkes gibi soru sormak istiyorum . Ben liseyi henuz yeni bitirdim meslek lisesi ve okula yani universiteye ara verdim su anda turizm isinde calisiyorum kendime gore de iyi ingilizcem var bende ingiltereye gitmek cok istiyorum ama hic bir imkanim yok ornegin okul,para gibi seyler okullan olmasi imkansiz dil egitimi almak icin gidecem onunda verecek param yok acaba ordan bir arkadas beni turist olarak cagirsa gitme sansim varmi turist ayini doldurduktan sonra kacak rolune giriyosun bende kacak olmak istemiyorum herkes gibi ulkeme istedigip zaman gelip gitmek istiyorum mesela turist olarak gittigimde orda is bulup tekrar tr ye dondugumde o isi gosterip gitme ihtimalim var mi inan bu islerden anlamam pasaport vize felan yalniz ne dogru duzgun param var ne de gosterecek okul aileminde mal varligi yok benim icin oraya gitmek hayalmi sizce? Benimkisi biraz hayal ama yapacak bisey yok hayat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayagi bi hayal olmus :) Dusundugunu yapamazsin. Buraya turist olarak gelirsen calisma iznin olmaz. Ancak sonrasinda kacak olarak kalabilirsin ki bunu aklina bile getirme. Basini isten kaldiramazsin, hayat cekilmez olur. Seni islerde oyle bir kullanirlar ki geldigine gelecegine pisman olursun. Sen isine saglamca yapis, gidebiliyorsan da universiteye git benim tavsiyem.

      Sil
  5. Tesekkurler abi . Yaliz cevremdeki insanlar diyor ki herhangi bir universite kazan basvur ingiltereden 6 ay vize alacaksin sonra vizen bitip tekrar turkikyeye dondugunde bu sefer yine basvurursun bu sefer 1 yillik alirsin hatta 1 yillik senin icin daha kolay olur diyorlar .peki ben bu vizeleri alirken turkiyedeki okul universite ne olacak kafam karisiyor burda.Abi ders calissam basarrimda inan ders felan calisitigim felan yok suan turizmdeyim yani zaman pek kalmiyo sosyal hayat bide abi 6 ay vize icin universiteye gidersem ne kadar paraya ihtiyacim olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamadigim Turkiyede universite mi? Ingiltere'de universite mi? eger Turkiye ise burada niye 6 ay vize verecekler anlayamadim. 6 aylik olan turist vizesinden bahsediyorlar herhalde ki onun icin universite okumana gerek yok. herkes alabilir. onun disinda 6 aylik ogrenci vizesi de alabilirsin onun icin ingiltere'de 6 aylik dil kursuna gitmen lazim. yani aslinda sana ne demek istemisler tam olarak anlayamadim. sana dedikleri bu vizeler ne vizesi? turist, ogrenci, calisma???

      Sil
  6. Oncelikle cok tesekkur ederim Ahmet abi . Yalniz bir sorum daha olacak cevremdeki insanlar eger universiteyi kazanirsan yani gidersen 6 ay icin vize alirsin ingiltereden sonra vize suren bittiginde tekrar turkiyeye gelip bu sefer 1 yilicin alabilirsin diyolarlar peki ben bunlari yaparken turliyedeki okulum ne olacak? Yasim 17 lise bitti okula ara verdim bir sure calisiyorum su anda gidersem benim icin iyi olur ders calissam kazanirim universiteyi giderim ama sorun calismiyorum ders. Birde abi universiteye gidersem bu 6 aylik vize icin en az kac paraya ihticim oluur ?

    YanıtlaSil
  7. Ahmet Bey yazdığınız faydalı bilgiler için teşekkür ederiz. Benim sorum şu daha doğrusu aklıma takılan nokta şu ki; İngiltere'de alınan vergiler sadece bu kadar mıdır, başka vergiler yok mudur ? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Calisanlar icin ayrica vergiler vardir ama normal yasamda odeyeceginiz vergiler kisaca bunlardir.

      Sil
  8. Ve şöyle bir sorum daha olacak Ahmet Bey.. Çeşitli internet sitelerinden İngiltere'deki araç fiyatlarına bakıyorum Türkiye'ye kıyasla tabi ki uygun gibi gözüküyor fakat bir de İngiltere piyasasından bakacak olursak sizce fiyatlar nasıldır ? Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araba fiyatlari burada oldukca uygundur. Turkiyede ithal diyeceginiz arabalari burada normal bir maastan daha az miktara almaniz mumkundur. Burada asil sorun olan araba fiyatindan ziyade sigorta miktaridir. Buraya gelen yeni soforler icin genellikle sigorta miktari araba fiyatini gecmektedir.

      Sil
    2. ahmet bey merhaba., londraya gelmeden oncede simdi de vakit buldukca blog unuzu takip etmeye calisiyorum tesekkurler oncelikle verdiginiz bilgiler icin., ben esimle birlikte 1 yilligina tarim bakanligi gorevlendirmesiyle geldim aralik ayinda., size sormak istedigim evde TV kullanmiyoruz ama sizinde bahsettiginiz gibi mektuplar geliyor araliklarla tv licencing i odeyin diye ve mektuba gore eger cep tel. nu kullaniyorsaniz odemeniz gerkir deniliyor bu konudaki fikriniz nedir?? saygilar.,

      Sil
  9. çok saçmaymış tv'yi izlemiyorum derim parayı vermem :) sanırım laf olsun diye bir vergi bu. o görevliler geldiğinde kapıyı açmadan tvyi toparlarım fişlerini vs. kullanmıyorum derim. sizce de saçma değil mi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Laf olsun diye değil :) BBC teklam almıyor, bu vergilerle yayın yapıyor. Türkiye'de bilirsiniz, bu tür vergiler farklı faturalara raeklenir (su, elektirk, v.s.)Televizyon izlediğinizi tespit eden özel cihazları var(olduğunu söylüyorlar), internetten izliyorsanız bunu ip numaranızdan tespit edebilirler. Tabii ki bu sadece mahkeme aşamasına kadar giderseniz başınızı ağrıtacak durumlar. Yoksa tespit etmek şu teknolojik devirde zor olmasa gerek :)

      Sil
  10. peki abi bu ilticada bulunmak isteyenler nasıl yapıyorlar kabul ediliyorlar mı

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Ahmet kardesim. bilmiyorum hala ingilterede misiniz ! Su vergi olaylarinla bayagi bir korkuttunuz milleti ve beni de.. Ben ingiltereye bagli bir ada da yasiyorum. kagit uzerinde bir sorunum yok geli[ oraya yerlesmek sorun degil benim icin uk pasoportum var. Ev alma ve ev vergisi konusunda bir gozleminiz var bir ticari ver gi olayi. Tesekurler
    Halil
    hyazoglu@yahoo.com

    YanıtlaSil