3 Mart 2011 Perşembe

İngiltere'de Ehliyet Almak

Merhaba. Nihayet vakti geldi. Uzun zamandır yazmayı planladığım ama bir türlü başına oturamadığım ehliyet yazısını yazmaya muvaffak oldum. İnşallah beğenirsiniz ve sizin için faydalı olur. Bir sonraki yazı planımı gerçekleştirebilmem için bu yazıya başlamam lazımdı, sonunda başladım ve bitirdim. Sonraki yazının konusu ise süpriz olsun. Bundan sonra özellikle Türkiye'de yaşayanlara faydalı olacağıını düşündüğüm 1-2 yazı yazma planım var. Bakalım ne zaman başlar veya ne zaman tamamlarım :)

Bu yazımda İngiltere'ye ilk gelen hemen herkesin aklına gelen ama neyi nasıl yapacağını pek bilemediği İngiltere'de ehliyet alma sorununu çözmeyi planlıyorum. Özellikle de Türkçe bilgi isteyenler için ideal bir yazı olacak :)

Yazıya başlamadan önce bir kaç genel bilgi vereyim. İngiltere'de yaşayan herkes 17 yaşına girdiğinde ehliyet almak için başvuruda bulunabiliyor. Motor, araba veya daha büyük bir araç kullanmak için ona uygun ehliyetiniz olmalı. Türkiye'den geldiğinizde eğer Türk ehliyetiniz yoksa araba kullanmak için zaten ehliyet almalısınız. Eğer Türk ehliyetiniz varsa - ne yazık ki - yine ehliyet almak zorundasınız. Çünkü Türk ehliyeti burada sadece ülkeye giriş yaptığınız ilk bir yıl boyunca geçerli. Bu Avrupa Birliği üyesi olmayan tüm ülkeler için geçerli. Ama eğer ehliyetinizi herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden almışsanız ehliyetinizi burada da kullanabilirsiniz. Aynen İngiltere'de aldığınız ehliyeti her Avrupa Birliği üyesi ülkede kullanabilecek olduğunuz gibi.

Ehliyet almanın 3 temel aşaması var:

1. Provisional Licence (Geçici Lisans) almak.
2. Test sınavını geçmek.
3. Pratik sınavını geçmek.

Bu üç aşamayı tamamlayan herkes İngiltere'de ehliyet sahibi olabilir. Ayrıca sürücü kursuna gidip ders almanız gerekmiyor. Ben bu aşamaları sırayla size anlatmaya çalışacağım. 

Birinci aşama olan "provisional licence" almak için yapmanız gereken basit. Bir post office gidip başvuru formu alıp onu dolduracak, sonra posta yolu ile üzerinde yazılı adrese göndereceksiniz. Burada posta yolu ile başvuru yaparken benim başıma şöyle bir problem geldi; başvuru formunun üzerinde İngiltere'de yaşayan oturum sahibi bir kişinin senin sen olduğuna dair kefil olması ve en az iki yıldır seni tanıdığına dair ilgili bölümü imzalaması gerekiyor. Ama ben İngiltere'de bir yıldır bulunduğum için imzalayacak kişinin beni en az iki yıldır tanımasının imkanı yok. Yani formda bu benim Türkiye'den ahbabım, tanıdığım, çok iyi tanırım gibi bir bölümde yok :) Eğer sizin de böyle bir sorununuz varsa alternatif olarak benim yaptığımı yapabilirsiniz; yani formu doldurup, ilgili kısmı boş bırakarak doğrudan DVLA(Driver and Vehicle Licensing Agency)'nın size yakın olan bir ofisine başvurmak. Burada kendinizi tüm benliğinizle ispatlayabilirsiniz. :) Bu arada başvuruya giderken yanınıza; doldurulmuş başvuru formunu, pasaportunuzu ve 50 paund(çuk) para almayı unutmayın.

Size en yakın DVLA ofislerinin listesini ve adreslerini aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.
http://www.dft.gov.uk/dvla/contactus/localoffices/findnear/england.aspx

Ayrıca eğer İngiltere'de oturum sahibi iseniz yorulmanıza hiç gerek yok. Koltuğunuza rahatça oturup aşağıdaki linkten online başvuru yapabilirsiniz.
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/Motoringtransactions/BeforeyouapplyA/DG_10032690

Evet tüm bu başvuru sürecini atlattıktan sonra artık posta yolu ile gelecek olan geçici ehliyetinizi beklemeye başlayabilirsiniz. Gelmesi 2-3 hafta kadar sürecektir. Bu arada başvuru sırasında pasaportunuzu da alıyorlar, onu da ayrıca size geri gönderiyorlar. Normalde posta yolu ile başvurken de pasaportunuzu gönderiyorsunuz. Bu nedenle pasaportunuzu göndermeden önce bir aylık süre içinde yurt dışına çıkma durumunuz varsa başvurunuzu erteleyin veya gecikme gibi aksilikleri her zaman göz önünde bulundurun.

Provisional licence'niz elinize ulaştıktan sonra bu ehliyet ile İngiltere'de araba kullanmaya başlayabilirsiniz. Ama arabanın ön ve arka bölümlerine L işareti takıp "learning" sürücü olduğunuzu belli etmeniz lazım. Ve araba kullanırken yanınızda en az 21 yaşında ve normal İngiliz sürücü ehliyeti olan birisi olmak zorunda. Ayrıca geçici ehliyetinizle otobanda araba kullanamıyorsunuz. Şartlar çok mu oldu :) Siz bence en iyisi yeni ehliyetinizi alasıya kadar -eğer varsa- Türk ehliyetiniz onunla idare edin. En kısa zamanda da normal İngiliz ehliyetini almaya çalışın.

Geçici ehliyet aşaması bittikten sonra en kısa sürede test sınavı için başvuru yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki linkten online başvuru yapabilirsiniz.
http://www.direct.gov.uk/prod_consum_dg/groups/dg_digitalassets/@dg/@en/documents/digitalasset/dg_186295.html
Başvuru yaparken provisional driving licence number ve herhangi bir debit veya kredi kartı numarası gerekiyor. Başvuru esnasında sınavda Türkçe dil desteği istiyorsanız ilgili seçeneğini seçebilirsiniz. Normalde sınav İngilizce ama Türkçe dil desteği seçerseniz sınav esnasında soru veya şıklar üzerinde tıklayarak Türkçe anlamını dinleyebiliyorsunuz. Sınava başvuru ücreti ise 31 paund. (Mart 2011).

Burada şuna dikkat edin, geçici lisansınızı aldıktan sonra sınava ne kadar çabuk başvurursanız o kadar iyi olur, çünkü birçok sınav yerinde müsait sınav tarihini 2-4 hafta sonrasına ancak bulursunuz. Bu sınav bekleme süresini ise sınava hazırlanarak geçirirsiniz.

Theory Test hakkında ayrıntılı bilgi isteyenler aşağıdaki linki inceleyebilir.(İngilizce)
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/LearnerAndNewDrivers/TheoryTest/index.htm

Sınav başvurusunu yaptıktan sonra sıra geldi sınava hazırlanmaya. Bunun için biraz sınavdan bahsetmem lazım.

Test sınavı iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşama normal klasik trafik-motor-ilk yardım kısmından oluşan çoklu-seçim test sınavı, diğeri de bu aşamayı bitirdikten sonra hazard perception(tehlike algılama) bölümü. Birinci aşamayı geçmek oldukça kolay, eğer herhangi bir sürücü sınav hazırlık kitabındaki soruları çözme imkanınız olursa sorularda muhtemelen aynısı olacaktır. Sınavı geçmek için 50 sorudan en az 43 tanesini doğru cevaplamak zorundasınız. Sınav süresi 57 dakika. Bu bölüm bittikten sonra hazard perception(tehlike algılama) bölümü başlayacak. Arada 5-10 dakika dinlenme imkanınız var. Bu bölümde içince 15 tehlikeli durum bulunduran 14 tane video klipten oluşmakta. Bu kliplerde siz arabanın içinde araba kullanır konumdasınız ve yolda giderken karşınıza gelen tehlikeleri tahmin edip, doğru bir zamanlama ile farenin sol tuşuna tıklamanız lazım. Uyanıklık gösterip sürekli gereksiz tıklamalar yapmanız o klipten sıfır puan almanıza yol açabilir. Onun için tehlikeleri gördükçe tıklama yapmanız iyi olur. Aynı klip içinde normalde 1 (sadece birinde 2 tehlike) tehlike var ama siz her tehlike tahmininizde tıklama yapmanız iyi olur. Çünkü tehlikeyi algılama zamanınıza göre bilgisayar 1-5 arası puanlama yapıyor ve toplam 75 puan üzerinden en az 44  puan almanız lazım.

Açıkçası bu bölüm bana biraz gıcık geldi, çünkü tehlike algılama zamanı kişiden kişiye değişen bir şey. Burada en üst puanı almak için en uygun zamanda tıklamanız lazım. Bu nedenle tehlikeyi ilk sezdiğiniz andan itibaren 2-3 tıklama yapmakta fayda var. Bilgisayar tıklamalardan kazandığınız en yüksek olan puanı size veriyor. Bu konuda internet üzerinde ücretsiz deneme sınavları bulabilirsiniz. Ayrıca youtube'da konuyla ilgili birçok video bulabilirsiniz. Sınavdan önce evde deneme yapmanız çok faydalı olacaktır. Hazard perception ile ilgili faydalı linkler;
http://www.youtube.com/watch?v=AHS9vQlew_M (hazard perception resmi videosu)
http://www.britannia-driving-school.co.uk/hpt/hpt1.html (free online sınav)
http://www.learnerdriving.com/hazard-perception-test/free-hazard-perception-test.php (free online sınav)
http://www.theory-test.co.uk/asp/hpt_flashdisplay.asp (free online sınav)
http://www.youtube.com/profile?user=seosubmissiononly#p/u/17/jy4zkqm2Ffs (youtube eğitim videoları)

Ayrıca tüm teori sınavı ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.(İngilizce)
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/LearnerAndNewDrivers/TheoryTest/DG_4022534

Sınavı geçtikten sonra size sınavı başarıyla geçtiğinize dair bir sertifika veriyorlar. Bu kadar dokümandan ve biraz da çalıştıktan sonra teori sınavını rahat rahat geçersiniz artık :) Bu belge iki yıl boyunca geçerli olacak. Yani teori sınavını geçtikten sonra iki yıl içinde pratik sınavına girip başarılı olmanız lazım. Bu süre içinde hala pratik sınavına girmemiş veya girmiş başarılı olamamışsanız teori sınavı geçersiz hale geliyor. Eğer kendinizi pratik sınava hazır hissediyorsanız sınav için başvurabilirsiniz. Bunun içinde iyi bir planlama yapmak lazım. Çünkü bir çok sınav yerinde sınava girebilmek için uygun tarihi 1-2 ay sonrasına ancak bulabilirsiniz. Sınavı aldıktan sonra sıra geldi pratik yapmaya.

Kendi arabanız varsa onunla pratik yapabilirsiniz. Youtube'de sürüş teknikleri ile ilgili bol miktarda eğitim videoları mevcut. Bazılarını aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz;

Onun dışında her ne kadar tecrübeli bir şoför olsanız da benim size tavsiyem iyi bir hocadan pratik dersi almanız. Bu konuda çevrenizdeki tanıdıklara sorarak kendinize iyi bir hoca ayarlayabilirsiniz. Belki şoförlüğünüz iyiyse 4-6 ders arası ders alarak sınava hazır hale gelebilirsiniz. Ders ücretlerinin saati 20-25 paund arası değişiyor. Ders almanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü ben 14 yıllık ehliyet sahibi olmama ve 11 yıldır sürekli araba kullanmama rağmen 4-5 ders aldım. Ve normalde bildiğim zannettiğim bir çok şeyi aslında yanlış yaptığımı gördüm. Biraz da burada uygulama farklılıkları var tabii ki. Mesela roundabout(dönel kavşaklar)larda öyle kurallar var ki bunları ders almadan öğrenmek gerçekten zor. Ben neden dönel kavşaklarda korna yediğimi ancak ders aldıktan sonra anladım :)) Ayrıca eğiticiniz kursta 3-point turn, reverse parking, parallel parking, emergency stop, v.s. gibi sınavda karşınıza çıkacak bir çok bölümü de kurallara uygun nasıl yapmanız gerektiğini öğretecektir.  Bu arada size ders veren eğitici muhtemelen yapacaktır ama yapmazsa ondan bir "mock exam"(deneme sınavı) yapmasını isteyin. Sınav öncesi durumunuzu görmeniz açısından çok iyi olacaktır. 

Sınava online başvuru için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. Sınav ücreti 62 paund. (Mart 2011)
Ayrıca pratik sınavı hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki tıklayınız.(İngilizce)


Sınav esnasında isterseniz yanınıza Türkçe çevirmen bulundurabilirsiniz. Bunun için sınava başvuru esnasında ilgili bölümde bunu belirtmeniz lazım. 

Sınava eğer özel ders almışsanız hocanın arabasıyla girebilirsiniz. Bu biraz daha pratik oluyor ve sizin sınav için ders aldığınızın da göstergesi olmuş oluyor. Artı bir puan yani :) Ama eğer ders almadan sınava girecekseniz kendi arabanızla da sınava girmeniz mümkün. Bunun için kimi şartlar var, onları iyice öğrenin
.
Mesela güvenlik sorunları nedeniyle kimi arabalarla sınava girmek yasak.
Onun dışında arabanızda herhangi bir sorun olmamalı (lamba,göstergeler,v.s.), L etiketleri öne-arkaya yapıştırılmış olmalı ve sizi sınav yapacak hoca için arkayı görecek dikiz aynasını temin etmeniz lazım. Bu aynayı www.e-bay.co.uk'da bulabilirsiniz. 
Arabanız sınava uygun değilse veya sınav anında bir sorun baş gösterirse sınavınız iptal olabilir ve dolayısıyla sınav ücretiniz yanabilir.

Sınav süresi 40-50 dakika kadar sürüyor. Sınavdan önce sınavı yapan hoca sizin görme becerinizi ölçmek için 10-15 metre ilerideki bir arabanın plakasını okutuyor. Sonra araba başında "show me, tell me"(göster,söyle) bölümünde size arabayla ilgili bir şeyler soruyor.

"Show me, tell me" soru ve cevaplarını aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz; http://www.direct.gov.uk/dr_consum_dg/groups/dg_digitalassets/@dg/@en/@motor/documents/digitalasset/dg_170484.pdf 

Bu bölümden sonra arabaya binip sınav yapan hocanın direktiflerine göre arabayı kullanıyorsunuz. Sınav içinde size 3-point turn, reverse parking veya parallel parking'den birini (+ emergency stop) yaptırabilir. Ayrıca yeni çıkan bir kurala göre sınav içinde on dakikalık "independent driving"(bağımsız sürüş) denilen bir bölüm var. Bu bölümde hoca sizden bir tabelayı takip etmenizi veya çizilmiş bir şemaya bağlı olarak yolu bulmanızı isteyebilir. Burada eğer gideceğiniz yönü unutursanız tekrar hocaya sorabilirsiniz. Amaç sizin hafıza gücünüzü ölçmek değil, bağımsız olarak trafikteki araba kullanma becerinizi ölçmek. Sınav sonunda test merkezine döndüğünüzde son olarak bir "bay parking" yapınca sınavı sağ salim bitirmişsiniz demektir. Burada sınav sonucunu öğreneceksiniz. Eğer sınav içinde 15'ten fazla minor fault(küçük hata), 1 serius fault(ciddi hata) veya 1 dangerous fault(tehlikeli hata) yaparsanız sınavı ne yazık ki kaybettiniz demektir. Sınav çok riskli ve sıkıntılı bir süreç. Çünkü yaptığınız bir ciddi hatada sınavı kaybediyorsunuz ve dolayısıyla tüm emeğiniz ve sınav ücreti boşa gitmiş oluyor. Ben sınava girerken kendimi oldukça hazır hissediyordum ve kendime güvenim tamdı. Sınavın tamamında bir tane minor(küçük) hata yapmama rağmen sadece bir yerde yolu şaşırdığım için yanlış manevra yaptım. Sonuç "serius fault". Yani bir hatadan dolayı sınavı geçemedim. Hatta sınavı yapan hocada üzüldü, iyi kullandın ama böyle bir hata da seni geçiremem falan filan. Bize de sınavı geçmek ne yazık ki  ikinci sınava kaldı.(inşallah:) Bu nedenle Türkiye'deki gibi rahat bir sınav beklemeyin kesinlikle..

Eğer tüm aşamaları başarılı olarak geçmişseniz  ehliyet almaya hak kazanmışsınız demektir. 2-3 hafta içinde yeni ehliyetiniz elinizde olacaktır. Bundan sonra İngiltere'nin tüm yolları sizindir :) Ehliyetinizi güle güle kullanın.

Ayrıca eğer İngilizce ile ilgili sorununuz yoksa www.direct.gov.uk 'deki motoring bölümü size konuyla ilgili tüm ayrıntıları verecektir. Onu da incelemenizi mutlaka öneririm. 

Ayrıca kendi yüklemem olan Türkçe Theory Test CD'sini de aşağıdaki linklerden indirip kurabilirsiniz.
http://www.4shared.com/get/VYVabAmA/Driving_Theory_CDpart1.html
http://www.4shared.com/get/GhGAl5Im/Driving_Theory_CDpart2.html
http://www.4shared.com/get/XWJOVuMf/Driving_Theory_CDpart3.html
http://www.4shared.com/get/mlHIu20E/Driving_Theory_CDpart4.html
http://www.4shared.com/get/pdKLUMvL/Driving_Theory_CDpart5.html

Driving Theory Test'e hazırlanmak için;
Highway Code kitabı(pdf)
http://www.4shared.com/get/-TrjPaxe/The_Highway_Code_Aug_2010.html
Traffic Sign Kitabı (pdf)
http://www.4shared.com/get/5nNx_L6z/trafficsigns.html

Pratik sınavı eğitim videosu (sınav yapan kişinin size vereceği direktifler anlatılıyor):
http://www.youtube.com/watch?v=ytIQvNRehTY&NR=1

Pratik sınavı esnasında olası hatalar anlatılıyor:
http://www.youtube.com/watch?v=ytIQvNRehTY&feature=related


Sürücü değerlendirme rapor kağıdı (pdf) - sınav öncesi durum değerlendirmesi adına faydalı


Pratik sınavında sınavı yapan hocanın kullandığı rapor kağıdı (Driving Test Report)
http://www.johnexley.co.uk/dl25.htm (sınav esnasında nelerden değerlendirildiğinizi öğrenmek adına çok faydalı)

Pratik sınavı değerlendirme kriterleri açıklamaları:
http://www.dft.gov.uk/dsa/Documents/forms/Driving_Test_Report_ExplainedDL25D.pdf

Yazımın sonuna geldim. Oldukça ayrıntılı bir yazı oldu herhalde :) İnşallah ehliyet almak isteyenlere faydalı olur.

Saygı ve selamlarımla..

Ahmet Kahya

MUTLU BİR EK YAZI: İlk girdiğim ve başarısız olduğum sürüş sınavından bir ay sonraya tekrar sınav randevusu almıştım. Allaha şükür bugün itibariyle (21/03/2011) sürüş sınavını kazanmış bulunmaktayım. Sınav gerçekten stresli bir şeymiş. Sınavdan sonra sanki üzerimden bir ton yük kalkmış gibi oldu :) Sınava önceki sınavı yapan hoca geldi, beni hatırladı. Şanslı bir durumdu, çünkü önceki sınavda genel olarak kötü geçmemişti. Bu sınavı da sadece bir küçük hata ile tamamladım. Sonunda artık bir "British Driving Licence"  sahibiyim. Artık İngiltere'nin tüm sokakları benimdir :)))

90 yorum:

  1. Yazı her ne kadar bitmiş olsa da aklıma geldikçe kimi eklemeler yapmaya devam edeceğim. Burada pratik sınavına girmeden öncesi için kimi tavsiyelerde bulunacağım. Bunlar genellikle bizim araba kullanırken dikkat etmediğimiz ama bana ders veren hocanın sürekli uyardığı şeylerdi:
    1. Sağa ve sola dönüşlerde önce dikiz aynasına sonra sağ veya sol aynaya bakılacak ve sinyal verilecek. Biz genelde tam tersini yaparız. Önce sinyal verir, sonra arkaya veya sağa-sola bakarız
    2. Her zaman hareket ederken ve şerit değiştiriken kör noktayı kontrol et. Buna çok fazla önem veriyorlar.)
    3.Öndeki araba ile mesafeni her zaman koru.
    4. Roundabout'lara yaklaşırken her zaman hızını azalt ve aynadan arkayı kontrol et, roundabout içinde şerit ihlali kesinlikle yapma.(serius veya dangerous fault)
    5. Yeni yola girişlerde hız levhalarına dikkat et. Hız sınırlamalarına her zaman uy.
    6. Trafik ışıklarına yaklaşırken hızını azalt.
    7. Trafik sıkışıklıklarında yaya geçitlerinin üzerinde durma.(serius veya dangerous fault)
    8. Araba durmadan vitesi boşa alma.
    9. Roundabout'lara 2 vites ile gir.
    10. Araba hareketsizken direksiyon simidini çevirme. Tekerleklere zarar veriyormuş.
    11. El frenini çekerken düğmesine basılı tutup çek veya indir. Yani ses çıkarmadan indirip kaldır. Diğer türlü el frenine zarar veriyormuş. Bense el freni sesini hep sevmişimdir :)

    Bunlar şimdilik aklıma gelenler, yeni tavsiyeler aklıma geldikçe yorum kısmına ekleyeceğim. Bu arada sizlerin de yorumlarınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Türkiye'deki şifreli YGS'den bile daha zormuş :(

    YanıtlaSil
  4. Sitenizi tesadufen bulup okumaya başladım kopamadım desem yeridir.Çok faydalı bilgiler ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. selamlar internette aramalar sonucu sizi buldum ve gercekten nasil faydali seyler yazmissiniz anlatamam yakin zamanda sinav icin calismaya baslayacagim ve insallah bu bilgilerinde yardimi ile sorunsuz gecerim tum sinavlarimi. Ben nottinghamda yasiyorum ve burda turkce kitap bulmak zor arkadasimdan aldigim eski bitapvar ve int takip edip calisacagim tekrar tesekkur etmek istedim size

    YanıtlaSil
  6. Iyi dileklerini ifade eden ve yorumlariyla katkida bulunan herkese tesekkur ederim :)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba
    Paylaşım için teşekkürler.
    2-3 aylığına bu yaz İngiltere'de olacağım. Ehliyete ihtiyacım var. Orada Türk vatandaşı olmama rağmen rahatlıkla ehliyet alabilir miyim ? Acil cevap için dnzumdu@gmail.com mail adresime ulaşırsanız sevinirim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevabı buraya yazarsam sorunuzun cevabını herkes görmüş olur. Öncelikle Türk ehliyetiniz varsa burada ülkeye ilk girişinizden itibaren bir yıl geçerli olduğunu söylemeliyim. Eğer ehliyetiniz yok veya Türk ehliyetim var ama İngiliz ehliyetim de olsun diyorsanız, 2-3 aylık süre içinde ehliyet almanız çok zor. Daha doğrusu mümkün değil. Ayrıca dediğiniz gibi, 2-3 aylığına geldiğiniz vize türü ile ehliyet alıp alamayacağınızı bilmiyorum.Bence bu konu ile ilgili direct.gov.uk'de bir araştırma yapın. En sağlıklı bilgiyi oradan öğrenirsiniz.

      Selamlar.

      Sil
    2. Merhaba ehliyet almak için 180 günden uzun bir vizeye ihtiyacınız var.
      kolay gelsin
      selamlar

      Sil
  8. Merhaba oncelikle yaziniz icin sizi tebrik etmek istiyorum gercekten hepsi cok degerli cok aydinlatici bilgiler,emeginize saglik,bana gelince,iki hafta once ilk girisimde theory testini gectim ve fazla zaman kaybetmeden ders almak istiyorum ben cewremden bulamadim iyi bir hoca,gercekten bilgili dinamik iyi bir egitimci taniyorsaniz beni yonlendirirseniz sevinirim,simdiden tesekkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ilk olarak nerede yasadiginizi soylememissiniz, nasil tavsiye de bulunayim :) Size hoca tavsiyede bulunmam zor, cunku bana tavsiyede bulunan arkadasin hocasini hic begenmemistim. Ayni seyi yasamak istemem. Ama size bilgi tavsiye verebilirim. Sadece ucuz olan bir ogretmen degil, driving test konusunda bilinen bir sirketin ingiliz ogretmenini tercih edin.(eger dil sorununuz yoksa) Iyi sirketler fiyat olarak pahali olsa bile zaman zaman kampanya yapabiliyorlar.

      Sil
  9. Merhabalar ;

    Ben Türkiye'de yasıyorum fakat ingilterede doğdum yani ingiliz pasaportum var. 2 gün önce burada ehliyetimi kaptırdım malesef. Ben suan başvursam posta yoluyla burdan konsolosluktan ilk aşamada bir ehliyet veriliyor demişsiniz learning aşaması. Bana ehliyet yollarlarmi burada 6 ay idare edeyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Ben suan başvursam posta yoluyla burdan konsolosluktan ilk aşamada bir ehliyet veriliyor demişsiniz learning aşaması." Ben boyle bir sey demedim :) Sizin durumunuz hakkinda hic bir bilgim yok ne yazik ki :(

      Sil
  10. emek vermişsiniz çok faydalı bilgiler bunlar,her kez sizin gibi duyarlı ve faydalı olsa keşke,bende galler bölgesinde yaşıyorum,zaman zaman farklı konularda web sayfamda blog yazıyorum,arkadaşların ilgisini çekeceğine inanıyorum lütfeder yorumlarsanız sevinirim.www.googlebu.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Degerli hocam iyi dilekleriniz icin tesekkurler. Ama web sitenizi acamadim.

      Sil
  11. merhaba cok ama cok yararli bir yazi olmus %80'ini atlamadan okudum :} benim merak ettigim bir yerde yazi karismis biraz bu konuda beni aydinlatirmisiniz acaba, hazard ve normal testi gectigimizde DIREKSIYON surus testine geldik diyelim ve o gun FAIL olursa bizim hazard ve trafik sinavinidami iptal ediyorlar ? yani demek istedigim turkiyede hangi bolumden kaldiysan o bolumden tekrar sinava giriyorsun direksiyondan gecemessek yine direksiyon icinmi sinava giriyoruz yoksa en basindanmi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Girmis oldugunuz yazili sinavin(hazarz ve normal test) iki yil gecerliligi var, bu sure icinde istediginiz kadar surus sinavina girebilirsiniz. Yazili sinavdan sonraki iki yil icerisinde eger surus sinavini hala kazanamamissaniz yazili sinavinizda iptal olmus oluyor. Umarim bu aciklayici olmustur :)

      Sil
    2. Size cevap yazdiktan sonra yukarida da benzer birsey yazdigimi gordum. Daha acik olmak adina; surus sinavini kaybetseniz bile yazili sinav hakkiniz iptal olmuyor. Yazili sinavi kazandiktan sonraki iki yil icinde surus sinavini kazanasiya kadar surus sinavina girebilirsiniz.

      Sil
  12. Merhaba,

    ne harika bir yazı olmuş:) okudukça ne kadarda hafife aldığımı düşündüm valla ben bişey bilmiyormuşum... en iyisi 1 yıllık ehliyetimi kullanmak ve alıştıktan snr sonlara doğru snava girmek diye düşünmeye başladım - ilk düşüncem hemen almaktı.

    hemen readerıma save ediyorum:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. AHmet her şey çok güzel..Emeğinize sağlık diyorum öncelikle. Peki İngiltere'de araba kullanmıyorsam (yani geçici olarak araba kullanmayacaksam) yine de geçici ehliyete başvurmak gerekiyor mu? Dire teorik sınava başvuru yapılamaz mı? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecici ehliyete basvurmak normal ehliyet almanin bir on sarti, o olmadan teori sinavina giremezsiniz.

      Sil
  14. ANIL ÖZTÜRK12 Ocak 2013 19:26

    merhaba
    ben 4 yıldır ingilterede yaşıyorum ve yılbaşı tatilin için türkiyeye döndüğümde türk ehliyetimi aldım ve 1-2 ay sonrada ingiterede araba alıcam ama aklımda bir kaç soru var ?
    ikinci el araba için güvenilir site biliyor musunuz ?
    türk ehliyetimi bir yere kayıt yaptırmam lazım mı acaba bunların cevabınını biliyorsanız cevaplayın lütfen teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guvenli mi bilemiyorum ama en cok araba ticareti yapilan site www.autotrader.co.uk u kullanabilirsin. Turk ehliyetini burada bir yere kayit yaptirmana gerek yok, polis sorarsa gostereceksin o kadar :)

      Sil
  15. anıl öztürk12 Ocak 2013 19:57

    pardon 4 aydır :))

    YanıtlaSil
  16. Cok tesekkurler, yakinda pratik sinava girecegim. Cok yardimci oldu yaziniz.

    YanıtlaSil
  17. lutfen bana soru kitabi ismi ve cd ismi yazarmisinz sinava gircem ne tur sorular cikiyor nasil calismaliyim yada hangi kitap ve cdden calisirsam daha basarili olurum lutfen cevap bide nortehmptnda turkce sinav yerleri varmii nolur acil cevap///

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkce sinav yeri diye ayri bir yer yok, heryerde turkce sinava girebilirsiniz. zaten blogta da belirttigim uzere sinav turkce degil ingilizce ama siklarin uzerine tikladiginizda turkce seslendiriliyor. Ozel bir kitap tavsiyem yok, bildigim zaten satilan tek cesit kitap var :) ismini hatirlamiyorum. WHSmith kitapevinde rahatlikla bulabilirsiniz. Selamlar.

      Sil
  18. çok faydalı ve ayrıntılı bir yazı olmuş,teşekkürler...

    YanıtlaSil
  19. merhaba
    yaklaşık 7 aydır İngiltere'de yaşıyorum ve araba almak istiyorum ama kafama takılan bir şeyler var :)
    yukarıda okudum ki kayıt yaptırmaya gerek yokmuş ehliyeti.Ehliyet kullanım süresi 12 ay olduğuna göre benim ehliyetin kullanım süresi sadece 5 ay mı kaldı ?

    cevabı biliyorsanız cevaplayın lütfen teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet 5 ay kalmis oluyor. Herhangi bir kayit yok. Polis sordugu zaman sadece Turk ehliyetinizi beyan edeceksiniz. Bir yildan Turk ehliyeti ile resmi olarak araba kullanamazsiniz.

      Sil
    2. Peki, çıkış - girişlerde bu 1 yıllık süre tekrar bahşediliyor mu, yoksa ilk giriş yapılan gün mü referans alınıyor?

      Sil
    3. Bahşedilmiyor ne yazık ki :( ilk giriş yapılan gün geçerli.

      Sil
  20. merhaba tekrardan bir seneden fazla kullanıp kullanmadığımı nereden bilecekler kayıt yaptırmazsam bir yere ?

    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. UK'ye giris tarihinize bakmasi yeterli. Suphelenirlerse bir sekilde anlarlar. Suphelenmezlerse sorun olmaz :)

      Sil
  21. Ben 15 Aydir Ingilterede Yasiyordum Simdi Turkiyeye Geldim 20 Gun Sora Tekrar Donecegim Bu Bir Yillik Sure Her Giris Cikista Yenileniyormu ?

    YanıtlaSil
  22. Merhaba size bir sorum olacakti ayrica bu konuda halkimiza bilgi verdigin icin cok tesekurler sorum şuydu duydumki ingilterede bu teory testinde turkce kalkacakmis zaten karsina ingilizce cikiyo kulagina turkce soyluyo duydumki bu turkce kalkiyomus acaba sizin bu konuda bir bilginiz varmi cok saolun ??

    YanıtlaSil
  23. İngilTerede turkce kalkacakmiş her hangi bir bilginiz varmi

    YanıtlaSil
  24. merhaba tekrardan
    örneğin ehliyetin süresi geçip ben araba sürüyorsam ve polise yakalanırsam ne oluyor ?

    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde ehliyetsiz araba kullanır durumuna düşersiniz. Benimki sadece bir tahmin ;)

      Sil
  25. Merhaba
    İngiltere'de otomatik vites için ehliyet alına biliniyor değil mi ? yoksa sadece Türkiye'deki gibi manuel vites mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otomatik vites için ayrı ehliyet diye birşey hiç duymadım.

      Sil
    2. Otomatik vites icin ayri ehliyet diye bir sey var. Eger sinavi otomatik vitesli arac ile gecerseniz otomatik arac ehliyeti alir ve bununla manuel vitesli arac kullanamazsiniz. Manuel arac ile gecerseniz her iki vites turundeki araclari kullanabilirsiniz. Bir surucu kursunu veya hocayi aradiginizda size hangi arac tipini tercih ettiginizi soracaktir. Eger otomatik istiyorsaniz mutlaka belirtin yoksa manuel arac olarak kabul ederler.

      Sil
    3. Teşekkürler ek bilgi için :)

      Sil
  26. merhaba .cok degerli bilgiler vermissiniz. emeginize saglik. ufak bi sorum olucak, bunu yazinizda bulamadim defalarca okumama ragmen ,ingilterede oturum iznim var ve esimden dolayi henuz olmasada 3 yil sonra eu vatandasiyim simdi turk ehliyetimi esimin yaptigi gibi (cunku onda hollanda ehliyeti var) ingiliz ehliyetiyle degirtirmem yeterli mi yoksa burda oturum sahibi olanlar dahi ingiliz ehliyetine tum bu asamalardan gecerek mi ulasiyo? cunku esim yanlizca kendi ehliyetini ingiliz hukumetine denklestirerek.onaylatarak yani switch ederek aldi benim icinde bu gecerli mi? bilginiz var ise paylasiminizi bekliyorum tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada önemli olan vatandaşlık durumunuz değil, ehliyetin nereden alındığı. İngiliz vatandaşı bile olsanız, ehliyetiniz Türk ehliyeti ise tüm aşamalardan geçmek zorundasınız.

      Sil
    2. Bende 1994 yilinda Turkiyeden aldigim ehliyeti mi 2006 yilinda ciftte vatandaslik hakkini kazandigim Belcikada hic bir sinava girmeden sacede tercume ettirerek 20Euro karsiliginda Bruksel de degistirmistim... 2011 Yilinda Ingiltereye yerlestim ve uzun yillar burada yasamayi amacladigim icin Belcika ehliyetimi Ingiliz ehliyetine degistirmek istedim lakin verilen cevapher ne kadar Eu ulkesi ehliyetim olsada ehliyetimi ilk aldigim yer Turkiye oldugundan Ingilterede tekrar sinava girmem gerektigini soylediler... Ingilterede arac kullanmak gercekten cok gerekli, Belcika, Hollanda,yada Almanya gibi ulkelerde tren,tranway vs gibi ulasim araclari yeterli oldugundan fazla sikinti cekilmiyor ama Ingiltere ozellikle suffolk bolgesinde aracinizin olmamasi ozgurlugunuzun kisitlamasi demek... Bu vesile ile Ahmet bey sizede cok tesekkur ederim zaman ayirip bu denli onemli olan bilgilerinizi paylastiginiz icin...

      Sil
  27. Otobüs şoförleri eğitimleri hakkında bir bildiğiniz var mı

    YanıtlaSil
  28. Ahmet bey bende emekleriniz icin cok tesekkur ederim...ben 2 yilligina ingiltereye geldim...Turkiyeden hatiri sayilir bir para ile ehliyetimi gosterip 1 yillik international driver licence aldim...Bir yilin sonunda Turkiyeye donup yenilerim diye dusunmustum...Sizce 2 yil bu sekilde idare edebilirmiyim?...international driver licence hikaye mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla gecerliligi icin soru isaretleri mevcut tabii ki. Bunu polisle karsilasmadan bilmek zor, yani en azindan ben bilmiyorum. Zaten ilk yil icin turk ehliyeti gecerli sorun olmaz, diger sene icinde idare edebilirsiniz herhalde. ben dort yildir araba kullaniyorum, daha bir defa polisle karsilastim.

      Sil
  29. Web siteniz çok güzel olmuş. Başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Ahmet Bey,

    Oncelikle tek seferde direksiyon sinavini gecmis birisi olarak yazdiklariniza aynen katiliyorum. Ben de bu sinavi gecebilmek icin 10 saat ders aldim. Sinav esnasinda 13 kucuk hata yaptim. Yalniz soyle bisey var bana iyi bir hoca denk geldi. Kavsakta az kalsin kaliyordum. Son saniyede farkettim. Kisacasi gorevlinin de iyi niyeti sayesinde gectim diyebilirim. Adam bana sertifikayiverdi ondan sonra beni fircaladi. Biryerde tekerlegimin az bir tarafi cyle lane e girdi diye.

    YanıtlaSil
  31. From Burhan Kaya

    Ahmet Bey,

    Hazirladiginiz bu sayfa icin tesekkur ederim. Ehliyet almaya karar verme asamasindan sonuna kadar bu bilgilerden faydalanmaya calistim. Ancak hemen herkes ehliyet almanin zorlugundan bahsetmis ben de kolayligindan bahsedeyim ve ehliyet alma surecimin sadece ve sadece 35 gun surdugunu paylasayim. 20 Ekim 2013'te posta ile provisionala basvurdum ve 5 gun (25 Ekim 2013) icerisinde ehliyetim geldi. Geldigi gun theory testi icin gun aldim (20 Kasim 2013). Testi gecer gecmez pratik icin 25 Kasim 2013'e gun aldim ve 4 saatlik ders almadan sonra sinavi sadece 4 kucuk hata ile tamamladim. Marifet olarak degil ama cokta buyutulmemesi gerekn bir mesele diye dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  32. Merhaba, benim theory sinavina turkce kulaktan dinlemeli girmek isteyen bir yakinim var acaba turkce sinavina calismak icin turkce cd nerede bulabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda yazıda linkini paylaşmıştım, oradan indirebilirsiniz. 4shared sitesine yüklü 5 part halinde, hepsini indirip sonra zip dosyasından çıkarmanız gerekiyor. CD'siz bilgisayardan çalışabiliyor. Onun dışında Londra'da Türk marketlerinde satılıyor olabilir.

      Sil
  33. Ahmet Bey gerçekten çok faydalı bilgiler, elinize saglık. ben de pratik sınav aşamasındayım ve 5 şubatta sınava gireceğim. riske girerek hiç ders almadım, umarım ben de mutlu bir ek yazı yazabilirim :)
    son olarak, teori sınavı ile ilgili; http://toptests.co.uk/ adresindeki testlerden 10 tane kadar çözmek sizi başarıya ulaştıracaktır. bence en iyi çalışma sitelerinden biri budur.

    YanıtlaSil
  34. Teşekkür ederim değerli katkınız için. Size sınavınızda başarılar dilerim :)

    YanıtlaSil
  35. mrb paylasimlariniz icin tskler. benim bi sorum olacak . ben ingilterede ilticaciyim henuz oturumum yok fakat ID verildi bana yani demek istedigim turk ehliyetimi bu durumda kullanabilirmiyim bilgilendirirseniz sevinirim.tsk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmi olarak buraya geldiğiniz ilk bir yıl içinde Türk ehliyetinizi kullanabilirsiniz.

      Sil
    2. Bu konuda ne yapmaliyim herhangi bir polis subesine kayitta mi bulunmaliyim? Bilgilendirirseniz sevinirim.tsk

      Sil
    3. Peki bu konuyla ilgili herhangi bir devlet dairesi veya polis subesine mi basvuruda bulunmali??

      Sil
  36. Peki bu konuyla ilgili herhangi bir devlet dairesi veya polis subesine mi basvuruda bulunmali?

    YanıtlaSil
  37. Mrb verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Ben ekim (2014) ayında giriş yaptım ve 2015 haziranda döneceğim. Y.lisans a geldim. Yani daha 1 yılım var. Bu süreçde çok da uğraşmak istemiyorum. Yazınızda geçici ehliyeti almak kolay ama pratiği geçmek zor demişsiniz ve 2 yıl içerisinde almak gerekiyor diyorsunuz. Ben pratik sınava girmesem verdikleri geçici ehliyet ile 1 yıl idare etsem bir sıkıntı yaşar mıyım?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eger gecici ehliyetin sartlarina uygun bir sekilde araba kullanirsaniz neden sikinti yasayasiniz?

      Sil
  38. Peki, arabaya L harfini takmadığımızı varsayarsak polis durdurduğunda herhangi bir sıkıntı yaşar mıyız? Tabi yanımda ingiliz ehliyeti olan biri de olmayacak. Bu durumda alma aşamasındayım demem beni kurtarır mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene ve sonucu bana da bildir :)

      Sil
    2. bir de ben ekimde girdim daha sonra tekrar gittim. Ve en son geçen hafta tekrar Türkiye'ye gittim geldim. Şimdi en son girdiğim tarihten itibaren mi 12 ay Türkiye ehliyetini kullanabilirim? Öğrenci olmam ya da turist olmam fark eder mi?

      Sil
  39. gönderdim ama gelmedi sanırım

    YanıtlaSil
  40. Merhabalar Ahmet Bey. Öncelikle güzel yazınız ve paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ben 2013 yılında 6 ay süre İngiltere'de kaldım. Sonra vizem bitti, Türkiye'ye döndüm. Sonrasında yüksek lisans programına başlamak üzere yeni bir vize alıp geçen eylül ayında İngiltere'ye geldim. Önümüzdeki eylül ayına kadar Türkiye ehliyetiyle araba kiralamamda sorun var mıdır sizce? Yoksa önceki vizeyle İngiltere'de geçirdiğim süreler de hesaba katılır mı? Teşekkür ederim efem, saygılar :)

    YanıtlaSil
  41. Merhabalar,

    Sabırla ve belli ki yoğun bir emekle bu çok faydalı bilgileri hazırlayıp, sunmuşsunuz. Öncelikle çok teşekkürler, elinize sağlık... Benim sorum otobüs şoförlüğü ehliyeti ile ilgili olacak. Bildiğiniz kadarıyla yanıtlarsanız çok sevinirim. Normalde Türkiye' de B sınıfı ehliyetten sonra otobüs (D sınıfı) ehliyeti almak için tekrar yazılı sınava girilmiyor, direksiyon sınavına giriliyor diye biliyorum. İngiltere' deki uygulama nasıl, bilginiz var mı acaba? Teşekkürler... İngiltere' de de bu şekilde ise, öncelikle B sınıfı ehliyet almak üzere çalışıp, B sınıfını alıp, ardından D sınıfı için tekrar direksiyon sınavına girmeyi düşünüyorum. Çünkü B sınıfı Türk ehliyetim varken öncelikle bildiğim kısımları geçeyim ve B sınıfını garanti edeyim istiyorum. Teşekkürler....

    YanıtlaSil
  42. Ahmet Bey
    Ben ingiltereye ankara anlaşması ile 1 yıl oldu geleli türk ehliyetim ile 6 aydır araba kullanıyorum ehliyetimin süresi 2 ay sonra bitiyor yani sorum şu ehliyetimin süresi bittikten sonra türkiyeden beynelmilel ehliyeti alsam o ehliyetle burada araba kullanmaya devam edebilirmiyim yanıtlarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soralı çok zaman olmuş ama bilgim yok ne yazık ki.

      Sil
  43. Merhaba Ahmet Bey tüm blogtaki bilgileri okudum fakat benim soruma yakın bir cavap bulamadım cevaplarsanız sevinirim
    ben 2012 yılında turist olarak İngiltere ye geldim ve 5 gün kaldım
    şimdi 2015 ekim ayında yenilenmiş pasaportumla ingilterede oturum ve çalışma vizesi aldım benim türk ehliyetim geçerli olurmu ?
    emeğiniz için teşekkürler iyi yıllar dılerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dert etmeyin sıkıntı olmaz. Siz zaten muhtemelen o 5 günlük sürede araba filan kullanmamışsınızdır.

      Sil
  44. merhabalar yazinizi okudum gercekten cok iyi sekilde analiz edip yazmisiniz ama ben kendi sorumun ta m olarak cevabini bulamadim ingilterede yasiyorum ve sinava hazirlanmak icin kitap aldim bi sure calistim sinava girmeden ama terimler ingilizce oludugu icin tamamini anlayamadim arastirdim turkce sinav kaldirilmis sadece irlanda da veriliyormus ama ona da gitme imkanim olmadigi icin normal randevumu alip teori testine gittim tahmin ettigim terimleri anlamak ta yine zorluk cektim ve malesef sinavi gecemedim ordaki danismana sordum herhangi bi ceviri kullanip sinavi anlamam icin sorlarin tukce sorulmasini bana sinavda dil secenegini basvuru yaparken isaretlemelisin dedi ozel bi makina kullanip kulakliktan sorulari turkce cevirip cozme imkaninin oldugunu soyledi sorularin ingilizce cikacagini ama kulaklik cevirmenligi ile turkceye donusturulup bize boyle bi imkanin oldugundan bahsetti tekrardan randevu alip basvuracagim siteye gittigimde boyle bi sekmentin olmadigini gordum bu konu ile bi bilginiz varmi lutfen benimle paylasirmisiniz .varsa link i ni ya da gerekli yapmam gereken asamalari soylerseniz sevinirim tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonradan bir değişiklik oldu mu bilmiyorum ama normalde sınav İngilizce oluyor ama kulaklık yardımı ile soruların Türkçe'sini dinleme imkanınız var(dı). Buna hazırlık yapmak için Türkçe ehliyet sınavı cd'si vardı, onu bulup oradan çalışmak faydalı olabilir diye düşünüyorum. Ben hem İngilizce ehliyet kitabından hem de Türkçe ehliyet cd'sinden faydalanarak sınava hazırlanmıştım. CD Londra'da Türk marketlerinde satılıyordu hatırladığım, bi araştırın bence.

      Sil
  45. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  46. abi ben şuan ingilteredeyim ve ehliyet almak istiyorum ehliyet almak ortalama kaç ay sürer

    YanıtlaSil
  47. Ehliyet
    Almak konusundaki yazınız çok doyurucu olmuş. Aradan bunca zaman geçmesine rağmen hala insanlar size konu hakkında geri dönüş vermişken ve bu yazı yeteneğiniz mevcutken konuyla alakalı bir internet sitesi açabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  48. Merhabalar;

    Yazı için ellerinize sağlık. Ben pratik test aşamasındayım haftaya sınava girecem 2 tane sorum var cevabı olan varsa sevinirim. Bu arada bu soruları DVLA'de gönderdim cevap alabilirsem burada yayınlarım.

    1-) Ingilterede Ağustos 2016ya kadar geçerliliği olan Türk Ehliyetim var. Provisional license almak bu ehliyetimin geçerliliğini ortadan kaldırdı mı?

    2-) Mevcut kaskom Türk Ehliyetim üzerine sınava girerken aynı araca ayrıca Learner License kaskosuda yaptırmam gerekir mi?

    Fark edileceği üzere iki soruda bağlantılı.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  49. Ahmet Bey İngilterede ehliyetler sürelimidir, en az kaç yıl için ehliyet verilmektedir.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Türkiye'de verilmeye başlanan yeni Avrupa Birliğine uyumlu ehliyetler gibi 10 yıl sürelidir.

      Sil
    2. Murat Erdogan18 Ocak 2018 08:47

      Merhaba Ahmet Bey,
      Yazınız süper. Ellerinize sağlık. 2011'de yazılması nedeniyle doğal arama sonuçlarında ilk sırada çıkıyor "İngiltere'de Ehliyet" diye aratınca :)
      Yazınızın tamamını okudum. Yorumların da yaklaşık 25%'ini. Belki böyle bir soru sorulmuştur size ancak tüm yorumları okumadığım için sormak isterim. Ben bu yaz Ingiltere'ye taşınıyorum. Mevcut TR ehliyetimi 20 yıl önce aldım ve yaklaşık 15 yıldır araba kullanıyorum. Son 10 yıldır da kendi 2 arabamı. Bunların tamamı kaskolu idi. Ve çok şükür hiçbir kazaya karışmadığım, yani iyi bir şoför olduğumu düşündüğüm için kaskolarımı hiçbir şekilde delmedim. Bu durumu bir şekilde ispatlamış olsam bunun yani hiç kaza yapmayan bir şoför olmamın İngiltere'de ehliyet almamda bir artısı olur mu?
      Yoksa herkesi standart bir sürücü olarak değerlendirip, yine bu standart uygulamaları geçen herkese ehliyet mi veriyorlar.
      Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

      Sil
    3. Selamlar. Şöyle söyliyeyim aslında Türkiye'de kullandığınız kaskonun yurtdışında ehliyette bir faydası yok. O herkese uygulanan standart prosedür.

      Ama o dönem oradaki arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla kimi arkadaşlar Türkiye'deki kasko hasarsızlık indirimlerini yurtdışındaki kasko şirketlerine beyan ederek kasko şirketlerinden indirim alıyorlarmış, ben yurtdışına çıkmadan önce arabamla bir kaza yaptığım için hasarsızlık indirimim kalmamıştı. Öyle bir durumu değerlendirme şansım olmadı. Ama ben bunun tam tersini Türkiye’ye dönerken denedim; yurtdışındaki dört yıllık kasko indirimini Türkiye’de kullanmaya çalıştım ama ne yazık ki Türkiye’de işe yaramadı, kasko şirketleri yurtdışındaki hasarsızlık durmunu kabul etmedi. Size tavsiyem siz yine kasko ile ilgili tüm hasarsızlık bilgilerinizi yanınızda götürün belki bir ihtimal orada arabanıza kasko alırken belgelerle indirim alabilirsiniz. Yani şunu da bilmelisiniz orada tek kasko var; zorunlu trafik sigorta ücreti yok sadece tek kasko ücreti var. Kasko ücretleri de ilk kez alacaklar için ciddi anlamda pahalı yani böyle bir avantajı kullanabilirseniz sizin için çok iyi olur. Selamlar..

      Sil
  50. It’s very informative article. Passers hub driving school Manchester thanks to you for sharing.

    YanıtlaSil